Nikad im dosta. Lopovluku nikad kraja. Od ovih, jedino mi se Crkva više gadi.
Jel vrijeme da tekući premjestim u HPB?
Meni se "gadi" da "moja" banka financirala nekog kome sad kvadrat vrijedi puno više a podižu mu kamatu za samo 0.2% .
😏😅
Meni se "gadi" da "moja" banka financirala nekog kome sad kvadrat vrijedi puno više a podižu mu kamatu za samo 0.2% .
😏😅
😏😅
Krivo... 0,02% ali eto lihvare zbog toga a ne hrpe drugih stvari...dakako amenovanih od države
Na temelju cega se određuje njihova placa? Jel po tome sto sami odluce ili ima neka formula u odnosu na dobit… ako ostvare gubital, jel onda svojom imovinom isto vracaju 🙃
A zbog tog je prosjek placeu RH preko 1.000€ 🤣🤣🤣
Našoj matici porast cijene dionice 84% u godini dana!
https://www.tportal.hr/biznis/clanak/…c-foto-20231228
Našoj matici porast cijene dionice 84% u godini dana!
I još bolje biste prošli sa hrvatskim dionicama (ZABA uključivo, bolje nego UCG s dividendama). Treba sad članak o domaćem tržištu. Bilo je bolje od europskog ove godine.
Hoće li to uticati na cijenu ZABE ili je već uključeno u cijenu ??
Banke su i nakon ovogdišnjeg rasta i dalje smiješno podcjenjene. One su imale višegodišnje nepovoljne poslovne uvjete usljed izrazito niskih, u jednom periodu čak i negativnih kamata, koje mislim da teško da ćemo ponovno vidjeti.
Vrijeme banaka, šta se cijene dionica tiče, tek dolazi. Sad kreće rast prihoda uslijed rasta već plasiranih varijabilnih kredita, zadržavanje visokih naknada od kojih su živjele za vrijeme niskih kamatnih stopa, plasmana novih kredita po 6-7% itd.
Možda je Nova Ljubljanska na 0,6 booka podcijenjena. Ali, Zaba na 1,8?
Disklejmer, imam obje
Koliko brzo bi mogao squeeze out na ZABI ?
Zasto bi bio squeeze out?
Nekad se covjek zapita cemu ovakvu drustveno uređenje, tj. kapitalizam… kad ti ide dobro i slijede dobre godine pred tobom onda par onih glavnih odluci povuci neku kompaniju sa TK. A kad vide da je sranj…e onda idemo na IPO 😒 da to lose podjelimo sa svima 🙃.
Bas je potreban neke reset posteni, da se ili promjeni razmisljanje komplet drustva, ili da se zakonski ogranici i onemoguci silno bogacenje naustrb ostalih u zajednici. Da se postavi neka gornja granica koju pojedinac moze posjedovati u svom vlasnistvu. Ali to je nemoguce ..
Nekad se covjek zapita cemu ovakvu drustveno uređenje, tj. kapitalizam… kad ti ide dobro i slijede dobre godine pred tobom onda par onih glavnih odluci povuci neku kompaniju sa TK. A kad vide da je sranj…e onda idemo na IPO 😒 da to lose podjelimo sa svima 🙃.
Bas je potreban neke reset posteni, da se ili promjeni razmisljanje komplet drustva, ili da se zakonski ogranici i onemoguci silno bogacenje naustrb ostalih u zajednici. Da se postavi neka gornja granica koju pojedinac moze posjedovati u svom vlasnistvu. Ali to je nemoguce ..
Zato jer je kapitalizam najbolje od uređenja što imamo. Nije idealno. Ovo na kraju što spominješ, pa to ti je komunizam: partija određuje što je dobro za kolektiv dok se pojedinca zatire. Sjeti se Jack Ma i kako je postao prevelik kao pojedinac pa ga je partija vratila u neke okvire.
Tek smo izašli iz toga, ne bih natrag, hvala ne!
Recimo zato da većinski vlasnik malima ne bi zauvijek isplaćivao dividendu, nego ih isplatio i kasnije zauvijek dobit zadržavao sebi
Bas je potreban neke reset posteni, da se ili promjeni razmisljanje komplet drustva, ili da se zakonski ogranici i onemoguci silno bogacenje naustrb ostalih u zajednici. Da se postavi neka gornja granica koju pojedinac moze posjedovati u svom vlasnistvu. Ali to je nemoguce ..Zato jer je kapitalizam najbolje od uređenja što imamo. Nije idealno. Ovo na kraju što spominješ, pa to ti je komunizam: partija određuje što je dobro za kolektiv dok se pojedinca zatire. Sjeti se Jack Ma i kako je postao prevelik kao pojedinac pa ga je partija vratila u neke okvire.
A u ovome ne zatiru pojedinca ??
Bas je potreban neke reset posteni, da se ili promjeni razmisljanje komplet drustva, ili da se zakonski ogranici i onemoguci silno bogacenje naustrb ostalih u zajednici. Da se postavi neka gornja granica koju pojedinac moze posjedovati u svom vlasnistvu. Ali to je nemoguce ..Zato jer je kapitalizam najbolje od uređenja što imamo. Nije idealno. Ovo na kraju što spominješ, pa to ti je komunizam: partija određuje što je dobro za kolektiv dok se pojedinca zatire. Sjeti se Jack Ma i kako je postao prevelik kao pojedinac pa ga je partija vratila u neke okvire.
Pa čuj dođe netko tko je močniji ili ima više $$$$$ od tebe u kapitalizmu i preuzme ti sve, i to sve po zakonu... istisne, izvlasti, nacionalizira, ovrši ... smislit će način.
Kapitalizam je najbolje što imamo do sada definitivno, ali daleko je on od onog što je najbolje.... i zato ga i treba korigirati popravljati.
Nije normalno da samo zato što ja imam brdo $$$$ i neznam šta bi, da radim nauštrb drugih. Nekako bi trebalo naći način da se ograniči max. imovina koju može posjedovati/upravljati pojedinac. Jer ovako dolaziš u situaciju da recimo sin,zet Erdogana ima firmu kojom proizvodi vojnu opremu i u interesu mu je da se ratuje. A slična je situacijama u svim zemljama svijeta. Ili se dočepaš naftnih ili plinskih polja i onda sa tom lovom preuzimaš sve redom. Ili u tehnološkom sektoru, tipa google, miscorsoft, apple... da prezumu sve redom jer jednostavno mogu...
Pri tom ne mislim na manje iznose, par desetaka mil. eura,dolara... nego preko 100-tinjak ili više... jer realno da živiš 100 godina i svake godine potrošiš milion, dva, nemožeš potrošit na neznam koje normalne stvari... a ako si tako sposoban da to zaradiš, onda ćeš svih 100 godina života moći održavati tu vrijednost max. imovine
Al to je utopija i nemoguće postići...
Poenta je da socijalizam nije valjalo zbog uravnilovke, a ne valja ni ovo zbog razloga koje si naveo.
Zato idemo u nove ratove, i nakon njih će nešto novo da ispliva na površinu i vidjeti ćemo koliko će da traje.
Recimo zato da većinski vlasnik malima ne bi zauvijek isplaćivao dividendu, nego ih isplatio i kasnije zauvijek dobit zadržavao sebi
Da, baš .... i zato je većinski čekao da naraste sa 8 na 15 eurića da bi nas istisnuo .... kad nije na 8, a mogao je, znači da niti neće ... uostalom, hrpa zaposlenika bivših i sadašnjih ima dionice, pa ne znam koliko mu je baš oportuno navlačiti bijes istih za tih par postotaka ... a i čime bi nagrađivao iste ako napravi squeeze out?
Da, baš .... i zato je većinski čekao da naraste sa 8 na 15 eurića da bi nas istisnuo .... kad nije na 8, a mogao je, znači da niti neće ... uostalom, hrpa zaposlenika bivših i sadašnjih ima dionice, pa ne znam koliko mu je baš oportuno navlačiti bijes istih za tih par postotaka ... a i čime bi nagrađivao iste ako napravi squeeze out?
Nisam rekao da hoće
Probili psihološku granicu od 15 eur. Lijepo za vidjeti.
Kreće i novi rast cjena usluga. Nisam to očekivao jer ionako već banke dosta naplaćuju.
Zanimljivo...
Prvi put od kada pratim ZABA dionicu vidim kraj naloga ponude za prodaju
Do koje razine će otići dok se ne objavi izvješće za 2023. i prijedlog dividende za 2024. godinu?
Ne usudim se prognozirati, ali ne očekujem puno više od trenutnog stanja sada. (Nadam se da griješim )
A lako oni naslazu naloge