bit će da su burze skužile da plin neće derati kožu s naših leđa........la pa-pa deranje idemo delati..... ......a plin nek košta i trista miliona na burzi al to ne bude platio nitko, sve i pod cijenu da ga ne bude a onda će se drugaćije razgovarati o cijenama.....ako bude imalo pameti i logike, za čas će se sve dovesti u red......kad im zviznu ograničenja bit će odmah boljih cijena......rima štima......i eto odmah nekim čudom i plina i svega.......
Porez na ekstraprofit i utjecaj na tržište kapitala
-
-
-
Bilo je onih koji su tvrdili da je porez na ekstra dobit samo za INA-u, e pa nije, dakle ZSE zastavnice će biti pogođene. Znao sam da će naši uhljebi zagrebati po svima, inače im je uvođenje novog poreza neisplativo.
Koliko sam ja čitao komisija predlaže da porez na ekstra dobit bude 30%.
QuoteMinistarstvo financija ne želi novi porez ograničiti samo na energetski sektor, već bi ga plaćale i sve druge tvrtke kojima je ove godine dobit skočila više od 20 posto. Ina je dostavila burzi podatak da joj je u prvih 9 mjeseci dobit porasla 171 posto, Spanu iz IT sektora 171 posto, Zagrebačkoj banci 43 posto, dok je dobit Kraša skočila samo 6 posto, a turističkog lanca Valamar oko 8 posto. Atlantic je pak u minusu za trećinu.
Podaci kojima raspolažu u Banskim dvorima pokazuju da je neobično visok rast dobiti zamjetan u svim djelatnostima, a ne samo u energetici. Država je ove godine planirala naplatiti oko 9,3 milijarde poreza na dobit od poduzeća, no u rebalansu je ta svota dignuta na 11,3 milijarde, odnosno naplatit će ga dvije milijarde kuna više.
Plenković želi dodatan porez naplatiti svima koji imaju 20 i više posto veću dobitNOVI porez na ekstraprofit nije dobro legao pojedinim dužnosnicima HDZ-a, ali ni njegovim koalicijskim partnerima.www.index.hrUsput radi se o retroaktivnom porezu:
QuotePorez bi se platio 2023. za dobit ostvarenu u 2022.
-
Bilo je onih koji su tvrdili da je porez na ekstra dobit samo za INA-u, e pa nije, dakle ZSE zastavnice će biti pogođene. Znao sam da će naši uhljebi zagrebati po svima, inače im je uvođenje novog poreza neisplativo.
Koliko sam ja čitao komisija predlaže da porez na ekstra dobit bude 30%.
QuoteMinistarstvo financija ne želi novi porez ograničiti samo na energetski sektor, već bi ga plaćale i sve druge tvrtke kojima je ove godine dobit skočila više od 20 posto. Ina je dostavila burzi podatak da joj je u prvih 9 mjeseci dobit porasla 171 posto, Spanu iz IT sektora 171 posto, Zagrebačkoj banci 43 posto, dok je dobit Kraša skočila samo 6 posto, a turističkog lanca Valamar oko 8 posto. Atlantic je pak u minusu za trećinu.
Podaci kojima raspolažu u Banskim dvorima pokazuju da je neobično visok rast dobiti zamjetan u svim djelatnostima, a ne samo u energetici. Država je ove godine planirala naplatiti oko 9,3 milijarde poreza na dobit od poduzeća, no u rebalansu je ta svota dignuta na 11,3 milijarde, odnosno naplatit će ga dvije milijarde kuna više.
https://www.index.hr/vijesti/clanak…it/2408388.aspx
Usput radi se o retroaktivnom porezu:
QuotePorez bi se platio 2023. za dobit ostvarenu u 2022.
u Hrvatskoj je najisplativije krasti, porezna osnovica 0, porez 0
-
Ako se ovaj porez uvede za sve gospodarske subjekte, isti će biti neviđena glupost. Uzeti će dobit posljednje 4 godine kao osnovicu, u koju ulazi i korona razdoblje koje će osjetno i nerealno sniziti osnovicu mnogim poduzećima. Osim toga ako se gleda samo nominalni rast dobiti, bez uračunavanja stope inflacije, doći će do toga da svaka iole zdrava kompanija s nekakvim prirodnim rastom dobiti mora platiti ovaj porez. S druge strane, bilo bi tesko opravdati uvodenje posebnog poreza samo za odredene djelatnosti, cisto radi ustavnih povreda ( npr. USRH - crveni križ - autoprijevoznici i dr.)
-
Ako se ovaj porez uvede za sve gospodarske subjekte, isti će biti neviđena glupost. Uzeti će dobit posljednje 4 godine kao osnovicu, u koju ulazi i korona razdoblje koje će osjetno i nerealno sniziti osnovicu mnogim poduzećima. Osim toga ako se gleda samo nominalni rast dobiti, bez uračunavanja stope inflacije, doći će do toga da svaka iole zdrava kompanija s nekakvim prirodnim rastom dobiti mora platiti ovaj porez. S druge strane, bilo bi tesko opravdati uvodenje posebnog poreza samo za odredene djelatnosti, cisto radi ustavnih povreda ( npr. USRH - crveni križ - autoprijevoznici i dr.)
Mislim da će se uvesti iz prostog razloga što državi treba novaca, a također europska komisija podupire ovaj porez. Doduše europska komisija ga je namijenila samo za energetske kompanije, ali Hrvatska ima premalo takvih i to ne bi dovelo do željenog punjenja proračuna.
QuoteNa valu daljnjeg rasta cijena energenata, EK je 14. rujna 2022. godine predstavila Prijedlog Uredbe Vijeća o hitnoj intervenciji za rješavanje problema visokih cijena energije, a koji je prihvaćen 30. rujna 2022. godine. Uz niz drugih mjera, predlaže se uvođenje jedinstvenog poreza na višak dobiti iz industrije fosilnih goriva kao zajednički odgovor EU na energetsku krizu.
Privremeni porez na višak dobiti poduzeća iz industrije fosilnih goriva, službenog naziva „solidarni doprinos“, primjenjivat će se u svim zemljama EU. Njime će se oporezivati dobit koju su ostvarila poduzeća u djelatnostima proizvodnje nafte, plina, ugljena te rafinerije u fiskalnoj 2022. i 2023. godini (ili samo 2023.), a koja premašuje prosječnu dobit iz prethodne tri godine za više od 20%. Višak dobiti oporezivat će se po stopi ne manjoj od 33%, a EU tim porezom planira prikupiti 140 mlrd. eura. Uz solidarni doprinos ograničit će se prihodi proizvođača energije s niskim graničnim troškovima (kao što su proizvođači energije iz obnovljivih izvora, nuklearne energije i lignita) na maksimalnih 180 eura po MWh.
Porez na ekstra dobit: novo oružje u arsenalu fiskalnih intervencionista?Ekonomski labarhivanalitika.hrDakle, ako ja ovo dobro razumijem, kompanije će platiti porez na dobit od 20-tak posto, plus porez na ekstra dobit ne manji od 33%, dakle ako uzmemo da će se to primjenjivati na dobit koja je 20% veću od prethodnih godina, efektivno će se kompanije oderati s 40-50% poreza na dobit. Sve ovisi koliki se postotak poreza na ekstra dobit primjeni, i koliko kompanija ima te famozne ekstra dobiti.
Jedina razlika naših i europskih uhljeba je što naši zahvaćaju sve djelatnosti, a europski uhljebi samo energetiku.
Mislim da će ovo jako srušiti cijene najboljih dionica na ZSE, ovime je dakle praktički pobrisana dobra dobit SPAN-a, VLEN-a, ZABA-e, itd. I naravno da im je korona super došla u ovoj računici, jer korona je srušila dobit kompanija, pa će sada svima dobit naglo skakati.
-
ovo je samo jedan od primjera premijera kako se provodi demagoška obnova, još je ljepše kada mu penzići uplaćuju već godinu dana PDV na 50-60% veće cijene, a evo sada će im velikodušno "vratiti" 6% na mirovine, pored toga proračun nam je već na 185mlrd. a da ništa značajno nije napravljeno od infrastrukturnih projekata
-
Ma pogubili su se totalno, onda odmah nek uvedu da taj porez ide u neki fond i onda se vraca svim kompanijama natrag kad budu poslovali u minusu od tog 20% ajmo reci rasta….
Pa neka saniraju gubitke, evo recimo atpl, ulpl, jdpl…. neka saniraju milione koje su napravili gubitaka zbog sr.nja na trzistu vozarina. Sad kad se dobit oporavila ajmo oporezovati.. 🤣🤣🤣🤣, to moze valjda smisliti samo netko tko dana nije proveo u realnom sektoru pa da mora misliti malo…
-
Ovaj porez je jako nepravedan posebno prema cikličkim djelatnostima.
Npr., ATPL će sada oderati, a to što je cijelo desetljeće poslovala s gubitkom nitko nikom.
Turiste će također oderati jer im je dobit za vrijeme Covida bila nikakva.
-
Šansa za takav porez = 0 %.
-
Šansa za takav porez je 100%, samo je pitanje koje će stope biti.
U rebalansu je planirano još 2 milijarde kuna od poreza na dobit, dakle to je već prošlo.
QuoteDržava je ove godine planirala naplatiti oko 9.3 milijarde poreza na dobit od poduzeća, no u rebalansu je ta svota dignuta na 11.3 milijarde, odnosno naplatit će ga dvije milijarde kuna više.
-
-
gradi se novo igralište, treba sve oporezovati
Ekskluzivno iz sjedišta Uefe: Dogovor je pao, rušit će se Maksimir i graditi novi stadion s 32.000 mjesta!Još godinu dana trajat će priprema dokumentacije, potom će krenuti rušenje, a onda gradnja. Nove stadione dobit će i Šibenik, Zadar i Koprivnica, a…www.vecernji.hr -
Šansa za takav porez je 100%, samo je pitanje koje će stope biti.
U rebalansu je planirano još 2 milijarde kuna od poreza na dobit, dakle to je već prošlo.
QuoteDržava je ove godine planirala naplatiti oko 9,3 milijarde poreza na dobit od poduzeća, no u rebalansu je ta svota dignuta na 11,3 milijarde, odnosno naplatit će ga dvije milijarde kuna više.
Kolega, brodari vam nisu obveznici plaćanja poreza na dobit u RH. Prema međunarodnim konvencijama tako da će utjecaj tog poreza biti vjerojatno nikakav za njihove vlasnike odnosno dioničare.
Nemojte izmisljati nego se uputite prije nego nastavite sa zakljuccima bez pokrića.
Brodari vam uglavnom plaćaju porez po tonaži mjesto poreza na dobit. Na donjem linku se možete uputiti u problematiku:
-
Ne vidim nikakav spomen brodara u vašem citatu, iskreno ne znam na što odgovarate.
-
Moj se post odnosi na tvrdnju da će ATPL sada plaćati neki poseban porez na dobit. Ja tvrdim da neće jer ga ni inače ne plaća RH. A vi pogledajte i pročitajte dokument u prilogu.
Osim toga pogledajte bilo koje revidirano godišnje izvješće za ATPL, TPNG ili JDPL i javite kolika je stopa poreza na dobit!
-
Moj se post odnosi na tvrdnju da će ATPL sada plaćati neki poseban porez na dobit. Ja tvrdim da neće jer ga ni inače ne plaća RH. A vi pogledajte i pročitajte dokument u prilogu.
Moram priznati nisam znao da postoji izuzetak za brodarske kompanije, to je posebno specifična stavka za koju vjerujem rijetki znaju. U redu, onda ATPl to neće zahvatiti, ali ostale hoće.
Drugi put ne morate odmah napadati, nego ići od pretpostavke da netko možda ne zna da postoji iznimka za jednu specifičnu djelatnost (u koju osobno ne ulažem). Tko će znati da je napravljen izuzetak za brodarsku djelatnost u međunarodnoj plovidbi u općem zakonu o porezu na dobit. Tako da hvala na novom znanju, ali veliki minus za vaš pristup.
Tako da, ono što sam rekao generalno stoji, ovaj porez će biti uvede. Nitko nije "izmišljao" ništa kako ste naveli, već sam prosto nisam znao da za brodarsku djelatnost u međunarodnoj plovidbi postoji iznimka.
-
Moram priznati nisam znao da postoji izuzetak za brodarske kompanije, to je posebno specifična stavka za koju vjerujem rijetki znaju. U redu, onda ATPl to neće zahvatiti, ali ostale hoće.
Drugi put ne morate odmah napadati, nego ići od pretpostavke da netko možda ne zna da postoji iznimka za jednu specifičnu djelatnost (u koju osobno ne ulažem). Tko će znati da je napravljen izuzetak za brodarsku djelatnost u međunarodnoj plovidbi u općem zakonu o porezu na dobit. Tako da hvala na novom znanju, ali veliki minus za vaš pristup.
Tako da, ono što sam rekao generalno stoji, ovaj porez će biti uvede. Nitko nije "izmišljao" ništa kako ste naveli, već sam prosto nisam znao da za brodarsku djelatnost u međunarodnoj plovidbi postoji iznimka.
Retroaktivno uvodjenje poreza jednostavno nece proci jer ce pasti na ustavnom sudu
-
Ustavni sud uvijek glasa kako mu Plenković kaže, uostalom to je sud sastavljen od isluženih političara.
S obzirom da i EK ovo podržava ne vjerujem da će ustavni sud biti protiv, ako itko i podnese ustavnu tužbu.
-
Ustavni sud uvijek glasa kako mu Plenković kaže, uostalom to je sud sastavljen od isluženih političara.
S obzirom da i EK ovo podržava ne vjerujem da će ustavni sud biti protiv, ako itko i podnese ustavnu tužbu.
Ipak postoje neki zakoni kojih se trebaju pridrzavat i primjeri iz proslosti koji su isli u prilog da ne mogu retroaktivno oporezivat, recimo jedan primjer s kojim se opereziva dividedna i nacin recimo kako adris ne placa porez na dividendu jer je dobit nastala u razdoblju kada nije bilo poreza na dividendu.
-
Opet iznosite paušalne procjene i sudove. Pogledajte sastav ustavnog suda i pronadjite u zakonu kako se bira. Možda onda shvatite da ne može bas uvijek biti tako kako ste vi zamislili.
I nemojte sve gledati kroz prizmu Agrokora. Ovo je mnogo širi problem i pitanje od interesa jedne skupine vezane uz jedan koncern.
-
Kako posjedujem ATPL neću naglas reći da me uopće nebi iznenadilo da i tu ugrabe na neki način.
Ko proviri glavu iznad vode ostaje bez nje?
Dragi Plenky,
Evo smo se svi u EU dogovorili da povećamo poreze na energetske sektore zbog njihovih trenutnih enormnih zarrada kako bi se pokrili svi naokolo pokradeni novci.
Obzirom da ste Vi poglavice potkradanja i da ste bahato pretjerali pa nije moguće dovoljno izvuči iz energ.sektora snađite se na neki sličan način.Bitno da se dostigne kvota neovisno o sektorima.
Barem Vama to neće biti problem jer kod Vas sve glatko prolazi.
P.S. Sustavno uništavanje RH gospodarstva se nastavlja bez zadrške.
LP
-
-
Nepročitani postovi
-
- Title
- Odgovora
- Zadnji odgovor
-
-
-
Što smo danas tržili 6k