1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  1. Dionice.NET
  2. Financije i gospodarstvo
  3. Stručne rasprave

Politika, birokracija i pravosudni sustav kao ključni faktori sistemskog rizika na ZSE

• Manu
  • February 20, 2020 at 8:07 PM
  • 1
  • 28
  • 29
  • 30
  • 95
  • LodeRunner
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,083
    • October 2, 2020 at 10:15 AM
    Quote from Moller

možda se meni samo čini, ali bih rekao da mi ovo više liči na pravu Klupsku igru, obzirom na sastav igrača koji se često mogu vidjeti zajedno, a selektor mislim da je jedan pravi gospodin što sjedi u sjeni VIP lože i nadgleda igru, te po potrebi mijenja ili izbacuje igrače kako bi Hrvatska izgubila s što većim rezultatom

Osim ako ovo nije jos jedna sanaderovska prica. Vrlo vjerojatno pritisak na smjenu izmorenih igraca dolazi izvana, jer se ocekuje friska lova pa su potrebni novi igraci u igri radi raspodjele navedene.

A da ne spominjemo selektora koji dalje cilja visu ligu nakon sto zavrsi sezona u postojecoj.

Metamoron sitting on a blockchair hallucinating about degenerative AI.

• Moller
    Majstor
    Reakcija primljeno
    12,602
    • October 2, 2020 at 10:18 AM
    Quote from accountant
    Quote from toluen

što se mijenja u stvari? ništa!

od osnutka ove samostalne države ništa se pod milim bogom promijenilo nije!

ne griješite dušu računovodstvenu kolega, ja koji nisam računovođa već davno sam uočio da su iznosi sve viši, viši i viši:)

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • October 2, 2020 at 10:28 AM
    Quote from Moller
    Quote from accountant

što se mijenja u stvari? ništa!

od osnutka ove samostalne države ništa se pod milim bogom promijenilo nije!

ne griješite dušu računovodstvenu kolega, ja koji nisam računovođa već davno sam uočio da su iznosi sve viši, viši i viši:)

pa moraju ljudi iznose uskladiti s inflacijom ;)

''Dođu, tako, vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako uvedemo porez na vlastitu imovinu, stranci će je prestati kupovati" - Krešimir "Superhik" Macan

• toluen
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,665
    • October 2, 2020 at 12:14 PM

Glede inflacije ima na kraju druge epizode Inspektora Vinka zanimljiv komentar kada jedan od glumaca kaže na temu o uvođenju ispitivanja porijekla imovina za progon "zločestih" građana:

"Samo ove godine (84) je u državu (tadašnju SFRJ) uvezeno preko milijardu dolara (!!!) uvozne robe. Ako se zna da stranci daju proviziju od 5%, a netko ju je dobio - kako to da se o tome ništa ne govori? Tko će njima ispitati porijeklo imovine?"

Kako to danas zvuči nevino i dječje u odnosu na ovo s čime danas imamo posla.

Tada takvo nešto javno komentirati pa makar i kroz humorističku seriju je značilo gotovo sigurne probleme, a realno ni danas nije ništa drugačije. I zato ljudi uglavnom šute ili gunđaju ili anonimno komentiraju, ali realno ne pokušavaju ništa jer onaj tko se na taj put odluči zna da se neće dobro provesti. Tako da ni to ne treba čuditi - prirodna pojava da ljudi radije izabiru i da žive lošije samo da ih nitko ne dira, ali na taj način vlastitim nečinjenjem zapravo direktno održavaju takav sustav u životu.

Drugovi i funkcioneri pri loncu oduvijek su mastili brke. A današnji Kovačevići i njima slični su samo nusproizvod sustava i našli su se u pravo vrijeme na pravom mjestu, ali kako to već biva u takvim situacijama malčice je Dragan postao neoprezan, bahat, možda se nekome zamjerio i sada će priliku dobiti netko drugi. No osim imena i prezimena sve drugo ostaje isto. I naravno zbog javne pozicije na kojoj je "puklo" mora se odigrati predstava za raju s "odlučnim akcijama" kojom će se to "pokriti" i osigurati da slučano stvari ne bi pobjegle s lanca. Treba li nas to onda čuditi?

Inače što se tiče "promjena" jedan primjer iz prakse.

Jednom sam bio dio procesa uvođenja ISO 9001 u firmu u kojoj sam radio i na kraju (nakon početnog zanosa da će se nešto zbilja radikalno promijeniti na bolje) se sve zapravo svelo na to da smo od kvalitete realno dobili samo još papirologije, administracije i troškova jer nije došlo do promjene načina razmišljanja sudionika što zapravo znači pojam kvalitete. Naravno standard je onda utjecao i na cijenu jer je eto proizvod postao "kvalitetniji". Firma se i danas "hvali" tim ali oni koji znaju što je unutra znaju da je to samo prazna kutija u kojoj realno nema ni k od kvalitete. I živo im se j..e za to.

Identično vrijedi i za naš društveno politički sustav. Nova država predstavlja za nas samo nastavak iste priče na kojoj su u tranziciji neke upražnjene pozicije promijenjenih naziva popunjene kadrovima istih preferencija kao i prije. Crony kapitalizam i posljedična korupcija je zapravo ono isto što postoji od kad živimo ovdje (od stoljeća sedmog) i jednostavno je ugrađeno u naš mentalni sklop kroz kulturne meme koje kroz vlastiti život ovdje upijamo.

Da bi se to promijenilo treba nesrazmjerno veća količina energije i truda, pa onda ispada realno da se ne ulaže gotovo ništa. A fizikalno gledano rezultati su savršeno u skladu s onim što se realno na tom planu radi. Samo od sebe se to neće promijeniti jer očito postoji određeni balans snaga koji osiguravaju da takvo stanje postoji u toj čudnoj ravnoteži i traje unatoč povremenim "problemima" koji ga nastoje izbaciti iz te ravnoteže.

Mislim da nam fali osjećaj za to koliko i zašto je to tako veliki problem. Kao da s jednim tačkama, lopatom i kubik pijeska idemo sagraditi neboder od 100 katova - ne bu išlo.

• Kayser Sose
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    342
    • October 2, 2020 at 12:17 PM
    Quote from toluen

A kako tumačite da uz sve ove informacije rating HDZ-a raste i nikad viši ? Živimo uronjeni u ocean iracionalne gluposti.

Baš gledam seriju Inspektor Vinko iz 84 - osim tehnološke nikakve druge promjene nema u odnosu na danas. Samo se to danas zove kapitalizam i ne oslovljavamo se sa drugovi. Lopovi onda su i danas isti. Nismo se pomakli ni za jotu.

Rodijačko-kumsko-stranačko-pseudo domoljubno-uhljebnički kapitalizam

pecunia non olet

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • October 2, 2020 at 3:02 PM
    Quote from toluen

Glede inflacije ima na kraju druge epizode Inspektora Vinka zanimljiv komentar kada jedan od glumaca kaže na temu o uvođenju ispitivanja porijekla imovina za progon "zločestih" građana:

"Samo ove godine (84) je u državu (tadašnju SFRJ) uvezeno preko milijardu dolara (!!!) uvozne robe. Ako se zna da stranci daju proviziju od 5%, a netko ju je dobio - kako to da se o tome ništa ne govori? Tko će njima ispitati porijeklo imovine?"

Kako to danas zvuči nevino i dječje u odnosu na ovo s čime danas imamo posla.

Tada takvo nešto javno komentirati pa makar i kroz humorističku seriju je značilo gotovo sigurne probleme, a realno ni danas nije ništa drugačije. I zato ljudi uglavnom šute ili gunđaju ili anonimno komentiraju, ali realno ne pokušavaju ništa jer onaj tko se na taj put odluči zna da se neće dobro provesti. Tako da ni to ne treba čuditi - prirodna pojava da ljudi radije izabiru i da žive lošije samo da ih nitko ne dira, ali na taj način vlastitim nečinjenjem zapravo direktno održavaju takav sustav u životu.

Drugovi i funkcioneri pri loncu oduvijek su mastili brke. A današnji Kovačevići i njima slični su samo nusproizvod sustava i našli su se u pravo vrijeme na pravom mjestu, ali kako to već biva u takvim situacijama malčice je Dragan postao neoprezan, bahat, možda se nekome zamjerio i sada će priliku dobiti netko drugi. No osim imena i prezimena sve drugo ostaje isto. I naravno zbog javne pozicije na kojoj je "puklo" mora se odigrati predstava za raju s "odlučnim akcijama" kojom će se to "pokriti" i osigurati da slučano stvari ne bi pobjegle s lanca. Treba li nas to onda čuditi?

Inače što se tiče "promjena" jedan primjer iz prakse.

Jednom sam bio dio procesa uvođenja ISO 9001 u firmu u kojoj sam radio i na kraju (nakon početnog zanosa da će se nešto zbilja radikalno promijeniti na bolje) se sve zapravo svelo na to da smo od kvalitete realno dobili samo još papirologije, administracije i troškova jer nije došlo do promjene načina razmišljanja sudionika što zapravo znači pojam kvalitete. Naravno standard je onda utjecao i na cijenu jer je eto proizvod postao "kvalitetniji". Firma se i danas "hvali" tim ali oni koji znaju što je unutra znaju da je to samo prazna kutija u kojoj realno nema ni k od kvalitete. I živo im se j..e za to.

Identično vrijedi i za naš društveno politički sustav. Nova država predstavlja za nas samo nastavak iste priče na kojoj su u tranziciji neke upražnjene pozicije promijenjenih naziva popunjene kadrovima istih preferencija kao i prije. Crony kapitalizam i posljedična korupcija je zapravo ono isto što postoji od kad živimo ovdje (od stoljeća sedmog) i jednostavno je ugrađeno u naš mentalni sklop kroz kulturne meme koje kroz vlastiti život ovdje upijamo.

Da bi se to promijenilo treba nesrazmjerno veća količina energije i truda, pa onda ispada realno da se ne ulaže gotovo ništa. A fizikalno gledano rezultati su savršeno u skladu s onim što se realno na tom planu radi. Samo od sebe se to neće promijeniti jer očito postoji određeni balans snaga koji osiguravaju da takvo stanje postoji u toj čudnoj ravnoteži i traje unatoč povremenim "problemima" koji ga nastoje izbaciti iz te ravnoteže.

Mislim da nam fali osjećaj za to koliko i zašto je to tako veliki problem. Kao da s jednim tačkama, lopatom i kubik pijeska idemo sagraditi neboder od 100 katova - ne bu išlo.

Display More

kolega, prije bi Vas provozali u gepeku da nešto napravite ili ako ste nešto obećali, a niste napravili, a sada samo dobijete "bakšiš" u gepek.

isto tako, ako ništa, ova situacija je dovela do toga da se sudovima i upravom možete komunicirati elektronski, kao i u zdravstvu izdavati uputnice na taj način, iako ti sustavi postoje već nekoliko godina.

tako da ipak mislim da smo kao društvo barem malo napredovali.

drugi par cipela je taj što je ta brzina kao vlak od HŽ-a.

''Dođu, tako, vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako uvedemo porez na vlastitu imovinu, stranci će je prestati kupovati" - Krešimir "Superhik" Macan

• toluen
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,665
    • October 2, 2020 at 7:23 PM

Preporučam pogledati dokumentarac Lopovi po zakonu o ruskoj mafiji i načinu kako se to radilo i radi u Rusiji. Zanimljiv materijal.

Po onome što se tamo može vidjeti postaje jasnije kako funkcionira i ovaj naš sustav u RH. Rusija je naravno ekstrem te vrste, ali može se prepoznati puno elemenata i kod nas koji su dosta slični i koji zapravo imaju svoj utjecaj na sliku društva koje danas postoji. Dovoljno je reći da u Rusiji ne postoji niti jedan zakon koji je danas na snazi, a da na njega nije imala svoj utjecaj ruska mafija. I to nije prošlo svršeno vrijeme.

Naravno kada to pitate njihove dužnosnike on će to uglavnom negirati pričajući svoje priče koje uglavnom nemaju veze sa onim što se realno događa - zvuči poznato ? A oni koji o tome ne žele šutjeti - naravno budu prvo upozoreni, a onda ako ne stanu sa svojim pričama i djelovanjem mogu svašta kreativno očekivati da im se dogodi - naravno u lošem smislu. Navaljni je jedan blagi primjer kako to danas izgleda.

Dakle sve to nije slučajno i ima svoje razloge zašto je razvoj našeg društveno političkog sustava kod nas ipak malo drugačiji nego u zemljama koje nisu imale komunističko - socijalistička iskustva u svojoj prošlosti. I to treba uzeti u obzir jer je to naša realnost od koje se ne može pobjeći samo tako.

Znanost (ako već nije) vrlo lako bi mogla ustanoviti određene obrasce u svemu tome utemeljene na ljudskom ponašanju u određenim okolnostima - zašto se sve to razvija baš tako, no ne treba nam znanost da bi i sami načelno razumjeli što se tu zapravo događa.

Ono što je u svemu tome pozitivno - sve evoluira pa tako i to. Što kaže kolega st-brajo prije ste mogli stavarno izgubiti glavu za ništa, danas je to ipak malo drugačije, ali i dalje ima isti prepoznatljivi potpis. Ali nam sve to ipak malo daje uvid u činjenicu koliko je velika i duboka jama u kojoj se svi skupa po tom pitanju još nalazimo. Prepoznavanje činjeničnog stanja je zapravo pozitivan korak da se iz te situacije jednom i izađe. Da je to brzo moguće - nije, ali ni Rim nije izgrađen u danu.

Čisto za primjer trebale su milijarde godina da planeta Zemlja postane uopće mjesto na kojem se život može početi razvijati, 5 velikih izumiranja i stotine milijuna godina da kroz evoluciju dođemo do ovoga što sada jesmo, a kao sadašnja moderna ljudska vrsta postojimo tek nekoliko desetaka tisuća godina. A tek zadnje stoljeće smo se uspjeli odlijepiti od totalnog neznanja, gladi i siromaštva i evidentno se radi na tome da se i to pomalo riješi na ovaj ili onaj način.

Stoga je bitno dobro razumjeti tu povijest zašto je baš takva jer ona uvelike određuje i našu budućnost.

Ipak najvažnije u svemu tome je kako ćemo se mi sami prema svemu tome postaviti jer možda naša pojedinačna djelovanja izgledaju beznačajno, kada se to sve zbroji onda više nije nimalo beznačajno. Već sam jednom napisao sami možemo malo - zajedno možemo sve. Pitanje je samo kada će to biti prepoznato i primjenjeno. Ali bude - jednostano drugačije ne može biti jer tako nalažu prirodni zakoni po kojima se sve to razvija.:thumbup:

• buMBum
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    769
    • October 2, 2020 at 8:27 PM

.

Znal se išta kolku su proviziju danas dogovorli u Excelsioru?

.

buMBum

• Manu
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,342
    • October 3, 2020 at 1:05 PM

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

Tko je tu kriminalac a tko tužitelj?

Očito je afera kontrolirana iz vana jer je sve do jučer bilo javna tajna a ti ljudi nedodirljivi. 22 milijarde je puno love a sve ima svoju cijenu.

Ledica
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,221
    • October 3, 2020 at 2:17 PM

Draganova afera je mala beba prema Aferi Agrokor , zamračeni milijuni prema milijardama priznatih nevaljanih jamstva američkom lešinarskom fondu , koliko se tek tu love okrenulo i gdje je završila ?

Zato je i Fortenova u vlasništvu nizozemske tajne zaklade .

• Paulie
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,317
    • October 3, 2020 at 2:44 PM

Ova država svakim danom postaje sve odvratnija. Pazite ovu informaciju - Kovačević je 4,5 mil. kuna sakrio kod supruga čelnice DORH-a iz Zagreba.

https://www.maxportal.hr/vijesti/novi-s…ice-iz-zagreba/

Imali smo aferu Agrokor kao jednu od najvećih afera uopće u Hrvatskoj, optužnicu za tu aferu je pisala čelnica DORH-a kod koje Dragan Kovačević čuva 4,5 milijuna kuna.<X<X<X<X<X

Kad se samo sjetim pametnjakovića i zločestih likova koji su tvrdili da je Lex Agrokor pošten i da smo si mi mali sami krivi.

Edited 2 times, last by Paulie (October 3, 2020 at 2:50 PM).

• Paulie
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,317
    • October 7, 2020 at 9:33 AM

Još malo "poštenih" sudaca/sutkinja, i ovakvi nama sude. Gadljivo je ovo sve skupa, pravi pojam kleptokratske vlasti i države.

ZAMJENICA županijskog državnog odvjetnika Mirela Alerić Puklin nije jedina supruga nekog od okrivljenika u aferi Janaf koja je u pravosuđu.

Uz Alerić Puklin, koja je podnijela zahtjev za razrješenjem nakon što je DORH njezinog supruga Gorana Puklina okrivio da je skrivao oko četiri milijuna kuna za bivšeg šefa Janafa Dragana Kovačevića, supruga okrivljenika u aferi Janaf ima i Ivana Zorić, sutkinja Općinskog građanskog suda koja je prije par godina upućena na rad u Vrhovni sud, javlja Jutarnji list.

Ona je supruga Vlade Zorića, direktora Sektora sigurnosti i zaštite u Janafu, koji je među okrivljenicima u aferi Janaf.

Osim ove činjenice, pojavljuje se sve više informacija o tome kako je pao muž tužiteljice Mirele Alerić Puklin, Goran Puklin.

https://www.index.hr/vijesti/clanak…je/2219821.aspx

• Moller
    Majstor
    Reakcija primljeno
    12,602
    • October 7, 2020 at 10:47 AM

pravi naivac ovaj pripravnik mladeži, tko još nosi mačku u crnoj torbi,

crne torbe su sinonim za mito, korupciju, pljačku, privatizaciju i kriminal, trebao je lijepo ka Fiolić (konzerva od hrenovki) uzeti konzervu od mačje hrane,

valjda je dogovorio s veterinarom da mu uz malu naknadu ispiše ispričnicu za mačku,

a odvjetnik mu baš neki fin čovjek, veli da bi morali biti Kovačevićevi otisci na novčanicama, kao da je on morao sam brojati toliki novac, pa za to mu je služio brojač, konobar, hostese, zaposlenica,

a ovaj je u uhodanom poslu mogao tetkove omotnice koristiti godinama u poslu, pa ne radi mafija bez mozga i totalno opušteno baš s crnom lovom, paze oni na svaki detalj, ali bude i propusta

• Paulie
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,317
    • October 7, 2020 at 11:53 AM

"Pozivam Hrvatski sabor da mi skine imunitet, a ja s ovog mjesta na vašoj televiziji tvrdim da je Andrej Plenković direktno zapovijedao ponašanjem i odlukama DORH-a. Za to imam dokaze", kazao je Grmoja.

"Imam određene dokumente koje sam proslijedio", rekao je i objasnio da se s njima "ništa ne događa", zbog čega, kako je rekao, "zato ovo i čini".

https://www.24sata.hr/news/grmoja-im…o-dorh-u-720662

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • October 7, 2020 at 12:29 PM
    Quote from Paulie

"Pozivam Hrvatski sabor da mi skine imunitet, a ja s ovog mjesta na vašoj televiziji tvrdim da je Andrej Plenković direktno zapovijedao ponašanjem i odlukama DORH-a. Za to imam dokaze", kazao je Grmoja.

"Imam određene dokumente koje sam proslijedio", rekao je i objasnio da se s njima "ništa ne događa", zbog čega, kako je rekao, "zato ovo i čini".

još čekamo da i HANFA počne raditi svoj posao.

a tu ćemo se tek načekati.

• ZSEZSE
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    401
    • October 7, 2020 at 8:39 PM
    Quote from st-brajo
    Quote from Paulie

još čekamo da i HANFA počne raditi svoj posao.

a tu ćemo se tek načekati.

Zigmanova zena je bila dalickina suradnica

• toluen
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,665
    • October 9, 2020 at 11:39 AM

Evo primjera zašto je stanje u RH danas upravo takvo kakvo je i ne može biti drugačije dok god ovakvi ljudi čine "stupove" društvenih struktura. A to će još ohoho vremena potrajati.

Željko Sačić - Titov odani komunista, a danas žestoki desničar

Jer zamislite koliko ima onih koji se ne eksponiraju kao Sačić nego u tišini ispod radara koriste sve krivine da postignu svoje ciljeve i učestvuju u stvaranju korumpiranog društva. To je kao santa leda - ono što vidimo i znamo je samo desetina.

Kada bi se ovo ozbiljno (znanstveno) proučilo otkrilo bi se da to zapravo posve normalna stvar s obzirom na modele ponašanja koje ljudi u datim okolnostima manifestiraju. Bilo bi čudno da nije tako i naivno očekivati da se takvo nešto ne događa u društvu u kojem živimo.

No (za pojedinca) ne mora sve uvijek izgledati tragično. Jedan prijatelj je dugo vremena radio u pogrešnim firmama s kojima nije bio zadovoljan. To ga nije previše smetalo nego je jednostavno mijenjao firme i tražio dok nije našao onu u kojoj se osjećao kako treba. I tu je i ostao. Zadovoljan je iako živi i radi u RH i nikada mu nije palo na pamet da ide raditi van, a imao je i za to prilike. A pri tome ima i obitelj i sve životne probleme kao i bilo tko drugi. Dakle jako je bitno kako se osobno postavimo prema svemu ovome čime imamo posla.

Razumjeti što se događa, zašto se događa i vidjeti aktivno što mi u svemu tome realno možemo napraviti da živimo život po svome. Nije lako, ali nije ni nemoguće.

• Paulie
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,317
    • October 13, 2020 at 12:51 PM

U ovoj državi je dobro samo ovakvima #LexAgrokor.

NACIONAL OTKRIVA kako je bivša ministrica gospodarstva i potpredsjednica Plenkovićeve vlade koja je morala otići zbog afere Hotmail angažirana na lukrativnom projektu Svjetske banke koji unosno plaća – hrvatska vlada.

https://www.index.hr/vijesti/clanak…ke/2221474.aspx

https://www.nacional.hr/martina-dalic-…svjetske-banke/

<X<X<X<X<X<X<X<X

• buMBum
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    769
    • October 13, 2020 at 4:02 PM

Vazno i vrijedno čitanja i znanja:

BRUSSELS (Reuters) - European Union countries will jointly borrow and then spend 750 billion euros ($880 billion) over the next three years to lift the economy out of the deepest recession in the history of the bloc, caused by the COVID-19 pandemic.

Below are details of how the money is to flow:

HOW MUCH MONEY IS THERE FOR EU GOVERNMENTS?

Of the total 750 billion euros to be borrowed by the EU, 360 billion is to be distributed in cheap loans and 312.5 billion in grants. The remaining 77.5 billion will be spent on other EU schemes addressing the fallout of the COVID-19 pandemic.

HOW CAN GOVERNMENTS GET IT?

EU governments have to say what they want to spend the money on in "recovery and resilience plans" - coherent packages of reforms and investment projects to be implemented up to 2026.

The European Commission will check these plans to see whether they are in line with what the Commission itself has prescribed in its annual recommendations for each EU country.

WHAT SHOULD IT BE SPENT ON?

At least 37% of the money should go towards projects that help protect the environment and prevent climate change, and at least 20% on digitalizing economies.

Cash can be requested for projects that started from Feb. 1, 2020, onwards.

FORMULA FOR WHO GETS HOW MUCH

Out of the 312.5 billion euros in grants, 70% will be allocated in 2021 and 2022. Allocations will proportional to a country's population, the inverse of its per capita GDP and its average unemployment rate in the period 2015-2019.

For the remaining 30%, in 2023, instead of the 2015-2019 unemployment rate, the formula will use "the loss in real GDP observed over 2020 and ... the cumulative loss in real GDP observed over the period 2020-2021".

WHEN WILL GOVERNMENTS GET THE MONEY?

In the first half of 2021, at the earliest, governments can get pre-financing of up to 10% of the total amount approved in their respective plans.

The rest will be paid out in instalments, if and when the approved projects reach agreed milestones and targets. It will be checked by the Commission and EU governments. If some governments believe others have not met the criteria for further disbursements, they can ask for the payment to be held up pending discussion by EU leaders at their quarterly summit.

WHEN CAN GOVERNMENTS APPLY?

The plans are to be formally submitted from Jan 1, 2021 to April 30, 2021, but governments can begin sending them from Oct. 15, so that they can be discussed with the Commission and ready for approval as soon as the money is legally available.

The EU aims to launch the whole recovery scheme formally on Jan. 1, but that date depends on parliaments in the 27-nation bloc ratifying the EU recovery plan by then so that the Commission can borrow money on the market to disburse.

buMBum

• Paulie
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,317
    • October 15, 2020 at 11:29 AM

Javni dug Hrvatske po metodologiji ESA 2010 krajem lipnja ove godine dosegnuo je rekordnih 329,6 milijardi kuna, što je 32,4 milijarde više nego na kraju lipnja lani, dok je njegov udjel u BDP-u narastao na 85,3 posto.

https://lider.media/poslovna-scena…to-bdp-a-133573

• 1
    • 28
    • 29
    • 30
    • 95

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.) 2.1k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:11 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 15, 2025 at 4:46 PM
    2. Odgovora
      2.1k
      Pregleda
      904k
      2.1k
    3. sokol74

May 15, 2025 at 4:46 PM
    1. DLKV (Dalekovod d.d.) 2.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:29 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 15, 2025 at 3:55 PM
    2. Odgovora
      2.9k
      Pregleda
      1.2M
      2.9k
    3. Wolfshar

May 15, 2025 at 3:55 PM
    1. KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.) 451

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:15 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 15, 2025 at 11:17 AM
    2. Odgovora
      451
      Pregleda
      199k
      451
    3. All

May 15, 2025 at 11:17 AM
    1. Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ? 10k

• zlocesti
      • September 18, 2020 at 8:28 PM
      • Tržišta kapitala - USA
      • zlocesti
      • May 15, 2025 at 10:38 AM
    2. Odgovora
      10k
      Pregleda
      2.8M
      10k
    3. accountant

May 15, 2025 at 10:38 AM
    1. INGR (INGRA d.d.) 1.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:06 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 15, 2025 at 10:37 AM
    2. Odgovora
      1.9k
      Pregleda
      829k
      1.9k
    3. SILVIO2024

May 15, 2025 at 10:37 AM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

sokol74 May 15, 2025 at 4:46 PM
  • DLKV (Dalekovod d.d.)

Wolfshar May 15, 2025 at 3:55 PM
  • KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

All May 15, 2025 at 11:17 AM
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

accountant May 15, 2025 at 10:38 AM
  • INGR (INGRA d.d.)

SILVIO2024 May 15, 2025 at 10:37 AM
  • Best buy

Goran May 14, 2025 at 1:39 PM
  • ZABA (Zagrebačka banka d.d.)

vitoo May 13, 2025 at 4:46 PM
  • KOTR (Koncar Mjerni transformatori d.d.)

All May 13, 2025 at 1:31 PM
  • Implementacija AI tehnologije u investiranju i bihevioralne financije: analiza i utjecaj na investicijske odluke individualnih investitora

imavrek May 13, 2025 at 11:47 AM
  • Komentari trgovanja na burzi - LIVE

All May 13, 2025 at 7:27 AM

Popularne Teme

• DRY BULK

10,486 Replies, 4 years ago
  • Trumpove carine

16 Replies, A month ago
  • Utjecaj i posljedice ratova na tržišta kapitala

2,561 Replies, 3 years ago
  • CORONA virus

3,567 Replies, 5 years ago
  • Politika, birokracija i pravosudni sustav kao ključni faktori sistemskog rizika na ZSE

1,894 Replies, 5 years ago

Tags

• Politika
  • Stranke
  • Korupcija
  • Sinekure
  • Porezi
  • Zakoni
  • Birokracija

Online korisnici na ovoj temi

• 4 gostiju
  1. Privacy Policy