Malo nas zatukli Borgovci. Kad se milijardica vrati idemo na 100 eurića
ADRS (Adris grupa d.d.)
-
-
-
Adris je i operativno i financijski spreman za daljnji poslovni iskorak i nastavak „aktivne dividendne politike“. Dividenda 15,5 kn po dionici iz zadržane dobiti ostvarene u razdoblju od 2005. - 2011. godine Obavijesti izdavatelja - EHO (zse.hr)
-
Tko je oslobođen poreza
Važećim su propisima uređene iznimke od oporezivanja dividendi i porezna oslobođenja. Iznimke od oporezivanja su dividende koje se isplaćuju iz dobiti ostvarene u razdoblju do 31. prosinca 2000. i dividende iz dobiti ostvarene od 1. siječnja 2005. do 29. veljače 2012. godine. Dividende kojima se raspodjeljuje dobit ostvarena u tom razdobljima ne oporezuju se porezom na dohodak bez obzira na to kad se isplaćuju.
-
Konačno i sam adris priznao da postiže rezultate koji su ispod potencijala adris grupe, rekao Remenar
-
Konačno i sam adris priznao da postiže rezultate koji su ispod potencijala adris grupe, rekao Remenar
Priznanje problema je prvi korak prema njegovom razrješenju.
-
Jel se danas trguje bez dividende kad dionica pada?
-
Jel se danas trguje bez dividende kad dionica pada?
Još danas dividenda...ja se sa tim ne bih zamarao, meni su više misli gdje će cijena biti sutra, tu je po meni zarada...
-
Jel može netko meni (malom investitoru :)) objasniti razliku između ADRS i ADRS2 dionica.
Jasno mi je da je ADRS2 povlaštena dionica bez prava glasa. Dakle, vlasnik ADRS2 ne može glasati na skupštini.
Ako se ne varam to je jedina razlika?
Što se cijene tiče. ADRS je uvijek nešto skuplja (trenutno 34 kn). Dividenda za obje dionice je uvijek ista.
Za mene, sitnog investitora koji ionako ne planira ostvariti svoja glasačka prava (ne radim to niti na dionicama na kojima imam pravo jer je količina stvarno mala) ispda da je bolje kupovati ADRS2?
Nisam trader, već kupujem dividenduše i to mi je kao neki oblik štednje....
Mene sad zanima, ima li smisla s moje strane kupovati skuplji ADRS?
I da li se može dogoditi neki veći nesrazmjer u cijeni ove dvije dionice?
Može li ADRS2 postati bezvrijedna?
-
U stečajnoj masi su vam povlaštene po pravima iznad redovnih pa se nemate šta brinuti, ali ovo nije stečajuša pa nema zime
Ako ganjate divku, onda je bolje kupiti onu sa nižom cijenom jer imate bolji % povrata, a to je P-A.
Razmjer između cijena R-A i P-A vam je cca 10% po nekom povjesnom iskustvu, nekad više, nekad manje.
-
adrs2... 395 kn... ovo kakti blue chip neki?
-
-
Jel može netko meni (malom investitoru :)) objasniti razliku između ADRS i ADRS2 dionica.
Jasno mi je da je ADRS2 povlaštena dionica bez prava glasa. Dakle, vlasnik ADRS2 ne može glasati na skupštini.
Što se cijene tiče. ADRS je uvijek nešto skuplja (trenutno 34 kn). Dividenda za obje dionice je uvijek ista.
Za mene, sitnog investitora koji ionako ne planira ostvariti svoja glasačka prava (ne radim to niti na dionicama na kojima imam pravo jer je količina stvarno mala) ispda da je bolje kupovati ADRS2?
Sve štio si napisao je točno i razmišljanje ti je ispravno. ADRS ima smisla kupovati samo ako misliš špekulitati s nekom borbom za glasove kada onda redovna dionica nešto ode na veću razliku u odnosu na povlaštenu. Ali za dugoročnog investitora, kada se ista firma nudi po različitoj cijeni, svakako je logičnije kupovati jeftinije...
A ne samo da ADRS2 ne može postat bezvrijedna (u odnosu na ADRS) već u nekom scenariju čak se povlaštene mogu i pretvoriti u redovne!
-
Na CROS imaš drugi slučaj. Tamo po statutu ima određeno da povlaštena dionica ima pravo na godišnju dividendu te je ona na neki način kao obveznica (firma ima obavezu plaćati tu godišnju dividendu). Ali čak i tu (po meni!) nema smisla kupovati povlaštenu s premijom (tj. za dugoročnog investitora logičnije je istu firmu kupovati za manju cijenu) jer u budućnosti ako se većinski vlasnik odluči na isplatu dividende ona će biti (vjerojatno) veća od ove minimalne koja je na povlaštenoj i može biti isplaćena "unatrag" tj. kao naknada za propuštene. U tom slučaju redovna će dobiti veću dividendu, a povlaštena će dobiti umanjeno za ono što je već dobila... Tako da, kad god se isti dio firme nudi za različitu cijenu, ja nemam baš puno nedoumica koju odabrati...
-
Sve štio si napisao je točno i razmišljanje ti je ispravno. ADRS ima smisla kupovati samo ako misliš špekulitati s nekom borbom za glasove kada onda redovna dionica nešto ode na veću razliku u odnosu na povlaštenu. Ali za dugoročnog investitora, kada se ista firma nudi po različitoj cijeni, svakako je logičnije kupovati jeftinije...
A ne samo da ADRS2 ne može postat bezvrijedna (u odnosu na ADRS) već u nekom scenariju čak se povlaštene mogu i pretvoriti u redovne!
Sjedi 5...
Ali niste napomenuli glavnu razliku (bitnu za nas male) da kod potencijalne ponude za preuzimanje kupac je obvezan otkupit samo redovne dionice (ADRS) dok za povlastene moze i ne mora dat ponudu...
-
Sjedi 5...
Ali niste napomenuli glavnu razliku (bitnu za nas male) da kod potencijalne ponude za preuzimanje kupac je obvezan otkupit samo redovne dionice (ADRS) dok za povlastene moze i ne mora dat ponudu...
Sjetio sam se i toga, ali je stvar da moze dati. Pa sve ovisi što mu je u interesu. Ali kad su prava preuzimanja, obično žele dobiti čim više udjela jer smatraju da to vrijedi za tu cijenu (i posljedično da kasnije dijele manje dobiti s drugima). Ali recimo da neko čak i preuzme Adris, da samo ponudu za ADRS po X cijeni zato jer mora, ADRS2 bila bi siguno negdje u rangu te cijene (samom činjenicom da novi vlasnici vrednuju firmu po toj cijeni). Uostalom, mnoge ponude nisu samo zato jer su morale biti, ima mnogo primjera di su ponude išle iako nisu trebale, a čak je bilo primjera i gdje su na jednu ponudu išle i kontraponude od drugih... Tako da svega ima, al sve te "brige" se eliminira kad se kupuje ono što vrijedi...
-
Sjedi 5...
Sjetio sam se i toga, ali je stvar da moze dati. Pa sve ovisi što mu je u interesu. Ali kad su prava preuzimanja, obično žele dobiti čim više udjela jer smatraju da to vrijedi za tu cijenu (i posljedično da kasnije dijele manje dobiti s drugima). Ali recimo da neko čak i preuzme Adris, da samo ponudu za ADRS po X cijeni zato jer mora, ADRS2 bila bi siguno negdje u rangu te cijene (samom činjenicom da novi vlasnici vrednuju firmu po toj cijeni). Uostalom, mnoge ponude nisu samo zato jer su morale biti, ima mnogo primjera di su ponude išle iako nisu trebale, a čak je bilo primjera i gdje su na jednu ponudu išle i kontraponude od drugih... Tako da svega ima, al sve te "brige" se eliminira kad se kupuje ono što vrijedi...
Al slabo se vrednuje... nakon svih godina cekanja cijena 395kn... prcija
-
Sve su to nekad bile redovne dionice, a zbog potencijalne obrane od preuzimanja su postale povlastene odnosno dio njih. Isto tako po potrebi opet mogu postati redovne. No ne vjerujem da će netko tako brzo neprijateljski preuzimati Adris pa sa stajališta equity investiranja čak je i zanimljivije kupovati povlastene. Ponajviše radi likvidnosti, višeg relativnog prinosa u odnosu na redovne odnosno dividendnog prinosa.
-
-
Jel ima adrs sta u Dombasu? Cijena ide u smjeru kao da ima...
-
Kolega, ako ste kupili ADRS-P-A na 400 ili ispod, super ste kupili, odnosno jako jeftino. Isto vrijedi i za RIVP ispod 33 npr. A to šta sad ima ekipe koji prodaju kako bi ušli u Lenca po 16 vas nebi trebalo zabrinjavati previše. Pokazatelji su izvrsni, sezona će biti još i bolja, divka je redovna i raste, sve super!
Chill...
-
Kolega, ako ste kupili ADRS-P-A na 400 ili ispod, super ste kupili, odnosno jako jeftino. Isto vrijedi i za RIVP ispod 33 npr. A to šta sad ima ekipe koji prodaju kako bi ušli u Lenca po 16 vas nebi trebalo zabrinjavati previše. Pokazatelji su izvrsni, sezona će biti još i bolja, divka je redovna i raste, sve super!
Chill...
Prije cca vise od 8g kad je bio negdje cca 370... vise se ni ne sjecam... pun mi je vise k tog sranja...
-
-
Nepročitani postovi
-
- Title
- Odgovora
- Zadnji odgovor
-
-
-
SPAN (SPAN d.d.) 2.4k
- LodeRunner