Sve ili gotovo sve ide gradu i prije i sada.
sto bi onda znacilo da one opcine koje nisu imali prirez prije, sada ce imat vise prihoda? iako ne zele?
Krivo vam je rekao, isključivo je prirez išao lokalnoj jedinici. Sad će ići cca 15% od 12% silom.
sto bi onda znacilo da one opcine koje nisu imali prirez prije, sada ce imat vise prihoda? iako ne zele?
Krivo vam je rekao, isključivo je prirez išao lokalnoj jedinici. Sad će ići cca 15% od 12% silom.
Prava bi reforma bila 10% flat porez na sve, na rad i na kapital, jedna jedina stopa za sve. Doprinose u mirovinsko neka svatko plaća po vlastitom izboru, ili nek ulaže sam. Zdravstvo može ostat solidarno, ali do neke visine, recimo da se max. može platiti 300 eura mjesečno. Kakvo nam je zdravstvo i to je puno.
Da sam premijer napravio bih najjednostavniji mogući porezni sustav.
u mirovinsko bi opet trebalo uvesti dokup staža i uvest da ne možeš vući sredstva prije 65 godina (može i ranije, ali samo pod uvjetom da si nesposoban za rad), a "rupu" u zdravstvu bi trebali krpati na način da ovi koji ne plaćaju iz doprinosa to plate kroz dopunsko.
ovako samo prelijevaju iz šupljeg u prazno, tj. drpaju iz PDV-a, jer onda taj dio opet plate, uz ove koji ne rade, i ovi koji rade, a koji su svoj dio već ionako platili.
realno, kad gledamo druge zemlje, porez na kapital je nizak, ali, isto tako, i tržište ti je nelikvidno i nerazvijeno, ali, kad vidiš koliko poreznih prihoda tu prikupe, pametnije bi bilo da to ukinu i puste da se tržište razvije.
ali naravno da je to problem kad u sve miješaš paradigmu "socijalne države", jer onda vučeš poteze koji samo dobro "zvuče", a šustinski rade štetu.
ista stvar ti je i s isplatom socijalne pomoći ljudima koji ne rade, a radno su sposobni, pa rade na crno, a poslodavci uvoze Nepalce.
bolje bi bilo da ta sredstva prebace u dječji doplatak i da to ograniče na način da se taj novac može trošiti samo na potrebe djece (pelene, školski pribor, itd.), obzirom da ti je struktura populacije živa katastrofa.
nažalost, kad vidim kakvi su ovi ostali i koliko je narod glup, ispada da je HDZ trenutno najbolji izbor, jer koliko - toliko kuže kako ekonomija funkcionira.
nema druge nego začepit nos i zaokružit 🤮
Nove stope su očekivane kao zamjena za prirez ali ovi financijski učinci za neke stavke su smijurija. Ne diraju paušale na apartmanski najam a više zaradi u sezoni jedan vlasnik s 15-20 kreveta nego što je cjelokupan učinak od kapitalnih dobitaka. I to se još usuđuju zvati poreznom reformom.
Mali ispravak, nekima su povećali za 20% porez na kapitalnu dobit.
Postoje općine sa 0% prireza, zar je Zagreb referentan za cijelu Hrvatsku?
Porez i prirez se uplaćivao na račun grada/općine, onda bi Grad porez proslijedio u državni proračun...a onda bi opet država financijski pomogla općine koje su fin. neodržive...prelijevanje iz šupljega u prazno...sada će sve ići u državni proračun, pa će država vraćat nazad...
Popušili smo na zahtjev i kuknjavu odrasta iz Možemo. Dignit će porez na kapitalnu dobit i dividendu.
QuoteMi ćemo u kontekstu poreza na dohodak od imovine i kapitala povećati inicijalne stope upravo zbog ukidanja prireza kako oni koji ostvaruju dohotke iz ovih izvora ne bi bili u boljoj poziciji nego prije poreznih izmjena. Nećemo to činiti tako da damo poreznu autonomiju jedinicama lokalne samouprave, jer nema smisla da netko utvrđuje stopu koja bi bila između 10 i 11 posto, ali ćemo povećati te stope tako da oni koji ostvaruju dohotke iz ovih izvora ne bi bili porezno povlašteni, zaključio je Primorac.
ma nema tu povlastenih. uvijek netko popusi.
eto nece "mozemo" povecat porez za popuseni prirez kapitalcima al ce ga povecati vlada. kad sagledas cijelinu ostat cemo gdje smo i bili ali...
ako cemo posteno - ukidanjem prireza gradovi mogu podic porez na dohodak pa da nista ne izgube, ali i ne moraju.
posto je vlada zaboravila na dividene i kapital mi bi profitirali bez obzira na sve al kao sto vidimo ipak necemo nego ce nas vlada naguziti pa necemo profitirat bez obzira u kojem gradu zivjeli. da su omogucili gradovima da dignu i porez na kapitalnu u visini prireza onda bi u gradovima koji ni nemaju prirez oni od kapitlane profitirali smanjenjem prireza ali ovako nama se ne mijenja nista pa su svi oni koji placaju porez na dohodak imali mogucnost izbora mjesta stanovanja pa samim time i izbor placanja manjeg poreza na dohodak dok svi oni koji placaju porez na kapital i dividenu tu mogucnost nemaju jer ce vlada dic inicijalni porez na kapitalnu za razliku prireza.
tolko o postenju i kad ti vlada zastupa kao tvoje interse i zeli biti postena.
nikad, a ma bas nikad vlada nije postena i uvjek ce netko platit to sto oni pojeftine ili ukinu.
Display MorePopušili smo na zahtjev i kuknjavu odrasta iz Možemo. Dignit će porez na kapitalnu dobit i dividendu.
ma nema tu povlastenih. uvijek netko popusi.
eto nece "mozemo" povecat porez za popuseni prirez kapitalcima al ce ga povecati vlada. kad sagledas cijelinu ostat cemo gdje smo i bili ali...
ako cemo posteno - ukidanjem prireza gradovi mogu podic porez na dohodak pa da nista ne izgube, ali i ne moraju.
posto je vlada zaboravila na dividene i kapital mi bi profitirali bez obzira na sve al kao sto vidimo ipak necemo nego ce nas vlada naguziti pa necemo profitirat bez obzira u kojem gradu zivjeli. da su omogucili gradovima da dignu i porez na kapitalnu u visini prireza onda bi u gradovima koji ni nemaju prirez oni od kapitlane profitirali smanjenjem prireza ali ovako nama se ne mijenja nista pa su svi oni koji placaju porez na dohodak imali mogucnost izbora mjesta stanovanja pa samim time i izbor placanja manjeg poreza na dohodak dok svi oni koji placaju porez na kapital i dividenu tu mogucnost nemaju jer ce vlada dic inicijalni porez na kapitalnu za razliku prireza.
tolko o postenju i kad ti vlada zastupa kao tvoje interse i zeli biti postena.
nikad, a ma bas nikad vlada nije postena i uvjek ce netko platit to sto oni pojeftine ili ukinu.
U U Hrvatskoj je bez prireza 28 gradova
Zamisli odjednom moraš plaćat 20% više poreza na kapitalne dobitke, kamate i dividendu, jer je jednom TT u njegovoj ludoj glavi to palo napamet...krasno...
Zamisli odjednom moraš plaćat 20% više poreza na kapitalne dobitke, kamate i dividendu, jer je jednom TT u njegovoj ludoj glavi to palo napamet...krasno...
??
20%
ovdje pricamo o 2% povecanja poreza koliko otprilike nosi prirez.
al su ljepo naguzili sve one koji ne zive u ZG. oni su imali do sad porez + prirez i ako su npr bili u sv.nedelji nisu placali prirez. a sad ce im plenki uvest veci porez pa ce oni od ove politike smanjenja davanja i ukidanja prireza popusit oko 2% u vidu veceg poreza.
eto kako ADZ ukida poreze i prireze . tako da ti platis 2% vise a on raji prodaje parole ukidamo ovo, ukidamo ono, a raja pusi jer se njih ne tice.
tako ce i sa porezom na nekretnine a raja ce pljeskati.
??
20%
Sa 10% na 12%, a ti ljudi nisu plaćali prirez..20% veći porez umjesto 10k kuna, daš 12k kuna poreza.
??
20%
Sa 10% na 12%...20% veći porezumjesto 10k kuna, daš 12k kuna poreza.
al si kao slucajno zaboravio da neces platit 2k kuna prireza? pa imas povecanje od 0 %
al ok shvatio sam pogled na matematiku i tocan je
Sa 10% na 12%...20% veći porezumjesto 10k kuna, daš 12k kuna poreza.
al si kao slucajno zaboravio da neces platit 2k kuna prireza? pa imas povecanje od 0 %
Nije ZG=RH....lijepo sam stavio da 28 gradova nije imalo prirez...znači imaju 20% rast poreznog opterećenja, kod mene je to 7%.
Nije ZG=RH....lijepo sam stavio da 28 gradova nije imalo prirez...znači imaju 20% rast poreznog opterećenja, kod mene je to 7%.
nije al nije ni "270.000 hrvatskih građana" = Hrvatska
po matematici prije je ZG = HR nego ovih 28 gradova.
U ZG živi 20% populacije RH, radi ZG ostatak RH ima veći porez na kapital, nego do sada. To nije u redu.
Spamam svaki vladin i HDZ-ov link sa ovim:
Poštovani, nastavno na ovu vašu najavljenu poreznu reformu. Čitam da imate namjeru povećati porez na kapitalne dobitke, kamatu i dividendu sa 10 na 12%, kako bi izašli u susret gradu Zagrebu i smanjili njegov gubitak na prirezu. Sa time radite porezni udar na građane u ostalim gradovima i općinama, pogotovo ondje gdje je prirez do sada bio 0%. U RH ima dosta ljudi kojima su prihodi od kapital glavni ili jedini izvor prihoda, a da nisu nikakvi milijunaši. Radi takvih ljudi možda bi im mogli omogućiti da iskoriste osobni odbitak(koji im inače propadne) na prihode od kapitala, te im možda omogućili da kapitalne gubitke iz prethodnih godina iskoriste u tekućoj godini i tako si umanje poreznu osnovicu. Hvala unaprijed.
U ZG živi 20% populacije RH, radi ZG ostatak RH ima veći porez na kapital, nego do sada. To nije u redu.
pa to sam i napisao u svojem postu iznad.
kad su vec cackali i hvalili se smanjenjem odnosno ukidanjem prireza onda ne moze krajnji rezultat bit povecanje poreza i davanja za odredjenu skupinu ljudi.
prvo su nas zaboravili pa bi imali smanjenje a sad su nas se sjetili pa ce bit povecanje. da bar nisu nista cackali pa bi svi ostali gdje su i bili.
Kao sto smo i rekli prije mjesec dana. nikakvo rasterecenje nam ADZ ovo ukidanje prireza nece donijeti. al eto donijet ce nekima opterecenje.
al ce nam plenki objasnit kak je ukinuo prirez, a raja ce i dalje pljeskat.
??
20%
ovo je najveca zabluda kada ljudi gledaju samo apsolutne brojke, a ne mjere postotak
pogotovo sada u eurima kada je sve "samo par eura skuplje"
a u biti to su iznosi od 30/40/60 posto i vise
sa 2 eura na 4 je samo 2 eura vise, a to je 100%
i nemojmo zaboravit da je to porez i na dobit i na dividendu, mi to gledamo samo kroz dionice ali...firme koje si isplacuju dobit, i bile su u opcinama sa 0 prireza, sada gube duplo
na velike kolicine novaca to je lijepa svota
Display More??
20%
ovo je najveca zabluda kada ljudi gledaju samo apsolutne brojke, a ne mjere postotak
pogotovo sada u eurima kada je sve "samo par eura skuplje"
a u biti to su iznosi od 30/40/60 posto i vise
sa 2 eura na 4 je samo 2 eura vise, a to je 100%
? stvarno ste uvjereni da cete umjesto 10k kuna porez+prireza sad placat 20k kuna poreza?
eto ja sam uvjeren da necete.
kad smo vec kod postenja i poreza .kako to da su kapitalci i dionicari neke koje treba oderat a konobari su svete krave i imaju olaksice? sto blagajnice nemaju olaksice?
pa konobar ima olaksicu na svojoj placi sto bi imao i na napojnici? sto ja nebi imao 3000€ neoporezivo na PLAGu?
? stvarno ste uvjereni da cete umjesto 10k kuna porez+prireza sad placat 20k kuna poreza?
pa nije 100% otislo gore vec 20%, umjesto 10 ce biti 12
i to onima koji prije nisu imali prirez
a mnogo opcina je privlacilo ljude i firme sa 0% prireza
Kad sam ja bio mali, prije jedno 100 godina, pričali su nam kako su Osmanlije,pa i Mlečani, bili zli. Uzimali su jednu trećinu harača.
Danas ovi ljudima koji žive samo od rada uzimaju 60-70%. Ostalima malo manje ali i dalje puno.
Najgore od svega je pravna nesigurnost, mjenjaju pravila kako im se kuki digne. Strani investitori oduševljeni. Oni od prije koji su uzeli banke i telekome, novih neće biti.
Plenković poželio zavaljat velike gradove, koje ne kontrolira, Njonjo i Bačić napisali zakon. Filipović je previše glup da ga uključe.
Da su bar Šeksa pitali za savjet, on je i dalje najpametniji živi hdzovac.
toga se i ja sjecam u skoli
a opaki i zli kraljevi uzimali su cak cetvrtinu ponekad
jadni kmetovi su jedva prezivljavali
eh da nas vide sada