Malo o inflaciji
Euro zone inflation unexpectedly slows to 2.4% in March, with core print also below forecast
Economists polled by Reuters expected the rate to hold steady on the prior month at 2.6%.
www.cnbc.com
Malo o inflaciji
Display MoreDisplay MoreZaboravio si objaviti da je YoY 2,4 % što je manje od očekivanih 2,6 %, a core je 2,9 % što je manje od očekivanih 3,0 %.
Inače, to je najmanje u zadnjih 28 mjeseci, što se također dogodilo i u studenom prošle godine.
Eto, čisto da se ipak možda malo uznemire.
Ovo preslikavanje mjesečne na godišnju neću uopće komentirati.
Disclaimer: HPB je i dalje podcijenjena dionica.
Što nećeš komentirati, mjesečna inflacija pokazuje trend...to što je druga polovica 2023 po pitanju inflacije bila ok, ne mijenja da u 1Q 24 inflacija u Eurozoni ponovno ubrzava...Mislim centralne banke gledaju mjesečnu inflaciju prilikom donošenja odluka, ali Stipe bolje zna.
Dakle eurozona MoM inflacija:
-siječnja -0.4%
-veljača 0.6%
-ožujak 0.8%
Poanta je da dva mjeseca ne čine trend i da ni ti ni ja ne znamo gdje će inflacija.
Ali onda barem treba objaviti potpunu informaciju, a ne izvlačiti brojke kao 9 %.
Može biti i 15 %, ali se do te brojke ne može doći gledajući dva mjeseca "trenda".
FED je mišljenja da se ekonomija ne "hladi" što znači da je još rano za spuštanje kamatnih stopa.
Možda bude dva puta po 0.25 umjesto tri spuštanja za ovu godinu.
ECB će se ravnati prema FEDu.
Pošto je tema HPB možda baš i njoj bude išla voda na mlin.
Pa i drugim bankama ,pratim dvije banke u indexu DAX.
HPB | ERSTE PLAVI OMF KATEGORIJE B | -5,211 | -0.26% | 72,386 | 3.58% | 16.21M |
Četvrtak prošli, dva bloka po 5500, ovu razliku od 289 dionica je vjerojatno prodao Erste plavi kategorija A.
Izvrsno je da ima kupaca, koji su spremni kupiti 5500 dionica po 230 €. Znači oni koje se razume bolje od svih nas malih. smatraju da ima još potencijala za rast. Jer ja se uvik bojim da sam nešto propustio vidit, što ne ide u prilog rastu cijene....
ECB će se ravnati prema FEDu.
Nemojte obracati paznju na mene, tu sam samo u prolazu. No, izuzetno je velika vjerojatnost da ce ECB prije krenuti u spustanje nego FED. "Higher for longer" kao da je i dalje recenica koju neki ne razumiju dok ce EU nazalost biti prisiljena odraditi barem jedan korak samostalno ispred sinhronizacije.
Ne ocekujem prvo smanjenje FEDa prije srpnja, ako ne cak u rujnu.
QuoteECB's Holzmann says he has no in-principle objection to a June rate cut, but wants to see more supportive data. Holzmann added that cutting out-of-sync with the Fed would diminish the impact of easing, whilst also noting that a 3.0% deposit rate could prove too tight over the longer-term, given weak EZ productivity.
Yahooist Teil der Yahoo Markenfamilie
Ovo je sjajna vijest izgleda da FED uopće neće spuštati kamatne stope ove godine , što znači da gotovo sigurno neće ni ECB jer kad bi to napravili imali bi kapitalni odljev put Amerike. Fed je ranije počeo dizati kamatnjak očekivano je da će ga i ranije počet spuštati, ali za sada ništa od toga, mnogi makroekonomisti tvrde da nas čeka desetljece inflacije koja bi mogla ici u valovima, odnosno da se ponavlja patern 70 tih
A kako je to sjajna vijest ?
Trcimo utrku koju ne mozemo dobiti
Ovo je sjajna vijest izgleda da FED uopće neće spuštati kamatne stope ove godine , što znači da gotovo sigurno neće ni ECB jer kad bi to napravili imali bi kapitalni odljev put Amerike.
Nakon sto su svi analni liticari jako dobro pogodili kada i koliko ce FED smanjiti kamatne stope u ovoj godini eto ga sad opet pricaju majmunarije sto i zasto se jucer desilo i kako nema smanjivanja nikad vise u zivotu. Kako cvece jednako cveta u Americi kao u Europi pa kud Ivo, ovaj Powell tud cu i ja.
How yes no.
Ovo je sjajna vijest izgleda da FED uopće neće spuštati kamatne stope ove godine , što znači da gotovo sigurno neće ni ECB jer kad bi to napravili imali bi kapitalni odljev put Amerike.
Nakon sto su svi analni liticari jako dobro pogodili kada i koliko ce FED smanjiti kamatne stope u ovoj godini eto ga sad opet pricaju majmunarije sto i zasto se jucer desilo i kako nema smanjivanja nikad vise u zivotu. Kako cvece jednako cveta u Americi kao u Europi pa kud Ivo, ovaj Powell tud cu i ja.
How yes no.
ne trejda ECB na burzi već gleda koliki mu je HICP u Eurozoni, kao što i FED gleda koliki mu je core PCE.
a ni jedan ni drugi nisu niti blizu 2% + šta još uvijek nema nikakvih problema na tržištu obveznica.
što se inflacije tiče, moguć je još neki šus u vidu sezonalne potrošnje + efekt UEFA Euro 2024 u Njemačkoj.
znači, prije rujna, svako rezanje kamata je na dugom štapu.
uzmi tu u obzir i da će podatci sadašnje realne potrošnje tek biti vidljivi za 6 mjeseci dok ih birokrati obrade.
kolega tiko1je u pravu.
bez nekih strukturnih problema, zaboravite na rezanje kamata, ali i na dizanje.
Znači i ove godine, a i sljedeće velika dobit od kamata.
A kako je to sjajna vijest ?
Trcimo utrku koju ne mozemo dobiti
Sjajna vijest za dioničare banaka a za ostale baš i ne ali ovo je tema o hpb pa sam stavi sjajna vijest
znači, prije rujna, svako rezanje kamata je na dugom štapu.
Pa to sam i napisao. Kao sto sam i napisao da EU ekonomija nece moci dugo izdrzati ovolike kamatne stope i ostati konkurentna Americi.
Ne ocekujem prvo smanjenje FEDa prije srpnja, ako ne cak u rujnu.
Quotewhilst also noting that a 3.0% deposit rate could prove too tight over the longer-term, given weak EZ productivity.
Da pojednostavimo priču. Kakve svjetske FED i ostala tumačenja o kamatnim stopama za tamo nekih 0,xxx %? Kod nas će banke i dalje držati što je moguće (a i dozvoljivo) veći raspon između daj i uzmi. Tome pridodati isto tako važnu stavku koja se zove NAKNADE. Sve ostalo su teorije.
HPB | ERSTE PLAVI OMF KATEGORIJE B | -246 | -0.01% | 72,140 | 3.56% | 16.45M |
Samo identičan ili bolji rezultata u 1Q kvartalu ove godine , naspram lani će riješit ovaj problem...nada, se da neće prodavati ispod 220€( jer je i danas naprdio nalog bio).
Zamrla je trgovina valjda se čekaju izbori.Pobjeda radničke fronte nije izvjena ne vidim tu neke posljedice za banku
Zamrla je trgovina valjda se čekaju izbori.Pobjeda radničke fronte nije izvjena ne vidim tu neke posljedice za banku
Sutra vijeća ECB, pa smo do lipnja mirni...
Pobjeda predsjednikove crvene opcije može imati utjecaja u vidu nekoliko puta naglašenog novog poreza. Šanse im nisu velike, no moguće.
Pobjeda predsjednikove crvene opcije može imati utjecaja u vidu nekoliko puta naglašenog novog poreza. Šanse im nisu velike, no moguće.
Ovo nije nemoguć scenarij, ako bi "rijeke pravde" (što god to značilo) odnijele prevagu u broju glasova i udružile se sa svojim koalicijskim partnerima da sastave vladu. Meni jedino nije jasno kakav bi to još dodatni porez na kapitalnu dobit trebalo uvesti pored ovog već postojećeg dovoljno izdašnog od 12% u uvjetima kad se npr. zarada od iznajmljivanja apartmana turistima oporezuje paušalno s besramnih cca. 1% ?! Znači kapitalna dobit se oporezuje s 12 puta većom stopom poreza od oporezivanja dohotka od kratkotrajnog najma, i nitko od tih deb*ilnih političara koji se utrkuju za fotelje nema mu*da da ukaže na tu nepravdu..
Naravno da nema mxxxxx...
Ko zna koliko političara ina apartmane...pa neće sami sebe oporezivati ..
Halo kolega !
Apsurd.
A da ne govorim koliko svi ti "apartmandzije" uplate doprinosa za zdravstveno... Naravno ironično uplate..
Ja im plaćam zdravstvene usluge ako nisu nigdje zaposleni...