Politika, birokracija i pravosudni sustav kao ključni faktori sistemskog rizika na ZSE

 • Glasno promišljanje:


  Ako predsjednik jedne drzave naziva čovjeka koji je pisao Ustav i bio predsjenik najvišeg zakonodavnog tijela u toj istoj drzavi


  „... najvećom štetočinom pravosudja zbog ovlasti koje je imao!“


  a on predsjednika drzave označi više puta kao


  „... lazljivaca ... „


  o čemu mi ovdje pišemo i u kakvom sustavu, kakvoj drzavi mi uopće zivimo?


  .

  Da li da samo šutimo i čekamo da nam se dogodi „Narod sa AK 47 na ulicama” ili da trazimo istinu tko je to Sova, Kolega i ostali, tko laze a tko govori istinu?

  .

  Iz magle smo izašli u mulj i kaljužu iz koje nećemo izaći čisti dok se ne sazna i spozna tko je ovdje tko i tko nas vuče nazad u kaljužu i maglu!


  .

  Uf, uf ... ! • Quote

  Javni dug Hrvatske po metodologiji ESA 2010 krajem lipnja ove godine dosegnuo je rekordnih 329,6 milijardi kuna, što je 32,4 milijarde više nego na kraju lipnja lani, dok je njegov udjel u BDP-u narastao na 85,3 posto.

  https://lider.media/poslovna-s…o-85-3-posto-bdp-a-133573

  nije toliki problem visina duga, već visina kamata na dug.

  obzirom da je trenutno prinos na našu 10-godišnju obveznicu manji od 1%, odličan potez bi bio zadužiti se do 100% BDP-a pod ovim uvjetima, smanjiti poreznu birokraciju i taj novac po stimulativnim kreditima od cca 2% plasirati u gospodarstvo.

  naravno, odobrenje kredita bi trebalo uvjetovati održivim poslovnim planom, da se takvi krediti krediti plasiraju u firme koje imaju dugoročnu perspektivu.

  realno, ako neka u firma nije u stanju takve kredite vraćati, onda ne zaslužuje ni zagađivati tržište.

  ovako nešto bi blagotvorno djelovalo i na sve one koji trenutno nisu zadovoljni plaćom ili perspektivom, a možda imaju neke odlične ideje koje generiraju dobar cash flow, ali nemaju početni kapital da takvo nešto pokrenu.

  u svakom slučaju, ovo je puno bolja varijanta nego pumpati nekretninski balon ili ići na nekritički money printing.

  čak i neki MMT-evci u zadnje vrijeme zagovaraju baš ovakvu varijantu MMT-a.

  "I want You to invest in Croatian Stock Market!"

 • nije uf nego fuj!

  Krimos do krimosa!

  Kao sto rekoh kad ga skinu Sanader ce za ovog biti mala beba!

 • napornim dugogodišnjim radom politika(čari) su uspjeli od ove države stvoriti jedan oblik trgovačkog društva, tako da oni što su s njima u talu grabe šakom i kapom na raznoraznim poslovima i na sve moguće načine, ostali puše ka mali dioničari na zesici, a Plenki se čudi da je posijano loše sjeme (zla), pa daj brate primjeni totalni herbicid za sve napoželjne samonikle bogataše i insekticid za svu gamad koja urušava ovaj sustav, ne robuj samo broju glasova za održanje na vlasti ne mareći od koga dolaze

 • napornim dugogodišnjim radom politika(čari) su uspjeli od ove države stvoriti jedan oblik trgovačkog društva, tako da oni što su s njima u talu grabe šakom i kapom na raznoraznim poslovima i na sve moguće načine, ostali puše ka mali dioničari na zesici, a Plenki se čudi da je posijano loše sjeme (zla), pa daj brate primjeni totalni herbicid za sve napoželjne samonikle bogataše i insekticid za svu gamad koja urušava ovaj sustav, ne robuj samo broju glasova za održanje na vlasti ne mareći od koga dolaze

  Vrana vrani ne kopa oči!

 • Stanje se neće bitnije promijeniti sve dok pošteni, pametni i obrazovani budu šutjeli, ne izlazili na izbore, ne angažirali se i/ili odlazili u sredine (izvan RH) u kojima mogu brže doći do vlastih ciljeva. Onda ovi ostali održavaju Status Quo u beskonačnost.


  Komentari (svuda po medijima) tu činjenicu samo reflektiraju. Pričati, a ne činiti ništa nema efekat na ništa osim što se pojačava stanje negativne energije, što neizbježno dovodi i do pucanja. I to onda dodatno stvara dojam da ne postoje pozitivna riješenja što nije točno.


  Pozitivna stvar je da uvijek postoje ljudi koji unatoč svemu rade u interesu društva i pokazuju da se može i drugačije. Time daju do znanja da se pametnim poduzetništvom (ne praznom pričom) unatoč svemu i u sadašnjoj RH mogu postići pozitivni rezultati i to ne na isključivo kriminalan način.


  Primjer korone - mi se možemo ponašati kako god hoćemo, ali dok se ne pronađe efikasan način da se ona eliminira ne mogu se izbjeći posljedice koje su rezultat prirode kako se korona širi i našeg vlastitog ponašanja koje se nije bitnije promijenilo iako sada svi znamo kako se može spriječiti širenje. Jedno s drugim dovodi do stanja koje imamo.


  U našoj je prirodi da ne reagiramo sve dok ne dogori do noktiju tek onda se na brzinu pokušavamo spasiti. Vrlo stresno. Oni koji su to skužili i promijenili su tu naviku (što nije lako) imaju daleko veće šanse uspjeti kakve god bile okolnosti, a i manje je stresno.


  Prediktivna prilagodba slično onome što neki na burzi rade kada osjete da dolazi promjena trenda i onda odgovarajuće prilagođavaju portfelj. Nekad se i fula, ali u većini slučajeva je rezultat osjetno povoljniji od pasivnog gledanja što se događa ili panične reakcije kada je kasno.


  Kukati nad stanjem, panično reagirati ili se unaprijed prilagoditi situaciji kakva god bila - što je efikasnije? Stvar je zapravo nevjerojatno jednostavna, ali ne kad čekamo da netko drugi povuče prvi potez umjesto nas. Mi trebamo prvi povući potez u smjeru koji nas zanima. Ako smo sami onda je to očekivano kratkog dometa, ali je i to bolje od puke pasivnosti. No kada bi to većina napravila stvari bi se vrlo brzo mijenjale u željenom smjeru.


  Je svi to znamo, ali....