1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Tržište kapitala - Hrvatska
  3. Dionice

JDPL (Jadroplov d.d.)

• harpun
  • February 12, 2020 at 6:23 PM
  • st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • August 18, 2021 at 11:44 PM

mitkko

inače, sva čast na inicijativi, al ovakve stvari se vani rade na način da neki leading investitor nađe neki "neotkriveni dragulj" di može, a i ne mora otkrit ime firme koju cilja, skupi ekipu od povjerenja koja ga neće predriblati, on stavi većinu novca cca 50+% i prima uplate dok se određena potrebna količina ne prikupi i onda svi zajedno ulaze po istoj cijeni unutra, bez da ovaj leading investitor već ima neke udjele u firmi.

u protivnom, cijela priča počne sličiti na ulaganja poznatog blogera, a mislim da takve stvari više nitko ponovno ne želi gledati.

pošto je ovo vjerojatno prvi ovakav slučaj di tako nešto pokušavaš, želim ti da bude uspješno, da stekneš povjerenje.

al ubuduće, mislim da bi imao puno jači efekt da se nešto odradi na način na koji sam ti sugerirao, jer onda nitko nema osjećaj da na nejednaki način sudjeluje bilo u upside-u bilo u downside-u.

bude li nešto tako išlo u budućnosti, definitivno sam spreman sudjelovati, a vjerujem da neću bit jedini ;)

''Dođu, tako, vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako uvedemo porez na vlastitu imovinu, stranci će je prestati kupovati" - Krešimir "Superhik" Macan

• Flight
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,069
    • August 19, 2021 at 7:52 AM
    Quote from mitkko
    Quote from BabaLuji

Purkovi su odgovori prosjecnom citacu slobodne koji gleda na jadroplov kao gubitasa gdje drzava pali novce. Pola niti ne razumi o cemu ovaj pise tako da neki brojevi koje iznosi nemaju veze sa nicim. Ali kad vidi citaoc 8kn pa 25kn cini mu se kao dobar posao. Pa nije ovo HT da ce ljudi pohrlit i uzet Purku dio kolaca. Odgovori u skladu sa tiskovinom rekao bih. Purko se iskazao i u udruzi malih dionicara Agrokora tako da vjerovatno nece on sigurno izgubit. Ako on ulazi sa 2 milje to je samo potvrda da ce bit nesto i za sirotinju (male dionicare).

Bas zato i ja mislim da imamo sanse. Da vidim kako ce ne prihvatiti Purkovu ponudu ukoliko bude konkurentna cijenom. A onda ako prihvate njegovih 2 milijuna, zasto ne bi mojih recimo 2 milijuna? Kako bi to objasnili?

A odakle ces ti znati što je tko i koliko ponudio?

Uprava će vjerojatno odrediti dokapitalizatore po onome tko njoj najviše paše. I njezinim interesima. Moguće je da se to poklopi i sa najboljim interesima društva, ali i dionicara.

Al ja mislim da je najvažnije da dokap prođe i svi koji su apliciraju da dobiju nešto po najnižoj mogućoj cijeni. Osim ako pojedinci ili skupine baš žele platiti više od iste odnosno potražnja nadmaši ponudu.

• Paulie
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,317
    • August 19, 2021 at 8:15 AM
    Quote from BabaLuji

Purkovi su odgovori prosjecnom citacu slobodne koji gleda na jadroplov kao gubitasa gdje drzava pali novce. Pola niti ne razumi o cemu ovaj pise tako da neki brojevi koje iznosi nemaju veze sa nicim. Ali kad vidi citaoc 8kn pa 25kn cini mu se kao dobar posao. Pa nije ovo HT da ce ljudi pohrlit i uzet Purku dio kolaca. Odgovori u skladu sa tiskovinom rekao bih. Purko se iskazao i u udruzi malih dionicara Agrokora tako da vjerovatno nece on sigurno izgubit. Ako on ulazi sa 2 milje to je samo potvrda da ce bit nesto i za sirotinju (male dionicare).

Samo bih dodao mali ispravak ovdje, Purko nije napravio ništa u udruzi malih dioničara Agrokora. On je samo bio plaćeni glasnogovornik Agrama. Onog trenutka kad je Agram sklopio nagodbu Purko je nestao iz javnog prostora što jasno pokazuje da je bio Agramov čovjek.

Sve što je rađeno u udruzi vodio je i plaćao Agram, odnosno Grgić.

• Flight
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,069
    • August 19, 2021 at 9:11 AM
    Quote from Paulie
    Quote from BabaLuji

Samo bih dodao mali ispravak ovdje, Purko nije napravio ništa u udruzi malih dioničara Agrokora. On je samo bio plaćeni glasnogovornik Agrama. Onog trenutka kad je Agram sklopio nagodbu Purko je nestao iz javnog prostora što jasno pokazuje da je bio Agramov čovjek.

Sve što je rađeno u udruzi vodio je i plaćao Agram, odnosno Grgić.

A kakve to ima veze sa temom?

• mitkko
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    5,863
    • August 19, 2021 at 9:16 AM
    Quote from Flight
    Quote from mitkko

Bas zato i ja mislim da imamo sanse. Da vidim kako ce ne prihvatiti Purkovu ponudu ukoliko bude konkurentna cijenom. A onda ako prihvate njegovih 2 milijuna, zasto ne bi mojih recimo 2 milijuna? Kako bi to objasnili?

A odakle ces ti znati što je tko i koliko ponudio?

Uprava će vjerojatno odrediti dokapitalizatore po onome tko njoj najviše paše. I njezinim interesima. Moguće je da se to poklopi i sa najboljim interesima društva, ali i dionicara.

Al ja mislim da je najvažnije da dokap prođe i svi koji su apliciraju da dobiju nešto po najnižoj mogućoj cijeni. Osim ako pojedinci ili skupine baš žele platiti više od iste odnosno potražnja nadmaši ponudu.

Ne znam tko je i koliko ponudio. Purko je sam u clanku rekao da planira ici u dokap i da ce uloziti izmedju 1 i 2 milijuna, zato taj komentar.

Kad odrastem prestat cu uzimati terapiju i pretvarat cu se da sam Angelina...

• Flight
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,069
    • August 19, 2021 at 9:34 AM

Ma ne znam koliko ima smisla raspravljati vise o ovoj temi na ovome mjestu jer je očito da već dulje vrijeme forum funkcionira po nekim čudnim kriterijima i da moderator ne primjenjuje pravila foruma.

Šteta. Al ocito su prevladali subjektivni mjesto objektivnih principa.

Zapravo je dokap JDPL vrlo zanimljiva tema i dalo bi se stosta toga napisati, al omogućavanjem kojekakvih bilmeza da pišu sto jm padne napamet. A najčešće gluposti i dezinformacije - svaka daljnja rasprava postaje suvišna. Over and out.

• mitkko
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    5,863
    • August 19, 2021 at 10:07 AM
    Quote from st-brajo

mitkko

inače, sva čast na inicijativi, al ovakve stvari se vani rade na način da neki leading investitor nađe neki "neotkriveni dragulj" di može, a i ne mora otkrit ime firme koju cilja, skupi ekipu od povjerenja koja ga neće predriblati, on stavi većinu novca cca 50+% i prima uplate dok se određena potrebna količina ne prikupi i onda svi zajedno ulaze po istoj cijeni unutra, bez da ovaj leading investitor već ima neke udjele u firmi.

u protivnom, cijela priča počne sličiti na ulaganja poznatog blogera, a mislim da takve stvari više nitko ponovno ne želi gledati.

pošto je ovo vjerojatno prvi ovakav slučaj di tako nešto pokušavaš, želim ti da bude uspješno, da stekneš povjerenje.

al ubuduće, mislim da bi imao puno jači efekt da se nešto odradi na način na koji sam ti sugerirao, jer onda nitko nema osjećaj da na nejednaki način sudjeluje bilo u upside-u bilo u downside-u.

bude li nešto tako išlo u budućnosti, definitivno sam spreman sudjelovati, a vjerujem da neću bit jedini ;)

Display More

Moram priznati da nisam bas shvatio sto si htio reci. Kakve veze ima sto ja vec imam dionice JDPL? To svi znaju, nista ne skrivam. Ovo je dokap, svi mogu sudjelovati, ja sam samo inicirao da se vise malih ulagaca okupi i tako lakse predju prag od 1M kn minimalnog uloga, da zajedno lakse savladamo tu pocetnu prepreku, kako drugi tako i ja osobno, i meni samome je taj 1M previse. Svi koji su usli u ovakvu kombinaciju su sami izrazili zelju da idu u dokap, nikoga ja nisam ni na sto nagovarao. Pa nije to moja firma i ne prodajem ja svoje dionice da bi netko mogao reci da sam u nekakvom sukobu interesa ili da navlacim ljude.

Kombinacija je takva da samo u svrhu dokapa temeljem sporazuma nastupamo kao jedan, a nakon kupnje dionica svakome se dodjeljuje njihov razmjeran broj dionica i svatko moze s njima postupati kako zeli - moze drzati, prodati, sta god hoce. Svatko na kraju kontrolira svoje dionice tako da nema govora o ne-fer pocetnoj poziciji ili nejednakom tretmanu.

Ove SPAC kombinacije koje ti opisujes su vani poseban biznis, ovaj dokap nema s time nikakvih dodirnih tocaka, niti se mislim u buducnosti sa takvim stvarima baviti.

• Manu
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,342
    • August 19, 2021 at 12:05 PM

Već potpisali ugovore i to 2+1 ultramax

https://eho.zse.hr/fileadmin/issuers/JDPL/COI-JDPL-cf3f4e5cdf85dd786155a7a1ea8e6fb2.pdf

Oni rade kao da je sve već gotovo što se tiče dokapa.

Inače ni puno veće i stabilnije kompanije danas ne srljaju u novogradnje nego se okreću sekundarnom tržištu. Očito se ne zabrinjavaju da bi mogli dobiti vlasnika koji ne razmišlja kao oni.

• BabaLuji
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    541
    • August 19, 2021 at 12:27 PM
    Quote from Manu

https://eho.zse.hr/fileadmin/issu…7a1ea8e6fb2.pdf

Inače ni puno veće i stabilnije kompanije danas ne srljaju u novogradnje nego se okreću sekundarnom tržištu. Očito se ne zabrinjavaju da bi mogli dobiti vlasnika koji ne razmišlja kao oni.

Ima puno ovdje pitanja bez odgovora🤔 mozda je sve vec u dogovoru sa nekim napravljeno pa ne zele cekati, pitanje je koja ce cijena biti kako brodova tako i ovog dokapa. 25 kn u dokapu sigurno nece moci napraviti nista (100 kn je vec nesto), mozda 2 broda kupi novi gazda a od eventualne zarade jos jedan jdpl... sve su ovo naklapanja do kraja godine ce sve biti jasno... a mozda i prije :/ :/

• Flight
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,069
    • August 19, 2021 at 12:29 PM

Manu

Zašto misliš da srljaju?

• Manu
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,342
    • August 19, 2021 at 12:32 PM
    Quote from BabaLuji
    Quote from Manu

Ima puno ovdje pitanja bez odgovora🤔 mozda je sve vec u dogovoru sa nekim napravljeno pa ne zele cekati, pitanje je koja ce cijena biti kako brodova tako i ovog dokapa. 25 kn u dokapu sigurno nece moci napraviti nista (100 kn je vec nesto), mozda 2 broda kupi novi gazda a od eventualne zarade jos jedan jdpl... sve su ovo naklapanja do kraja godine ce sve biti jasno... a mozda i prije :/ :/

Išli su na ultramaxe i to još 2+1? Ja to vidim kao da već imaju dobru ponudu u džepu i to puno veću od minimalne.

• NaBiduAsku
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,753
    • August 19, 2021 at 12:40 PM

Dijonica je već sad 80% iznad donjeg praga.

• StatusQuo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,117
    Bookmarks
    1
    • August 19, 2021 at 1:11 PM
    Quote from Manu

Tesko je nesto komentirat ako ne znamo koliko ce prikupit dokapitalizacijom, ako imaju strateskog partnera koji ce platit dokapitalizaciju po znatno vecoj cijeni od 25 kn onda i ima smisla medjutim ako je samo 25kn tj 50mil kn nisam siguran koliko ima jer ti brodovi kostaju oko 380mil kn sigurno da ce ici na nekakav vjerovatno S&L za financiranje pa im ne treba sve, ali potrebno je ucesce za to, znaci sve sta zarade kroz ovaj kratki rok i dobiju dokapitalizacijom na 25 bi moglo otic na to, a onda je pitanje rizika do kad ce trajat dobre vozarine i da li ce uz to uspit stvorit zalihe za teze dane.Vidjet cemo sta dokapitalizacija kaze mislim ovo je potpisano 2 dana prije isteka ponuda mogli su sacekat ta dva dana da budu sigurni ocito je knjiga ponuda stigla i zna se koliko i kome da mogu radit ovakve planove ovako brzo.Mogli su u obavjesti i navesti za kada su ti brodovi potpisani

• Paulie
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,317
    • August 19, 2021 at 1:15 PM
    Quote from Manu

A kada se te novogradnje dovrše i isporuče tko zna kakva će biti priča s vozarinama na svjetskom tržištu.

• diokidina
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,171
    • August 19, 2021 at 1:19 PM

Ako izdaju 2 mil dionica po 25kn,sto znaci 50mil kn. Sa tim ne mogu kupit 2 broda.

Ali ako bude islo po 50kn,sto znaci 100mil kn, e tada mogu govoriti o kupnji ta 2 broda.

Po meni ispod 100mil kn je neuspjesna dokapitalizacija.

• Flight
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,069
    • August 19, 2021 at 1:21 PM
    Quote from diokidina

Ako izdaju 2 mil dionica po 25kn,sto znaci 50mil kn. Sa tim ne mogu kupit 2 broda.

Ali ako bude islo po 50kn,sto znaci 100mil kn, e tada mogu govoriti o kupnji ta 2 broda.

Kako je neuspješna dokapitalizacija ako se uspješnom dokapitalizacijom smatra upis najmanje milijun novih dionica društva? Ili ti očekuješ da će netko za taj minimalni cenzus ponuditi najmanje 100 kuna po dionici?

Meni se vidi da većina vas (ili barem neki od vas) ne razumiju čemu služi ovaj dokap. I da nije namjera uprave da prikupljenim sredstvima kupi dva+1 brod nego da ih ugovori i da im dokap omogući kasnije uspješno financiranje tih novogradnji. Novogradnje će se očito financirati valstitim (novoprikupljenim) kapitalom, ali i novim dugom.

• Parica
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    3,765
    • August 19, 2021 at 1:25 PM
    Quote from diokidina

I tako...

Od NAV-a po 5kn do NAV-a 90kn; od sigurno propalog dokapa do neusjesnog dokapa ako bude ispod 100mil kn...

I sve to u par mjeseci...

• diokidina
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,171
    • August 19, 2021 at 1:26 PM

Flight

Oni dokapitalizacijom kupuju brodove, sta ce kupit ako bude izdanoj 1mil dionica po 25kn????

100mil kn ima triba za kupit 2 broda, mozda u Kini nesto jeftinije cc 80mil kn.

• mitkko
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    5,863
    • August 19, 2021 at 1:27 PM
    Quote from Manu

Haha, ovdje na temi JDPL nikada dosadno. :)

Zanimljiva vijest. Vec su u javnom pozivu rekli da su osigurali mjesta u brodogradilistima, tako da ovo samo po sebi nije nova vijest. Neobican je opet taj tajming narudzbe, dva dana prije predaje ponude za dokap.

Ovo opet izgleda kao da imaju poznatog kupca koji je suglasan sa ovim potezom (u slucaju da je jedan veliki kupac), ili znaju da ce biti vise manjih investitora od kojih nitko nece imati vecinu pa ce ova uprava nastaviti raditi u ovom sastavu i provoditi svoju poslovnu politiku jos neko vrijeme do novih izbora uprave.

Ovo je ili vizionarski ili jako naivan postupak.

Zasto moze biti vizionarski? :

• mozda smo na pocetku novog superciklusa pa onda ima smisla naruciti novi brod - u proslom ciklusu nisu propali oni koji su kupovali novogradnje, nego oni koji su novogradnje kupovali na vrhu ciklusa - bitna razlika.
    • cijene novogradnji su u zadnjih 6 mjeseci porasle 50%, zato je bolje naruciti novogradnju sada nego kasnije kada jos poskupe (ako smo naravno u novom superciklusu),
    • firma uvijek moze prodati svoj ugovor o novogradnji nekome drugome i moguce i zaraditi na toj transakciji ukoliko perspektiva ovog ciklusa i dalje bude dobra,
    • navodno bi vise firmi narucivalo novogradnju da ima vise slobodnih mjesta u brodogradilistima - navodno su brodogradilista zatrpana narudzbama kontejnerasa, zato je posebno zanimljiva i prethodna tocka,
    • cijena novogradnje ce vjerojatno i dalje rasti ne samo zbog vece potraznje nego i zbog inflacije sirovina,
    • pitanje je kako bi financirali rabljeni brod - banke vjerojatno puno lakse odobravaju leasing za novogradnju,
    • ova narudzba im vjerojatni nece jako opteretiti cash flow, a ako se sve stvari posloze ce biti isporuceni taman kada se trziste zahukta i budu imali dovoljni kesa i popravljenju kreditnu sposobno za jeftino financiranje istih,
    • za svaku novogradnju postoji opcija da se ista otkaze uz placanje penala - zato se ovo moze gledati i kao zgodan opcijski ugovor.

Zasto ovaj potez je moguce los?

• mozda ovo nije pocetak superciklusa pa su ovi brodovi veliki nepotrebni trosak,
    • ako bi umjesto novogradnje kupili rabljeni brod, isti bi odmah mogao poceti ostvarivati prihode, a i bio bi manji trosak.

Jel ima jos tko kakvo razmisljanje? Citam sada sta drugi pisu - brodovi se ne kupuju kesom, vec novim zaduzenjem, bilo kreditom ili leasingom, svejedno je.

• Flight
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,069
    • August 19, 2021 at 1:29 PM
    Quote from diokidina

Flight

Oni dokapitalizacijom kupuju brodove, sta ce kupit ako bude izdanoj 1mil dionica po 25kn????

100mil kn ima triba za kupit 2 broda, mozda u Kini nesto jeftinije cc 80mil kn.

To naprosto nije istina. Dakle, dokapom se ugovara i naručuje dva(+1) nova broda, daje se učešće. A izgradnja broda će se financirati dugom i eventualno nekim novim dokapom. odnosno i prodajom imovine (starih brodova).

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. DLKV (Dalekovod d.d.) 2.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:29 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 23, 2025 at 10:23 PM
    2. Odgovora
      2.9k
      Pregleda
      1.2M
      2.9k
    3. misterno

May 23, 2025 at 10:23 PM
    1. KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.) 2.1k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:11 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 23, 2025 at 8:32 PM
    2. Odgovora
      2.1k
      Pregleda
      913k
      2.1k
    3. xdado

May 23, 2025 at 8:32 PM
    1. VLEN (Viktor Lenac d.d.) 2k

• accountant
      • February 14, 2020 at 12:36 PM
      • Dionice
      • accountant
      • May 23, 2025 at 7:35 PM
    2. Odgovora
      2k
      Pregleda
      905k
      2k
    3. tollway

May 23, 2025 at 7:35 PM
    1. Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ? 10k

• zlocesti
      • September 18, 2020 at 8:28 PM
      • Tržišta kapitala - USA
      • zlocesti
      • May 23, 2025 at 6:35 PM
    2. Odgovora
      10k
      Pregleda
      2.9M
      10k
    3. my moon

May 23, 2025 at 6:35 PM
    1. Što smo danas tržili 6k

• harpun
      • February 15, 2020 at 11:11 AM
      • Dionice
      • harpun
      • May 23, 2025 at 4:07 PM
    2. Odgovora
      6k
      Pregleda
      2.3M
      6k
    3. Hafid

May 23, 2025 at 4:07 PM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• DLKV (Dalekovod d.d.)

misterno May 23, 2025 at 10:23 PM
  • KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

xdado May 23, 2025 at 8:32 PM
  • VLEN (Viktor Lenac d.d.)

tollway May 23, 2025 at 7:35 PM
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

my moon May 23, 2025 at 6:35 PM
  • Što smo danas tržili

Hafid May 23, 2025 at 4:07 PM
  • KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

All May 23, 2025 at 3:39 PM
  • Komentari trgovanja na burzi - LIVE

umalo May 23, 2025 at 2:35 PM
  • PODR (Podravka d.d.)

All May 23, 2025 at 1:57 PM
  • ADPL (AD Plastik d.d.)

All May 23, 2025 at 1:36 PM
  • KOTR (Koncar Mjerni transformatori d.d.)

jkova25 May 22, 2025 at 1:20 PM

Popularne Teme

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

16,807 Replies, 5 years ago
  • ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

15,509 Replies, 5 years ago
  • IG (ING-GRAD d.d.)

84 Replies, 3 months ago
  • Što smo danas tržili

5,999 Replies, 5 years ago
  • SPAN (SPAN d.d.)

2,567 Replies, 3 years ago