1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Tržište kapitala - Hrvatska
  3. Dionice

ZABA (Zagrebačka banka d.d.)

• Admin
  • February 12, 2020 at 2:01 PM
  • Roman
    Student
    Reakcija primljeno
    139
    • November 9, 2021 at 10:54 AM
    Quote from Moller
    Quote from Ivan1902

Kakav protuprijedlog? Pa ne može se na skupštini raspravljati o nečemu što nije bilo u pozivu na skupštinu...

može se dopuniti dnevni red, jednom sam na jednoj dionici imao takav slučaj, gdje je većinski, čak s preko 80% dopunio dnevni red, upravo točkom o isplati dividende

A zašto bi to radili? Dopunjavali dnevni red, a ne dali prijedlog u samom pozivu za skupštinu?

• darac11
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    903
    • November 9, 2021 at 10:54 AM
    Quote from Ivan1902

Kakav protuprijedlog? Pa ne može se na skupštini raspravljati o nečemu što nije bilo u pozivu na skupštinu...

Znači da bi prije skupštine trebalo dostavit dopunu dnevnog reda pod novom točkom "isplata dividende" ili "upotreba dobiti" i prijedlog iznosa dividende?

Dali sam u pravu?

• JosefBeuys
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    371
    • November 9, 2021 at 10:57 AM
    Quote from darac11
    Quote from Ivan1902

Znači da bi prije skupštine trebalo dostavit dopunu dnevnog reda pod novom točkom "isplata dividende" ili "upotreba dobiti" i prijedlog iznosa dividende?

Dali sam u pravu?

Dnevni red se može dopuniti i na Skupštini ukoliko je većina za.

Kako se trenutno graf razvija, mogli bi mi uskoro ponovno na 68 kn...

Dajte mi jeftino da vam prodam skupo.

Edited once, last by JosefBeuys: Merged a post created by JosefBeuys into this post. (November 9, 2021 at 10:58 AM).

• Moller
    Majstor
    Reakcija primljeno
    12,602
    • November 9, 2021 at 11:02 AM
    Quote from darac11
    Quote from Ivan1902

Dali sam u pravu?

upravo, prijedlog DR na Skupštini ide na glasovanje, a sve izmjene i dopune su moguće, jer ponekad od sazivanja Skupštine do datuma održavanja dođe do bitnijih promjena u društvu, koje onda mogu biti predmet rasprave na istoj

• Roman
    Student
    Reakcija primljeno
    139
    • November 9, 2021 at 11:04 AM
    Quote from JosefBeuys
    Quote from darac11

Dali sam u pravu?

Dnevni red se može dopuniti i na Skupštini ukoliko je većina za.

Kako se trenutno graf razvija, mogli bi mi uskoro ponovno na 68 kn...

A tko čini većinu?

I zašto nisu odmah dali konačan prijedlog?

Pa vjerojatno zato jer nemaju namjeru sad isplatiti divdendu već vjerojatno sljedeće godine odnosno predložiti isplatu na sljedećoj skupštini.

• Brunos
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,043
    • November 9, 2021 at 12:29 PM

Ovo je potencijalni manevar insidera. Kupili dionice ranije. Onda prodali na vrhuncu kad su svi cekali odluku o dividendi (nakon ukidanja HNB). I onda ostavili da razocarani kupci prodaju preko 10% jeftinije i sada opet dokup (naravno vece kolicine) s namjerom da se dopuni dnevni red u zadnji cas. Na taj nacin zapravo dobiju 2x dividendu.

Naravno nemam nikakav dokaz za to samo glasno razmisljam jer mi nema nikakve logike ovaj ponovni rast ako se nesto iza brda ne valja.

• Roki
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,524
    • November 9, 2021 at 12:47 PM
    Quote from Brunos

Ovo je potencijalni manevar insidera. Kupili dionice ranije. Onda prodali na vrhuncu kad su svi cekali odluku o dividendi (nakon ukidanja HNB). I onda ostavili da razocarani kupci prodaju preko 10% jeftinije i sada opet dokup (naravno vece kolicine) s namjerom da se dopuni dnevni red u zadnji cas. Na taj nacin zapravo dobiju 2x dividendu.

Naravno nemam nikakav dokaz za to samo glasno razmisljam jer mi nema nikakve logike ovaj ponovni rast ako se nesto iza brda ne valja.

Mislim da su ovo smiješne količine za takav manevar. Insider sa 100 000 kn :D, njima je to sića iako kroz par dana nabralo bi se malo više love. U svakom slučaju navijam za divku al izgleda ništa do toga...

• Mateuss
    Početnik
    • November 9, 2021 at 1:15 PM

Sve mi ovo miriše na divčicu 🤔

• komot
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,346
    • November 9, 2021 at 4:41 PM
    Quote from Roki

Delistiranje nije baš cool ali nije problem poput squeeze out-a, e to ne bi bilo baš ugodno. Koliko je meni poznato, za squeeze out je potrebno imati 95% vlasništva što Unicredit nema, ima 84,48% ali Unicredit i Allianz imaju zajedno 96,2% vlasništva. jesu li oni povezani i koliko, pojma nemam. E sad, mislim da bi za otkup od Allianza morala kapnut masna premija da se to dogodi. Da otkupe cijeli njihov dio po cijeni od 63 kn, to bi izašlo 2,36 milijardi kn. Zaba to iskešira bez problema, samo Allianzu nema smisla prodati ovakvu zlatnu koku ako premija neće biti jako jako masna, kad bi morao bubnuti rekao bi bvps 2-2,5 ali tko to može pretpostaviti...

-Na temelju ovog mog intelektualnog proljeva usudio bih se reći da je squeeze out vrlo vrlo malo vjerojatan (osim ako Allianz sa Unicredit nema nekakve vrlo vrlo prisne odnose ili sl.)

-Za delistiranje pojma nemam. Imam hrpu zabe i držim ju isključivo zbog dividende. Tu nikad ni nisam očekivao neko podizanje vrijednosti iz više razloga, neda mi se sad o tome... Ugl ako delistiraju, ne prodajem, držim i skupljam dividendu a nek se onda moja djeca z@jebavaju s prodajom dionica preko hite za 50 godina kad ja krepam...

Ja sam još prošle godine iznio ovdje na forumu inside informaciju da uprava razgovara o izlasku s burze. Bio sam žestoko popljuvan i apelirano je da se briše takav drukerski post bez ikakvog linka i službene objave. Ne znam samo od kud bi izvukao link ako je informacija insiderska, Nisam nikad drukao na forumu niti imam niti kupujem zabu što se može vidjeti jer sam jedan od rijetkih koji transparentno periodički objavljuje portfelj. Eto, još jednom sam se izložio bijesu forumaša, ništa ne tvrdim da će se desiti, samo sam dobronamjerno prenio informaciju jer tome forum služi.

• Roman
    Student
    Reakcija primljeno
    139
    • November 9, 2021 at 5:49 PM

S kime je to uprava razgovarala o odlasku s burze? I odakle vama insajderska informacija?

Za takve tvrdnje bilo bi korektno navesti bilo kakav dokaz ili održivu pretpostavku.

• marcel
    Početnik
    Reakcija primljeno
    44
    • November 9, 2021 at 6:24 PM
    Quote from Roki

Baš me zanima koliko će roknuti...tipujem na 60,00

Quote from Roman

S kime je to uprava razgovarala o odlasku s burze? I odakle vama insajderska informacija?

Za takve tvrdnje bilo bi korektno navesti bilo kakav dokaz ili održivu pretpostavku.

Insajderska informacije jest upravo takva: insajederska pa prema tome se ne može navesti dokaz niti navesti bilo što bi potkrijepilo navedeno. Sumnjam da bi kolega izmislio insajdersku informaciju kako bi nas ovdje plašio. Samo, je li iznošenje insajderskih informacijana na forumu kažnjivo? Zar vas nije strah podijeliti takvu informaciju s tisućama nepoznatih ljudi?

• Roman
    Student
    Reakcija primljeno
    139
    • November 9, 2021 at 6:47 PM

Ja mislim da se radi o dezinformaciju i to mislim zato jer je to odluka vlasnika i za takvo nešto je potrebna skupštinska odluka. Sumnjam da bi lokalna uprava raspravljala s nekim o tome, a kamoli o tome odlučivala.

• pod_zidom
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    462
    • November 9, 2021 at 7:09 PM

Nabacit ću par misli, možda nekome pomogne:

Unicredit od ove godine ima novog CEO, mislim da je u najavnim intervjuima govorio o rezanju dividendi, otkupa vlastitih dionica i sl. a okretanju novim akvizicijama. Nemam linkove, guglajte, mislim da je bilo u travnju ili svibnju.

Unicredit je i inače "čudan", npr. u Irskoj su lani isplatili dividendu nakon zabrane ECB, objašnjenje je bilo zanimljivo. Mislim da su nakon toga najavili zatvaranje podružnice u Irskoj. Opet guglajte.

ZABA je malecki kotačić u Unicredit, skoro nevažan. Još je manja u Allianzu koji ima 10-ak%.

Vijest o velikim plaćama upravi isto nije za zanemariti, puno se plaća onima koji imaju odraditi važan posao.

Ne drukam, samo nabacujem info koje su mi ostale u glavi.

• Roman
    Student
    Reakcija primljeno
    139
    • November 9, 2021 at 7:17 PM

A ja ću vam samo staviti ovdje obavijest da Banka i dalje dodjeljuje dionice poslovodstvu i NO, a da ima namjeru povuci ih s tržišta, pretpostavljam da to ne bi radili.

https://eho.zse.hr/fileadmin/issuers/ZABA/ZPI-ZABA-e67baa014240a94590b27395dde8ad5f.pdf

• komot
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,346
    • November 9, 2021 at 10:19 PM
    Quote from marcel
    Quote from Roki

Baš me zanima koliko će roknuti...tipujem na 60,00

Quote from Roman

Insajderska informacije jest upravo takva: insajederska pa prema tome se ne može navesti dokaz niti navesti bilo što bi potkrijepilo navedeno. Sumnjam da bi kolega izmislio insajdersku informaciju kako bi nas ovdje plašio. Samo, je li iznošenje insajderskih informacijana na forumu kažnjivo? Zar vas nije strah podijeliti takvu informaciju s tisućama nepoznatih ljudi?

Najbolje da vam navedem ime i prezime insidera ovdje na forumu. A čak i da to napravim opet bi bilo protuargumenata. Vjerojatno da je netko prošle godine na pbz forumu iznio takav inside bi ga popljuvali i rekli da druka jer hoće jeftinije kupit. Tko hoće nek vjeruje, tko neće ne mora. Meni je svejedno. I to što se razgovaralo o tome, ne mora ništa značit, ljudi razgovaraju o svakakvim opcijama.

• Roman
    Student
    Reakcija primljeno
    139
    • November 9, 2021 at 10:24 PM

Koliko je meni poznato PBZ nije nikad poslovodstvo ni NO nagrađivao dionicama PBZ-a, pa mislim da usporedba ne stoji.

Mislim da se radi o izmišljenoj prici s ciljem da se utječe na cijenu dionice.

To ne znaci da jednom možda neće biti povlačenja dionica s burze, ali trenutno ništa ne ukazuje na to niti da postoji poseban razlog za to.

• Goran
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    167
    • November 10, 2021 at 8:25 AM
    Quote from Brunos

Kakav manevar insajdera?

Quote from Roman

Zaba iskešira

Quote from Goran

Cuvaj tu dionicu jer najvaznija stavka su prihod i dobit.

A oni prave milijarde.

Najveca banka u HR. Banke su stupovi kapitalizma.

Zadnje padaju kada je kriza i prve se dizu kad je oporavak od krize.

Osim ako nemas nesto jos bolje tj. nesto sto vrijedi mnogo vise od cijene na berzi.

Uf, koliko izjava bez čvrsćih argumenata i dokaza.

Po čemu je to Zaba bolja od ostalih banaka, lokalno i šire da bi baš vezao dugoročno kapital uz nju?

Ako ćemo o dividendi onda je bolje ulagati u slovenski NLB, ako ćemo o potencijalu rasta, onda je mnogo veći prostor za rast cijene ispred HPB, ako ćemo po efikasnosti onda je tu Komercni i slične srednjoeuropske banke.

Zaba jest dobra, al njezinu "dobrotu" treba gledati u kontekstu cijene njezine dionice koja nije niska. Očito ta cijena nosi i neka očekivanja, koja se u ovom trenutku nisu ispunila, pa se cijena dionice iskorigirala.

- Kako to da ima bvps veci od cijene??

Display More

Kako to da ima bvps veci od cijene ?

• Roman
    Student
    Reakcija primljeno
    139
    • November 10, 2021 at 8:35 AM

A što je taj BVPS, u stvarnosti?

I koliko veći? Par postotnih bodova.

Zašto recimo cijena dionice HPB-a nije dosegnula ni polovinu njezina BVPS?

Da se moram okladiti na kvalitetu portfelja između te dvije banke, ako pretpostavimo da su u HPB tzv. "državni plasmani" pokriveni državnim jamstvima onda kvaliteta portfelja Zabe i HPB-a se nalazi u +/-10% od referentnog (prosječnog za tržište). Dakle, Zaba nema dvostruko kvalitetniji portfelj od HPB, što je i logično jer kao najveća banka na tržištu sa viškom sredstava (kao i HPB) mora ili može uzeti one klijente koji traže kredit. Ne idu bolji klijenti po nekom nepisanom pravilu u Zabu, a lošiji u HPB. Ne postoji oskudica niti veća ograničenja u ponudi kredita, osim naravno za one klijente koji ne ispunjavaju kreditne uvjete.

Infinity
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,987
    • November 10, 2021 at 10:35 AM
    Quote from Roman

Da se moram okladiti na kvalitetu portfelja između te dvije banke, ako pretpostavimo da su u HPB tzv. "državni plasmani" pokriveni državnim jamstvima onda kvaliteta portfelja Zabe i HPB-a se nalazi u +/-10% od referentnog (prosječnog za tržište). Dakle, Zaba nema dvostruko kvalitetniji portfelj od HPB, što je i logično jer kao najveća banka na tržištu sa viškom sredstava (kao i HPB) mora ili može uzeti one klijente koji traže kredit. Ne idu bolji klijenti po nekom nepisanom pravilu u Zabu, a lošiji u HPB. Ne postoji oskudica niti veća ograničenja u ponudi kredita, osim naravno za one klijente koji ne ispunjavaju kreditne uvjete.

Koliki bi bia bvps zabe kad bi se zbrojile isplacene dividende?

• Roman
    Student
    Reakcija primljeno
    139
    • November 10, 2021 at 11:20 AM
    Quote from Infinity
    Quote from Roman

Koliki bi bia bvps zabe kad bi se zbrojile isplacene dividende?

Ne znam. Al kakve to veze ima kad ionako imaju višak regulatornog kapitala? Oni nemaju gdje plasirati sredstva zato je logično da ih vraćaju dioničarima. I to rade kada im to regulator dopusti. Dioničari mogu donijeti odluku o podjeli dobiti, ali u stvarnosti odluku donosi regulator.

HPB sam uzeo kao primjer banke koja je značajno povećala kapital i dovela ga u zonu regulatornog optimuma (Zaba ima i značajan višak) i činjenice da to burza odnosno investitori nisu ispravno vrednovali, što ne čudi jer prosječan investitor nema pojma kako banka uopće funkcionira i što to je to regulatorni kapital. Za potrebe pojednostavljenja možemo ga izjednačiti sa BVPS, pa onda gledajući i uspoređujući banke postaje jasno i očito tko je koliko podcijenjen ako bi kao benchmark usporednog vrednovanja koristili 1 BVPS.

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. INGR (INGRA d.d.) 1.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:06 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 19, 2025 at 8:49 PM
    2. Odgovora
      1.9k
      Pregleda
      831k
      1.9k
    3. dionicar

May 19, 2025 at 8:49 PM
    1. KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.) 459

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:15 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 19, 2025 at 7:28 PM
    2. Odgovora
      459
      Pregleda
      201k
      459
    3. bjane

May 19, 2025 at 7:28 PM
    1. KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.) 2.1k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:11 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 19, 2025 at 4:53 PM
    2. Odgovora
      2.1k
      Pregleda
      908k
      2.1k
    3. darac11

May 19, 2025 at 4:53 PM
    1. Što smo danas tržili 6k

• harpun
      • February 15, 2020 at 11:11 AM
      • Dionice
      • harpun
      • May 19, 2025 at 4:32 PM
    2. Odgovora
      6k
      Pregleda
      2.3M
      6k
    3. vitoo

May 19, 2025 at 4:32 PM
    1. ADPL (AD Plastik d.d.) 3.2k

• Admin
      • February 12, 2020 at 2:06 PM
      • Dionice
      • Admin
      • May 19, 2025 at 11:19 AM
    2. Odgovora
      3.2k
      Pregleda
      1.5M
      3.2k
    3. stipe_Cro

May 19, 2025 at 11:19 AM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• INGR (INGRA d.d.)

dionicar May 19, 2025 at 8:49 PM
  • KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

bjane May 19, 2025 at 7:28 PM
  • KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

darac11 May 19, 2025 at 4:53 PM
  • Što smo danas tržili

vitoo May 19, 2025 at 4:32 PM
  • ADPL (AD Plastik d.d.)

stipe_Cro May 19, 2025 at 11:19 AM
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

accountant May 16, 2025 at 7:37 PM
  • DLKV (Dalekovod d.d.)

misterno May 16, 2025 at 4:27 PM
  • KOTR (Koncar Mjerni transformatori d.d.)

All May 16, 2025 at 3:38 PM
  • HPB (Hrvatska poštanska banka d.d.)

SILVIO2024 May 16, 2025 at 9:48 AM
  • Best buy

darac11 May 15, 2025 at 7:08 PM

Popularne Teme

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

16,799 Replies, 5 years ago
  • ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

15,509 Replies, 5 years ago
  • IG (ING-GRAD d.d.)

84 Replies, 2 months ago