1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Tržište kapitala - Hrvatska
  3. Dionice

ZABA (Zagrebačka banka d.d.)

• Admin
  • February 12, 2020 at 2:01 PM
  • Blabla
    Student
    Reakcija primljeno
    168
    • July 26, 2023 at 6:19 PM
    • #1,341
    Quote from Junius

Ostalo još 236595 dionica na prodaju na 12€(dva naloga su), jutro je ako me memorija dobro služi bilo 271000 dionica na 12€..što će reći da je gotovo cjelokupna prodaja 11.90-11.95 od dvojca koji je jutros na otvaranju držao 271000 dionica na 12€. Ide to.

Nisam siguran da je to dobar znak. Naime ako su oni prodavali i po 11,90-95 znači da su spremni spustiti cijenu samo da prodaju.

• Nevera
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    414
    • July 26, 2023 at 6:30 PM
    • #1,342
    Quote from Blabla
    Quote from Junius

Ostalo još 236595 dionica na prodaju na 12€(dva naloga su), jutro je ako me memorija dobro služi bilo 271000 dionica na 12€..što će reći da je gotovo cjelokupna prodaja 11.90-11.95 od dvojca koji je jutros na otvaranju držao 271000 dionica na 12€. Ide to.

Nisam siguran da je to dobar znak. Naime ako su oni prodavali i po 11,90-95 znači da su spremni spustiti cijenu samo da prodaju.

Prodajni nalog na 12 e je izložen neko vrijeme. Kada ostanu mizerne količine možda ga potrese po kupnji, možda postavi na više. Sve je to možda.

Činjenica je da je Fi odličan, a uvijek ce netko prodavati i kupovati

• Junius
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,824
    • July 26, 2023 at 6:34 PM
    • #1,343
    Quote from Blabla
    Quote from Junius

ZABA trenutno zarađuje 1.5 milijun € na dan, bila nedilja ili radni dan...svaki dan banka je za 1.5 milijun eura bogatija, a srpanj koji nije u Fi je već skoro gotov. I to srpanj gdje banka dobiva kamatu na sredstva u centralnoj banci( bankama) od 3.5% i to na iznos od 6 milijardi eura.

samo do "ECB-a" dobivaju trenutno na dnevnoj razini 575000 € kamate

Kamata ECB-a

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

Bull_over_Bear
    Student
    Reakcija primljeno
    155
    • July 26, 2023 at 7:13 PM
    • #1,344

Tako je. A sad uzmite u obzir da će ECB dić kamatu za još 0.5 sigurno. 0.25 na sljedećem sastanku i onda još 0.25-0.5 do kraja godine ovisno o inflaciji!

“Frugality includes all other virtues.” – Cicero

bjane
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    460
    • July 26, 2023 at 7:21 PM
    • #1,345
    Quote from Bull_over_Bear

Tako je. A sad uzmite u obzir da će ECB dić kamatu za još 0.5 sigurno. 0.25 na sljedećem sastanku i onda još 0.25-0.5 do kraja godine ovisno o inflaciji!

sutra bi trebao ECB reći svoju riječ, 0,25 se očekuje.

• Spalato33 (grad)
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    350
    • July 26, 2023 at 8:34 PM
    • #1,346

ovdje je stvar jasna ,treba biti strpljiv dok Luković izađe.Oće li biti dan ,tjedan ili mjesec ali isplatit ce se jer FI je brutala.

zlocesti
    Majstor
    Reakcija primljeno
    9,313
    • July 26, 2023 at 8:41 PM
    • #1,347

Može li netko tko je pametan i ljubazan pojasniti zbog čega ECB plaća bankama kamate na depozite i gdje se ti depoziti pohranjuju, i zbog čega

• Junius
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,824
    • July 26, 2023 at 8:48 PM
    • #1,348
    Quote from zlocesti

Može li netko tko je pametan i ljubazan pojasniti zbog čega ECB plaća bankama kamate na depozite i gdje se ti depoziti pohranjuju, i zbog čega

Jer time destimuliraju komercijalne banke da daju kredite ili da ih daju po nepovoljnijim uvjetima, a time se smanjuje ekonomska aktivnost (potrošnja/investicije), te posljedično i inflacija. Komercijalne banke ionako imaju zakonsku obvezu da jedan dio imovine drže kod centralne banke., tzv. obvezna rezerva, i mislim da iznosi odnedavno samo 5%, odnosno 1% od ulaska u eurozonu.

Banke dobile dodatnih 15 milijardi kuna, a povećavaju kamate na kredite
    www.poslovni.hr
    zlocesti
    Majstor
    Reakcija primljeno
    9,313
    • July 26, 2023 at 9:27 PM
    • #1,349
    Fed hikes rates by 0.25% to put further squeeze on inflation following June skip By Investing.com
    Fed hikes rates by 0.25% to put further squeeze on inflation following June skip
    www.investing.com

Vidjeti ćemo uskoro što će ECB

Bull_over_Bear
    Student
    Reakcija primljeno
    155
    • July 27, 2023 at 2:35 PM
    • #1,350

Ide i ECB gore 0.25

ECB

“Frugality includes all other virtues.” – Cicero

• child
    Početnik
    Reakcija primljeno
    22
    • July 27, 2023 at 3:36 PM
    • #1,351

Meni draža dionica od HPB-a zbog dividende. bez obzira na fundamente. Računam da će se sva ta dobit preliti dioničarima.

S druge strane mi je i logičan izlazak u ovoj sitauciji kada je perspektiva kroz godinu-dvije odlična zbog povećanja kamatnih stopa. Nema puno brige oko interesa, a toliki su iznosi da bi trebalo biti svejedno je li cijena 11.95 ili 12.15. Ako si iole normalan.

• Lynx
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,320
    • July 27, 2023 at 4:59 PM
    • #1,352
    Quote from child

Meni draža dionica od HPB-a zbog dividende. bez obzira na fundamente. Računam da će se sva ta dobit preliti dioničarima.

U Hrvatskoj mali dioničari baš vole te dividende :) Logično bi bilo da će ih biti i kod HPB jednog dana.... to je dosta tipično za banke općenito, kad uđu u određenu zrelu fazu.

Inače, dividenda nije nešto što bi dioničar trebao baš pozdravljati. Dividende su više nužno zlo (koje ok da se javi onako postepeno, kako kompanija postaje zrelija, recimo uz neki umjereni i umjereno rastući payout ratio).

Poanta je u tome da kompanija ima u čega reinvestirati svoje zarade uz atraktivne stope povrata. Što veći postotak zarade se može reinvestirati (tim manje ostane za dividende) to bolje. Dobro je da to potraje što više godina a onda ako se baš mora vraćati kapital (dividende, otkup/poništavanje dionica) nek bude kad/ako mora.

Poanta je da raste vrijednost kompanije (po dionici) pa da tržište to valorizira, da dioničar uživa (nerealizirani) kapitalni dobitak a ne dividende.

Ali eto mi u Hrvatskoj smo po mnoga toga posebni pa tako i ovo. Ne samo što je i općenito u Europi to popularnije nego u Americi, kod nas u Hrvatskoj i zbog atraktivnog poreznog tretmana dividende imaju više smisla, kod nas čak i iz nekih povijesnih razloga koji još uvijek progone investitore (dividende kao dodatna "potvrda" snage novčanog toga, vjerodostojnosti financijskih izvješća da nema muljanja - naime moraš imati pravi novčani tok a ne samo kreativno knjigovodstvo da možeš konzistetno isplaćivati snažne dividende, i dodatna potvrda dobrog koporativnog upravljanja usmjernog na dioničare, jer eto iz nekog razloga se na dividende gleda tako, iako bi i povećanje vrijednosti po dionici trebalo biti baš to, te oportuno u smislu nepovjerenja u uprave u pogledu sposobnosti alokacije kapitala, pa si misle dioničari bolje da vrate kroz dividende pa da sam to reinvestiraš nego riskirati da oni nešto zeznu kroz loše investicije).

ZABA je najveća banka koja valjda nema gdje puno rasti i u toj zreloj fazi su dividende primjerena stvar, posebice što je u Hrvatskoj to porezno atraktivno.

Manje banke bolje nek rastu koliko mogu, gledaju kako kapital reinvestirati, a za dividende ima vremena.

mikromakrto
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,512
    • July 27, 2023 at 5:17 PM
    • #1,353

A u što da banka reinvestira u svoju dobit, novi proizvodni pogon?

Zaba je krava muzara, najveća banka na prilično zasićenom i još uvijek dosta siromašnom tržištu.

Pravi veliki iskoraci bi podrazumijevali akvizicije u okolnim državama i konsolidaciju, ali to je daaaaaaleko.

Rast broja klijenata, kreditna aktivnost, širenje palete usluga, sve je to nematerijalno za Zabu u Hrvatskoj.

Zaba može/će rasti od jačeg kamatnog spreada, što trenutno vidimo, i to je to. Teško da bi joj AZTN dozvolio i neku akviziciju, osim možda nekih mikro banaka i drugih fin. institucija slične veličine.

Nevezano za Zabu, dividenda je po meni ono što bi trebalo očekivati od svake dionice.

To je osnovni postulat onoga da kupiš dionicu i nije te briga ako će se burza zatvoriti na pet godina, imati ćeš koristi od dionice.

Stalno ganjanje "podcijenjenih" dionica, uleti-izleti, sad će rast ovo, sad će past ono... Zamorno i teško, gotovo nemoguće.

Kupiti dionicu koja ima višedeseteljetnu povijest isplate dividendi, uz stabilnu cijenu, nema ništa ljepše.

*ovo nije nagovor na kupnju Zabe, nemam pojma kako posluju niti ih pratim u tom smislu*

• Lynx
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,320
    • July 27, 2023 at 5:24 PM
    • #1,354

mikromakrto Da, najveća banka, u vrlo zreloj fazi razvoja (nema tu sad uvođenja ni nekih specijalnih novih proizvoda i usluga, pa ni otvaranja novih fizičkih poslovnica u ovo digitalno doba itd.) na zatvorenom tržišu gdje nam gdje rasti, pa je to to, dividende.

Za drugu spomenutu (HPB) to još ne mora biti slučaj. Kao što je bila ova situacija s Novom hrvatskom bankom koje se iskoristila možda se nađe i još neka druga prilika itd. Oni žele povećavati svoj tržišni udio pa tu još ima posla, ne moraju još ovako sve u dividende.

• Damir1952
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    193
    • July 27, 2023 at 10:12 PM
    • #1,355

Bas gledam koliko je Lukovic prodao.

Onda se mislim zasto ovako i ovoliku kolicinu prodaje.

Onda mislim jel bude iznad 12€ itko ista trzio.

Sve mi je to vrlo cudno kad svi znamo sto, koliko dugo i kakav je taj Lukovic "lisac" bio a i sada je.

• Joskocro
    Student
    Reakcija primljeno
    168
    • July 27, 2023 at 10:28 PM
    • #1,356
    Quote from Damir1952

Bas gledam koliko je Lukovic prodao.

Onda se mislim zasto ovako i ovoliku kolicinu prodaje.

Onda mislim jel bude iznad 12€ itko ista trzio.

Sve mi je to vrlo cudno kad svi znamo sto, koliko dugo i kakav je taj Lukovic "lisac" bio a i sada je.

Pretpostavlja se da gospodin treba novaca za širenje svog biznisa i zato prodaje, a u ovom trenutku je mogao uvalit tako veliku količinu. Nadam se da će nastaviti prodaju da se odblokira cijena od 12€.

• child
    Početnik
    Reakcija primljeno
    22
    • July 28, 2023 at 10:09 AM
    • #1,357
    Quote from Lynx
    Quote from child

U Hrvatskoj mali dioničari baš vole te dividende :) Logično bi bilo da će ih biti i kod HPB jednog dana.... to je dosta tipično za banke općenito, kad uđu u određenu zrelu fazu.

Inače, dividenda nije nešto što bi dioničar trebao baš pozdravljati. Dividende su više nužno zlo (koje ok da se javi onako postepeno, kako kompanija postaje zrelija, recimo uz neki umjereni i umjereno rastući payout ratio).

Poanta je u tome da kompanija ima u čega reinvestirati svoje zarade uz atraktivne stope povrata. Što veći postotak zarade se može reinvestirati (tim manje ostane za dividende) to bolje. Dobro je da to potraje što više godina a onda ako se baš mora vraćati kapital (dividende, otkup/poništavanje dionica) nek bude kad/ako mora.

Poanta je da raste vrijednost kompanije (po dionici) pa da tržište to valorizira, da dioničar uživa (nerealizirani) kapitalni dobitak a ne dividende.

Ali eto mi u Hrvatskoj smo po mnoga toga posebni pa tako i ovo. Ne samo što je i općenito u Europi to popularnije nego u Americi, kod nas u Hrvatskoj i zbog atraktivnog poreznog tretmana dividende imaju više smisla, kod nas čak i iz nekih povijesnih razloga koji još uvijek progone investitore (dividende kao dodatna "potvrda" snage novčanog toga, vjerodostojnosti financijskih izvješća da nema muljanja - naime moraš imati pravi novčani tok a ne samo kreativno knjigovodstvo da možeš konzistetno isplaćivati snažne dividende, i dodatna potvrda dobrog koporativnog upravljanja usmjernog na dioničare, jer eto iz nekog razloga se na dividende gleda tako, iako bi i povećanje vrijednosti po dionici trebalo biti baš to, te oportuno u smislu nepovjerenja u uprave u pogledu sposobnosti alokacije kapitala, pa si misle dioničari bolje da vrate kroz dividende pa da sam to reinvestiraš nego riskirati da oni nešto zeznu kroz loše investicije).

ZABA je najveća banka koja valjda nema gdje puno rasti i u toj zreloj fazi su dividende primjerena stvar, posebice što je u Hrvatskoj to porezno atraktivno.

Manje banke bolje nek rastu koliko mogu, gledaju kako kapital reinvestirati, a za dividende ima vremena.

Display More

Pa da, kako ste svi i napisali, meni je kod banaka logična politika isplate dividendi, pogotovo u RH.

Vrlo sam skeptičan što i kada će HPB napraviti s novcima (iako sam i njihov vlasnik nakon preuzimanja Sberbanka).

Dodatni plus na stranu dividende mi je niska likvidnost burze jer svaka značajnija prodaja može rezultirati osjetnim padom cijene.

Goran
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    167
    • July 28, 2023 at 2:31 PM
    • #1,358

- Sve nas je matorac zajebao.

Sad bi bila na 13.

• kvart99
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    592
    • July 28, 2023 at 2:38 PM
    • #1,359

Ozbiljni špekulanti su vec počeli iskakati.

Kao ovaj koji je danas prepustio svoje 4000 kom po 11,95 koje je kupio po 12.

Doduse, malo je riskantno riješiti se cijene količine, jer uvijek postoji sansa da on svoj nalog ukloni

ako dogovori prodaju ostatka paketa van redovnog trgovanja.

• borsa
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    190
    • July 28, 2023 at 3:41 PM
    • #1,360

Zar nema Senf pozamašnu količinu za prodati?

Kako on voli transparentno išlo bi na marketu pretpostavljam

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. DLKV (Dalekovod d.d.) 2.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:29 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 23, 2025 at 9:50 AM
    2. Odgovora
      2.9k
      Pregleda
      1.2M
      2.9k
    3. Sheki

May 23, 2025 at 9:50 AM
    1. KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.) 472

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:15 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 22, 2025 at 4:58 PM
    2. Odgovora
      472
      Pregleda
      204k
      472
    3. Hawk Tuach

May 22, 2025 at 4:58 PM
    1. PODR (Podravka d.d.) 1.2k

• havi
      • February 12, 2020 at 6:30 PM
      • Dionice
      • havi
      • May 22, 2025 at 3:30 PM
    2. Odgovora
      1.2k
      Pregleda
      483k
      1.2k
    3. Sheki

May 22, 2025 at 3:30 PM
    1. Komentari trgovanja na burzi - LIVE 16k

• harpun
      • February 13, 2020 at 11:19 AM
      • Dionice
      • harpun
      • May 22, 2025 at 3:23 PM
    2. Odgovora
      16k
      Pregleda
      6M
      16k
    3. All

May 22, 2025 at 3:23 PM
    1. KOTR (Koncar Mjerni transformatori d.d.) 177

• Like 1
      • Lemi
      • March 7, 2023 at 9:30 PM
      • Dionice
      • Lemi
      • May 22, 2025 at 1:20 PM
    2. Odgovora
      177
      Pregleda
      57k
      177
    3. jkova25

May 22, 2025 at 1:20 PM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• DLKV (Dalekovod d.d.)

Sheki May 23, 2025 at 9:50 AM
  • KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

Hawk Tuach May 22, 2025 at 4:58 PM
  • PODR (Podravka d.d.)

Sheki May 22, 2025 at 3:30 PM
  • Komentari trgovanja na burzi - LIVE

All May 22, 2025 at 3:23 PM
  • KOTR (Koncar Mjerni transformatori d.d.)

jkova25 May 22, 2025 at 1:20 PM
  • INGR (INGRA d.d.)

SILVIO2024 May 22, 2025 at 1:20 PM
  • ZABA (Zagrebačka banka d.d.)

All May 22, 2025 at 11:57 AM
  • ADPL (AD Plastik d.d.)

All May 22, 2025 at 10:39 AM
  • KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

sokol74 May 22, 2025 at 10:14 AM
  • GRNL (Granolio d.d.)

maher May 21, 2025 at 8:41 AM

Popularne Teme

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

16,805 Replies, 5 years ago
  • ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

15,509 Replies, 5 years ago
  • IG (ING-GRAD d.d.)

84 Replies, 3 months ago
  • Što smo danas tržili

5,998 Replies, 5 years ago