Tek je onda bitna!
Nije jer su ti prinosi puno veći, nego što ti rastu troškovi zbog inflacije.
Da, al opet srce boli.
Tek je onda bitna!
Da, al opet srce boli.
Tek je onda bitna!
Da bi prinosi bili veći moraju biti veći od inflacije. Očito ne prićamo o istoj stvari.
Da bi prinosi bili veći moraju biti veći od inflacije. Očito ne prićamo o istoj stvari.
Ne govorimo o postotku inflacije i prinosa, već o iznosu troškova i prinosa.
Npr. mjesečni troškovi od 2000 eura ti rastu 10% godišnje jedno vrijeme od visoke inflacije, ali od prinosa dobiješ npr. 100k eura godišnje.
Boli te briga to što ne pobjeđuješ inflaciju.
A budimo realno, koliko investitora (osim tradera) pobjeđuje ovoliku inflaciju…
Čini mi se da sutra ide uvrštenje samo na ZSE, sve domaći ulagači, fizičke osobe i institucionalci, ali nisam ziher
Znači ide ipak sutra, ajde bit će zanimljivo, novi papir na ZSE koji nije dionica, već obveznica
P.S. Sada ćemo je sutra napucati sa 100 na 200 ojra dok se fondovi ne snađu, pa tko prvi njegova zarada
Ajde da vidimo i to kako ce izgledati, ponuda/potraznja, cijene 🤔… u nekim turbulentnijim vremenima, interesantno mozda za prebacit iz dionica u obveznice na neko vrijeme, recimo tamo 2008. da si prebacio sredstva na 2-3-4 godine u obveznice
Ajde da vidimo i to kako ce izgledati, ponuda/potraznja, cijene 🤔… u nekim turbulentnijim vremenima, interesantno mozda za prebacit iz dionica u obveznice na neko vrijeme, recimo tamo 2008. da si prebacio sredstva na 2-3-4 godine u obveznice
Ja onda nisam u obveznice ali jesam na stednju bila je jako dobra kamata da sam se lipo zabavljao ondae kada dobra vecina se jedva krpala i to sve lipo bez stresa doduse propustio sam pozicijoniranje nakon i malo se previse izneredio u to razdoblje ali sve ima svoje nije sve u lovi treba i zivit malo, a lova ce se uvik moci zaradit samo treba stolicu ugrijat.
Evo već se ekipa nacrtala na ask da prodaje
Naravno Erste.-u treba par tjedana da ažurira aplikaciju i omogući trgovanje ovom obveznicom...
Evo i prve trgovine. Po 100.2
Jeli netko registrirao obveznice kod brokera? Vidljive na e-trade?
Ja sam prije 5 dana ali ništa još nije vidljivo...
Erste banka ponudila mogućnost upisa tzv. preferred senior obveznice | SEEbiz.eu
4.5%, dospijece 2026, isplata godisnja.
joj sad mi je zao sto nisam vise upucao u narodnu. nije ni ovo lose samo mi se ta 2026a cini daleko
ali pretpostavljam da bi obveznica trebala biti likvidnija pa...
kombiniram
Gledao sam erste web i naisao na ova tri proizvoda, znaci obveznice sa kuponima od cak 7,10 i cak 100%
nikad ovo nisam prije vidio, jel ima tko kakvih saznanja sta je ovo
Erste banka ponudila mogućnost upisa tzv. preferred senior obveznice | SEEbiz.eu
4.5%, dospijece 2026, isplata godisnja.
joj sad mi je zao sto nisam vise upucao u narodnu. nije ni ovo lose samo mi se ta 2026a cini daleko
ali pretpostavljam da bi obveznica trebala biti likvidnija pa...
kombiniram
Nekidan sam uzeo kratkoročne us treasury, dospjeće 30.11.2023, kamata oko 5,39-5,40%
Microsoftova na sličan rok je cca 4.9-5.0% ali su obje na dolare.
A bilo šta malo rizičnije je oko 6-6.5% Tipa OXY po 6% US Steel ide oko 7-7.5%
A za kvalitetne brodare tipa DAC ide oko 9% ali imam ograničenje na njem od minimalno 100k$ ili npr Transocean (Rig) po 11-12%
gdje uzimas treasury? ibkr?
Gledao sam erste web i naisao na ova tri proizvoda, znaci obveznice sa kuponima od cak 7,10 i cak 100%
nikad ovo nisam prije vidio, jel ima tko kakvih saznanja sta je ovo
Pred kraj prosle godine iz erstea su mi prijatelju nudili 2,10% na obveznice na tri godine s tim da ti odma uzmu 0,5% pri upisu za troskove, naravno da sam mu savjetovao da to ne uzima ni pod razno, evo sad neki dan clanak da izdaju nesto oko 4% sada, a i to je malo u svakom slucaju lako neukog covika navuci koji ne razumi sta se dogadja na trzistu
evo sad neki dan clanak da izdaju nesto oko 4% sada, a i to je malo u svakom slucaju lako neukog covika navuci koji ne razumi sta se dogadja na trzistu
Je, ali minimalno ulaganje je 100k €. Već će do kraja godine biti obveznica po 5-6%.
gdje uzimas treasury? ibkr?
Ibkr
Pred kraj prosle godine iz erstea su mi prijatelju nudili 2,10% na obveznice na tri godine s tim da ti odma uzmu 0,5% pri upisu za troskove, naravno da sam mu savjetovao da to ne uzima ni pod razno, evo sad neki dan clanak da izdaju nesto oko 4% sada, a i to je malo u svakom slucaju lako neukog covika navuci koji ne razumi sta se dogadja na trzistu
pa 4.5% koliko sada daju je jako lijep prinos, a kad i pogledam 2026 mi se cinila jako daleko ali to je u biti samo tri godine
Je, ali minimalno ulaganje je 100k €. Već će do kraja godine biti obveznica po 5-6%.
nesto je gospon primorac pricao da ce izdati jos jednu na domacem trzistu do kraja godine, jel ima kojih informacija na tu temu?
Citam sad kako je drzava izdala obveznicu od 4% na 12 godina za milijardu i pol eura.. a interes je bio 6,4 mlrd..
Na temelju cega određuju kamatu na tu obveznicu. sta nije logicno ako je toliki interes da se ide sa dosta manjim kuponom, ako nema interesa da se povecava? Da se zainteresira ekipa?
Citam sad kako je drzava izdala obveznicu od 4% na 12 godina za milijardu i pol eura.. a interes je bio 6,4 mlrd..
Na temelju cega određuju kamatu na tu obveznicu. sta nije logicno ako je toliki interes da se ide sa dosta manjim kuponom, ako nema interesa da se povecava? Da se zainteresira ekipa?
Ja bi rekao da su oni to preplatili https://tradingeconomics.com/croatia/government-bond-yield