1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Tržište kapitala - Hrvatska
  3. Dionice

ADRS (Adris grupa d.d.)

• harpun
  • February 12, 2020 at 8:26 PM
  • komot
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,346
    • September 17, 2020 at 7:53 PM
    Quote from StatusQuo
    Quote from Invest

Neće se vratiti ni za 30 godina, a u tom periodu će trebati renovaciju još 2 puta radi prilagodbi kategorizacijama i standardno radi renovacije.

Definitivno su se zaletiti u ovu investiciju, inicijalno su je platili jako puno a sada objekt trebaju u potpunosti rušiti te raditi novi.

Rupa bez dna.

Da li uopce znamo koliko realno su je platili mislim da nitko to ne zna

Koliko se sjećam oko 300 milijuna su platili na dražbi kao jedini ponuditelj. Kako su oni već otkupili gro potraživanja, ispada da su sami sebi platili na dražbi. Sjećanje me slabo služi, ali mislim da su manje platili za potraživanja. Ali ne drastično manje, mislim da ne ispod 200 milijuna. Možda ima ko na forum s pravim podacima.

• StatusQuo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,117
    Bookmarks
    1
    • September 17, 2020 at 8:08 PM
    Quote from komot
    Quote from StatusQuo

Da li uopce znamo koliko realno su je platili mislim da nitko to ne zna

Koliko se sjećam oko 300 milijuna su platili na dražbi kao jedini ponuditelj. Kako su oni već otkupili gro potraživanja, ispada da su sami sebi platili na dražbi. Sjećanje me slabo služi, ali mislim da su manje platili za potraživanja. Ali ne drastično manje, mislim da ne ispod 200 milijuna. Možda ima ko na forum s pravim podacima.

Mislim da nigdje nije bila informacija koliko se sjecam po kojem diskontu su otkupljivali potrazivanja pogotovo ono od Hete koje je bilo najvece

• komot
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,346
    • September 17, 2020 at 9:28 PM

Meni se čini da je bilo tih informacija u medijima, ali sad 100 milijuna više ili manje kad pričamo o milijardama. Bit će ili 1 400 000 000 ili 1 500 000 000 po najavama sve zajedno. Ako sudimo po najavi da će većina od 2 milijarde otići na Marjan plus koliko su već uložili do sad tako nekako ispada otprilike.

• plavi01
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    368
    • September 18, 2020 at 10:58 AM

https://www.poslovni.hr/hrvatska/nekad…na-eura-4251328

posao oko kerumovog carstva loš isto kao i posao sa todorićem i izgleda da će obje priče loše završiti ali tako je to u poslovnom svijetu

• Invest
    Student
    Reakcija primljeno
    70
    • September 18, 2020 at 10:59 AM

https://slobodnadalmacija.hr/split/bivsi-ra…m-grupa-1045094

evo noviji članak, od jučer.

Adris je hotel kupio za 324 milijuna kuna u stečajnom postupku. Ali ta zvarzlama nije okončna u potpunosti, bar što se tiče određenih potreažiavanja a na prvom mjestu radnička potraživanja:

"- Dakle, sadašnji vlasnik s bivšima se mora dogovoriti kako isplatiti potraživanja radnicima, a nadam se da će poštivati dogovoreno, a to je još 65 posto naših potraživanja - poručio je Ledenko, koji je kazao da se zbog dugogodišnje agonije osjećaju tužno i bijesno."

Adria Resorts iz sastava Adris grupe još je koncem 2017. godine od austrijske Heta Asset Resolution grupe otkupila potraživanja osigurana hipotekama nad hotelom Marjan, a prethodno je isto učinila i s potraživanjima nad hotelskim aneksima te tražbinama 72 bivša radnika hotela.

Koliko je love za to potrošeno nije u potpunosti jasno?

No ta lova bi trebala biti stvarni trošak uvećana za troškove namirenja stečajnog postupka kao 1 razlučnog vjerovnika iz stečajne mase u koju je došlo 324 milijuna kuna koje je Adris uplatio za otkup hotela. 2 razlučni vjerovnik je postao sam Adris otkupom potraživanja od Hete, dok su potraživanja radnika (a i Adrisova steknuta otkupom potraživanja od 72 ranika ) u 3 redu naplate i ona se zasigurno neće naplatiti. Tako da dio love koju je uplatio sam Adris će i povratiti.

Komplicirano za popratiti ali takav je naš stečajni postupak.

Sumirano, Adrisov trošak jako ugrubo: trošak otkupa od HETE i 72 radnika + troškovi stečajnog postupka. Plus naravno svi upsutni odvjetnički i manpilativni troškovi koji su milijunksi iznosi naravno.

Sve u svemu, Marjan smatrma vrlo kompliciranom pričom te kao mali dioničar adrisa definitvno nisam zadovoljan što je Adris ušao u to.

Jako duga i financijski izdašna investicija..

• plavi01
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    368
    • September 26, 2020 at 3:57 PM

dečki prodavaju Ledo a kaj adris ima neki postotak u Ledu?

Možda griješim ali koliko se sjećam Ledo i jamnica su bili neki zalog za kredit Adrisa Agrokoru pa je to bilo pretvoreno u neki postotak za Adris pa je bila žalba pa je bila neka nagodba pa se sada prodaje Ledo a postotak od Adrisa pa mi se sve čini pojeo vuk magare

• naim
    Guest
    • September 26, 2020 at 4:23 PM

Ne prodaje se Ledo nego Ledo plus. Ledo je završio u likvidaciji ili je barem bila takva namjera izvanrednog povjerenika.

Edited once, last by naim (September 26, 2020 at 4:32 PM).

• Ledica
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,221
    • September 26, 2020 at 4:55 PM
    Quote from plavi01

dečki prodavaju Ledo a kaj adris ima neki postotak u Ledu?

Možda griješim ali koliko se sjećam Ledo i jamnica su bili neki zalog za kredit Adrisa Agrokoru pa je to bilo pretvoreno u neki postotak za Adris pa je bila žalba pa je bila neka nagodba pa se sada prodaje Ledo a postotak od Adrisa pa mi se sve čini pojeo vuk magare

Adris je imao (još ih vjerojatno ima kao i mali dioničari ) u zalogu za kredit sve dionice Jamnice d.d. koje su bile u vlasništvu Agrokora d. d. , a to je oko 75% Jamnice d. d.

A kako je vrijednost svih dionica proglašena nula za dioničare svih društava tako i Adris ima u zalogu dionice koje vrijede nula kuna .

Adris nije imao dionice Leda d.d.

Nagodbom je predviđeno pripajanje svih društava pod izvanrednom upravom Agrokoru d.d. te likvidacija istog .

Nijedno društvo još nije pripojeno Agrokoru d.d. koji ni ne može ići u likvidaciju dok ili ako ne riješi pitanje pripajanja Mercatora koje rjesenje je još daleko ili nikad ni neće biti realizirano .

Nedavno odobrenje koncentracije od strane EU nema nikakve veze s pripajanjem Mercatora jer o tome odlučuju banke kreditori koje se za sada istom protive i onemogućavaju završetak procesa implementacije Nagodbe .

• naim
    Guest
    • September 26, 2020 at 5:03 PM

A onda se ispričavam ako sam “požurio” s likvidacijom originalnog društva. Sjećam se da je to bila namjera no nisam znao koja je pravna odnosno regulatorna prepreka da se to i provede.

• plavi01
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    368
    • September 26, 2020 at 7:21 PM

pa za što je onda postignuta neka nagodba o kojoj svi šute upravo vjerojatno zato da bi se mogao prodati Ledo (zalog) a i dalje mislim da je nešto adris imao i sa Ledom a neda mi se tražit.Uglavnom bilo kako nek se raspetlja agrokor jer od tada je i burza u komi nek se pokrene prodaja a sudovi nek se raspetljavaju

jer tako nitko za ništa neće odgovarati jer će sve završiti u nekim zastarama/nagodbama

• Ledica
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,221
    • September 26, 2020 at 8:05 PM
    Quote from plavi01

pa za što je onda postignuta neka nagodba o kojoj svi šute upravo vjerojatno zato da bi se mogao prodati Ledo (zalog) a i dalje mislim da je nešto adris imao i sa Ledom a neda mi se tražit.Uglavnom bilo kako nek se raspetlja agrokor jer od tada je i burza u komi nek se pokrene prodaja a sudovi nek se raspetljavaju

jer tako nitko za ništa neće odgovarati jer će sve završiti u nekim zastarama/nagodbama

http://hr.n1info.com/Biznis/a536034…rk-Melloon.html

Da li vi kolega mislite na ovu nagodbu ?

To je Adrisu Mellon platio za svoju grešku , a koliko je bila teška očekujem da ćemo vidjeti u FI za treći kvartal kao izvanredni prihod .

• naim
    Guest
    • September 26, 2020 at 8:52 PM

Pa koliko sam ja shvatio i imao čuti, Adris neće imati nikakve fele od te nagodbe. Meni se vidjelo cisto kao proceduralna nagodba.

Ako znate detalje, upoznajte nas.

• Ledica
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,221
    • September 26, 2020 at 9:41 PM

Ne znam detalje i nemam nikakvih drugih informacija osim onoga sto je objavio Adris .

Dakle , Adris osporava BNY Mellonu potraživanje od 7 milijardi kuna iz razloga sto je potraživanje prijavio Mellon koji je skrbnik , a ne izvorni vjerovnici .

Adris očito ima dovoljno čvrste argumente da u toj parnici koju vodi protiv Mellona uspije .

U tom slučaju Mellon gubi prijavljenih 7 milijardi potraživanja i ukupni dug Fortenove se umanjuje za taj iznos , a shodno tom umanjenju obveza vrijednost udjela vjerovnika u Fortenovi se povećava . Adris nema direktne koristi od tog osporavanja već razmjerno svom udjelu koji je čini mi se 1,4 % .

Interesantnije je koliko bi štete imao Mellon da je Adris ustrajao na osporavanju potraživanja .

Smatram da bi pretrpio štetu u iznosu od 7 milijardi kuna plus troškovi sudskog postupka .

Pa kad je u opasnosti da ostane bez svojih 7 milijardi ili bez 7 milijardi novaca svojih klijenata sto mu je drugo preostalo nego da Adrisu predloži nagodbu i odustajanje od daljnjeg postupka .

Da sam ja pravni zastupnik Adrisa zatražila bih 50% iznosa , a možda bih na kraju pristala i na nešto manjie jer Adris je bio u poziciji da kolo vodi u ovoj igri .

Rok za prijavu potraživanja izvornih vjerovnika prošao je prije tri godine , nagodba je pravomoćna , a Mellon kao skrbnik nema legitimaciju za prijavu potraživanja i u velikoj je opasnosti da izgubi parnicu .

Treba još napomenuti i to da je osporavanje prijavljenog potraživanja lMellonu bio posao izvanrednog povjerenika , ali poznato je kako je odnosno kako nije Ramljak osporavao prijavljena potraživanja , ali to je već posebna tema .

• naim
    Guest
    • September 26, 2020 at 9:58 PM

Kojih se to vjerovnika vrijednost udjela povećava?

Ja mislim da to ne ide takvim automatizmom i da je sve sto skupa “malo složenije”.

Zašto onda Adris nije ustrajao u tuzbi? I zašto se onda nije naplatio 50 ili vise posto?

Zar ne bi sama kompanija javno navela iznos nagodbe odnsono financijsku korist od nje da je ona bila ili jest znacajna? To je znacajna i cjenovno osjetljiva informacija s kojom bi dionicari trebali biti upoznati, ili?

• Ledica
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,221
    • September 26, 2020 at 10:20 PM

1. manji dug društva , udjeli su vrijedniji svima koji ih imaju

2. možda je “ malo složenije “ , ali u biti je jednostavno

3. nije ustrajao na tužbi jer je procijenio da ima veću financijsku korist ako se nagodi

4. Adris ima pravo ne objaviti tu informaciju do slijedećeg FI

P.S. Da je Ramljak osporio potraživanja BNY Mellon , Nagodba nebi bila izglasana

Edited once, last by Ledica (September 26, 2020 at 10:34 PM).

• Ivan1902
    Student
    Reakcija primljeno
    110
    • September 28, 2020 at 9:18 AM

Mislim da AV još dan danas žali što nije odmah ovršio Agrokor za udio u Ledu, Jamnici i Konzumu... A i nama ostalima bi danas bilo bolje...

• Invest
    Student
    Reakcija primljeno
    70
    • September 28, 2020 at 1:28 PM

Za prolivenim mlijekom se ne plače.

AV je kAtastrofalno upravljao situacijom kod propasti Agrokora i neposredno prije toga, ali sad je to završena priča.

Sada se treba okrenuti novim stvarima, CO, Cromaris, Maistra..

Samo da im Marjan ne bude novi kiks.

• Ledica
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,221
    • September 28, 2020 at 1:45 PM
    Quote from Invest

AV je kAtastrofalno upravljao situacijom kod propasti Agrokora i neposredno prije toga, ali sad je to završena priča.

Kako to mislite katastrofalno je upravljao situacijom kod propasti Agrokora ?

Pa Adris je imao najsigurnije i najbolje osiguranje svojih potraživanja .... u zalogu vrijedne dionice Jamnice .

Prema Stečajnom zakonu oni su bili razlučni vjerovnik koji se namiruje posebno , a ne iz stečajne mase.

I tako je i trebalo biti , ali Ramljak je nekoliko dana prije Božića svečano objavio da sve dionice društava pod izvanrednom upravom vrijede nula kuna . I tako zapečatio sudbinu Adrisa i svih ostalih dioničara .

Nulovanje dionica dioničara svih društava dobrim dijelom dogodilo se upravo zbog Adrisa koji bi im odnio 75% Jamnice , mali dioničari ostalih 25% Jamnice i 52% Leda i ništa vrijednog nebi ostalo za lešinare i borgovce .

Edited once, last by Ledica (September 28, 2020 at 1:51 PM).

• plavi01
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    368
    • September 28, 2020 at 1:53 PM

Kako da ne bude kad već je kiks a koliko vidim Adris i dalje vozi po starom/AV jer postotak obitelji će se i dalje povećavati a pravilnik se ne može mijenjati a fondovi šute a šteta je velika

• Invest
    Student
    Reakcija primljeno
    70
    • September 28, 2020 at 3:41 PM
    Quote from Ledica
    Quote from Invest

Kako to mislite katastrofalno je upravljao situacijom kod propasti Agrokora ?

Pa Adris je imao najsigurnije i najbolje osiguranje svojih potraživanja .... u zalogu vrijedne dionice Jamnice .

Prema Stečajnom zakonu oni su bili razlučni vjerovnik koji se namiruje posebno , a ne iz stečajne mase.

I tako je i trebalo biti , ali Ramljak je nekoliko dana prije Božića svečano objavio da sve dionice društava pod izvanrednom upravom vrijede nula kuna . I tako zapečatio sudbinu Adrisa i svih ostalih dioničara .

Nulovanje dionica dioničara svih društava dobrim dijelom dogodilo se upravo zbog Adrisa koji bi im odnio 75% Jamnice , mali dioničari ostalih 25% Jamnice i 52% Leda i ništa vrijednog nebi ostalo za lešinare i borgovce .

Display More

Pa vrlo jednostavno.

Situacija zvana "Agrokor" je trajala duže vremena te se godinama prije toga moglo nanjušiti da tamo nešto ne štima.

To smo mogli i Vi i ja koji nismo top menadžeri kakvim se proziva AV niti vodimo ponajveću kompaniju u RH a niti posuđujemo riskantnim kompanijama milijardu/milijarde eura.

Ne želim biti general poslije bitke ali dajte mi za pravo vjerovanje kako je to bilo vrlo pogrešna odluka koja se nije trebala dogoditi.

Nešto slično kao da danas posudite nekoj firmi milijardu eura ali se upišete u založno vlasničko pravo. Ali realno koliko ono vrijedi ukoliko ta kompanija propadne? Malo plastično ali ne toliko daleko od istine.

Sve u svemu, ispostavilo se kao kriminalno loš upravljački potez i od toga nema bježanja. Tako je kako je.

Sada treba dignuti CO i Cromaris te prilagoditi se u turizmu novonastaloj situaciji.

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. ERNT (ERICSSON NIKOLA TESLA d.d.) 940

• Admin
      • February 12, 2020 at 2:13 PM
      • Dionice
      • Admin
      • May 29, 2025 at 4:11 PM
    2. Odgovora
      940
      Pregleda
      493k
      940
    3. slovojed12

May 29, 2025 at 4:11 PM
    1. DLKV (Dalekovod d.d.) 3k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:29 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 29, 2025 at 2:25 PM
    2. Odgovora
      3k
      Pregleda
      1.3M
      3k
    3. umalo

May 29, 2025 at 2:25 PM
    1. Što smo danas tržili 6k

• harpun
      • February 15, 2020 at 11:11 AM
      • Dionice
      • harpun
      • May 29, 2025 at 10:36 AM
    2. Odgovora
      6k
      Pregleda
      2.3M
      6k
    3. Meri

May 29, 2025 at 10:36 AM
    1. Implementacija AI tehnologije u investiranju i bihevioralne financije: analiza i utjecaj na investicijske odluke individualnih investitora 2

• imavrek
      • May 13, 2025 at 11:47 AM
      • Stručne rasprave
      • imavrek
      • May 29, 2025 at 10:24 AM
    2. Odgovora
      2
      Pregleda
      378
      2
    3. imavrek

May 29, 2025 at 10:24 AM
    1. SPAN (SPAN d.d.) 2.6k

• LodeRunner
      • May 26, 2021 at 12:21 PM
      • Dionice
      • LodeRunner
      • May 29, 2025 at 9:38 AM
    2. Odgovora
      2.6k
      Pregleda
      1.1M
      2.6k
    3. mooji

May 29, 2025 at 9:38 AM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• ERNT (ERICSSON NIKOLA TESLA d.d.)

slovojed12 May 29, 2025 at 4:11 PM
  • DLKV (Dalekovod d.d.)

umalo May 29, 2025 at 2:25 PM
  • Što smo danas tržili

Meri May 29, 2025 at 10:36 AM
  • Implementacija AI tehnologije u investiranju i bihevioralne financije: analiza i utjecaj na investicijske odluke individualnih investitora

imavrek May 29, 2025 at 10:24 AM
  • SPAN (SPAN d.d.)

mooji May 29, 2025 at 9:38 AM
  • Trumpove carine

pod_zidom May 29, 2025 at 9:32 AM
  • Svaštara (offtopic postovi iz raznih tema)

umalo May 29, 2025 at 9:29 AM
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

vitoo May 28, 2025 at 7:08 PM
  • ADPL (AD Plastik d.d.)

All May 28, 2025 at 2:00 PM
  • Hrvatski ETF fondovi

Bokyklc May 28, 2025 at 8:01 AM

Popularne Teme

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

16,809 Replies, 5 years ago
  • ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

15,509 Replies, 5 years ago
  • IG (ING-GRAD d.d.)

84 Replies, 3 months ago