Koje je objašnjenje današanjeg pada, na gotovo svemu na ZSE (čak i ZABA, ERNT, KODT, ADRS, ATGR)?
Ne vidim neki razlog, zašto bi danas u svim sekorima bio pad?
Koje je objašnjenje današanjeg pada, na gotovo svemu na ZSE (čak i ZABA, ERNT, KODT, ADRS, ATGR)?
Ne vidim neki razlog, zašto bi danas u svim sekorima bio pad?
Ameri su preko noći prodavali kripto, pa sad, neispavani i nervozni, kupuju dionice. To će potrajati par sati a onda prema dolje.
Vjerojatno će sutra prodavati dionice i kupovati sirovine.
Još više neispavani.
Ameri su preko noći prodavali kripto, pa sad, neispavani i nervozni, kupuju dionice. To će potrajati par sati a onda prema dolje.
Vjerojatno će sutra prodavati dionice i kupovati sirovine.
Još više neispavani.
Dal oni ikada spavaju ?
Tesko je biti Amer
teško je biti bez keša kad ovako padaju dionice,keš uvijek 40% da se može raportirati!
Pa buduci da su ameri na ATH stalno i trebali bi se ispuhati bar jedno 50%, a neki tipa tesla i puno vise da mogu dalje. Na kojim bi mi bili razinama da smo pratili amere zadnjih 15 godina bolje ni ne racunati 🙈
Pa buduci da su ameri na ATH stalno i trebali bi se ispuhati bar jedno 50%, a neki tipa tesla i puno vise da mogu dalje. Na kojim bi mi bili razinama da smo pratili amere zadnjih 15 godina bolje ni ne racunati 🙈
Nažalost nismo, ali isto tako nažalost, zna se i kako prođemo kad oni opale kontru.......sumnjam da će i ovaj put biti drugačije........naravno, ako vani nastavi ovako.......
ispuhati će , u stvari bilo bi zdravo za tržišta, da se ispuše ono što se nije niti trebalo ni napuhivati a to su piramide bez fundamenata odnosno kripto(upravo se ispuhuje), meme dionice, spac i neke "tehnolške" dionice koje su napuhivane sličnim ponzijevim modelima a kojie nemaju uporište u fundamentima kao npr tesla...i to je dobro, izvuči će se novac iz tih shiti kombinacuja i shodno fizici fluida, ta impozantna količina fin. imovine će negdje morati završiti...stoga, možda će sada biti neke korekcije, fakat su rasli i kada nije trebalo, ali novac je nestrpljiv a i kvarljiv i mislim da ubrzo možemo očekivati nove rekorde ali ovaj puta fin. instrumenata sa fundamentalnim temeljima
a gdje smo mi u svemu ovome, budemo vidjeli, ali jedno je sigurno, zse nije "napuhana" upravo suprotno...
U SAD je situacija više manje poznata i vjerujem da se neće ići na nekakve radikalne rezove nego kontrolirano spuštanja tenzija i ispuhivanja balona tamo gdje je on evidentan. Inflacija nije posljedica pregrijane ekonomije nego epidemijom poremećenih tokova roba i usluga, ali i viškova jeftinog novca koji je stvorio te balone pa će se u tom smjeru vjerojatno i razvijati stvari.
S druge strane Rusi igraju na kartu koju im je trenutna situacija pruža na energetskom i vojnom planu. Diplomatskim putem (uz pokazivanje mišića), jer nisu oni baš tako bedasti da nepotrebno troše resurse tamo gdje ne treba, no tu su razne opcije u igri. Realno mi to više liči na OVO.
Sve to, ali i ostali faktori će ostaviti trag na burzama, no ne očekujem da će zbog toga svi ko lemuri skakati na glavu u samoubojstvo. Na ZSE kao i do sada sve uglavnom ovisi o reakciji fondova i predhodni tjedni pokazuju kako to izgleda. Realno balona kako barbosa 2.0 kaže (još) nema znači može se tu pojaviti dobrih prilika za ulaz/izlaz. U skladu s tim okolnostima treba prilagođavati portfelj.
Barem tako to izgleda iz moje pespektive. Bumo vidli.
Inflacija nije posljedica pregrijane ekonomije nego epidemijom poremećenih tokova roba i usluga, ali i viškova jeftinog novca koji je stvorio te balone pa će se u tom smjeru vjerojatno i razvijati stvari.
Inflacija i napuhana burza(koja je na ATH) je isključivo i samo posljedica QE-a. Epidemija umanjuje ekonomske aktivnosti, a posljednično i tjera ekonomiju u deflaciju.
A poremečaji na globalnim tržištima, uslijed pojačane potražnje, što opet vuče rast cijena tih proizvoda, pa i do zagušenja svjetskih opskrbnih lanaca su posljedica QE-a.
Ogromne količine novca su investirane u ekonomju (globalno), a sirovine i proizvodni kapaciteti su ograničeni, a traži se od njih da prate potražnju i investicije, što posljedično svijet tjera u inflaciju.
Marin83 - da QE je napravio većinu balon problema što se tiče burze u SAD-u (ne i na ZSE), ali je i epidemija isprovocirala lansiranje tolikog helikopter novca u 2020/21, tako da su to dva povezana procesa čije ekonomske posljedice osjećamo. Inflacija to onda normalno prati u skladu s ponudom/potražnjom realnih roba i usluga, koja je još uvijek poremećena u odnosu na stanje prije lockdowna 2020.
Naša burza pak nema nikakvu logiku osim onu koju vode fondovi tako da će eventualni jači pad kod nas biti isforsiran, za razliku od SAD-a gdje je on realan i očekivan. Tako da valja biti pripravan na sve opcije.
*Marin83, na slažem se, napuhane burze jesu posljedica qe ali inflacija je isključivo posljedica poremećaja u opskrbnim lancima koji su posljedica pandemijiskih mjera...sirovina ima i više nego dovoljno a i proizvodnih kapaciteta ali distribucijski kanali su postali usko grlo ...iako su posljedice vrlo slične, aktualna inflacija je tek poremećaj jer potražnja dobara nije nešto bitnije veća od predpandemijskih vremena ali je slabije dostupna radi poremećaja u opskrbi...qe s time nema baš neke veze
Naštampaš 25% svjetske rezervne valute u godinu dana i to neće izazvati inflaciju... Problem je u uskom grlu transporta, jelda? Možda zato jer onaj tko je naštampao toliko $$$ sad to koristi da pokupuje sve što se pokupovati da dok je jeftino i inflacija nije napravila svoje? Lijek je moj, posljedice su vaše...
u ovoj priči čovjek je uzrok, čovjek je posljedica, čovjek je lijek, čovjek je rješenje.niti je sama došla, niti bude sama nestala!
iako su posljedice vrlo slične, aktualna inflacija je tek poremećaj jer potražnja dobara nije nešto bitnije veća od predpandemijskih vremena
Kaže nema potražnje za dobrima većim od predpandemijskim razinama, a kako je onda eksplodirala maloprodaja na Zapadu???
Onih 3-4 mjeseca 2020, kada je cijelokupna globalna industrija bila ugašena, stvorilo je takve zaostatke u neispounjenim narudžbama, da će se u nekim sektorima taj zaostatak izlivelati tek do 2025 godine.
ma ok. ali to nije stanje nego poremećaj, upravo to vidiš iz tih grafova kako luduju i kada se uska grla riješe i skladišta popune, što misliš da će vozarine ostati na ovim razinama, nafta također, bakar, železo i dr.stvari koje su snažno poskupile i generirale inflatorne pritiske...kada se cijene dobara ustabile a ustabiliti će ih tržište, tek onda ćemo moći vidjeti da li je i koliki je utjecaj qe na inflaciju...također, da se nije pristupilo qe, ovi negativni špicevi bi izazvali urušavanje gospodarstava a ovako je industrija prošla zadržavši kapacitete skoro u potpunosti...
ono što hoću reći da ne petljmo dalje, posljedice QE su upravo održana gospodarstva i radna mjesta uslijed zaključavanja gosp. aktivnosti pandemijskih mjera radi i bilo je za očekivati neke devijacije vračavši se na uobičajene gospodarske tokove, jednostavna fizika fluida a isto tako i prenapuhanost burzi zbog smanjene uobičajene potrošnje populacije koja je odjednom imala malo posla i puno vremena i novaca koje nije imala gdije potrošiti pa se preko nekih tamo reditt foruma organizirali i zabavljali pumpajući razne fin. balone uz svesrdnu podršku dijela fin industrije koji su prepoznali priliku i sada je i tome došao kraj i sve se to sad polako vraća u normalu ali ježišga, sve ima svoju cijenu i za posljedicu svega ovoga ćemo plačati nešto više cijene dobara i usluga dok se i kupovna moć ne uskladi sa "novim normalnim"...stoga, ja neke divlje inflacije ne očekujem i na sve ovo gledam kao kratkoročni "poremečaj"
Sumarno - uz sve danas dostupne podatke i informacije se može razumjeti zašto je globalno stanje takvo kakvo je i što možemo otprilike očekivati u sljedećem razdoblju. Dok se sve ekonomske "neravnine" ne vrate iz extrema u okvire "normalnog" za očekivati je grbav put i to je to.
E sad što napraviti s vlastitim portfeljem i kako se najbolje zaštiti od gubitaka to je pitanje na koje mislim da nitko nema jasan odgovor i to ćemo nažalost i neizbježno saznati kako se stvari budu razvijale. Stanje nije ni slično onome iz 2008 pogotovo na ZSE koja se nikada nije niti oporavila kako treba. Biti u cash-u zbog inflacije nije dobro, u dionicama - rizično, kripto, zlato, nekretnine, čarapa - hm,hm puno je opcija no u datim okolnostima nijedna nije sretno rješenje.
Svakako najgora je - zatvoriti oči i zabiti glavu u pijesak i čekati oluju nepripremljen. Ovako bar znaš da si napravio sve što si mogao. Tako da - svakako ne bi bilo loše o tome više razgovarati. Još nije kasno za to.
Kad nesto uskoro da prođe, mislim na koronu, dođe nesto drugo i ruši stabilnost.
https://www.index.hr/mobile/clanak.…ijesti_ostalo_m
Kad nesto uskoro da prođe, mislim na koronu, dođe nesto drugo i ruši stabilnost.
Rekao bih da Index mozda i nije najbolji portal za poslovne vijesti...
https://www.index.hr/mobile/clanak.…ijesti_ostalo_m
Rekao bih da Index mozda i nije najbolji portal za poslovne vijesti...
U to se potpuno slazem.
Ali budemo realno da ce bit tesko i hoce neko vrijeme, treba stisnuti zube i izdrzat.