1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Ostali oblici ulaganja
  3. Nekretnine

Porez na nekretnine

• Manu
  • July 15, 2022 at 11:18 AM
  • Paulie
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,317
    • July 15, 2022 at 3:01 PM

Bogati daju adekvatan doprinos samom činjenicom što je 20% od milijun više nego 20% od tisuću.

S obzirom da javne usluge koristimo jednako, svatko treba dati svoj doprinos. Netko je postao bogat jer je učio, radio, štedio dok je netko drugi bio u kafiću, i trošio vrijeme uludo bez investicije u vlastite talente i vještine.

Strogo sam protiv toga da je jedan velik dio populacije oslobođen plaćanja ikakvih davanja, mislim da to ljudima šalje krivu poruku, da se nezalaganje isplati. Jer puno je lakše u životu stati na mjestu nego napredovati.

• accountant
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,159
    • July 15, 2022 at 3:14 PM
    Quote from Paulie

Kakve veze ima najam i porez na nekretnine. Porez na nekretnine se plaća i na one koje zarađuju novce, i na one koje ne zarađuju novce. Porez na najam plaćaju samo oni koji zarađuju od najma. Najam je djelatnost, a porez na nekretnine je nenamjenski porez, i time je još gori od komunale jer lokalne zajednice više ništa ne obvezuje da ulažu u komunalu.

...

kontradiktoran si do bola: ako porez na nekretnine i porez na dohodak od najma nemaju veze (što se slažem, ja sam samo rekao da to može biti ili/ili varijanta pa bi u konačnici bilo svejedno plaćaš li porez od najma ili porez na imovinu, jer je cilj suzbiti crno tržište i stanove koje zjape prazni useliti), onda ni nema veze što ti se dohodak-plaća prije kupnje nekretnine oporezovala porezom i doprinosima, jer realno jesti moram pa tko me pita kad u dućanu platim 25% PDV jel sam ja prije toga platio porez na dohodak?! šta će mi vratiti PDV ako pokažem platnu listu?

mi hrvati još jaaaaako puno moramo učiti o porezima

nema veze, imam ja vremena i volje pisati :P

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • July 15, 2022 at 3:17 PM
    Quote from Paulie

Bogati daju adekvatan doprinos samom činjenicom što je 20% od milijun više nego 20% od 10.000 kn.

S obzirom da javne usluge koristimo jednako, svatko treba dati svoj doprinos. Netko je postao bogat jer je učio, radio, štedio dok je netko drugi bio u kafiću, i trošio vrijeme uludo bez investicije u vlastite talente i vještine.

Strogo sam protiv toga da je jedan velik dio populacije oslobođen plaćanja ikakvih davanja, mislim da to ljudima šalje krivu poruku, da se nezalaganje isplati. Jer puno je lakše u životu stati na mjestu nego napredovati.

ne koristimo ni javne usluge jednako.

ako imaš kuću/stan i posao u zoni di ti javne usluge toliko ne trebaju, ti manje habaš javnu infrastruktutu.

ali naravno, tvoj stan/kuća vrijedi više, pa bi trebao plaćati i veći porez na nekretnine.

je li to pošteno? ja mislim da nije.

ista stvar je i s porezom na dobit koji je doslovce kazna za uspjeh nekoj firmi, dok gubitaše uvijek treba krpati da, eto, ljudi negdje rade.

ponovit ću opet, PDV i porez na dohodok + doprinosi.

najlikvidniji i najlakše naplativi nameti uz najmanji trošak.

nekretnina je samo cigla i beton na čiju vrijednost utječu banke (premium kolateral) i mogućnost ostvarivanja prihoda iz nje.

a ECB je trenutno napuhao takvu balončinu da ti veći prinos dođe iz kupnje neke državne obveznice države koja nema rizik defaultiranja, nego da živiš od rente kad uzmeš u obzir cijenu nekretnine, zabancije s podstarima i troškove održavanja.

dohodak od nekretnine bi se trebao oporezivati kao i bilo koji drugi dohodak, neovisno baviš li se turizmom ili ne.

ustalom, zašto se ne bi otvarale firme za bavljenje turističkim najmom, pa da se iznajmi nekretnina od tebe kao fizičke osobe?

ponata priče je da država stalno kroji neki narativ kad hoće nešto preraspodjeljivati ili poticati, a to često puta nema veze s ničim, osim sa zapošljavanjem novih uhljeba

''Dođu, tako, vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako uvedemo porez na vlastitu imovinu, stranci će je prestati kupovati" - Krešimir "Superhik" Macan

• Yieldchaser
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,517
    • July 15, 2022 at 3:28 PM
    Quote from accountant
    Quote from Yieldchaser

Sve je to oke i Amerika i njihovi porezi na imovinu.. Ali tamo je porez na promet valjda 8%, a kod nas je 25%. Mi imamo golemi PDV...potrošnja/dodana vrijednost je jako oporezovana. I hrpa drugih parafiskalnih nameta...

zato sam naglasio... šira porezna reforma

ovo sve što smo do sada imali je friziranje

treba netko sjesti i napraviti domaću zadaću kako spada

još jednom svima koji ste mi pisali: jel normalno da imamo jedan od većih poreza na promet (PDV) od 25% i tolika izdvajanja za plaće (tzv. bruto2 u odnosu na neto)? ja držim da nije

pa ako je vama svima normalno da je isto sjediti na guzici i ubirati novac od najma soba i plaćati tamo neki paušalčić po krevetu i crnčiti po 8-9-10 sati u uredu pa ti država uzme skoro pola...

onda nek je to novo normalno :/

a nije, jer čemu onda ona strka s paušalnim obrtima i IT-jevcima?

Display More

Ja mislim da je normalno da imamo visok PDV jer njime onda možemo ubrati i od stranaca koji dolaze u turizam. Ali nije normalno da gušimo vlastito stanovništvo nekim 'porezom na nekretnine'. Upravo ovo o čemu se priča - ima hrpa zapuštenih nekretnina i ne razmišljaju o tome da se izvrši izvlaštenje pa da se nešto s njima napravi. Dovoljno je samo propeljati se malo kroz Liku i Dalmaciju, ali našim vlastima nije to glavna preokupacija.

• Paulie
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,317
    • July 15, 2022 at 3:31 PM

S praktične strane ukoliko je porez na nekretnine recimo 1%. Tko bi procijenio vrijednost neke nekretnine, pogotovo u nelikvidnim sredinama, npr. napuštena sela. Koliko bi novih ljudi trebalo zaposliti da rade procijene vrijednosti ? S obzirom da je tržište varijabilno, svake godine bi se mijenjao i iznos prema stanju na tržištu.

Objekti mogu biti drugačije vanjštine, uređeni više vrijede, neuređeni manje, što bi valjda poticalo nebrigu o nekretninama. Jer, ako ja sredim fasadu moja nekretnina vrijedi više nego susjedova, a onda ću platiti i veći porez ?

Što s objektima koji imaju nesređene knjige i više vlasnika, kome bi dolazio račun ? Što ako jedan suvlasnik želi platiti porez, a drugi ne ? I naravno za neplatiše, nakon koliko vremena ide deložacija iz vlastite nekretnine ?

Ovaj je porez jako kompliciran, neće donijeti bitan priljev novaca u državnu blagajnu, i mogu se složiti u potpunosti sa st-brajo oko toga da treba oporezovati samo potrošnju, dobit i dohodak, dakle najlikvidnije oblike novca.

I slažem se s Yieldchaser također, radi turizma je bolje imati visok PDV (ukoliko to smanjuje neke druge poreze) jer time oporezujemo i turiste koji takoreć jednim dijelom pune proračun umjesto nas domicilnih.

• D_artagnan
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,978
    Bookmarks
    1
    • July 15, 2022 at 3:35 PM

Ma mislim da je to nemoguća mislija odrediti vrijednost nekretnine. Po kvadratima sigurno nemožeš, jer kako sam napisao prije, nije isto i kvalitetno uređen interijer.. u nekom stanu možeš imati 5x veću vrijednost nego drugom.

Ako je netko zapeo baš za neku poziciju i kuću, pa plati tu kuću 1-5 mil. eura.. šta to znači da svi u njenoj okolici imaju toliko vrijednost po kvadratu?

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • July 15, 2022 at 3:37 PM
    Quote from Paulie

S praktične strane ukoliko je porez na nekretnine recimo 1%. Tko bi procijenio vrijednost neke nekretnine, pogotovo u nelikvidnim sredinama, npr. napuštena sela. Koliko bi novih ljudi trebalo zaposliti da rade procijene vrijednosti ? S obzirom da je tržište varijabilno, svake godine bi se mijenjao i iznos prema stanju na tržištu.

Objekti mogu biti drugačije vanjštine, uređeni više vrijede, neuređeni manje, što bi valjda poticalo nebrigu o nekretninama. Jer, ako ja sredim fasadu moja nekretnina vrijedi više nego susjedova, a onda ću platiti i veći porez ?

Što s objektima koji imaju nesređene knjige i više vlasnika, kome bi dolazio račun ? I naravno za neplatiše, nakon koliko vremena ide deložacija iz vlastite nekretnine ?

cijeli život sam radio s nekretninama i na tvoje pitanje mogu samo odgovoriti sa:

1. zatrpavanje sudova s predmetima

2. zapošljavanje nove vojske uhljeba

tu dokazano nema nikakve računice, al Plenki će vjerojatno iskoristit za natrpavanje svojih uhljeba u institucije, prije nego šta će izgledno izgubit izbore, jer su im sad maknute šape sa EU para, pa ne moraju nekako drukčije namirit 🤷

''Dođu, tako, vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako uvedemo porez na vlastitu imovinu, stranci će je prestati kupovati" - Krešimir "Superhik" Macan

• havi
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,895
    • July 15, 2022 at 3:38 PM

Na kraju ce ga uvest, koliko god se mi slagali ili ne .

Drzava ce uprihodti bezveze lupam 500 miliona kuna godisnje od poreza,

Na novozaposlene koji ce to procjenjivat, gledat, racunat, potrosit ce 600 miliona kuna na place, rezije i dr.

Zaposlit ce se par tisuca podobnih, dal hdz , sdp, mozemo , nebitno, politicka aristokracija ce ponovno procvast.

I onda se cudimo da ljudi odlaze?

• Paulie
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,317
    • July 15, 2022 at 3:39 PM
    Quote from havi

Na kraju ce ga uvest, koliko god se mi slagali ili ne .

Drzava ce uprihodti bezveze lupam 500 miliona kuna godisnje od poreza,

Na novozaposlene koji ce to procjenjivat, gledat, racunat, potrosit ce 600 miliona kuna na place, rezije i dr.

Zaposlit ce se par tisuca podobnih, dal hdz , sdp, mozemo , nebitno, politicka aristokracija ce ponovno procvast.

I onda se cudimo da ljudi odlaze?

Upravo to ja i govorim, i zato se čudim kolegama koji smatraju da će ovaj porez rezultirati smanjivanjem nekog drugog poreza.

• havi
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,895
    • July 15, 2022 at 3:48 PM

Evo malo ugrubo racunice ;

mlad covjek koji zivi sa roditeljima digne kredit , kupi stan, stavi u njega podstanara i jos svaki mjesec od svoje place ili pomoci roditelja doda 1000-1300 kuna i za 15-20 godina ce imat svoju nekretninu. Znaci trudi se i stvara nesto u zivotu, nije po birtijama i kladionicama, kak je netko napisao.

Ozeni se ili uda za desetak godina, zajedno dignu kredit za svoj stancic da ne zive sa njegovim ili njezinim. Dobiju dijete. Znaci sticu nesto za sebe i svoje dijete.

Vrijeme prolazi, roditelji stari, umru njezini, njegovi , ostane iza roditelja nesto.

Ajmo rec imaju svaki 2 nekretnine ( muz dvije i zena dvije )

Sad vec imaju cetiri ( 4 ) nekretnine, mozda i kakvu vikendicu , klet .

Dal ih treba oderat ili rec, pa ljudi vi niste kune od drzave trazili , svaka cast, stvorili ste nesto ?

I na kraju i cura i decko s pocetka price, ostare , umru , imaju jedno dijete koje je nasljedilo te cetiri nekretnine , mozda i koju vise ?

Treba li ga oderat, uzet mu pola jer recimo netko nije nista stekao, napravio ?

pa onda opet ide prica , to dijete koje ima cetiri nekretnine , nadje curu, ozene se ........

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • July 15, 2022 at 3:52 PM
    Quote from Paulie

Upravo to ja i govorim, i zato se čudim kolegama koji smatraju da će ovaj porez rezultirati smanjivanjem nekog drugog poreza.

ma nema govora o smanjivanju poreza.

ali ako već govorimo o nekakvoj pravednosti, recimo da sam pobornik toga da se poveća postotak naplate doprinosa i poreza na dohodak, a smanji opća stopa PDV-a.

i bilo bi nam svima bolje da se uhljebi napokon pozabave s ovima šta time zakidaju i državu i radnike neplaćajući im doprinose i porez na dohodak, a ne da smišljaju šta će novo oporezovati.

samo jbg., ne krojimo mi pravila nego ovi sa članskim iskaznicama koji već predugo stoje na burzi, a privatnom sektoru ne trebaju 🤷

• StatusQuo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,117
    Bookmarks
    1
    • July 15, 2022 at 3:56 PM
    Quote from accountant
    Quote from st-brajo

inače, moram primjetiti kako su svi naši analitičari "eksperti" za USA ekonomiju, a nitko ni slova za ono šta nas čeka u Evropi.

kao da postoji neka (auto)cenzura za poteze ECB-a koja je btw., naprintala više od FED-a.

svi su "zabrinuti" za USA, a nitko da i slova napiše o cirkusu koji radi ECB, koji je btw., u cijeloj Evropi napuhao cijene nekretnina i o uputama kako u toj situaciji voditi i neku poreznu politiku, a koja neće ubiti likvidnost građanima.

bitno je da se USA ekonomija analizira do u detalje, a Evropska ekonomija prvoloptaški.

ne znam za vas, al meni to polako počinje ić na onu stvar 🤷

koja ekonomija u RH? ^^

stanje naše ekonomije se vidi u broju (likvidnih) izdanja: ima dana da jedna dionica prijeđe milju kuna prometa

zna se: samo nekretnine!

vidim da se novi budući finanzminister dohvatio govoriti o uvođenju poreza na nekretnine

kad krene u tom smjeru izletit će naglavce iz ministarstva

što se EU tiče, tu ti je stvar jednostavna: EU je Njemačka, kad oni kihnu ostatak se smrzne

a tamo imaju neki problemčić s plinom

endgame

schluss!

Display More

Ma sve je to stvar ciklusa nema tu puno pomoci kako god okrenio kapital ce se uvijek vrtiti i stvarati balone, kapital ide tamo gdje ima zarade i gdje je porezno opterecenje manje i onda kad dodje do krize gdje je logicno dignit porez za zakrpat rupe nego tamo gdje imas veliku bazu jer se predhodno puno ulagalo i gdje ima velike vrijednost pa nece dignit necemu sta je desetkovano u tom ciklusu sta bi s time postigli zaradili koju kunu. Da je vlasti bitno osigurat normalni najam onda bi to vec uredili davno, njemci nesto u belinu pokusavaju s tim da preuzmu masu privatnih apartmana u svrhu reguliranja najma, ne znam dokle je to doslo.

Vidim retail sales jako dobar ne cini se da demand usporio, ne gine nam 0,75, samo da ne bude 1% na sljedecem fedu

Edited once, last by StatusQuo: Merged a post created by StatusQuo into this post. (July 15, 2022 at 4:01 PM).

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • July 15, 2022 at 3:59 PM

btw., sjećam se da je davno prije postojao i porez na prozore, pa su ljudi zazidavali i gledali kroz "puškarnice", tako da me kreacija uhljeba uopće ne može iznenaditi, samo su valjda od toga odustali, jer su skužili da je zdravije kad stanovništvo primi više sunca (vitamina D), pa je manji pritisak na zdravstveni sustav :S

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • July 15, 2022 at 4:04 PM
    Quote from StatusQuo

Ma sve je to stvar ciklusa nema tu puno pomoci kako god okrenio kapital ce se uvijek vrtiti i stvarati balone, kapital ide tamo gdje ima zarade i gdje je porezno opterecenje manje i onda kad dodje do krize gdje je logicno dignit porez za zakrpat rupe nego tamo gdje imas veliku bazu jer se predhodno puno ulagalo i gdje ima velike vrijednost pa nece dignit necemu sta je desetkovano u tom ciklusu sta bi s time postigli zaradili koju kunu. Da je vlasti bitno osigurat normalni najam onda bi to vec uredili davno, njemci nesto u belinu pokusavaju s tim da preuzmu masu privatnih apartmana u svrhu reguliranja najma, ne znam dokle je to doslo.

o tome ti ja i govorim.

kronologija je išla.

Hans kupi apartman, Švabo uvede porez na nekretnine, Hans postane nelikvidan i proda apartman Fondu, Fond počne dizat cijene najma, Josef koji je prije Hansa slao u vražju mater sad Fond šalje u 3 vražje matere i traži da Švabo Fondu otme, tj. nacionalizira apartman.

jbg., samo naši u poreznoj upravi očito nemaju internet i imaju problem sa shvaćanjem uzročno-posljedičnih veza, ali Bože moj, barem ne razmišljaju o porezu na prozore :S

• accountant
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,159
    • July 15, 2022 at 5:03 PM
    Quote from Yieldchaser
    Quote from accountant

zato sam naglasio... šira porezna reforma

ovo sve što smo do sada imali je friziranje

treba netko sjesti i napraviti domaću zadaću kako spada

još jednom svima koji ste mi pisali: jel normalno da imamo jedan od većih poreza na promet (PDV) od 25% i tolika izdvajanja za plaće (tzv. bruto2 u odnosu na neto)? ja držim da nije

pa ako je vama svima normalno da je isto sjediti na guzici i ubirati novac od najma soba i plaćati tamo neki paušalčić po krevetu i crnčiti po 8-9-10 sati u uredu pa ti država uzme skoro pola...

onda nek je to novo normalno :/

a nije, jer čemu onda ona strka s paušalnim obrtima i IT-jevcima?

Display More

Ja mislim da je normalno da imamo visok PDV jer njime onda možemo ubrati i od stranaca koji dolaze u turizam. Ali nije normalno da gušimo vlastito stanovništvo nekim 'porezom na nekretnine'. Upravo ovo o čemu se priča - ima hrpa zapuštenih nekretnina i ne razmišljaju o tome da se izvrši izvlaštenje pa da se nešto s njima napravi. Dovoljno je samo propeljati se malo kroz Liku i Dalmaciju, ali našim vlastima nije to glavna preokupacija.

Display More

tu si jaaaako u krivu

kojem domaćem stanovništvu?

u Dubrovniku sve puno Rusa koji su pokupovali preko hrvatskih firmi (jer kao stranci nisu mogli) pola groada

i sad se buni što im tamo neki Vlaho palamudi i radi buku na Igrama ;)

vidiš, ni to kao država nismo mogli riješiti i upravo tu smo trebali reagirati na vrijeme kad su stranci pokupovali pola Hrvatske i udariti porez takvim fiktivnim firmama, bez zaposlenih, bez iznajmljenih nekretnina, koje su kupljene čekale ulazak u EU a ništa nisu privređivale niti su u njima bili najmoprimci

kažem jaaaako puno bi mogao o ovoj temi, samo kad bi htjeli razumjeti

porez je moćno oružje i alat, kad ga pametna administracija koristi

no u hrvatskoj administraciji ima pameti koliko i crnog pod noktima

• D_artagnan
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,978
    Bookmarks
    1
    • July 15, 2022 at 5:06 PM

Jedino ako imaju mu.a nek uvedu porez na nekretnine, ali ako zivis i radis u HR, onda ga ne placas jer placas druge poreze

• accountant
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,159
    • July 15, 2022 at 5:18 PM
    Quote from st-brajo
    Quote from Paulie

ma nema govora o smanjivanju poreza.

ali ako već govorimo o nekakvoj pravednosti, recimo da sam pobornik toga da se poveća postotak naplate doprinosa i poreza na dohodak, a smanji opća stopa PDV-a.

...

a što misliš brajo zašto je mala naplata doprinosa, poreza i prireza na dohodak? iako ne znam odakle podatak vadiš...

da nije možda zato jer su stope nerealno visoke?

pa se izmišljaju ugovori o honorarnom radu, studentski rad i sl.

a iznimaka si je novinarska ekipa, pa umjetnici i estradnjaci i slični izlobirala pa plaćaju manje osnovice <X

meni bi zaista pozlilo da sam vlasnik informatičke firme i da inženjera/programera moram za neto 30.000 kn još dati još 26.455 kn za druga davanja (samac, živi u Zagrebu)

paušalac je bio rješenje ali su organizirali lov na vještice

kao da se ne može otvoriti ista stvar u gdje ono Estoniji?

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • July 15, 2022 at 6:18 PM
    Quote from accountant

a što misliš brajo zašto je mala naplata doprinosa, poreza i prireza na dohodak? iako ne znam odakle podatak vadiš...

da nije možda zato jer su stope nerealno visoke?

pa se izmišljaju ugovori o honorarnom radu, studentski rad i sl.

a iznimaka si je novinarska ekipa, pa umjetnici i estradnjaci i slični izlobirala pa plaćaju manje osnovice <X

meni bi zaista pozlilo da sam vlasnik informatičke firme i da inženjera/programera moram za neto 30.000 kn još dati još 26.455 kn za druga davanja (samac, živi u Zagrebu)

paušalac je bio rješenje ali su organizirali lov na vještice

kao da se ne može otvoriti ista stvar u gdje ono Estoniji?

Display More

ne mogu sad iskopat članak, al mislim da je šef porezne jednom to negdi izjavio.

znam da sam čuo da je postotak bio neki smiješan u odnosu na postotak naplate PDV-a.

btw., nije problem ko je šta izlobirao nego što se koristi sustav iz 19. stoljeća i gleda "ugled" nekih zanimanja pa onda ti imaju veće osnovice za poreze i doprinose i slično.

i u pravu si za nerealno visoke neke stope.

meni još zvoni ona anegdota da porezna od šoka nije mogla doć sebi da kad su smanjili stopu poreza na dobit sa 18 na 12% da nikad više poreza nisu uprihodili :D

to ti samo govori kakvi analfabeti kroje našu poreznu politiku 🤦

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • July 15, 2022 at 6:41 PM

evo tko je najglasniji za uvođenje.

ekipa koja bi prije otišla na prvu crtu u Ukrajini nego na tržište rada.

i onda još onako ufino dobronamjerno predlažu da se država neće za njihove povišice morati dodatno zadužuvati već samo tu i tamo nekome drpnuti imovinu, danas nekretnine, a sutra...

Sindikat: Ministar griješi, baš sad je vrijeme za porez na nekretnine
    IZ NEZAVISNOG sindikata znanosti i visokog obrazovanja pozdravili su stajalište novog ministra financija Marka Primorca o porezu na nekretnine, ali i ocijenili…
    www.index.hr

• Yieldchaser
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,517
    • July 15, 2022 at 6:50 PM
    Quote from havi

Evo malo ugrubo racunice ;

mlad covjek koji zivi sa roditeljima digne kredit , kupi stan, stavi u njega podstanara i jos svaki mjesec od svoje place ili pomoci roditelja doda 1000-1300 kuna i za 15-20 godina ce imat svoju nekretninu. Znaci trudi se i stvara nesto u zivotu, nije po birtijama i kladionicama, kak je netko napisao.

Ozeni se ili uda za desetak godina, zajedno dignu kredit za svoj stancic da ne zive sa njegovim ili njezinim. Dobiju dijete. Znaci sticu nesto za sebe i svoje dijete.

Vrijeme prolazi, roditelji stari, umru njezini, njegovi , ostane iza roditelja nesto.

Ajmo rec imaju svaki 2 nekretnine ( muz dvije i zena dvije )

Sad vec imaju cetiri ( 4 ) nekretnine, mozda i kakvu vikendicu , klet .

Dal ih treba oderat ili rec, pa ljudi vi niste kune od drzave trazili , svaka cast, stvorili ste nesto ?

I na kraju i cura i decko s pocetka price, ostare , umru , imaju jedno dijete koje je nasljedilo te cetiri nekretnine , mozda i koju vise ?

Treba li ga oderat, uzet mu pola jer recimo netko nije nista stekao, napravio ?

pa onda opet ide prica , to dijete koje ima cetiri nekretnine , nadje curu, ozene se ........

Display More

Komunizam u praksi. Cijela ideja počiva na Marxovoj maksimi da je 'vlasništvo krađa' te da je 'kriv onaj tko ima'.

Treba demotivirati ljude da stječu nekretnine, a motivirati ih da ih prodaju. Sve mora imati svemoćna država. Neće tu biti nikakve redistribucije društvenog bogatstva.

A praktični problemi razrezivanja i naplate tog poreza, koje je Paulie ispravno naglasio, cijelu tu priču čine djelom fikcije, a ne struke.

Stvar s novim, dodatnim porezima jest da kad se jednom, da se tako izrazim - impregniraju u porezni sustav , sva kasnija porezna rasterećenja su dosta teška. Nijedna nova vlast se ne želi odreći stabilnog i kontinuiranog prihoda, ma koliko on malen bio. Potrebna je snažna politička volja da se to ukine. A i na kraju krajeva - zašto bi tk uopće uvodili da bi onda kasnije ukidali? Pa gle samo porez na kapitalnu dobit. Porez na pasivne kamate. Jednako je oporezovan onaj tko dobije stotine kuna kamata i onaj tko dobije milijune kuna dividendi i kapitalne dobiti. Porez na kapitalnu dobit uveo SDP pred deset godina i eto, nije ga se HDZ odrekao iako je minoran prihod državnog proračuna, valjda manje od 0,5%. A kolika je šteta time prouzročena i onako napaćenome hrvatskome tržištu kapitala?

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ? 10k

• zlocesti
      • September 18, 2020 at 8:28 PM
      • Tržišta kapitala - USA
      • zlocesti
      • May 30, 2025 at 4:39 PM
    2. Odgovora
      10k
      Pregleda
      2.9M
      10k
    3. accountant

May 30, 2025 at 4:39 PM
    1. DLKV (Dalekovod d.d.) 3k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:29 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 29, 2025 at 10:15 PM
    2. Odgovora
      3k
      Pregleda
      1.3M
      3k
    3. umalo

May 29, 2025 at 10:15 PM
    1. ERNT (ERICSSON NIKOLA TESLA d.d.) 942

• Admin
      • February 12, 2020 at 2:13 PM
      • Dionice
      • Admin
      • May 29, 2025 at 6:35 PM
    2. Odgovora
      942
      Pregleda
      495k
      942
    3. alfa1

May 29, 2025 at 6:35 PM
    1. Što smo danas tržili 6k

• harpun
      • February 15, 2020 at 11:11 AM
      • Dionice
      • harpun
      • May 29, 2025 at 10:36 AM
    2. Odgovora
      6k
      Pregleda
      2.3M
      6k
    3. Meri

May 29, 2025 at 10:36 AM
    1. Implementacija AI tehnologije u investiranju i bihevioralne financije: analiza i utjecaj na investicijske odluke individualnih investitora 2

• imavrek
      • May 13, 2025 at 11:47 AM
      • Stručne rasprave
      • imavrek
      • May 29, 2025 at 10:24 AM
    2. Odgovora
      2
      Pregleda
      445
      2
    3. imavrek

May 29, 2025 at 10:24 AM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

accountant May 30, 2025 at 4:39 PM
  • DLKV (Dalekovod d.d.)

umalo May 29, 2025 at 10:15 PM
  • ERNT (ERICSSON NIKOLA TESLA d.d.)

alfa1 May 29, 2025 at 6:35 PM
  • Što smo danas tržili

Meri May 29, 2025 at 10:36 AM
  • Implementacija AI tehnologije u investiranju i bihevioralne financije: analiza i utjecaj na investicijske odluke individualnih investitora

imavrek May 29, 2025 at 10:24 AM
  • SPAN (SPAN d.d.)

mooji May 29, 2025 at 9:38 AM
  • Trumpove carine

pod_zidom May 29, 2025 at 9:32 AM
  • Svaštara (offtopic postovi iz raznih tema)

umalo May 29, 2025 at 9:29 AM
  • ADPL (AD Plastik d.d.)

All May 28, 2025 at 2:00 PM
  • Hrvatski ETF fondovi

Bokyklc May 28, 2025 at 8:01 AM

Popularne Teme

• Porez na nekretnine

911 Replies, 2 years ago
  • Nekretnine opcenito u HR

904 Replies, 5 years ago
  • Porez na iznajmljivanje nekretnina

100 Replies, 2 years ago