1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Financije i gospodarstvo
  3. Stručne rasprave

AGROKOR

• Kvark
  • February 12, 2020 at 6:36 PM
  • Paulie
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,317
    • October 14, 2022 at 3:16 PM

Pretpostavka je da pokušavaju dokazati da je vlasnik Hrvat. Naime ISCID je odgovoran samo za međunarodne sporove, dakle investitor mora biti stranac, bilo kao fizička ili pravna osoba. ISCID je također odgovaran samo ako su i tužitelj i tuženik dio zemalja potpisnica, Hrvatska i Nizozemska to jesu.

Karta zemalja potpisnica za ISCID sporove:

Member States | ICSID

Zato nije tužio Ivica Todorić, nego Nizozemska firma Adria Group koja je bila vlasnik 95% Agrokora. Ne znam je li Todorić kroz takvu organizaciju bio samo s(p)retan, ili je bio na vrijeme mudar kad je uspostavio ovakvu strukturu da može međunarodno tužiti.

Zato recimo Adris nije mogao podignuti spor na ISCID-u, ali Adria Group i Raiffeisen banka jesu:

• https://icsid.worldbank.org/cases/case-dat…CaseNo=ARB/20/6
    • https://investmentpolicy.unctad.org/investment-dis…k-v-croatia-ii-
  • Paulie
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,317
    • October 14, 2022 at 4:48 PM

Moje je mišljenje da im pozivanje na nenadležnost neće proći. Zašto to mislim, pa zato jer imamo mnogo tekstova gdje je pisalo da su svjedoci pozivani u američko veleposlanstvo.

Da ISCID smatra da nije nadležan za ovaj spor, već bi ga odbacio, a sigurno ne bi pozivao svjedoke, niti bi održao trodnevno ročište prije mjesec dana.

Pa ne raspravljaju zasigurno sa svjedocima i na ročištu o nadležnosti.

Tako da, moje je mišljenje da je ISCID zasigurno nadležan, međutim mislim da ni sam Todorić ni DORH nemaju pojma kad bi mogla biti presuda.

• darac11
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    904
    • October 15, 2022 at 1:03 PM
    Quote from Paulie

Pretpostavka je da pokušavaju dokazati da je vlasnik Hrvat. Naime ISCID je odgovoran samo za međunarodne sporove, dakle investitor mora biti stranac, bilo kao fizička ili pravna osoba. ISCID je također odgovaran samo ako su i tužitelj i tuženik dio zemalja potpisnica, Hrvatska i Nizozemska to jesu.

Karta zemalja potpisnica za ISCID sporove:

https://icsid.worldbank.org/about/member-states

Zato nije tužio Ivica Todorić, nego Nizozemska firma Adria Group koja je bila vlasnik 95% Agrokora. Ne znam je li Todorić kroz takvu organizaciju bio samo s(p)retan, ili je bio na vrijeme mudar kad je uspostavio ovakvu strukturu da može međunarodno tužiti.

Zato recimo Adris nije mogao podignuti spor na ISCID-u, ali Adria Group i Raiffeisen banka jesu:

• https://icsid.worldbank.org/cases/case-dat…CaseNo=ARB/20/6
    • https://investmentpolicy.unctad.org/investment-dis…k-v-croatia-ii-

Pa ovo je pre tužno i pre jadno😢😢😢😢

Republika Hrvatska je donijela zakon kojim je ciljano oštetila jednu skupinu građana koji se djele na domaće i strane, a caka je u tome što domači namaju pravnu zaštitu, a strane štiti ISCID! Oba dvije skupine su pokradene na isti način a samo strani će se uspjet namiriti! 😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢

• Paulie
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,317
    • October 15, 2022 at 2:01 PM

Da, ICSID je osnovan kako bi potaknuo strana ulaganja u države, a to se moglo samo tako da se štite strani investitori. Zato je poanta ICSID-a da investitor mora biti stranac, a za domaće sporove su nadležni domaći sudovi. Također država može tužiti stranog investitora preko ICSID-a.

Doduše nemojte se zavaravati da bi mi mogli tamo tužiti državu čak i da nije ove prepreke, pogledajte troškove sporova MOL vs Hrvatska, Gavrilović vs Hrvatska. To vam je nekoliko milijuna eura sudskih i odvjetničkih troškova, dakle nije za male ribe.

Nama domaćima preostaju organi EU, tako da mi možemo ići do Europskog Suda za Ljudska Prava.

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • October 15, 2022 at 2:11 PM
    Quote from Paulie

Da, ICSID je osnovan kako bi potaknuo strana ulaganja u države, a to se moglo samo tako da se štite strani investitori. Zato je poanta ICSID-a da investitor mora biti stranac, a za domaće sporove su nadležni domaći sudovi. Također država može tužiti stranog investitora preko ICSID-a.

Doduše nemojte se zavaravati da bi mi mogli tamo tužiti državu čak i da nije ove prepreke, pogledajte troškove sporova MOL vs Hrvatska, Gavrilović vs Hrvatska. To vam je nekoliko milijuna eura sudskih i odvjetničkih troškova, dakle nije za male ribe.

Nama domaćima preostaju organi EU, tako da mi možemo ići do Europskog Suda za Ljudska Prava.

našli ste crkvu di ćete Boga molit 😅

''Dođu, tako, vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako uvedemo porez na vlastitu imovinu, stranci će je prestati kupovati" - Krešimir "Superhik" Macan

• Paulie
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,317
    • October 15, 2022 at 2:14 PM

To se država upravo i nada, da ćemo svi polegnuti ramenima i da nećemo ništa poduzeti. ESLJP je realna opcija, puno bolja od naših sudova, i nejednak tretman dioničara će se tu itekako gledati.

Savjetujem svima da se ne daju obeshrabriti ovakvim komentarima.

Mislim da će ESLJP itekako zanimati kako u dvije EU članice dioničari Mercatora i Leda prolaze potpuno suprotno.

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • October 15, 2022 at 2:18 PM
    Quote from Paulie

To se država upravo i nada, da ćemo svi polegnuti ramenima i da nećemo ništa poduzeti. ESLJP je realna opcija, puno bolja od naših sudova, i nejednak tretman dioničara će se tu itekako gledati.

Mislim da će ESLJP itekako zanimati kako u dvije EU članice dioničari Mercatora i Leda prolaze potpuno suprotno.

gledaj, iz prakse znam da oni tamo odbacuju sve predmete koji su im, da budem blag, "malo" kompliciraniji.

ovaj sud drugi, koji gleda različitu praksu o istoj stvari unutar EU-a je Europski sud pravde.

e, tu je već nešto di bi mogli nešto i očekivat, jer tu, za razliku od ESLJP, u njemu ne sjede pravne analfabete

''Dođu, tako, vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako uvedemo porez na vlastitu imovinu, stranci će je prestati kupovati" - Krešimir "Superhik" Macan

• Paulie
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,317
    • October 15, 2022 at 2:28 PM

Koga više zanima

Vodič kroz članak 1. Protokola br. 1 uz Europsku konvenciju o ljudskim pravima

Evo popis presuda i slučajeva:

Presude - po člancima Konvencije | Ustavni sud RH

Protokol br. 1, članak 1. - zaštita vlasništva . Protokol br. 1, članak 1. - zaštita vlasništva

• Članak 1. stavak 1. - oduzimanje imovine Članak 1. stavak 1. - oduzimanje imovine
    • Članak 1. stavak 1. - pravo na mirno uživanje imovine (opće jamstvo) Članak 1. stavak 1. - pravo na mirno uživanje imovine (opće jamstvo)
    • Članak 1. stavak 2. - kontrola korištenja imovine Članak 1. stavak 2. - kontrola korištenja imovine
  • st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • October 15, 2022 at 2:36 PM
    Quote from Paulie

Koga više zanima

https://www.usud.hr/hr/presude-po-clancima-konvencije

Protokol br. 1, članak 1. - zaštita vlasništva . Protokol br. 1, članak 1. - zaštita vlasništva

• Članak 1. stavak 1. - oduzimanje imovine Članak 1. stavak 1. - oduzimanje imovine
    • Članak 1. stavak 1. - pravo na mirno uživanje imovine (opće jamstvo) Članak 1. stavak 1. - pravo na mirno uživanje imovine (opće jamstvo)
    • Članak 1. stavak 2. - kontrola korištenja imovine Članak 1. stavak 2. - kontrola korištenja imovine

probajte šta god možete, al i dalje mislim da bi trebalo nekako doći do Europskog suda pravde (nisam siguran tko je ovlašten pokrenuti postupak, može li to pojedinac (mogao je u slučaju Bosman, koji se tiče nogometnih transfera), ali Europska komisija svakako može).

pišite, upirite, samo pazite na rokove vezano za ostvarivanje svojih prava.

ja, osobno i profesionalno, nemam baš dobra iskustva sa ESLJP, al ako im to "nacrtate" kroz neki već sličan presedan i adekvatno objasnite, možda bi i tamo bilo uspjeha.

u svakom slučaju, podržavam sve napore protiv pravnih non-sensa, a šta ovdje slučaj i jest, jer opće je pravno pravilo da: nitko ne može tražiti više prava nego što ga i sam ima, a ovdje se desilo upravo to.

politička šamarčina pravnoj struci, a najgore od svega je šta pravna struka šupački o svemu šuti 🤢🤮

• Paulie
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,317
    • October 15, 2022 at 2:50 PM

Svakako ću vaš savjet poslušati i konzultirati se s ostalim dioničarima koji su tužili, da vidimo koja je najbolja instanca za ići dalje, bio to ESP ili ESLJP meni je svejedno, samo da istjeramo pravdu na kraju. Hvala na savjetu, svaka konstruktivna kritika i savjet su dobrodošli.

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • October 15, 2022 at 2:57 PM
    Quote from Paulie

Svakako ću vaš savjet poslušati i konzultirati se s ostalim dioničarima koji su tužili, da vidimo koja je najbolja instanca za ići dalje. Hvala na savjetu, svaka konstruktivna kritika i savjet su dobrodošli.

odite na koju god možete.

je da će koštati novaca, al Bože moj.

al najgori je ovaj presedan, danas Agrokor, sutra tko zna što.

mislim, u komunizmu su otimali vlasništvo, isto po zakonu, pa je ESLJP ipak donio presudu da vrijedi i dosjelost za vrijeme otetog (pričam o nekretninama, btw.)

ovdje se jednostavno desio čisti bezobrazluk, jer mogli ste dobiti nešto, ali niste mogli dobiti 0 ako firme nisu imale akumuliranih gubitaka, a koliko mi je poznato, nisu.

samo su bile prezadužene, a to se moglo riješiti konverzijom duga u equity i povlačenjem dionica ako je temeljni kapital bio veći od imovine, ali nulu niste mogli dobiti ni pod razno, a ipak ste je dobili zahvaljujući raznim pravim makinacijama.

trebate nekako doći do suda/sudca koji stvarno razumije šta se ovdi zapravo desilo i koji ne donosi presude po nekoj špranci nego se baš "zadubi" u predmet.

di god to bilo, sretno svima

• Ledica
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,221
    • October 15, 2022 at 3:06 PM
    Quote from st-brajo
    Quote from Paulie

Koga više zanima

https://www.usud.hr/hr/presude-po-clancima-konvencije

probajte šta god možete, al i dalje mislim da bi trebalo nekako doći do Europskog suda pravde (nisam siguran tko je ovlašten pokrenuti postupak, može li to pojedinac (mogao je u slučaju Bosman, koji se tiče nogometnih transfera), ali Europska komisija svakako može).

pišite, upirite, samo pazite na rokove vezano za ostvarivanje svojih prava

Display More

Na koji sud mislite ?

Europski sud pravde ne postoji.

Evo ovaj iz Luxembourga egzistira u EU uz Europski sud za ljudska prava, ali mi nemamo nikakve šanse doći sa zahtjevom na taj sud mada bi taj sud mogao odlučivati o usklađenosti domaće zakonodavne regulative s europskom pravnom stečevinom u pogledu pojedinih odredbi Lex Agrokora.

Recimo, Lex Agrokor omogućio je umjesto procesne konsolidacije provođenje materijalne konsolidacije sto je propisima EU apsolutno zabranjeno. Drugim riječima, stečajni postupci morali su se voditi odvojeno i samostalno za svako pojedino društvo, može i u u jednom jedinstvenom postupku, a ovo sa Grupom ili nekakvim Koncernom koji to uopće niti nije jer ne zadovoljava sve pretpostavke i uvjete iz Zakona o trgovačkim društvima , pomiješano sve u jedan lonac, potpuno je pogrešno i dovelo je do nesagledivih posljedica oštetivši prvenstveno dioničare pojedinih društava uz favoriziranje vjerovnika koji ni nisu bili vjerovnici društava nad kojima se provodio postupak. RH i naši sudovi stalno ističu da je Lex Agrokor priznat u pojedinim državama kao još jedan sanacijski zakon, uz važeći Stečajni zakon i to je točno, ali priznato je samo da je još jedan sanacijski zakon donesen, a ne da je ujedno i u skladu s europskim zakonodavstvom, a ponajmanje da je postupak proveden temeljem tog zakona regularan, pravedan, zakonit Itd.

Europski sud – Wikipedija
    hr.wikipedia.org
  • st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • October 15, 2022 at 3:10 PM
    Quote from Ledica

Na koji sud mislite ?

Evo ovaj iz Luxembourga egzistira u EU uz Europski sud za ljudska prava, ali mi nemamo nikakve šanse doći sa zahtjevom na taj sud mada bi taj sud mogao odlučivati o usklađenosti domaće zakonodavne regulative s europskom pravnom stečevinom u pogledu pojedinih odredbi Lex Agrokora.

Recimo, Lex Agrokor omogućio je umjesto procesne konsolidacije provođenje materijalne konsolidacije sto je propisima EU apsolutno zabranjeno. Drugim riječima, stečajni postupci morali su se voditi odvojeno i samostalno za svako pojedino društvo, može i u u jednom jedinstvenom postupku, a ovo sa Grupom ili nekakvim Koncernom koji to uopće niti nije jer ne zadovoljava sve pretpostavke i uvjete iz Zakona o trgovačkim društvima , pomiješano sve u jedan lonac, potpuno je pogrešno i dovelo je do nesagledivih posljedica oštetivši prvenstveno dioničare pojedinih društava uz favoriziranje vjerovnika koji ni nisu bili vjerovnici društava nad kojima se provodio postupak. RH i naši sudovi stalno ističu da je Lex Agrokor priznat u pojedinim državama kao još jedan sanacijski zakon, uz važeći Stečajni zakon i to je točno, ali priznato je samo da je još jedan sanacijski zakon donesen, a ne da je ujedno i u skladu s europskim zakonodavstvom, a ponajmanje da je postupak proveden temeljem tog zakona regularan, pravedan, zakonit Itd.

https://hr.wikipedia.org/wiki/Europski_sud

na taj sam i mislio.

i, btw., engleski naziv je European Court of Justice, a naši su i prijevodu Pravdu izbacili, a i to vam nešto govori, tj. da se slučajno ne bi drznuli tamo potražiti Pravdu, jer je ni u prijevodu nema ;)

• Ledica
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,221
    • October 15, 2022 at 3:17 PM
    Quote from st-brajo
    Quote from Ledica

Na koji sud mislite ?

https://hr.wikipedia.org/wiki/Europski_sud

na taj sam i mislio.

i, btw., engleski naziv je European Court of Justice, a naši su i prijevodu Pravdu izbacili, a i to vam nešto govori :S

Display More

Ma govori puno, “pravda “ je tako nebitan pojam.😁

Zahtjev za preispitivanje usklađenosti pojedinih odredbi Lex Agrokora sa europskim propisima odnosno europskom pravnom stečevinom morao bi podnijeti naš sud, ali veće je vjerojatnost dobiti glavni zgoditak na lotu nego to dočekati od naših sudova.😁

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • October 15, 2022 at 3:24 PM
    Quote from Ledica

Zahtjev za preispitivanje usklađenosti pojedinih odredbi Lex Agrokora sa europskim propisima odnosno europskom pravnom stečevinom morao bi podnijeti naš sud, ali veće je vjerojatnost dobiti glavni zgoditak na lotu nego to dočekati od naših sudova.😁

koliko mi je poznato, to je nužnost u zadnjoj instanciji, znači Vrhovni ili Ustavni sud, a ako su oni u nečijem džepu, onda stvarno imamo ozbiljan problem.

u biti, onda vam jedino preostaje ESLJP i pisanje Europskoj komisiji.

ili prodaja svojih kolektivnih prava nekoj stranoj firmi koja može tužiti pred ICSID uz diskont 🤷

• Ledica
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,221
    • October 15, 2022 at 3:32 PM
    Quote from st-brajo
    Quote from Ledica

koliko mi je poznato, to je nužnost u zadnjoj instanciji, znači Vrhovni ili Ustavni sud, a ako su oni u nečijem džepu, onda stvarno imamo ozbiljan problem.

ili prodaja svojih kolektivnih prava nekoj stranoj firmi koja može tužiti uz diskont 🤷

Ma aktivno je dosta nas dioničara samo su svi premeti zaključani u dubokim i mračnim ladicama, a kada će ugledati svijetlo dana kod tog samostalnog, neovisnog pravosudnog sustava ni baba Wanga da je živa nebi mogla proreći.😂

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • October 15, 2022 at 3:38 PM
    Quote from Ledica

Ma aktivno je dosta nas dioničara samo su svi premeti zaključani u dubokim i mračnim ladicama, a kada će ugledati svijetlo dana kod tog samostalnog, neovisnog pravosudnog sustava ni baba Wanga da je živa nebi mogla proreći.😂

jedino onda da prodate novinarima (gospođa Hanza mi prva pada na pamet, a ima i novac da vas otkupi :/).

hrpa njih je imala kredite u Švicarcima, pa se sve riješilo kad je počela medijska haranga 🤷

• darac11
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    904
    • October 15, 2022 at 4:19 PM
    Quote from st-brajo
    Quote from Ledica

ili prodaja svojih kolektivnih prava nekoj stranoj firmi koja može tužiti pred ICSID uz diskont 🤷

Ako netko želi otkupiti moja prava ja bi ih rado prodao.

• Paulie
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,317
    • October 16, 2022 at 8:17 PM
    Quote from Ivan1902

Zašto se spominje London?

ICSID ima svoje urede za ročišta širom svijeta:

Other Facilities | ICSID

London je jedan od ureda gdje se vrše ročišta ICSID-a, razlog je vjerojatno ekonomičnost, jer su svi sudionici iz Hrvatske ili Europe, i jeftinije i brže im je doći u London nego Washington. Gore na linku možete vidjeti da imaju urede po cijelom svijetu upravo iz tog razloga.

• Ivan1902
    Student
    Reakcija primljeno
    110
    • October 16, 2022 at 9:09 PM

Ima li smisla poslati prijavu Europskom ombudsmanu?

Početna | Europski ombudsman

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. Svaštara (offtopic postovi iz raznih tema) 4.3k

• maratonac
      • February 19, 2020 at 1:17 PM
      • Kavana
      • maratonac
      • May 25, 2025 at 7:51 PM
    2. Odgovora
      4.3k
      Pregleda
      1.3M
      4.3k
    3. All

May 25, 2025 at 7:51 PM
    1. ADPL (AD Plastik d.d.) 3.2k

• Admin
      • February 12, 2020 at 2:06 PM
      • Dionice
      • Admin
      • May 25, 2025 at 2:13 PM
    2. Odgovora
      3.2k
      Pregleda
      1.5M
      3.2k
    3. All

May 25, 2025 at 2:13 PM
    1. VLEN (Viktor Lenac d.d.) 2k

• accountant
      • February 14, 2020 at 12:36 PM
      • Dionice
      • accountant
      • May 24, 2025 at 1:59 PM
    2. Odgovora
      2k
      Pregleda
      907k
      2k
    3. All

May 24, 2025 at 1:59 PM
    1. DLKV (Dalekovod d.d.) 2.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:29 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 23, 2025 at 11:04 PM
    2. Odgovora
      2.9k
      Pregleda
      1.2M
      2.9k
    3. umalo

May 23, 2025 at 11:04 PM
    1. KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.) 2.1k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:11 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 23, 2025 at 8:32 PM
    2. Odgovora
      2.1k
      Pregleda
      914k
      2.1k
    3. xdado

May 23, 2025 at 8:32 PM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• Svaštara (offtopic postovi iz raznih tema)

All May 25, 2025 at 7:51 PM
  • ADPL (AD Plastik d.d.)

All May 25, 2025 at 2:13 PM
  • VLEN (Viktor Lenac d.d.)

All May 24, 2025 at 1:59 PM
  • DLKV (Dalekovod d.d.)

umalo May 23, 2025 at 11:04 PM
  • KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

xdado May 23, 2025 at 8:32 PM
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

my moon May 23, 2025 at 6:35 PM
  • Što smo danas tržili

Hafid May 23, 2025 at 4:07 PM
  • KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

All May 23, 2025 at 3:39 PM
  • Komentari trgovanja na burzi - LIVE

umalo May 23, 2025 at 2:35 PM
  • PODR (Podravka d.d.)

All May 23, 2025 at 1:57 PM

Popularne Teme

• DRY BULK

10,486 Replies, 4 years ago
  • Utjecaj i posljedice ratova na tržišta kapitala

2,561 Replies, 3 years ago
  • Trumpove carine

16 Replies, A month ago
  • CORONA virus

3,567 Replies, 5 years ago
  • Politika, birokracija i pravosudni sustav kao ključni faktori sistemskog rizika na ZSE

1,894 Replies, 5 years ago

Tags

• AGKR

Online korisnici na ovoj temi

• 1 gost
  1. Privacy Policy
  2. Kontakt