kolega moraju se njegovi nakrcati..
Imam osjećaj da ce "njegovih" biti sve manje
Nikome ne odgovaraju te carine osim njemu.
kolega moraju se njegovi nakrcati..
Pazi molim te budaletine. Hvali se kako Amerika zarađuje dnevno 2 milijarde na carini. . Njemu izbijanje dodatnih novaca od svojih građana je zarada i time on se hvali istima onima koje pljačka ???? Taj je isti ko i nasi lopovski ministri koji su toliko blesavi da cak niti laz ne mogu osmisliti .... A Putin u tisini osvaja podrucja i zaraduje na nafti. Kud ide ovaj svijet?!?!
pa da al prosječni amerikanac ni ne zna što je carina.. al shvatit će kad mu roba postane skuplja.. tramp radi show da ispregovara što bolje trgovinske uvjete za US.. jel ovakva trgovinska bilanca nije održiva.. i ako to znači da američki potrošač mora mjenjat navike.. hebiga.. tako će biti
pa da al prosječni amerikanac ni ne zna što je carina.. al shvatit će kad mu roba postane skuplja.. tramp radi show da ispregovara što bolje trgovinske uvjete za US.. jel ovakva trgovinska bilanca nije održiva.. i ako to znači da američki potrošač mora mjenjat navike.. hebiga.. tako će biti
Svi mi računamo, odnosno želimo si da će im roba biti skuplja. Misli da on s ovim i nije išao baš na pamet. Treba znati da ameri ne poznaju PDV. Porez na dobit im je 21% i imaju brdo nekih olakšica. Negdje sam pročitao da im je efektivna potezna stopa 13%. Ako se mu uslijed carina povećaju budžetski prihodi, a hoće, sigurno će za domaće tvrtke gospodarska klima biti još bolja. Mislim da će uslijed raznih poticaja mnoge firme izvana migrirati u Ameriku. Ono što će u budućnosti biti njegov problem je stabilnost dolara. Mislim da je s ovim potezom svijet platio školu. U tom smislu, na odvajanju radi i BRICKS i svi drugi. Čak su se i ovi naši nesretnici u EU sjetili da smo bar u nečemu samostalni, pa je tako na udaruu američko kartično poslovanje, svemirska tehnologija i još ponešto.
Čudno kako carine ostalih 170 zemalja prema robi iz SADa nikome ne smetaju...
Prosjecna carina EUa na ukupnu robnu razmjenu sa SADom u 2023 je 1.2%.
A koliki je VAT u EU a koliko u SADu?
A kakve VAT ima veze s Amerikom? VAT ih ne cini nekonkirentnim jer ide na svu robu jednako. On je problem drzavljana EUa kao sto je njihovo zdravstvo problem Amerikanaca, a ne nas.
A kakve VAT ima veze s Amerikom? VAT ih ne cini nekonkirentnim jer ide na svu robu jednako. On je problem drzavljana EUa kao sto je njihovo zdravstvo problem Amerikanaca, a ne nas.
A kakve veze imaju americke carine s ostatkom svijeta? Americke carine su problem americkih drzavljana, ne tebe. Nisi ti bas najbistriji, izgleda....
Ne možeš izjednačavati carine i VAT.
VAT se plaća na svu robu jednako, neovisno o porijeklu (domaće, strano, Kina...).
Carina se plaća na robu određenog porijekla tako da dio robe ime preferencijalni tretman.
A kakve veze imaju americke carine s ostatkom svijeta? Americke carine su problem americkih drzavljana, ne tebe. Nisi ti bas najbistriji, izgleda....
Haha oprostite, ali dovoljno sam bistar da prestanem raspravljati s nekim tko ne zna razliku izmedu poreza i carine i tko pita kakve veze imaju americke carine na ostatak svijeta.
Lijep pozdrav
Haha oprostite, ali dovoljno sam bistar da prestanem raspravljati s nekim tko ne zna razliku izmedu poreza i carine i tko pita kakve veze imaju americke carine na ostatak svijeta.
Lijep pozdrav
Mislim da je nebitno da li se zove porez ili carina. Ako uvozis Kineski proizvod koji kosta 5E sa poštarinom i Hrvatska opali na to 3.5E zvalo se to carina, porez ili 1E carina + 2.5E porez tebi dođe na isto, tako da mislim da je na to aludirao. BTW smatram da rasprave ne bi smjele se spuštati na osobnu razinu bez obzira slagali se ili potpuno ne slagali ..... Osobno radije razgovaram sa neistomišljenicima jer tada vise naučim bez obzira promijenio misljenje nakon rasprave ili ostao na istome.
Lijep pozdrav
Nije govno se pas posro...
vidim ovdje ima podosta ekonomskih 'ne-alfabeta', da sad ne imenujem...
velike su razlike u poreznom sustavu EU i USA, npr. naš (europski) PDV niti Trump ne kuži, evo npr.:
QuoteIs US sales tax the same as VAT?
VAT: A multi-stage tax applied at every step of the supply chain, from production to final sale. However, businesses claim credits for VAT they've already paid, so the tax ultimately falls on the consumer. U.S. Sales Tax: A single-stage tax applied only at the final point of sale to the consumer
što se carine tiče, ona se koliko znam 'ubire' odmah pri uvozu (nekada smo imali tzv. bescarinska skladišta gdje je roba mogla stajati dok ne krene u distribuciju, pa bi se samo na robu koja napusti skladište platila carina - vjerujem da još postoji takva mogućnost, neka me netko ispravi ako griješim)
US ima savezni (na razini cijele US) ali i lokalne poreze na promet (sales tax); kako bilo, velika je razlika za uvoznika plaća li se porez na promet tek na 'kraju lanca' ili ga morate platiti na robu već prilikom uvoza, kao carinu
pretpostavljam da će ipak većina novih carinskih nameta na kraju biti svaljena na potrošača kroz povećanje maloprodajnih cijena