1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Financije i gospodarstvo
  3. Stručne rasprave

Politika, birokracija i pravosudni sustav kao ključni faktori sistemskog rizika na ZSE

• Manu
  • February 20, 2020 at 8:07 PM
  • zm1
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    670
    • June 5, 2020 at 10:46 AM
    Quote from Moller
    Quote from Roki

Ne brinite se vi za Beru. On će ostati u oporbi a Škoro će odraditi ono što je Most odradio na predzadnjim i zadnjim izborima.

Hint: ''mi smo protiv svih i nećemo ni s kim''.

ma ja vam se već skoro 10 godina ne brinem za nikoga od političara, niti ih što tražim, niti mi trebaju, niti od njih išta očekujem, rekli bi skraćeno boli me k za sve njih i njihove politike, gledao sam malo neku večer Otvoreno i kada vidim da je Kerum nešto, tj. glumi nešto, onda me ne čudi ni da novopečeni elementi Apsurdić, traže svoje mjesto pod šarolikim političkim suncobranom, po uzoru valjda na bračni par Sinčić, vjerojatno računajući da će i oni ostvariti za sebe kakav novi zidić ili kvadratić, a ja ću biti presretan da mi ne prodaju svaki dan istu ciglu i tako mi izvlače lovu, dosta mi je i Ribič za takve stvari

A di je nestao Pecaroš?

• Manu
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,342
    • June 6, 2020 at 1:11 PM

https://www.fitchratings.com/research/sover…able-05-06-2020

Parliamentary elections scheduled for 5 July will likely result in a coalition government, given the highly fragmented political spectrum. Polls show the ruling centre-right HDZ party only slightly ahead of the centre-left SDP, while a new populist party, Homeland Movement, is making gains compared with all other minor parties. A poor result for both main parties could result in a lengthy formation of government, which could limit government effectiveness at a time of crisis. However, Fitch believes any future government will continue to implement cautious macroeconomic policies and remain committed to EU and euro integration.

ESG - Governance: Croatia has an ESG Relevance Score (RS) of 5 for both Political Stability and Rights and for the Rule of Law, Institutional and Regulatory Quality and Control of Corruption, as is the case for all sovereigns. Theses scores reflect the high weight that the World Bank Governance Indicators (WBGI) have in our proprietary Sovereign Rating Model. Croatia has a high WBGI ranking at 66.5 percentile, reflecting its track record of stable and peaceful political transitions, well established rights for participation in the political process, moderate institutional capacity, effective rule of law and a moderate level of corruption.

• BabaLuji
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    541
    • June 6, 2020 at 11:47 PM

https://arhivanalitika.hr/blog/samaranje…romet-na-burzi/

Zanimljiv clanak mozda "netko" i procita

• nemo
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    768
    • June 7, 2020 at 1:06 AM

Tko? Marić? Horvat? Možda Kerum?

• Manu
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,342
    • June 7, 2020 at 8:45 AM
    Quote from BabaLuji

https://arhivanalitika.hr/blog/samaranje…romet-na-burzi/

Zanimljiv clanak mozda "netko" i procita

Nije mi jasno kako se nitko ne sjeti, a to je i autor propustio navesti, kako bi ukidanje tog poreza u ovom trenutku izazvalo investicijski pozitivan šok koji bi se osjetio i na rastu BDP-a a to je ono što nam sada najviše treba.

Mislim iz dva razloga. Jedan je populistička narav tog poreza koji je namijenjen "špekulantima" a drugi možda i važniji su moguće posljedice po nedodirljivo tržište nekretnina u kojem politika ima povlašten položaj.

Edited once, last by Manu (June 7, 2020 at 8:57 AM).

• nemo
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    768
    • June 7, 2020 at 9:01 AM

"...U prijevodu, prihodi lokalne države od poreza na kapitalnu dobit čine tek 0,36% njihovog ukupnog godišnjeg prihoda, što sugerira da je fiskalni efekt ovog poreza i njegova uloga u punjenju proračuna – zanemariva.

S druge strane, učinak uvođenja ovog poreza imao je vrlo ozbiljne štetne posljedice po likvidnost na Zagrebačkoj burzi te participaciju malih investitora na dioničkom tržištu. U uvjetima kada je to tržište i prije uvođenja poreza bilo ionako slabo razvijeno, plitko i nelikvidno, riječ je o gotovo neshvatljivom „šamaranju mrtvog magarca“..."

Ne može biti sažetije i razumljivije😨

• toluen
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,665
    • June 7, 2020 at 9:06 AM

U ovoj vlasti ovo što Šonje piše nije nimalo interesantno jer nitko među njima nije ni poduzetnik ni dioničar tako da je to za njih zadnja rupa na svirali. Zato i takav odnos prema tome.

Ali mislim da će slijedeća vlada morati mijenjati poreznu politiku na ovom segmentu. Vjerojatnost za to raste. Zašto? Po svemu sudeći novu vlast će vjerojatno krojiti HDZ i Škoro. Osobno nisam njihov glasač niti ću to ikada biti, ali takvi su odnosi. Za sada ne vidim na koji način bi SDP sa sadašnjim pristupom mogao osvojiti vlast, a o ostalim igračima s klupe da i ne govorimo. Dakle HDZ+Škoro mi se čini trenutno najizglednija opcija.

A Škoro kao poduzetnik i dioničar je svjestan ovoga problema i biti će mu u interesu da - ako bude u poziiji moći - progura neke od svojih ideja od koji je i regulacija ovog nakardnog poreza na kapitalnu dobit. To znači ili potpuno ukidanje ili smanjenje ili promjena uvjeta za rokove držanja dionica u kojem nema ovog poreza. Dakle vjerojatnost za to postaje veća nego što je to sada. Naravno garancije za ništa - nema dok ne vidimo razvoj situacije.

• my moon
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,038
    • June 7, 2020 at 12:15 PM

trebalo bi samo došapnut da netko u predizborni plan ubaci izbacivanje poreza na kapitalnu dobit, i da zapravo time , kako je gore navedeno, nitko ne gubi ništa , a barem na propagadnom planu dobiva puno.

Ubrzo bi se ta ideja raširila.

Upakirati u " veću dostupnost dionuca".

Ako i ostavimo srž ideje po strani, tko to postavi u plan, izgledati će kao da se kuži u dijonice.

Gotovo sam siguran da je Sanader učinio isto, SDP je bio za porez "jer se tako pere takkunski novac".

Problem nije bio u dionicama nego u tome što su tajkuni bili pravno nedodirljivi. Kad baba pusti vjetar tučemo psa....

• Neo
    Guest
    • June 7, 2020 at 12:49 PM

U US postoji porez na dobit također. Ali postoji i porezni odbitak. Dakle izgubite 50.000kn na burzi, a zaradujete na godisnjoj bazi npr 120.000 kn upadate u razred oporezivanja 70.000 kn.

Dakle i jedna kapitalisticka Amerika je obazrivija prema svojim ulagacima. Jer i gubitak na dionicama ne mora biti uteg. Dobijete na drugoj strani.

Dakle politika oporezivanja je po meni jako losa. Tipa ako dobijes daj, a ako izgubis tko te sisa.

• toluen
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,665
    • June 7, 2020 at 1:40 PM

Što se tiče poreza na kapitalnu dobit on je u ovom obliku i ovom ekonomskom stanju u RH čista kočnica i to samo totalni slijepci još ne vide. Možda i vide - ali je.e se njima za to. Pa nijedan ministar ni njihovi pobočnici "nije znao" točno ispuniti imovinsku karticu, kako onda očekivati da realno znaju išta o vrednovanju bilo koje vrste kapitala i poreza na to. A to dovoljno govori o kompetentnosti vlade kojoj bi jedan od prioriteta trebao biti stvaranje podloge za razvoj i boljitak države i njenih državljana između ostaloga kroz motivirajuću poreznu politiku.

Po meni bi SVAKA stranka morala to sada imati u svojem planu, a ne znam ima li ijedna. Očito programe pišu ljudi koji niti znaju što treba napraviti u datom trenutku niti im je realno stalo da to ikada riješe. Što onda očekivati - Jedno veliko ništa.

ALI !

Opet napominjem s obzirom na okolnosti - vjerojatnost da će se to ipak mijenjati je sada znatno veća iz čitavog niza razloga od kojih je jedan i taj što se o tome sve više i češće priča i to sa razine vrlo kompetentnih institucija i ljudi koji to mogu i dokazati na puno načina. I SVI se slažu da taj porez treba pod hitno mijenjati - to je jedna od rijetkih stvari gdje postoji konsenzus da je porez neproduktivan, samo fali vlada koja neće biti na to totalno gluha. Tko zna - možda Škoro kao glazbenik bude imao sluha za to. :D

• my moon
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,038
    • June 7, 2020 at 2:36 PM

no, budimo svijesni da većina naroda percipira dionice kao lihvarenje, pa ako na dionicama zaradiš onda te treba oporezivat, a ako izgubiš tak ti i treba.

U biti sam porez je kompliciran manevar koji odbija buduće potencijalne ulagače i mobiliziranje novaca iz čarapa

• toluen
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,665
    • June 7, 2020 at 3:20 PM

Mislim da je porez na "dionice " 2016 uveden bez nekog posebnog razloga, čisto da se porezno pokrije sve oblike kapitalne dobiti jer je na kamate, divku i same isplate dobiti iz poduzeća već postojao. Stoga je vrlo vjerojatno će se to u istom paketu onda i rješavati. Ima bezbroj načina da to bude bolje od ovoga što sada imamo.

Sve bi se to dalo lijepo riješiti kada bi postojao i minimum volje da se stvari sagledaju racionalno i iz svih aspekata, ali nažalost nismo i još dugo nećemo biti na razini svijesti da to kao društvo stvarno razumijemo, a kamoli primjenimo. Evo da su porezi (npr PDV) na razini 5% kao što to je u nekim razvijenim državama vjerojatno ne bi bilo problema ni sa sivim ni sa crnim tržištima, jer je onda neisplativo raditi mimo dogovorenih pravila ponašanja i zakona.

Ali to zahtjeva određenu razinu obostranog povjerenja između onih na vlasti i svih drugih koje ovdje ne možemo očekivati nikada jer to nije nešto što se može riješiti preko noći, a duboko je ugrađeno u mentalitet ljudi. Stoga što god nam tko obećao pred izbore je jednostavno nerealno - u suštini laž. Naročito da će riješiti korupciju i nejednakosti u društvu - ha,ha to bi zbilja volio vidjeti, a da se pri tome ne pretvorimo u neki novi oblik totalitarizma.

Sjećam se jedne situacije iz firme u kojoj sam radio netom prije raspada bivše države. Plaće su iz nekog razloga narasle do razine od skoro 2000 tadašnjih dojč maraka. Prije toga su ljudi znali krasti šakom i kapom jer eto male plaće pa da se namire. No kada su plaće zaista bile tolike da je to bilo nepotrebno - kralo se jednako. Nitko nije niti pomišljao da tu praksu prekine. Čemu dok se može? Tako da to nije samo osobina tajkuna nego nešto što vrijedi za skoro sve jednako - jer prilika čini lopova.

Očito je za promjenu nekih paradigmi potrebno raditi na generacijama dok se nešto ne promijeni. Ali na tome nitko ne radi, jer nitko nije u stanju sagledati benefite koje bi od te promjene ponašanja svi imali. Zato su nam i porezi takvi. Stoga realno nemamo se čemu dobrom nadati - ali nada umire zadnja.

• KultLicnosti
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,644
    • June 7, 2020 at 3:24 PM

Ma dajte, zamislite samo kako bi Vladu napali razni Ribići, Severi + sva sila ljevičarskih novinara, samo ideju da se ukine porez na kapitalnu dobit, a kamoli da se to provede?! Ko su ti sitni špekulatni na burzi uopće? :D:rolleyes:

...i zaboravimo ono što smo naučili kad smo bili mali. Propuh ne ubija, propuh u ovoj krizi spašava. (D.B.)

• toluen
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,665
    • June 7, 2020 at 3:36 PM

Pa ne mora se porez nužno ukinuti, ali napraviti određene modifikacije koje će uvažiti činjenicu da nisu sva vremena ista. A to znaju i ljevičari i desničari. Ima načina da se svima začepe usta i da bude bolje. Ali treba za to i vizije i volje - koje do sada nije bilo i čisto sumnjam da će se to promijeniti osim ako neki lobi unutar vlade to ne progura na silu kao i sve drugo do sada.

• Ivana7
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    799
    • June 7, 2020 at 4:06 PM
    Quote from toluen

A Škoro kao poduzetnik i dioničar je svjestan ovoga problema i biti će mu u interesu da - ako bude u poziiji moći - progura neke od svojih ideja od koji je i regulacija ovog nakardnog poreza na kapitalnu dobit. To znači ili potpuno ukidanje ili smanjenje ili promjena uvjeta za rokove držanja dionica u kojem nema ovog poreza.

Dragi investitori.

- svake 4 godine vi odlučujete (ne odlučuju političari i stranke).

- vi imate listić, kemijsku, moć i odluka je vaša.

- evo ja np. nema šanse da ću zaokružiti SDP ili HDZ.

- osnujte stranku investitora i imati ćete moj glas.

- ako ste u nekoj drugoj stranci potrudite se postaviti u program da ste protiv tog nakaradnog zakona.

- možda će to i nekom političaru biti zanimljivo jer bi taj prijedlog povukao za sobom i barem 10.000 glasova (investitori plus njihove obitelji plus lobiranje....)

- ako vam to sada ne prođe nemojte se sekirati imati ćete priliku opet za 4 godine nekog novog zaokružiti.

• toluen
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,665
    • June 7, 2020 at 5:45 PM

Tako je Ivana7 - rješenja za sve uvijek postoje tko je voljan tražiti ih i na tome raditi.

Pitalo jednog dedu seljaka - "Je li deda - jel što niklo?"

"Tamo gdje sam posijo - i nešta, tam đe nisam - baš ništa."

:thumbup:

• barbosa
    Guest
    • June 7, 2020 at 5:52 PM
    Quote from toluen

Pa ne mora se porez nužno ukinuti, ali napraviti određene modifikacije

točno, ako već mora biti, onda nikakva god. obračunska razdoblja nego na kapitaliziranu dobit pri isplati sa brokerskog računa

• Ledica
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,221
    • June 7, 2020 at 9:38 PM
    Quote from my moon

no, budimo svijesni da većina naroda percipira dionice kao lihvarenje, pa ako na dionicama zaradiš onda te treba oporezivat, a ako izgubiš tak ti i treba.

U biti sam porez je kompliciran manevar koji odbija buduće potencijalne ulagače i mobiliziranje novaca iz čarapa

Samo bih dodala da većina prosječnih građana ni ne zna da postoji porez na kapitalnu dobit pa to nije primarni razlog koji ih odbija da razroče štedne uloge i postanu burzovni ulagači.

Nakon stampeda IPO -a kad se činilo da u svakoj drugoj kući živi novopečeni dioničar koji je kupio paket dionica za crne dane , za svoju djecu ili čak unuke ubrzo je stiglo otrežnjenje ( sjetite se samo dokle se vinula cijena dionice HT - a i tko je dobro zaradio na tom rastu , sigurno ne oni koji i sada drže svoje paketiće već iskusni tredjderi i znalci ) i kriza 2008/2009. Također , nemojmo zaboraviti na veliku pravnu nesigurnost ulaganja u dionice , vi koji ste duže na burzi znadete dobro koliko puta i na kojim dionicama su mali dioničari izvukli deblji kraj , a posljednji slučaj za koji je valjda čula i kumica na placu je naravno Agrokor.

I sto onda očekivati od prosječnog građanina RH kad su se mnogi od nas koji se godinama bavimo dionicama velikim dijelom preselili na njemacku , američku ili neku drugu bjelosvjetsku burzu.? Vjerojatno ništa .

. Kamate na štedne uloge su sada iznimno niske , štediše se nadaju da će se to promjeniti , a dotle njihov novac mada zbog lagane inflacije gubi vrijednost ima barem puno veću zaštitu i sigurnost nego papirići na zse.

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • June 8, 2020 at 1:25 PM

ako se ne varam, prije nekog vremena smo pričali o porezno povlaštenim djelatnostima i di završi novac od smanjena stopa za njih, pa evo sad i jedne konačne potvrde

https://www.poslovni.hr/hrvatska/od-ma…li-nije-4236155

umjesto da se smanje doprinosi i porez na dohodak i dobit (za sve djelatnosti jednako).

mi uvijek radimo naopako, umjesto da kopiramo dobre primjere iz Estonije i Mađarske.

očito su lobiji određenih interesnih skupina jači od svih nas, naravno, sve pod pokroviteljstvom medija, pa vam političari fino prodaju priču, a vi se onda pitate kako to?

''Dođu, tako, vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako uvedemo porez na vlastitu imovinu, stranci će je prestati kupovati" - Krešimir "Superhik" Macan

• toluen
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,665
    • June 9, 2020 at 8:54 AM

Koliko mogu primjetiti glavnina strategije pridobijanja glasova na izborima se ipak vrti oko gospodarstva. Što znači da će onaj tko dođe u poziciju moći morati barem dio ovih predizbornih obećanja i realizirati. A svima su puna usta investicija i investitora odnosno posredno i porezne politike koja je na to vezana.

Dakle ide u prilog tezi da raste vjerojatnost da će se postojeći porezni sustav + ostali privjesci i nameti mijenjati u korist investitora i gospodarstvenika.

Također je pozitivno i što je korona dobro prodrmala temelje naše ekonomije da je svijest o tome da to treba mijenjati ove stvari ipak značajno ubrzala.

U taj paprikaš se može dodati kao začin i vrlo vjerojatnih 20 mlrd eura iz fondova i skori ulazak u Euro zonu što predstavlja dodatnu stabilnost i dodatne instrumente zaštite, ali minus gubitak monetarnog suvereniteta kojeg ionako već odavno nemamo.

Po meni sve skupa zbrojeno = pozitivan signal za tržišta kapitala.

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ? 10k

• zlocesti
      • September 18, 2020 at 8:28 PM
      • Tržišta kapitala - USA
      • zlocesti
      • May 30, 2025 at 4:39 PM
    2. Odgovora
      10k
      Pregleda
      2.9M
      10k
    3. accountant

May 30, 2025 at 4:39 PM
    1. DLKV (Dalekovod d.d.) 3k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:29 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 29, 2025 at 10:15 PM
    2. Odgovora
      3k
      Pregleda
      1.3M
      3k
    3. umalo

May 29, 2025 at 10:15 PM
    1. ERNT (ERICSSON NIKOLA TESLA d.d.) 942

• Admin
      • February 12, 2020 at 2:13 PM
      • Dionice
      • Admin
      • May 29, 2025 at 6:35 PM
    2. Odgovora
      942
      Pregleda
      495k
      942
    3. alfa1

May 29, 2025 at 6:35 PM
    1. Što smo danas tržili 6k

• harpun
      • February 15, 2020 at 11:11 AM
      • Dionice
      • harpun
      • May 29, 2025 at 10:36 AM
    2. Odgovora
      6k
      Pregleda
      2.3M
      6k
    3. Meri

May 29, 2025 at 10:36 AM
    1. Implementacija AI tehnologije u investiranju i bihevioralne financije: analiza i utjecaj na investicijske odluke individualnih investitora 2

• imavrek
      • May 13, 2025 at 11:47 AM
      • Stručne rasprave
      • imavrek
      • May 29, 2025 at 10:24 AM
    2. Odgovora
      2
      Pregleda
      447
      2
    3. imavrek

May 29, 2025 at 10:24 AM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

accountant May 30, 2025 at 4:39 PM
  • DLKV (Dalekovod d.d.)

umalo May 29, 2025 at 10:15 PM
  • ERNT (ERICSSON NIKOLA TESLA d.d.)

alfa1 May 29, 2025 at 6:35 PM
  • Što smo danas tržili

Meri May 29, 2025 at 10:36 AM
  • Implementacija AI tehnologije u investiranju i bihevioralne financije: analiza i utjecaj na investicijske odluke individualnih investitora

imavrek May 29, 2025 at 10:24 AM
  • SPAN (SPAN d.d.)

mooji May 29, 2025 at 9:38 AM
  • Trumpove carine

pod_zidom May 29, 2025 at 9:32 AM
  • Svaštara (offtopic postovi iz raznih tema)

umalo May 29, 2025 at 9:29 AM
  • ADPL (AD Plastik d.d.)

All May 28, 2025 at 2:00 PM
  • Hrvatski ETF fondovi

Bokyklc May 28, 2025 at 8:01 AM

Popularne Teme

• DRY BULK

10,486 Replies, 4 years ago
  • Utjecaj i posljedice ratova na tržišta kapitala

2,561 Replies, 3 years ago
  • Trumpove carine

20 Replies, A month ago
  • CORONA virus

3,567 Replies, 5 years ago
  • Politika, birokracija i pravosudni sustav kao ključni faktori sistemskog rizika na ZSE

1,894 Replies, 5 years ago

Tags

• Politika
  • Stranke
  • Korupcija
  • Sinekure
  • Porezi
  • Zakoni
  • Birokracija

Online korisnici na ovoj temi

• 2 gostiju
  1. Privacy Policy