Igrarije se igraju ispod top 10.
Uvijek treba pogledati knjige
Igrarije se igraju ispod top 10.
Uvijek treba pogledati knjige
Ma badava knjiga kad si sa 300 000kn u top 10.
Ako je neko jače htio ući mogao je od otp-a kupiti.
A da, nekad se čini da je prodaja čvrsto utaborena i nedaju ispod 77. Onda opet kad se kupnja makne i neko malo izađe bežanija.
Imam iosjecaj da bi mnogima 70kn bilo ok za ulaz a prodaja ne bi prije 80+ vani. Usporeni film i status quo. Neprivlačno traderima, ali neka. Nek se odvrte ti ciklusi i moguc je rast. Kako vrijeme ide gotovo dnevno firma uprihoduje 1mil netto dobiti što je više nego odlicno.
Pa pogledaj kolika je kapitalizacija firme. Firma vrijedi vise od Podravke, Kraša i Saponije zajedno. Prilično je jasno da osim spekulacije te vrijendosti u PTKM nema.
Pogotpvp kad se “nafta, plin i struja” trze na 3-5 EV/Ebitda regionalno.
Želim reci, nije to jeftino... a nitko se ne želi zafrkavati i ganjati zeca. Osim spekulanata koji se trenutno očito zabavljaju drugim dionicama.
Je, ali EV/Ebitda je od 3.2020 pala sa 15 na 9. I dalje će padati.
Bit ću strpljiv ovdje, isplatit će se još.
SUKC - ide prodaja?
ADPL - Valjda ce se i oni oporaviti ubrzo, vidim da se prodaja automobila pokrenula.
PTKM - Dugorocno mi se cini dobra kupovina.
Kod Petrokemije me žulja što je sva trenutna pozitiva rezultat isključivo jeftine osnovne sirovine, bez značajnih promjena ostalih troškova, a pogotovo imajući u vidu stagniranje pa i blago smanjenje prodaje.
Naravno, može se reći da nisu oni formirali cijenu plina i da samo iskorištavaju što im se nudi.
Ali i to će jednom proći, mogu se samo nadati da ih neće iznenaditi kao zimske službe snijeg u siječnju...
Istina da je cijena plina kljucna, ali 2016 je bila relativno niska pa je bio minus 500mil (iz glave brojka), jer su zamracili brdo novaca. Sad se ulaze i u postrojenje, ne rade samo remonte. Evo, ja se nadam boljim vremenima i da ce to biti tvornica koja je potrebna u HR, a i kasnije tvornica novca (trebalo bi doci ako se bude radilo kako treba).
Jesam IT struke, ali jako volim proci pored svake tvornice i kad imas nesto "opipljivo/proizvodnja" za vidjeti, a bome u Kutini se da vidjeti sta je mrcina koliko kod da su je zapostavljali.
Display MoreSUKC - ide prodaja?
ADPL - Valjda ce se i oni oporaviti ubrzo, vidim da se prodaja automobila pokrenula.
PTKM - Dugorocno mi se cini dobra kupovina.
Kod Petrokemije me žulja što je sva trenutna pozitiva rezultat isključivo jeftine osnovne sirovine, bez značajnih promjena ostalih troškova, a pogotovo imajući u vidu stagniranje pa i blago smanjenje prodaje.
Naravno, može se reći da nisu oni formirali cijenu plina i da samo iskorištavaju što im se nudi.
Ali i to će jednom proći, mogu se samo nadati da ih neće iznenaditi kao zimske službe snijeg u siječnju...
Nije bas tako, ali da je plin najvažniji input je. Rjesili su se viška radnika (otpremnine) i to je cca 7mil kn manji trošak kvartalno. Buduci su niže cijene plina tržište je preplavljeno jeftinim gnojivom sa istoka i Afrike zato je izvrsno da ostvaruju i dalje prodaju kakvo imaju (gotovo ista kao i 2019). Rastom plina ici ce i cjene goriva up jer su trenutno najnize dosad. Do 15 eur/Mwh je sasvim ok protifabilnost a jos smo daleko od toga. Q3 trenuto ide po 7,5Mwh/Eur. Sezonalno q4 je najskuplji plin. Povecali su izvoz i na to se fokusirali, hr potrebe su u 100% ispunili.
Usporedbe radi, korona je lupila na turiste, kad ce se sve vratitit u normalu tesko je rec, atpl pati zbog korone i more gadno zavrsiti, ceka se oporavak vozarina. Tako i ovdje, ubiru se plodovi jeftinog plina a dokle ce trajat tesko je reci, drugacije brige.
Godisnja cijena plina up ili down za samo 1Mwh/Eur moze znaciti godisnje + ili - 20mil kn dobiti ili manje dobiti. Pa sad kako ko voli, kriva procjena moze biti kobna ili izuzetno dobra.
Nakraju, dionica pati od malog FF i to dodaje na riziku ulagača.
Lako za to kako se dionica ponaša, mene više zanima kako firma radi.
Kažem, što da se dogodi da cijena plina ode na tih 15 €/Mwh? Opet smo na nuli ili minusu?
Ako su posložili stvari interno, a očito jesu, onda je vrijeme da se krene u rast i razvoj prodaje. Ali ne na način da im se opet dogodi neki Gorup, već zdravi rast prodaje i osvajanje novih tržišta. Pretpostavljam da bi im najlakše i najbrže bilo zagaziti u ex-yu prostor.
Koliko vidim na webu, imaju dva distributera u BiH (a di je treći za treći narod?) i jednog u Sloveniji. Srbija je veliko tržište za naše pojmove i bez obzira na njihovog domaćeg igrača, Petrokemija bi jednostavno morala ući jače i na to tržište.
Mogu se troškovi rezati do besvijesti, ali bez "prvog reda P&L-a", to sve nema smisla
Ovako čisto malo sa strane kao ex dioničar koji je uz nevjerojatnu sreću uspio zaraditi na Ptkm onomad kad je Čačić kao prvi potpredsjednik bulaznio o Rusima.
Krizni manager, onaj koji je trebao restrukturirati PTKM je Đuro Popijač.
Nakon njega u direktorsku fotelju je postavljen također vrhunski stručnjak, Davor Žmegač, poznat po tome što je bio hslsov grada načelnik Kutine.
Politika je tu i dalje do balčaka, što bi na puno nižim razinama od ovih možda i bio prihvatljiv rizik.
Ali tvrditi da je firma restrukturirana to je onako, dosta hrabro s obzirom na dosadašnje reference kriznih menagera.
Mislim da je ovdje slična situacija kao i u rafineriji, trebalo bi znati u kakvom su stanju pogoni/postrojenja, dali su se modernizirali u zadnje vijeme, ako nisu onda je to popriličan trošak. A reorganizacija i optimiziranje radnih mjesta je isto jedna od bitnijih stavki za unapređenje poslovanja i generiranja dobiti.
Lako za to kako se dionica ponaša, mene više zanima kako firma radi.
Kažem, što da se dogodi da cijena plina ode na tih 15 €/Mwh? Opet smo na nuli ili minusu?
Ako su posložili stvari interno, a očito jesu, onda je vrijeme da se krene u rast i razvoj prodaje. Ali ne na način da im se opet dogodi neki Gorup, već zdravi rast prodaje i osvajanje novih tržišta. Pretpostavljam da bi im najlakše i najbrže bilo zagaziti u ex-yu prostor.
Koliko vidim na webu, imaju dva distributera u BiH (a di je treći za treći narod?) i jednog u Sloveniji. Srbija je veliko tržište za naše pojmove i bez obzira na njihovog domaćeg igrača, Petrokemija bi jednostavno morala ući jače i na to tržište.
Mogu se troškovi rezati do besvijesti, ali bez "prvog reda P&L-a", to sve nema smisla
Kolega mikro, 2019 je imala prosjecnu cijenu od 15 Mwh/eur. Usporedbe radi pogledajte kako je zavrsila, lako se nađe info. Niti je minus niti je 0 nego je bilo 150 mil dobiti.
U godišnjem pogledaj gdje vec izvoze i koje pozicije tržišnog udjela imaju tamo. Znaci nije samo ex yu nego Italija, Mađarska itd...
Bez uvrede, mislim da nisi procitao ni ovlaš poslovanje petrokemije, gdje i kako posluje.
Nije problem podijelit info, al je problem govoriti neke stvari koje nemaju veze kao 'trebali bi prosiriti poslovanje u srbiji' a može se naci informacija cak i na webu zasto je ptkm ugasila Novi Sad itd...
Ovako čisto malo sa strane kao ex dioničar koji je uz nevjerojatnu sreću uspio zaraditi na Ptkm onomad kad je Čačić kao prvi potpredsjednik bulaznio o Rusima.
Krizni manager, onaj koji je trebao restrukturirati PTKM je Đuro Popijač.
Nakon njega u direktorsku fotelju je postavljen također vrhunski stručnjak, Davor Žmegač, poznat po tome što je bio hslsov grada načelnik Kutine.
Politika je tu i dalje do balčaka, što bi na puno nižim razinama od ovih možda i bio prihvatljiv rizik.
Ali tvrditi da je firma restrukturirana to je onako, dosta hrabro s obzirom na dosadašnje reference kriznih menagera.
Kolega ovo je dobro pitanje, no što se zapravo dogodilo na ptkm je nevjerovatno, mozda zasluzuje i topic za sebe.
Od kompanije koja je generirala gubitke od 200, 300 i vise mil kn godisnje do obrnute situacije.
Ista postrojenja, isti radnici, skoro slican mgmt profil (politicar).
Kako je to moguce? Jel zapravo sve samo u cijeni plina kao inputa ili pak do odnosa maćeha/očuh kakav su imali ina i drzava prema ptkm?
Kad je ptkm pukla, u godinu dana poceli su ostvarivati nevjerovatne dobiti??!
Sad je ina pozeljan panrtner, donosi know how iskustvo i znanje a ppd marketing i sigurnost.
Zar je samo taj obrazac dovoljan da oni postanu normlni roditelji a ptkm procvate i lupa 1% bdp-a?
Na drugim topicima se posta oglas za zaposljavanje par radnika da se logicki objasni perspektiva rasta a sto je ovdje bilo?
Kako to prastaro postojenje i dalje moze štampati novce (doalovno dnevno zarade mil kn netto dobiti) ?
Nije mi sve jasno ali eto činjenice su da rasturaju.
Ina/ppd su u ugovoru po planu trebali u sljedecim godinama uloziti 600mil kn u modernizaciju. Zasad koliko pratim investicije u postrojenja su 10-15 mil kn, otvorili su novu komoru za proizvodnju amonijaka 2019. Nista preznacajno.
Dok se cijene plina vrate na predkorona vrijeme firma ce imati 1 milijardu kn love na racunu. Rijesit ce se duga, mogu dosta toga napraviti.
U strategiji non stop trabunjaju da su internacionalni igrač, dobro im zasad ide.
E da, zadnja investicija im je da au kupili vatrogasno vozilo i nagodinu planiraju jos dva . Rađe da budu drugačije investicije ali vidi se kako bolje dišu kad im vise nije financijaka omca oko vrata.
Dakle, investicija ima na papiru, a u praksi se svode na vatrogasno vozilo. Govori se o nužnih 600 milja kuna, ona milijardica za zbrinjavanje onog jezerca se više ni ne spominje.
Menagement, rekao bih iz vašeg odgovora, ne smatrate odgovornim za preokret u poslovanju. Ni sami ne znate zašto je sad dobit, a prije je bio gubitak.
Pa ipak uvjereni ste da je Ptkm podcijenjena i to na osnovu trenutno jeftinog plina.
hehe kolega Lebowski, banalizirate. Moje misli o ptkm su pune ovog foruma.
Da imam sve odgovore nemam...rado bi da sam uvjeren da je do mgmt-a, moguce. Vidjet cemo. I mgmt kako dalje radi i investicije kako budu isle.
Vidim da je ova tema skroz zamrla, kao i dionica što je potonula sa 80 do 68 kn... Zanimaju me Vaša predviđanja o dobiti za treći kvartal jer uskoro će biti objavljeno izvješće? Mislim da je ova dionica podcijenjena iz razloga što je jedna od rijetkih koja će ovu godinu završiti u debelom plusu...
Ha, kumulativno gledano PTKM će biti poprilično u plusu, al od početka lipnja cijena plina na CEGH se udvostručila pa će kvartalno gledano rezultati biti pod pritiskom rastućih troškova poslovnja. Pitanje je kakva je ove godine bila potražnja za gnojivima u sezoni “kiselih krastavaca”. I mene bas zanima ‘sto će izbaciti’....
Ha, kumulativno gledano PTKM će biti poprilično u plusu, al od početka lipnja cijena plina na CEGH se udvostručila pa će kvartalno gledano rezultati biti pod pritiskom rastućih troškova poslovnja. Pitanje je kakva je ove godine bila potražnja za gnojivima u sezoni “kiselih krastavaca”. I mene bas zanima ‘sto će izbaciti’....
u sezoni kiselih krastavaca niti ne očekujemo neke spaktakularne brojke, ali to je prošlo, sada u sezoni kiselog kupusa očekujem iznadprosječnu potražnju, jer dolazi jesenska sjetva u kojem se periodu najveći dio gnojiva ubacuje u zemlju što u osnovnoj što u dopunskoj obradi tla, ali naravno da će najvažniju ulogu u rezultatima odigrati cijena plina, ali isto tako će potražnja za umjetnim gnojivima posljednja padati u uvjetima ove corona krize, jer proizvodnja hrane će ostati stabilna ili se malo povećavati
vrlo dobro
https://eho.zse.hr/fileadmin/issu…2228c865622.pdf
otplatili su ranije dug, znači imali su novac, e sada je jasnije kakvo će biti izvješće
ah, znate ono...izađe super izvjesće i onda "to je ukalkulirano u cijenu", pa sljedeće ista stvar očekivana izvrsna dobit i "to je ukalkulirano u cijenu". Na 80kn možda i je, ali trenutno "vizionari iz 2019" su obrali vrhnje.
Sve štima sa PTKM, proizvodnja u tt nije podbacila, firma ima love i otplačuje dugove korektno, poslali u mirovinu stari kadar.
Treba gledati modernizaciju i rast na inozemnom tržištu. Na ono što ne mogu utjecati je cijena plina ali i ona je 'on track'.
Mislim da je niska likvidnist i mali FF što predstavlja problem. Bid se raspao.
ah, znate ono...izađe super izvjesće i onda "to je ukalkulirano u cijenu", pa sljedeće ista stvar očekivana izvrsna dobit i "to je ukalkulirano u cijenu". Na 80kn možda i je, ali trenutno "vizionari iz 2019" su obrali vrhnje.
Sve štima sa PTKM, proizvodnja u tt nije podbacila, firma ima love i otplačuje dugove korektno, poslali u mirovinu stari kadar.
Treba gledati modernizaciju i rast na inozemnom tržištu. Na ono što ne mogu utjecati je cijena plina ali i ona je 'on track'.
Mislim da je niska likvidnist i mali FF što predstavlja problem. Bid se raspao.
Još samo da vrate oteto malim dioničarima i sve super!
https://www.seebiz.eu/tvrtke/petroke…za-plin/243308/
KUTINA - Kutinska Petrokemija je šest mjeseci prije roka dospjeća uplatila zadnju ratu i time u cijelosti otplatila stari dug za prirodni plin, za što je Ini, PPD-u i HEP-u dugovala ukupno 412 milijuna kuna, izvijestili su iz Petrokemije. |
"Petrokemija je zahvaljujući dobrim financijskim rezultatima šest mjeseci prije roka dospijeća uplatom zadnje rate otplatila u cijelosti stari dug za prirodni plin prema dobavljačima Ina, PPD i HEP u ukupnom iznosu 412 milijuna kuna. Zajmovi od sva tri dobavljača plina datiraju još od vremena prije promjene vlasničke strukture, tj. dio duga nastao je 2015./2016. godine, a dio 2018. godine", navodi se u kratkoj objavi kutinskog proizvođača mineralnih gnojiva na Zagrebačkoj burzi. Po podacima iz financijskog izvješća za prvih šest mjeseci ove godine, Petrokemija d.d. je u tom razdoblju ostvarila neto dobit od 239 milijuna kuna, što je značajno povećanje u odnosu na isto razdoblje lani kada je iznosila 29 milijuna kuna. Ukupni poslovni prihodi Petrokemije u prvom su polugodištu iznosili 960 milijuna kuna i pali su 15 posto, dok su ukupni poslovni rashodi smanjeni za 35 posto, na 711 milijuna kuna. U današnjem objavi na Burzi Petrokemija ne navodi koliko je točno uplatila za zadnju ratu staroga duga za plin, a po podacima iz šestomjesečnog izvješća, dugovanje prema dobavljačima plina - Hrvatska elektroprivreda (HEP), Ina i Prvo plinarsko društvo (PPD) iznosilo je 206 milijuna kuna. Petrokemija je krajem 2018. godine uspješno provela dokapitalizaciju, nakon koje su većinski vlasnici kutinskog proizvođača mineralnih gnojiva postali Ina i PPD, koji preko tvrtke Terra mineralna gnojiva drže nešto više od 54,52 posto dionica kutinske tvrtke. Uz provedenu dokapitalizaciju, Petrokemija je krajem listopada 2018. godine dogovorila i reprogramiranje odnosno refinanciranje staroga duga za plin prema HEP-u, Ini i PPD-u. Inače, prirodni plin najvažnija je sirovina za kutinsku Petrokemiju, koja je i jedan od najvećih potrošača prirodnog plina u Hrvatskoj s godišnjom potrošnjom od oko 620 milijuna prostornih metara. Nakon objave Petrokemije da je otplatila stari dug za plin, cijena dionici kutinske tvrtke je na Zagrebačkoj burzi porasla za više od 10 posto te se oko 16 sati njome trgovalo po cijeni od 75 kuna. |