1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Ostali oblici ulaganja
  3. Nekretnine

Porez na nekretnine

• Manu
  • July 15, 2022 at 11:18 AM
  • Ledica
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,221
    • August 29, 2024 at 2:28 PM
    Quote from Bull_over_Bear
    Quote from Gervonta

Tvrde da je veliki broj praznih stanova.

Pa me zanima koji je to postotak preznih stanova? Na osnovu čega ovo tvrde?

Na temelju potrošnje struje.

Ima puno praznih stanova kao i praznih kuća pogotovo u ruralnim krajevima , razloga za to je stotinu i koga briga zašto je neka nekretnina prazna i zašto je vlasnik možda i trenutno ne koristi. Možda nasljednici čekaju ostavinsku raspravu, možda se o nekretnini vodi sudski spor, možda je vlasnik otišao u Dom za starije i nemoćne, možda se s preseljenjem na drugu lokaciju ceka da djeca krenu u vrtić ili školu, možda se skuplja novac za renoviranje i temeljnu obnovu, možda se čekaju projekti za rušenje i građenje, možda stan ceka da djeca krenu na fakultet……. Kome ćemo uputiti ispričnice i opravdavati se zašto imamo praznu nekretninu.? Ja bih samo onome tko mi je tu nekretninu kupio ili poklonio i nikom drugom.U maminoj praznoj kući imam nepotrebno uključen frižider mada je potpuno prazan pa neka mi onda netko dokaze da je kuća prazna jer se mjesečno premalo struje potroši. 🤷‍♀️

• accountant
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,158
    • August 29, 2024 at 2:42 PM
    Quote from Ledica

...U maminoj praznoj kući imam nepotrebno uključen frižider mada je potpuno prazan pa neka mi onda netko dokaze da je kuća prazna jer se mjesečno premalo struje potroši....

bio vam je nedavno TV prilog (mislim da je iz Primoštena, ali nisam siguran)

kombinacijom usporedbe mj. potrošnje struje i vode dolaze do toga da u sezoni vide da je netko unutra, a ostatak godine zjapi prazno (ako netko i dođe koji vikend, ne može potrošiti kao u sezoni)

ako troši škrinja, tko vam pušta vodu? :D

• Ledica
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,221
    • August 29, 2024 at 2:50 PM
    Quote from accountant
    Quote from Ledica

...U maminoj praznoj kući imam nepotrebno uključen frižider mada je potpuno prazan pa neka mi onda netko dokaze da je kuća prazna jer se mjesečno premalo struje potroši....

kombinacijom usporedbe mj. potrošnje struje i vode dolaze do toga da u sezoni vide da je netko unutra, a ostatak godine zjapi prazno (ako netko i dođe koji vikend, ne može potrošiti kao u sezoni)

Povremeno dođem prozračiti pa otvorim slavine, neka se cijevi isperu. 😁

Neće mene nitko natjerati da prodam rodnu kuću ili iznajmim Nepalcima pogotovo dok mi je mama još živa.

• damirbela123
    Student
    Reakcija primljeno
    26
    • August 29, 2024 at 2:59 PM
    Quote from Ledica
    Quote from accountant

Neće mene nitko natjerati da prodam rodnu kuću ili iznajmim Nepalcima pogotovo dok mi je mama još živa.

Naravno da neće, nitko to ne kaže....ali možete platiti porez :)

• Gervonta
    Student
    Reakcija primljeno
    96
    • August 29, 2024 at 3:38 PM
    Quote from Gervonta

Tvrde da je veliki broj praznih stanova.

Pa me zanima koji je to postotak preznih stanova? Na osnovu čega ovo tvrde?

Dakle ako netko potroši 10 eura struje mjesečno onda stan nije prazan i ne plaća se porez?

• alfa1
    Student
    Reakcija primljeno
    256
    • August 29, 2024 at 4:35 PM

Podaci iz ovog teksta su na osnovu Popisa stanovništva.

Prva je rečenica u prenesenom dijelu teksta, pa vjerojatno većina nije stigla pročitati četvrtu i petu riječ, da je barem to pisalo na početku, prva i druga riječ.

"Prema podacima iz Popisa stanovništva iz 2001., u Hrvatskoj je bilo 239 tisuća praznih stanova i obiteljskih kuća, što predstavlja 14 posto stambenog fonda. Dvadeset godina kasnije praznih stanova i obiteljskih kuća bilo je gotovo čak 600 tisuća ili 29 posto ukupnog stambenog fonda."

Ovo zvoni na uzbunu: U Hrvatskoj čak 44 posto stanova ne služi za stanovanje! - tportal

• Kraljica burze
    Početnik
    Reakcija primljeno
    6
    • August 29, 2024 at 5:23 PM

Ovo je pokitika koja radi za strane radnike,

koje treba smijestiti I hotelski lobij. Nek stave porez 10% za iznamljivace. I ukinu APN kredit koje su samo digli cijenu

kvadrata. Takoder ukinuti garaze koje su

prenajmili u apartman, I boravisnu taksu

podignuti. Takoder vise inspekcije kontrole

Sive ekonomije iznamljivanje.

• StatusQuo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,117
    Bookmarks
    1
    • August 29, 2024 at 5:54 PM
    Quote from Paulie

Najam će postati 50% skuplji. Svatko normalan će prebit cijenu poreza na podstanaru. Nigdje na zapadu gdje taj porez već postoji cijena najma nije pala radi poreza. Živi bili pa vidjeli.

Jedino pozitivno u svemu ovome, HDZ je nakon ovog definitivno gotov. HDZ ionako provodi program Možemo, i izgubit će velik dio glasača.

Koji tocno dio poreza ce prebit postanaru ako taj porez ne bude zahvatio vlasnika te nekretnine, nego vlasnike onih stanova koji nisu u upotrebi.

• Infinity
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,987
    • August 29, 2024 at 6:45 PM
    Quote from Ledica
    Quote from accountant

Timer malo zalije oko kuće još te dočeka friškog....

• emil
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,470
    • August 29, 2024 at 8:21 PM

znaci rijesili su turizam satrat? ako je to tako i svi stanovi koji sad idu turistima krenu u dugorocni najam znaci da turisti nece imat gdje odsjest odnosno cijene koje su sad vec preskupe postat ce jos skuplje jer ce bit manja konkurencija. ktome gdje ce spavat onih 150.000 stranih radnika? stalno vicu da su nam potrebni. al gdje ce spavat kad vise nece smjet spavat po 10 u sobama u stanovima? po klupicama u parkovima ? stvarno misle da ce to dobro proc po drzavnu blagajnu? vec vidim za par godina naslove "SLABO SE PUNI PRORACUN POREZOM NA NEKRETNINE A RADI NJEGA JE PAO I BROJ TURISTA" PA CEMO UVEST POREZ NA SVE NEKRETNINE RADI JEDNAKOSTI.

a oni koji nemaju nekretnine njima cemo uvest porez na neostvarene nekretnine (kao i na neostvarenu dobit od dionica) da ne budu povlasteni.

Nadmudrivanje sa budalom je kao hrvanje sa svinjom u blatu ..... nakon nekog vremena skužiš da svinja uživa.

• emil
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,470
    • August 29, 2024 at 8:43 PM

ovako to prodje kad se umijesa drzava. u uredjenoj zemlji. kod nas ce sigurno bit bolje :D

cudno .pa oni od 197'0 imaju porez na nekretnine.hmmm ..pa kako im taj carobni porez nije rijesio sve probleme oko priustivog stanovanja ...a nama ce kao to sve rijesit?

samo ovca za sisanje moze povjerovat da ce neki porez rijesit ista. porez sluzi za sisanje ovaca i uhljebljivanje podobnih. oduvjek je tako bili i bit ce.

Očaj u Amsterdamu: Nakon što su eksplodirale cijene najma stanova, upetljala se država. Sad je tek izbio kaos...
    Prosječna prodajna cijena kuće u Nizozemskoj iznosila je 468 tisuća eura u drugom tromjesečju, što je 7,2 posto više u odnosu na prethodno tromjesečje
    novac.jutarnji.hr

Nadmudrivanje sa budalom je kao hrvanje sa svinjom u blatu ..... nakon nekog vremena skužiš da svinja uživa.

• Gervonta
    Student
    Reakcija primljeno
    96
    • August 29, 2024 at 8:53 PM
    Quote from alfa1

"Prema podacima iz Popisa stanovništva iz 2001., u Hrvatskoj je bilo 239 tisuća praznih stanova i obiteljskih kuća, što predstavlja 14 posto stambenog fonda. Dvadeset godina kasnije praznih stanova i obiteljskih kuća bilo je gotovo čak 600 tisuća ili 29 posto ukupnog stambenog fonda."

Ja živim u Zagrebu i nemam dojam da je 30% stambenog fonda prazno.

• emil
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,470
    • August 29, 2024 at 9:04 PM

meni ove brojke izgledju kao da se novinari i politicari takmice tko ce bubnut veci broj.

600.000 praznih stanova?

sto je prazan stan ? onaj koji ne trosi struju ? primjer . odes u irsku radit jer su te ove lopine potjerale al doslovno potjerale iz drzave svojom bahatoscu prije par godina stavom "ima tko hoce" i naravno da ti je stan prazan. odselilo se 400.000 hrvata i eto praznih stanova. sto su trebali prodat stanove? stavit imigrante unutra da im malo urede interijer?

jesu li tu samo stanovi ili i kuce? jesu li tu i kleti ?apartmani ? pa ak je apartman nije stan. bar tako tvrde za stanove da ih ne smijes davat turistima kao apartmane al eto mogu ih brojat pod prazne stanove.

luda smo mi kuca.

i sto samo stanove spominju. nigdje se jednom rijecju ne spominju poslovni prostori- hoteli-nekako mi se cini da oni ne buju placali nikakav porez na nekretnine . taj porez je samo za raju sitnog zuba,

• Gervonta
    Student
    Reakcija primljeno
    96
    • August 29, 2024 at 10:34 PM
    Quote from emil

meni ove brojke izgledju kao da se novinari i politicari takmice tko ce bubnut veci broj.

600.000 praznih stanova?

Brojim u zgradi preko puta moje u Zagrebu. 60 stanova, svjetla nema u 8.

Piše u večernjem da je kriterij bio manje od 500KWh potrošnje godišnje za prazan stan.

• emil
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,470
    • August 29, 2024 at 11:08 PM
    Quote from Gervonta
    Quote from emil

600.000 praznih stanova?

Brojim u zgradi preko puta moje u Zagrebu. 60 stanova, svjetla nema u 8.

Piše u večernjem da je kriterij bio manje od 500KWh potrošnje godišnje za prazan stan.

hmmm. 500kw je stvarno malo al znam da moja stara prije nego je u dom otisla(sama je zivjela) nije imala 40 kuna struje mjesecno i 1 kubik vode mada ni tolko nije potrosila al toje minimum za obracun.. dal je to u tih 500KW ne znam.

a stan ostane prazan i ako dobijes npr turisticko radnu vizu za n.zelandpa te nema godinu dana.al to ne znaci da netko u njemu nije i nece zivjet. svjetlo se ne pali po noci jer bakice stede struju jer su ekoloski osvjescene i misle na planet. :D

• child
    Početnik
    Reakcija primljeno
    22
    • August 30, 2024 at 9:49 AM
    Quote from emil

600.000 praznih stanova?

sto je prazan stan ? onaj koji ne trosi struju ? primjer . odes u irsku radit jer su te ove lopine potjerale al doslovno potjerale iz drzave svojom bahatoscu prije par godina stavom "ima tko hoce" i naravno da ti je stan prazan. odselilo se 400.000 hrvata i eto praznih stanova. sto su trebali prodat stanove? stavit imigrante unutra da im malo urede interijer?

Trebali su ga rentati/prodati da oni koji su ostali mogu naći stan. Ili platiti porez.

Negdje se mora stanovati i to je jedina imovinska kategorija koja nije luksuz (jedan stan po osobi) i sve dok postoji značajan broj praznih stanova (kako god definirali prazan stan to je i dalje mjerljivo), postoji potreba regulacije tržišta.

Da ne govorimo o tome da je parkiranje novca u beton loše za ekonomiju.

Slagali se s mjerom ili ne, radi se o konkretnom pokušaju da se mladima omogući priuštivije stanovanje ne bi li ih se zadržalo. Vrijeme će pokazati koliko je uspješno, ali trenutna situacija nije dobra.

• Gervonta
    Student
    Reakcija primljeno
    96
    • August 30, 2024 at 12:32 PM
    Quote from child
    Quote from emil

600.000 praznih stanova?

Trebali su ga rentati/prodati da oni koji su ostali mogu naći stan. Ili platiti porez.

Negdje se mora stanovati i to je jedina imovinska kategorija koja nije luksuz (jedan stan po osobi) i sve dok postoji značajan broj praznih stanova (kako god definirali prazan stan to je i dalje mjerljivo), postoji potreba regulacije tržišta.

Slagali se s mjerom ili ne, radi se o konkretnom pokušaju da se mladima omogući priuštivije stanovanje ne bi li ih se zadržalo. Vrijeme će pokazati koliko je uspješno, ali trenutna situacija nije dobra.

Display More

Od svih ljudi koje ja poznajem da imaju nekretninu i ne žive u njoj su dvije kategorije:

1. vikendice

2. nekretnine po raznim selima koje su obično naslijeđene i koje nitko ne želi kupiti niti rentati.

Ja ne poznajem nikoga ko posjeduje prazan stan u Zagrebu. Moguće da dio ljudi koji rade vani ima prazan stan u Zagrebu koji povremeno koriste. Ali ako oni to prodaju onda znači da su ti ljudi prekinuli i zadnju vezu sa ovom zemljom i da se te obitelji neće nikada vratiti.

• emil
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,470
    • August 30, 2024 at 1:12 PM
    Ekonomski stručnjak: Porez na nekretnine je poruka svima – nemojte štedjeti, nemojte imati
    www.poslovni.hr

kratko i jasno.

• child
    Početnik
    Reakcija primljeno
    22
    • August 30, 2024 at 1:45 PM
    Quote from Gervonta
    Quote from child

Display More

Od svih ljudi koje ja poznajem da imaju nekretninu i ne žive u njoj su dvije kategorije:

1. vikendice

2. nekretnine po raznim selima koje su obično naslijeđene i koje nitko ne želi kupiti niti rentati.

Ja ne poznajem nikoga ko posjeduje prazan stan u Zagrebu. Moguće da dio ljudi koji rade vani ima prazan stan u Zagrebu koji povremeno koriste. Ali ako oni to prodaju onda znači da su ti ljudi prekinuli i zadnju vezu sa ovom zemljom i da se te obitelji neće nikada vratiti.

Display More

U Zagrebu je oko 50.000 praznih stanova.

Na obali mladi ne mogu doći do priuštivog stana zbog turizma.

Neka ga korite povremeno. Platit će porez. Ili će ga dati u rentu pa će od te rente platiti smještaj. Bolje da profitiraju oni koji su ostali, nego oni koji su išli van.

• Gervonta
    Student
    Reakcija primljeno
    96
    • August 30, 2024 at 2:16 PM
    Quote from child

U Zagrebu je oko 50.000 praznih stanova.

Na obali mladi ne mogu doći do priuštivog stana zbog turizma.

Neka ga korite povremeno. Platit će porez. Ili će ga dati u rentu pa će od te rente platiti smještaj. Bolje da profitiraju oni koji su ostali, nego oni koji su išli van.

U Zagrebu je 50000 stanova koji po HEP-u koriste manje od 500KWh sati godišnje. To ne znači da su svi prazni.

I pitanje je koliko od tih 50000 ima solare ili neki svoj izvor energije.

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. ADPL (AD Plastik d.d.) 3.2k

• Admin
      • February 12, 2020 at 2:06 PM
      • Dionice
      • Admin
      • May 17, 2025 at 10:40 AM
    2. Odgovora
      3.2k
      Pregleda
      1.5M
      3.2k
    3. All

May 17, 2025 at 10:40 AM
    1. Što smo danas tržili 6k

• harpun
      • February 15, 2020 at 11:11 AM
      • Dionice
      • harpun
      • May 16, 2025 at 11:37 PM
    2. Odgovora
      6k
      Pregleda
      2.3M
      6k
    3. dionicar

May 16, 2025 at 11:37 PM
    1. Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ? 10k

• zlocesti
      • September 18, 2020 at 8:28 PM
      • Tržišta kapitala - USA
      • zlocesti
      • May 16, 2025 at 7:37 PM
    2. Odgovora
      10k
      Pregleda
      2.8M
      10k
    3. accountant

May 16, 2025 at 7:37 PM
    1. DLKV (Dalekovod d.d.) 2.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:29 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 16, 2025 at 4:27 PM
    2. Odgovora
      2.9k
      Pregleda
      1.2M
      2.9k
    3. misterno

May 16, 2025 at 4:27 PM
    1. KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.) 2.1k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:11 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 16, 2025 at 3:45 PM
    2. Odgovora
      2.1k
      Pregleda
      907k
      2.1k
    3. All

May 16, 2025 at 3:45 PM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• ADPL (AD Plastik d.d.)

All May 17, 2025 at 10:40 AM
  • Što smo danas tržili

dionicar May 16, 2025 at 11:37 PM
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

accountant May 16, 2025 at 7:37 PM
  • DLKV (Dalekovod d.d.)

misterno May 16, 2025 at 4:27 PM
  • KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

All May 16, 2025 at 3:45 PM
  • KOTR (Koncar Mjerni transformatori d.d.)

All May 16, 2025 at 3:38 PM
  • INGR (INGRA d.d.)

piho May 16, 2025 at 11:03 AM
  • KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

bjane May 16, 2025 at 10:45 AM
  • HPB (Hrvatska poštanska banka d.d.)

SILVIO2024 May 16, 2025 at 9:48 AM
  • Best buy

darac11 May 15, 2025 at 7:08 PM

Popularne Teme

• Porez na nekretnine

911 Replies, 2 years ago
  • Nekretnine opcenito u HR

904 Replies, 5 years ago
  • Porez na iznajmljivanje nekretnina

100 Replies, 2 years ago