To je na ovu cijenu cca 80kn fer vrijednost dionice.
onako površno pregledano fi q1 meni samo temeljem P/E daje cijenu 85-87kn bez ikakvog očekivanja dividende.
onako površno pregledano fi q1 meni samo temeljem P/E daje cijenu 85-87kn bez ikakvog očekivanja dividende.
Nisam siguran da će baš svaki kvartal biti ovako jak. Vidjet ćemo.
Ja sam prošle godine za ovu predviđao da će cijena prema 75kn. Išla je do nekih 72kn prije dividende. 85kn je puno, full puno. Sve je moguće, doduše.
Samo strpljivo. Kad se osjeti da stane iskrcavanje dividendasa, okrenut ce smjer.
Kako sam nedavno procijenio opalio ih je jako gubitak na obveznicama .
Pogledajte na 10 stranici ovog izvjesca stavku duznicki instrumenti po fer vrijednosti kroz ostalu sveobuhvatnu dobit i usporedite brojeve iz prvog tromesjecja prosle i ove godine.
Taj gubitak odnosno umanjenje vrijednosti u odnosu na isto razdoblje lani, iznosi cca 250 miliona kuna vise.
https://eho.zse.hr/fileadmin/issuers/ZABA/FI-ZABA-435640875919f7c6a930606513ba3984.pdf
Pogledajte na 10 stranici ovog izvjesca stavku duznicki instrumenti po fer vrijednosti kroz ostalu sveobuhvatnu dobit i usporedite brojeve iz prvog tromesjecja prosle i ove godine.
Taj gubitak odnosno umanjenje vrijednosti u odnosu na isto razdoblje lani, iznosi cca 250 miliona kuna vise.
bravo havi
čitate izvješća iako je ovo, namjerno ili ne, pisano izuzetno malim fontom slova
kreativno knjigovodstvo, bravo za računovođe i revizore
nije ZABA ni prvo ni zadnje društvo koje tako 'podvaljuje' gubitke ne kroz RDiG već direktno kroz pozicije bilance:
tako se može pohvaliti 'rezultatom iz poslovanja' a s ovim 'tričarijama' u natuknicama, fusnotama... pa tko to čita?
očito netko i pročita FI na kraju
Svatko čita i intrepretira izvješće kako mu paše... . Vidi pod HT pad prihoda, ali ogroman rast dobiti.
Ovo je normalno i ne može se ništa napraviti, kada kamate krenu rasti, trž. vrijednost trenutnih obveznica krene padat i obrnuto. Pogledaj obvezničke fondove kao su masakrirani, zadnjih pola godine.
Ipak nije normalno da si toliko izložen obveznicama.
Ipak nije normalno da si toliko izložen obveznicama.
A koliko su to oni nenormalno izloženi obveznicama??? S obzirom da obveznički fondovi ove godine imaju gubitke od minus 5-7% (kad se makne naknada za upravljanje).
Uostalom ako je banka sudjelovala u primarnoj emisiji obveznice, ne postoji način da završi sa gubitkom na toj obveznici pri dospijeću, osim ako je ne proda( dio ili sve) po znatno manjoj cijeni od nominalne, ali ne vidim zašto bi to radila.
Meni je ovo smišno tu neki sitni gubitak od 70 milja kuna, a stotine milijune kuna rezervacija na godišnjoj bazi ignorirate.
Sve 5 kolega Marin. Samo sam želio naglasiti da treba gledati sveukuopnu dobit po RDG, a ne samo kako nekome paše.
Svatko čita i intrepretira izvješće kako mu paše... . Vidi pod HT pad prihoda, ali ogroman rast dobiti.
ali to možeš iščitati zašto: ako se nešto gleda kroz prihode i rashode (RDiG), onda se vidi što je od tih prihoda oduzeto i zašto je dobit veća/manja; jesu li to neke rezervacije koje su ukinute, vrijednosna usklađenja i sl.
no, ako nešto što se tiče profitabilnosti 'podvaljuješ' kroz bilancu (dakle ne kroz pozicije RDiG gdje bi realno trebalo biti) onda muljaš
evo da vam plastično predočim za ZABA-u, kako vas muljaju, pogledajte paralelno prikaz dobiti po dionici kroz RDiG (ono čime su se pohvalili) i rast kapitala po dionici (ono što je realno) za kvartal Q1/2022: izračun
pod uvjetom da se slažete da bi se rast dobiti trebao vidjeti i u rastu dioničkog kapitala (po formuli da je imovina = kapital + obveze), ne bi smjela biti tolika razlika u dvije zelene brojke (7,84 kn naspram 4,81 kn po dionici)
ako krivo računam, ispravite me!
Zašto da stanemo na ovome, ajmo u brojeve ubacit i inflaciju, pa će 1Q završiti u debelom minusu.
Svak neka radi po svom izboru. Ima dovoljno dionica na prodaji za svakoga, pa tko misli da je povoljno neka kupuje.
Vrijedi i obrnuto za prodaju...
Zašto da stanemo na ovome, ajmo u brojeve ubacit i inflaciju, pa će 1Q završiti u debelom minusu.
pa ako treba, da, hoćemo!
pogledajte izvješća preko bare u US, svi se tuže na jaki dolar, inflaciju koju neki ne mogu prevaliti na kupca, nedostatak radnika i potrgane opskrbne lance
ZABA je napravila izvješće da pokaže kako 'cveta cveće u preduzeće'
Oprostite treba pisat preduzeće tako da bude sve u stilu. Inače dobro je imati zabu ali na nižim ulaz razinama
Preduzeće moram opet ponoviti
U trenutnim uvjetima na obveznicama možeš samo gubiti. Ja sam se još 2020. riješio svij obvezničkih fondova koje sam držao, osim jednog koji mi je bio vezan uz policu životnog osiguranja, a koja je dospjela početkom ove godine pa sad ni to nemam. Ne želim biti nigdje blizu obveznica.
Naravno da su gubili na tome, ali ne znači da zato slijedi apokalipsa. Valja sve uzeti u obzir, a ne se uhvatiti jedne stvari pa udri po tome. Kad jednog lijepog dana oslobode rezervacije u velikim brojkama, onda će opet biti i nezadovoljnih i zadovoljnih. Meni osobno je ugodno u ovoj dionici pa ću se i zadržati.
Duznicki vrijednosni papiri u bilanci iznose oko 17mlrd kuna, 250 mil je oko 1,5% na to, krediti su oko 100mlrd, jako mala promjena kreditne rate lako anulira gubitak na obveznicama, samo je pitanje koliko kredita je jos s fiksnim stopama i do kad traju, banke su dosta izdavale fiksne stope prvih par godina pa onda promjenjive, za ulaganje u banke potrebno je naci taj omjer kredita u fiksne i promjenjive kamatne stope da se vidi mogucnost zarade.
Ne pise u bilanci kak se vode pojedina izdanja papira.
Dal je to po trzisnoj cijeni ili amortizacijom glavnice ,odnosno HTM metodom.
Held-to-tmaturity (HTM) securities are purchased to be owned until maturity.
For example, a company"s management might invest in a bond that they plan to hold to maturity.
There are different accounting treatments for HTM securities compared to securities that are liquidated in the short term.
Dobar dan želim.
Dobar dan želim.
sve očekivano
ovo je kao da su se proglasili nenadležnim, što su vjerojatno i htjeli
prepustiti odluku nacionalnom sudstvu, što je i pravično
sad je VSRH na potezu (ionako bi bio dužan to napraviti)