Bankarstvo ove vrste je lokalna/regionalna stvar. Ameri tu nisu bitni. Ovdje je samo bitno to da je država (vlasničkom udjelu unatoč) čini se konačno maknula svoju šapu s ovoga (slično kao još prije s PODR, ili kako nikad nije niti imala na KOEI, dakle može se imati profesionalnu upravu, tržišno poslovanje, bez obzira na vlasničku strukturu, i čudnu povijest, treba gledati budućnost), da su lopovske uprave smijenjene, jer valjda u okviru sve većeg EU povećala niti ne može više po starim običajima.
Pa je ovdje ostalo na biznisu kao takvom i cijeni koju za njega plaćamo na slobodnom tržištu. Ne treba više neki veliki diskont na državu, free float, likvidnost… Niti ZABA nema sve parametre puno bolje.
Nisam uopće ljubitelj banka, ali ovdje imamo čak dvije (često povezane, logično) tipične ZSE teze, promjena “korporativnog upravljanja” (kao PODR, ili još prije ono KORF/RIVP, dakle nije samo kod “državnih”), i izrazito nelogično niske valuacija (kao LKPC, SAPN i slični ekstremi primjeri zadnjih godina), svaka radi svoje kombinacije faktora (nerazumijevanja biznisa/dionice od strane tržišta, ili stvarnih problemčiće kao ovi oko “korporativnog upravljanja” ali koji će se riješiti).
Kad dođe povod za promjenu valuacije, često je okidač ona promjena “korporativnog upravljanja” ako ne drugi poslovni/tržišni razlog, onda se dogodi to iznenadno “otključavanje vrijednosti”.
Ja te stvari ne pokušavam predvidjeti kad će se točno dogoditi. Ja kupim kad mislim da ima smisla dugoročno, čekam, i ponekad dočekam ove “neočekivane” prizore. Ovdje zadnje tri godine krizama i ratovima unatoč “otključavanje” ide sasvim OK.
Nažalost na ZSE nemamo puno kvalitetnih kompanija (kao oduvjek lijepi, jasni i sad već dosta veliki i jednog dana očekujem vrlo likvidni KODT, ili onaj mali JDGT, ili nezgodno nelikvidno malog free float MDKA, ili preuzeti i izlistani nam nekadašnji LURA i sl.) za koje je sve jasno i rast biznisa poprilično kontinuirana stvar, pa većina investitora koji žele neku diverzifikaciju moraju tražiti i ove klasično “value” prilike koje se kupi i čeka “otključavanja”.