1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Tržište kapitala - Hrvatska
  3. Dionice

HPB (Hrvatska poštanska banka d.d.)

• harpun
  • February 12, 2020 at 6:36 PM
  • Philidor
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,190
    • May 12, 2024 at 2:47 PM
    • #2,201
    Quote from Philidor

Stavivši to na stranu, megalomanski zahtjevi za naknadu štete nikad nisu dobro prolazili na HR sudovima (dokazivanje izmakle koristi i visine iste od projekta koji nije proveden je prilično apstraktna stvar), a kamoli kad uključuju državnu firmu.

Je, točno, napisao sam da će izgubiti. Za razliku od nekih ne bih se upustio u prognoziranje ishoda takvog kompleksnog spora bez ikakvih papira, dapače ako išta sam izrazio skepsu da će tužitelj dobiti. Ali opet, već i ako moraju raditi rezervacije za taj spor, može imati ozbiljan financijski utjecaj na HPB, zato mi je to i bilo prvo pitanje

• Junius
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,824
    • May 12, 2024 at 2:57 PM
    • #2,202

Koliko sam shvatio do sada, HPB radi rezervacije na temelju interne procijene o ishodu spora...koliko sam pohvatao rade određene rezervacije nakon gubitka parnice u prvom stupnju, pa potom dodatne nakon gubitak u drugom stupnju(nikad 100%)...koliko se siječam zadnji spor koji su oborili revizijom, je bio pokriven 75%. A tih 75% je bilo rezervirano, jer su izgubili na sudu prvog i drugog stupnja, što ovde nije slučaj.

EDIT: Ako i budu morali raditi rezervacije, to obično naprave u 4Q, barem im je takva praksa bila prethodnih godina. Nije da će drugostupanjski sud sutra donijeti novu presudu, trajat će to barem do 2026. Recimo čak i da izgubi spor, ne znači da će sud odrediti 100 milijuna eura za isplatu. Ovo su nekakvi suludi zahtjevi koji se penju na preko milijardu eura dotičnog tužitelja, prema raznim državnim firmama i tijelima o istoj stvari, razmrvljenih u desetak tužbi.

Recimo dotični ima još 2 ili 3 tužbe prema HPB-u, jednu od 10milijuna eura i jednu od par milijuna...

na kraju 1Q HPB ima oko 38 milijuna eura rezervacija. Tako da nema šanse da su išta rezervirali za ovaj spor.

• Junius
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,824
    • May 12, 2024 at 3:32 PM
    • #2,203

I da, još jedna bitna stvar, P/E HPB je 5, a ZABA-e 10(prošlo ljeto su bili u egalu)...cijena je od veljače pala gotovo 30€, što bi se reklo da je sve već odavno ukalkulirano u cijenu dionice i to debelo, debelo.

• dionicar
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    1,186
    • May 12, 2024 at 3:35 PM
    • #2,204

A BVPS HPBa je 250 EUR.

Samo jedan kratak period je cijena bila na toj razini ...

Onda po tome je ZABA puno preskupa...

Očekujem HPB na 500 EUR u usporedbi sa ZABA

• dionicar
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    1,186
    • May 12, 2024 at 9:22 PM
    • #2,205

Ne znam zašto se dobar dio ruga na moj post..

Po tome.zasto je zaba tako skupa onda.. ? Bvps HPB je sada 275

• Junius
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,824
    • May 12, 2024 at 9:33 PM
    • #2,206
    Quote from dionicar

Dosta njih im ZABA-u, valjda očekuju da će ZABA ići na P/E 13-15, a sa druge strane ECB najavljuje smanjenje kamata....ja sam očekivao da će HPB ići na barem p/e 8, izgleda ništa od toga i spuštam target na P/E 7,a to je 300€. I to isključivo zbog ove situacije sa fantasylandom( i to ne jer se ja plašim, već znam kao ljudi pušu i na ladno).

• Junius
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,824
    • May 12, 2024 at 9:51 PM
    • #2,207

Ovo najviše govori što veliki misle o odluci VSRH:

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

Ledica
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,221
    • May 12, 2024 at 10:45 PM
    • #2,208
    Quote from dionicar

Možda jer pretjerujete s brojkama.

HPB cijena. 500€

MDKA dividenda 900€

• mesetar
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    236
    • May 12, 2024 at 10:47 PM
    • #2,209
    Quote from tiko1

Pročitao sam cijelu presudu na objavljenu na scribdu koliko sam ja shvatio glavni je problem što drugostupanjski sud nije obrazložio neke navode iz žalbe, jer se vodio po starom zakonu di ih nije trebao obrazlagat ako se slaže sa objašnjenjima koje je donio prvostupanjski sud. U reviziji se tvrdi da je tada važio zakon da ih svejedno trebalo obrazložiti. Po meni čista proceduralna glupost ispravite me ako griješim nisam pravnik

Da, upravo to, samo su se neki htjeli uhvatiti za zadnju slamčicu dok im cijena ne odleti preko 300 nakon ovakvog izvješća.

Samo ne znam tko bi još htio ovo prodavati po ovim cijenama, i obraćati pažnju na članke od prije nekoliko mjeseci koje su neki sad opet nekim čudom odjednom kao izvukli.

Dakle, sve je po starom tu, potvrdit će se opet odluka u korist HPB-a kao što su bile i ove do sada, samo se još mora ispoštovati ta formalna procedura.

Uskoro vjerujem da se napokon ide barem na book, nekih 50-ak Eur prema gore.

• tiko1
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    282
    • May 12, 2024 at 11:13 PM
    • #2,210

Zamislite sljedeću situaciju odem sutra u hpb pitam možete li mi odobriti kredit od milijardu eura izgradio bi nuklearnu elektranu dolazi zelena agenda smanjenje co2 vidim tu dobru tržišnu priliku, oni mi odgovore oprostite gospodine ali Vrapče je kilometar istočno, odem na sud i tužim ih za propuštenu dobit od 2 miljarde koje sam mogao zaradit, a oni su me diskriminirani zbog mentalnog stanja, bili zbog te tužbe banka trebala knjižiti rezervaciju?

• mesetar
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    236
    • May 13, 2024 at 8:02 AM
    • #2,211
    Quote from Junius
    Quote from bjane

stalno se ponavljaju isti članci ali možda u malo modificiranom obliku svaki naredni put. nerazumljivo sa točkom tog i tog zakona .etc.:(

https://www.jutarnji.hr/globus/politik…govora-15294202

Lik ima "desetak" tužbi protiv države i pravnih osoba u vlasništvu države...a sve je sporove pogubio...

Izgubio spor s RH vrijedan 100 milijuna eura: ‘To ne znači ama baš ništa, kupuju vrijeme

Tu leži odgovor oko svega, tako da nema smisla uopće trošiti i vrijeme na to.

• mesetar
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    236
    • May 13, 2024 at 9:42 AM
    • #2,212

Bilo bi baš zgodno da sad napucaju cijenu gore pa da pomrse račune onima koji su prastarim člankom pokušali dokupiti jeftinije.

Pa da ulaze po 10% skuplje, ionako je neopravdano s 250 palo na 220, a izvješća i dobit sve bolja i bolja.

• Lynx
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,320
    • May 13, 2024 at 9:47 AM
    • #2,213

Nakon što su rijeke poreza izgubile na izborna moralo se naći novo strašilo.

• tiko1
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    282
    • May 13, 2024 at 4:40 PM
    • #2,214

Po ovim pokazateljima od 31.12.2023

kapitaliziranost je dobra pokazatelj likvidnosti je odličan, jedni problem je sa MRLOM je to novi regulatorni okvir koji je uveden poslije krize 2008, to je fond iz kojeg bi se ubuduće trebalo isplačivati sanacija banaka, banke obično izdaju obaveznice da bi osnaćili taj pokazatelj neznam kako ga HPB misli povećat i sad ispunjavaju regulatorni kriterij ali ne premašuju puno.

LRC likovnost 254 izvrsno

adekvanost kapitala 22,5 dobro

MREL 34,4% regulatorni zahtjev se od 01.06.2024 povečava na 31,33%

Gdje se mogu naći ovi pokazatelji za ZABU, mislim da je HPB blizu nje u svemu osim u MRELU a kad se to riješi mislim da nema zapreke da se isplaćuje divka kao ZABA 80-90% dobiti

https://www.hpb.hr/UserDocsImages/Financijska-izvjesca/Informacije%20za%20investitore%20Hrvatske%20po%C5%A1tanske%20banke%20d.d.%20-%2031.12.2023.pdf?vel=1261545

• Philidor
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,190
    • May 14, 2024 at 11:44 AM
    • #2,215
    Quote from Junius

I da, još jedna bitna stvar, P/E HPB je 5, a ZABA-e 10(prošlo ljeto su bili u egalu)...cijena je od veljače pala gotovo 30€, što bi se reklo da je sve već odavno ukalkulirano u cijenu dionice i to debelo, debelo.

Plus šta ZABA ima puno veću izloženost riziku odluci VSRH u vezi konvertiranih franaka, koja se još uvijek čeka. HPB doduše ima jedan dio koji je naslijedio od Sberbanke, ali ni blizu ZABI niti u apsolutnom niti u relativnom iznosu.

• HeMan
    Početnik
    Reakcija primljeno
    3
    • May 14, 2024 at 1:16 PM
    • #2,216

Svi pokazatelji padaju u vodu kad se pogleda vlasnička struktura, zato i vrijedi kolika je cijena..

• tiko1
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    282
    • May 14, 2024 at 2:34 PM
    • #2,217
    Quote from HeMan

Svi pokazatelji padaju u vodu kad se pogleda vlasnička struktura, zato i vrijedi kolika je cijena..

dobro došli na forum, u prvom postu se kritizira vlasnička struktura hpb, u čemu je problem država je večinski vlasnik ali zadnjih godina to nije problem i posliju odlično inačke da bi netko bio član uprave banke treba dobiti odobrenje od HNB-a i u nadzorom odboru imaš predstavnike mirovniskih fondova ne može se tek tako postaviti nekoga stranačkog apartičeka

Infinity
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,987
    • May 14, 2024 at 3:01 PM
    • #2,218
    Quote from Philidor
    Quote from Junius

Plus šta ZABA ima puno veću izloženost riziku odluci VSRH u vezi konvertiranih franaka, koja se još uvijek čeka. HPB doduše ima jedan dio koji je naslijedio od Sberbanke, ali ni blizu ZABI niti u apsolutnom niti u relativnom iznosu.

Koliki smatrate da bi bia "uteg" po dionici Zabi odnosno HBP-u ukoliko bi ih odluka VSRH ,zaskočila?

Kolike se šanse za Vaše klijente u pokrenutim tužbama?

• Philidor
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,190
    • May 14, 2024 at 3:27 PM
    • #2,219

Nemam dovoljno makro podataka da bih mogao dati procjenu, ali imam nekoliko komentara na tu temu:

- ogroman dio kredita je konvertiran - navodno oko 85% https://mfin.gov.hr/UserDocsImages…F%20kredita.pdf);

- konverzijom su dužnici s francima dovedeni u isti položaj s dužnicima u eurima, a sad u tužbama traže izjednačavanje s dužnicima u kunama. O tome koliko je to pravedno ili pravno opravdano bi se moglo puno napisati, bio sam na obje strane u sporovima i svaka ima svoje argumente - predugačka diskusija za forum;

- ovisno o vremenu kad je kredit podignut i iznosu kredita, ovo što sam ja gledao su tražbine uglavnom između 5.000-15.000 eura (dio je ipak vraćen prilikom konverzije pa su tražbine manje nego u onim nekonvertiranima), plus kamate i troškovi postupka;

- upitno je koliko se ljudi od ovih 50ak tisuća konvertiranih kredita odlučilo na tužbe - ovdje je znatan utjecaj "s istekom vremena" imala Druga fundacija, za koju pouzdano znam da je prikupila dosta ljudi koji inače ne bi tužili (slali su ljudima po podacima iz zemljišnih knjiga obavijesti da mogu tužiti pa su se pokrenuli);

- također nemam podatke o tržišnim udjelima pojedinih banaka u ukupno izdanim ugovorima o kreditu, ali ZABA ih je stvarno dosta izdala, dok ih HPB niti nije nudio, nego je samo naslijedio od Sberbanke pa je u ukupnom volemenu kredita sigurno distribucija povoljnija za HPB;

- šanse za moje, kao i za klijente drugih u struci ovise o stavu Vrhovnog suda, to su predmeti koje ne volim raditi jer ne mogu dati neku posebnu dodanu vrijednost. Moje mišljenje je da većina sudaca iz Građanskog odjela nisu za prihvaćanje zahtjeva iz konvertiranih kredita, dok je Dobronić na tom predmetu doslovno izgradio poziciju predsjednika VSRH i ako to ne uspije izgurati izgubiti će ogroman dio potpore javnosti. Međutim, to je već i prešlo pravno pitanje i postalo političko, rješenje istoga će više ovisiti o uspjehu lobista (HUB c/a Udruga Franak) i odnosima snaga u VSRH, nego o dostignućima pravne struke. Osobno me žalosti takvo instrumentaliziranje prava, ali to je realna pozicija.

• HeMan
    Početnik
    Reakcija primljeno
    3
    • May 14, 2024 at 4:08 PM
    • #2,220
    Quote from tiko1
    Quote from HeMan

dobro došli na forum, u prvom postu se kritizira vlasnička struktura hpb, u čemu je problem država je večinski vlasnik ali zadnjih godina to nije problem i posliju odlično inačke da bi netko bio član uprave banke treba dobiti odobrenje od HNB-a i u nadzorom odboru imaš predstavnike mirovniskih fondova ne može se tek tako postaviti nekoga stranačkog apartičeka

Gdje god je država upletena kod nas, tržišna i poslovna pravila mogu i ne moraju vrijediti, i uvijek visi deus ex machina nad glavom koji može reći puj pik ne važi od sada. Zato svaki oprezan investitor u Hrvatskoj mora uračunati taj faktor u vrijednost dionice.

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. ADPL (AD Plastik d.d.) 3.2k

• Admin
      • February 12, 2020 at 2:06 PM
      • Dionice
      • Admin
      • May 25, 2025 at 7:51 PM
    2. Odgovora
      3.2k
      Pregleda
      1.5M
      3.2k
    3. All

May 25, 2025 at 7:51 PM
    1. VLEN (Viktor Lenac d.d.) 2k

• accountant
      • February 14, 2020 at 12:36 PM
      • Dionice
      • accountant
      • May 24, 2025 at 1:59 PM
    2. Odgovora
      2k
      Pregleda
      907k
      2k
    3. All

May 24, 2025 at 1:59 PM
    1. DLKV (Dalekovod d.d.) 2.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:29 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 23, 2025 at 11:04 PM
    2. Odgovora
      2.9k
      Pregleda
      1.2M
      2.9k
    3. umalo

May 23, 2025 at 11:04 PM
    1. KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.) 2.1k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:11 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 23, 2025 at 8:32 PM
    2. Odgovora
      2.1k
      Pregleda
      914k
      2.1k
    3. xdado

May 23, 2025 at 8:32 PM
    1. Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ? 10k

• zlocesti
      • September 18, 2020 at 8:28 PM
      • Tržišta kapitala - USA
      • zlocesti
      • May 23, 2025 at 6:35 PM
    2. Odgovora
      10k
      Pregleda
      2.9M
      10k
    3. my moon

May 23, 2025 at 6:35 PM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• ADPL (AD Plastik d.d.)

All May 25, 2025 at 7:51 PM
  • VLEN (Viktor Lenac d.d.)

All May 24, 2025 at 1:59 PM
  • DLKV (Dalekovod d.d.)

umalo May 23, 2025 at 11:04 PM
  • KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

xdado May 23, 2025 at 8:32 PM
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

my moon May 23, 2025 at 6:35 PM
  • Što smo danas tržili

Hafid May 23, 2025 at 4:07 PM
  • KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

All May 23, 2025 at 3:39 PM
  • Komentari trgovanja na burzi - LIVE

umalo May 23, 2025 at 2:35 PM
  • PODR (Podravka d.d.)

All May 23, 2025 at 1:57 PM
  • KOTR (Koncar Mjerni transformatori d.d.)

jkova25 May 22, 2025 at 1:20 PM

Popularne Teme

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

16,807 Replies, 5 years ago
  • ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

15,509 Replies, 5 years ago
  • IG (ING-GRAD d.d.)

84 Replies, 3 months ago
  • Što smo danas tržili

5,999 Replies, 5 years ago
  • SPAN (SPAN d.d.)

2,567 Replies, 3 years ago