1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Tržište kapitala - Hrvatska
  3. Dionice

SAPN (SAPONIA d.d.)

• tizian1
  • February 12, 2020 at 8:49 PM
  • st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • April 29, 2021 at 3:26 PM
    Quote from tin
    Quote from Mrcash

bice revizoru nešto smrdi u papirima, do kad je rok za objavu ?

Rok je i ove godine produžen ...nema to veze s papirima nego sa spriječenošću revizora...pogledajte link iznad.

i ja bi u to povjeravo da se radi o revizoru "iz garaže", a ne o revizoru iz Big 4, kroz kojeg je hrpa ljudi prošla edukaciju (osobno znam neke od njih koji sada imaju svoje firme).

da je bilo volje i želje napraviti u roku mogao se taj posao alocirati njima i na kraju "udariti pečat", jer ti dođe na isto radio to netko formalno iz takve firme ili netko drugi tko zna isto to, al više tamo ne radi.

al vidim da i neke druge firme isto imaju "probleme" sa revizorima, a neke i sa "kibernetičkim napadima" i slično.

poanta priče je u tome da se moglo napraviti na vrijeme da se htjelo, jer se u nijednom takvom slučaju ne radi o firmama "iz garaže".

''Dođu, tako, vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako uvedemo porez na vlastitu imovinu, stranci će je prestati kupovati" - Krešimir "Superhik" Macan

• tin
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,610
    • April 29, 2021 at 3:30 PM
    Quote from st-brajo
    Quote from tin

Rok je i ove godine produžen ...nema to veze s papirima nego sa spriječenošću revizora...pogledajte link iznad.

i ja bi u to povjeravo da se radi o revizoru "iz garaže", a ne o revizoru iz Big 4, kroz kojeg je hrpa ljudi prošla edukaciju (osobno znam neke od njih koji sada imaju svoje firme).

da je bilo volje i želje napraviti u roku mogao se taj posao alocirati njima i na kraju "udariti pečat", jer ti dođe na isto radio to netko formalno iz takve firme ili netko drugi tko zna isto to, al više tamo ne radi.

al vidim da i neke druge firme isto imaju "probleme" sa revizorima, a neke i sa "kibernetičkim napadima" i slično.

poanta priče je u tome da se moglo napraviti na vrijeme da se htjelo, jer se u nijednom takvom slučaju ne radi o firmama "iz garaže".

Eto što reći...očigledno oni lažu a vi imate info iz prve ruke....a i koju korist od odgode može imati firma poput SAPN.

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • April 29, 2021 at 3:33 PM
    Quote from tin

Eto što reći...očigledno oni lažu a vi imate info iz prve ruke.

a što reći na ovo?

ja ovakve stvari ne volim vidjeti i točka.

a da li oni lažu ili ne, ja to ne znam.

zovite tamo upravu i revizora da vam dostave potvrde o bolovanjima ili šta ja znam, pa provjeravajte 🤷

''Dođu, tako, vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako uvedemo porez na vlastitu imovinu, stranci će je prestati kupovati" - Krešimir "Superhik" Macan

• lebowski
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,518
    • April 29, 2021 at 3:37 PM

Za sve špekulante koji su upali ovdje da iskoče odmah nakon objave 1q rezultata ovo je jako loša vijest, za ostale je neutralna.

• Moller
    Majstor
    Reakcija primljeno
    12,602
    • April 29, 2021 at 3:42 PM
    Quote from st-brajo
    Quote from tin

ne bih se baš složio da se posao može prebacivati tek tako, netko ipak mora na kraju to potpisati i dati mišljenje, a ovdje se već poodavno provlači ta netransparentnost između povezanih društava, što tko kome kada i kako duguje potražuje, slično je bilo i kod najvećega Gazde, ali on je ipak imao 168 tvrtki pa ni Alvarez ne bi to povezao, ovdje se ipak radi o manjem broju subjekata

• tin
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,610
    • April 29, 2021 at 3:43 PM
    Quote from st-brajo
    Quote from tin

Eto što reći...očigledno oni lažu a vi imate info iz prve ruke.

a što reći na ovo?

ja ovakve stvari ne volim vidjeti i točka.

a da li oni lažu ili ne, ja to ne znam.

zovite tamo upravu i revizora da vam dostave potvrde o bolovanjima ili šta ja znam, pa provjeravajte 🤷

Ako ne znate onda ne mojte implicirati tako nešto....i ja bih više volio da je izašlo sada ali nije...

• mikromakrto
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,511
    • April 29, 2021 at 3:53 PM

Nevezano za izvješće Saponije, Big4 firme se debelo precjenjuje, posebno u Hrvatskoj.

To su poligoni za iživljavanje nad friško diplomiranim klincima kojima prodaju muda pod bubrege o radu u super-truper firmi. Nauči se jako puno, ali to se plaća nenormalnim radnim uvjetima, radnim satima koji idu debelo preko 100 sati tjedno, noćnim radom i sličnim ljepotama revizorskog posla.

Isto tako, revizori u firme šalju klince koji pojma nemaju o tome što rade, što i nije neobično jer nisu imali gdje ni naučiti. Partneri se pojave s vremena na vrijeme, potpišu izvješće i idu dalje.

Tako da me niti malo ne čudi što u ovoj situaciji revizori nisu u stanju obaviti svoj posao u zadanim gabaritima. Bilo bi mi iznenađenje da jesu

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • April 29, 2021 at 4:41 PM
    Quote from mikromakrto

Nevezano za izvješće Saponije, Big4 firme se debelo precjenjuje, posebno u Hrvatskoj.

To su poligoni za iživljavanje nad friško diplomiranim klincima kojima prodaju muda pod bubrege o radu u super-truper firmi. Nauči se jako puno, ali to se plaća nenormalnim radnim uvjetima, radnim satima koji idu debelo preko 100 sati tjedno, noćnim radom i sličnim ljepotama revizorskog posla.

Isto tako, revizori u firme šalju klince koji pojma nemaju o tome što rade, što i nije neobično jer nisu imali gdje ni naučiti. Partneri se pojave s vremena na vrijeme, potpišu izvješće i idu dalje.

Tako da me niti malo ne čudi što u ovoj situaciji revizori nisu u stanju obaviti svoj posao u zadanim gabaritima. Bilo bi mi iznenađenje da jesu

reviziju ne rade nikakvi "pripravnici" već ovlašteni revizori.

ovi moji i dan danas odrade nešto za svoju bivšu firmu (konkretno baš KPMG) kad ovi ne mogu ili ne stižu.

prema tome, radi se isključivo o dobroj volji da budeš full transparentan.

a to ovdi očito nije slučaj, jer je od svih ovdje koji pišu na temi jedino je kolega bjane bio na skupštini i podijelio što je tamo saznao, a očito nekolicina vas zna ono što treba znati i ne želi dijeliti informacije koje većina ne zna.

i onda kad god se povedu priče o dobroj korporativnoj praksi i transparentnosti onda krene dreka i napadi.

vama šta sve znate želim da se lijepo unovčite, a moja osobna odluka je da ne ulazim tamo di manjina manipulira većinom.

ima i drugih dionica na kojima se može lijepo zaraditi, a da se ne moraju potezati "veze" da se ključne informacije saznaju.

ovo ovdi je ionako postala privatna zabava, pa je ja sa svojim pitanjima neću dalje kvariti :*

• pemar2
    Početnik
    Reakcija primljeno
    37
    • April 29, 2021 at 5:00 PM
    Quote from st-brajo
    Quote from mikromakrto

reviziju ne rade nikakvi "pripravnici" već ovlašteni revizori.

ovi moji i dan danas odrade nešto za svoju bivšu firmu (konkretno baš KPMG) kad ovi ne mogu ili ne stižu.

prema tome, radi se isključivo o dobroj volji da budeš full transparentan.

a to ovdi očito nije slučaj, jer je od svih ovdje koji pišu na temi jedino je kolega bjane bio na skupštini i podijelio što je tamo saznao, a očito nekolicina vas zna ono što treba znati i ne želi dijeliti informacije koje većina ne zna.

i onda kad god se povedu priče o dobroj korporativnoj praksi i transparentnosti onda krene dreka i napadi.

vama šta sve znate želim da se lijepo unovčite, a moja osobna odluka je da ne ulazim tamo di manjina manipulira većinom.

ima i drugih dionica na kojima se može lijepo zaraditi, a da se ne moraju potezati "veze" da se ključne informacije saznaju.

ovo ovdi je ionako postala privatna zabava, pa je ja sa svojim pitanjima neću dalje kvariti :*

Display More

Činjenica je da u današnjim okolnostima Covid može kompletan odjel (npr. Financija) izbaciti iz igre na 10-15 dana. A kod kvartalnih izvještaja je svaki dan bitan i tada sve drugo staje. Pa čak i da je jedna ali ključna osoba 10 dana u temperaturi i bolovima, može izazvati kašnjenje. Mislim da nema potrebe dramatizirati. Živimo u drugačijim uvjetima...

• bjane
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    460
    • April 29, 2021 at 5:07 PM

NE gori kuća rekao bih;

književno bi se moglo opisati npe;

NAPAST -stvar ili osoba koja prestavlja neugodnost ili smetnju; istog korijena kao NAPAD ---

agresivni čin, čiji je cilj uništenje ili povreda fizičkog ili psihičkog integriteta.

Napast je više biće-zna gdje će nas naći i u kojem stanju –obično u kadi ,može i u snu ,na zahodu baš u trenutku kad je krenulo…

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • April 29, 2021 at 5:21 PM
    Quote from pemar2

Činjenica je da u današnjim okolnostima Covid može kompletan odjel (npr. Financija) izbaciti iz igre na 10-15 dana. A kod kvartalnih izvještaja je svaki dan bitan i tada sve drugo staje. Pa čak i da je jedna ali ključna osoba 10 dana u temperaturi i bolovima, može izazvati kašnjenje. Mislim da nema potrebe dramatizirati. Živimo u drugačijim uvjetima...

pa baš zato, šta i jesu takvi uvjeti, svi oni sada rade od kuće.

za kvartalni mi ima smisla to što navodiš, al bome mi za godišnji revidirani nema.

ne kažem nužno da će konačna posljedica biti negativna, al me smeta što ovdi moram "vući ljude za rukav" da bi saznao neke informacije koje bi svi dioničari trebali znati, a to je i zamor i neugodnost, umjesto da uprava sve jasno i transparentno komunicira.

u kuolarima je izišla i cijena Maraske, a i tu se opet oteže od nemila do nedraga.

daj, čovječe, riješi već jednom sve repove i sve jasno iskomuniciraj, pa da svatko može procijeniti.

• Mcintosh
    Početnik
    Reakcija primljeno
    2
    • April 29, 2021 at 5:26 PM

Zanimljivo je da su slične obavijesti dostavljene nedavno od strane Maraske prije dva tjedna i Koestlina danas.

https://eho.zse.hr/obavijesti-izdavatelja/view/36596

https://eho.zse.hr/obavijesti-izdavatelja/view/36952

Mislim da to jma veze sa prodajom Maraske i rascicavanjem računa u sklopu te prodaje između svih ugovornih strana.

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • April 29, 2021 at 6:04 PM
    Quote from Mcintosh

Zanimljivo je da su slične obavijesti dostavljene nedavno od strane Maraske prije dva tjedna i Koestlina danas.

https://eho.zse.hr/obavijesti-izdavatelja/view/36596

https://eho.zse.hr/obavijesti-izdavatelja/view/36952

Mislim da to jma veze sa prodajom Maraske i rascicavanjem računa u sklopu te prodaje između svih ugovornih strana.

moguće je i to.

al zašto onda ne izađu sa javnom objavom kupca i s cijenom transakcije da i tu priču zatvorimo?

pa i ta firma kotira na burzi i onda mora ići ponuda za preuzimanje.

zar je toliki problem dati i neki intervju kakva je daljnja vizija firme?

jedino je neki dan bio intervju da se nadaju izdržati porast trošak sirovina, a opet bez izvješća ne znamo koliko im je to "skinulo" marže ili su to uspjeli prevaliti na krajnje kupce.

ne možeš mi tu samo pričati o skladištima i SAP-ovima, a kad treba nešto jasno i opširno iskomunicirati da te onda nigdje nema.

ako hoćeš biti relativno ozbiljna firma, onda prema svim dionicima treba jasno i redovito komunicirati.

• Mcintosh
    Početnik
    Reakcija primljeno
    2
    • April 29, 2021 at 6:10 PM

Pa dali su obavijest.

https://prev.zse.hr/userdocsimages…JpXfmtVHQ==.pdf

Očito ta transakcija još nije okončana jer nakon ove objave nije bilo novih službenih informacija.

• bjane
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    460
    • April 29, 2021 at 8:32 PM

st-brajo@

moguće je i to.

al zašto onda ne izađu sa javnom objavom kupca i s cijenom transakcije da i tu priču zatvorimo?

jedino je neki dan bio intervju da se nadaju izdržati porast trošak sirovina, a opet bez izvješća ne znamo koliko im je to "skinulo" marže ili su to uspjeli prevaliti na krajnje kupce.

ne možeš mi tu samo pričati o skladištima i SAP-ovima, a kad treba nešto jasno i opširno iskomunicirati da te onda nigdje nema.

ako hoćeš biti relativno ozbiljna firma, onda prema svim dionicima treba jasno i redovito komunicirati.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ovakva i slična pitanja mogu se postaviti na glavnoj skupštini.

dođi te..u upravi sjede vrijedni ljudi.

lijepo će vas primiti.

• zlocesti
    Majstor
    Reakcija primljeno
    9,313
    • April 29, 2021 at 8:48 PM

Ne znam što misliti, osim da je ovo prilika za dokup, ako se vjeruje u poslovanje i papir

A ruke se moraju prati :S

• bjane
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    460
    • April 29, 2021 at 9:06 PM
    Quote from zlocesti

Ne znam što misliti, osim da je ovo prilika za dokup, ako se vjeruje u poslovanje i papir

A ruke se moraju prati :S

Ja bih rekao da je Saponija ozbiljna firma.

Jedna od rijetkih koja je ostala kao ozbiljan igrač spram dolaska strane konkurencije.

Imamo zahvaliti induvidualcu ili većinskom dioničaru ,radnicima i vrjednim kemičarima.

Što znači iduvidua vidimo na firmi RIMAC .

Planska ekonomija je otišla u povjest kao i njihovi učenici i učitelji.

:)

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • April 29, 2021 at 9:09 PM
    Quote from bjane

st-brajo@

moguće je i to.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ovakva i slična pitanja mogu se postaviti na glavnoj skupštini.

dođi te..u upravi sjede vrijedni ljudi.

lijepo će vas primiti.

Display More

pa ti si bio na skupštini i opet nisi dobio nikakve jasne rokove ili informacije oko ničega.

odnosno ako si ih već dobio, odbio si ih podijeliti s nama do u detalje.

ako tebi, kao relativno angažiranome dioničaru, ne smeta što uprava slabo ili nikako komunicira s javnošću, osim taj jedan put godišnje ili što izvješća kasne, onda super.

• zlocesti
    Majstor
    Reakcija primljeno
    9,313
    • April 29, 2021 at 9:11 PM

Ajde sada u mačju dlaku........ sve su uprave na ZSE upravo čuvene po komunikaciji sa dioničarima :S

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • April 29, 2021 at 9:23 PM
    Quote from zlocesti

Ajde sada u mačju dlaku........ sve su uprave na ZSE upravo čuvene po komunikaciji sa dioničarima :S

ma odustajem.

počeo sam se osjećati ko alias.

nije dovoljno šta ovi insajderi cijelo vrijeme drukaju, sad ste me i Vi našli sprdati.

btw., još čekam odgovor na pitanja koja sam po Vama poslao na prošlu skupštinu.

otprilike se radi o istome ovome što sam danas pisao, pa bi uljudno molio da ih podijelite s javnošću.

bez tih informacija ja ovdje ne stavljam ni lipe, pa makar svi mogući grafovi vrištili buy :*

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. ADPL (AD Plastik d.d.) 3.2k

• Admin
      • February 12, 2020 at 2:06 PM
      • Dionice
      • Admin
      • May 20, 2025 at 8:36 PM
    2. Odgovora
      3.2k
      Pregleda
      1.5M
      3.2k
    3. superfly

May 20, 2025 at 8:36 PM
    1. GRNL (Granolio d.d.) 120

• sonda
      • January 13, 2022 at 11:03 AM
      • Dionice
      • sonda
      • May 20, 2025 at 5:11 PM
    2. Odgovora
      120
      Pregleda
      42k
      120
    3. Muzakus

May 20, 2025 at 5:11 PM
    1. KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.) 2.1k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:11 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 20, 2025 at 2:58 PM
    2. Odgovora
      2.1k
      Pregleda
      910k
      2.1k
    3. Darla

May 20, 2025 at 2:58 PM
    1. INGR (INGRA d.d.) 1.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:06 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 20, 2025 at 1:48 PM
    2. Odgovora
      1.9k
      Pregleda
      832k
      1.9k
    3. SILVIO2024

May 20, 2025 at 1:48 PM
    1. DLKV (Dalekovod d.d.) 2.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:29 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 20, 2025 at 12:29 PM
    2. Odgovora
      2.9k
      Pregleda
      1.2M
      2.9k
    3. All

May 20, 2025 at 12:29 PM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• ADPL (AD Plastik d.d.)

superfly May 20, 2025 at 8:36 PM
  • GRNL (Granolio d.d.)

Muzakus May 20, 2025 at 5:11 PM
  • KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

Darla May 20, 2025 at 2:58 PM
  • INGR (INGRA d.d.)

SILVIO2024 May 20, 2025 at 1:48 PM
  • DLKV (Dalekovod d.d.)

All May 20, 2025 at 12:29 PM
  • KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

Hawk Tuach May 20, 2025 at 12:13 PM
  • CROS (CROATIA osiguranje d.d.)

marinac May 20, 2025 at 9:23 AM
  • Što smo danas tržili

vitoo May 19, 2025 at 4:32 PM
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

accountant May 16, 2025 at 7:37 PM
  • KOTR (Koncar Mjerni transformatori d.d.)

All May 16, 2025 at 3:38 PM

Popularne Teme

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

16,799 Replies, 5 years ago
  • ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

15,509 Replies, 5 years ago
  • IG (ING-GRAD d.d.)

84 Replies, 3 months ago
  • Što smo danas tržili

5,998 Replies, 5 years ago
  • SPAN (SPAN d.d.)

2,567 Replies, 3 years ago