1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  1. Dionice.NET
  2. Financije i gospodarstvo
  3. Stručne rasprave

Utjecaj i posljedice ratova na tržišta kapitala

• brajakica
  • February 12, 2022 at 7:32 PM
  • 1
  • 84
  • 85
  • 86
  • 129
  • StatusQuo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,117
    Bookmarks
    1
    • March 26, 2022 at 11:03 PM
    • #1,681
    Quote from D_artagnan

Ma daj verdi, bas pises svasta, energije fali?

Po meni je sve ovo, ovaj rat bas zbog toga sto vise enerije iz plina i nafte vise nece trebati u tim kolicinama kroz par godina. Obnovljivi izvori su na velika vrata dosla, transport masovno prelazi na elektricnu energiju… uz solare na svakoj kuci i halama, pogonima za industriju, i par nuklearki za nocni rezim sa dizalicama topline vise ti ni plin ne treba za grijanje, nafta ti nece trebati za transport u ovolikoj kolicini, eventualno za duza putovanja…. I upravo ta tranzicija koja je pred nama je i razlog zasto ovi koji ce najvise izgubiti zadnjim silama to pokusavaju to odgoditi

Da bas tako to sam ja ljudima daleko prije objasnjavao kad su mi pricali o svojim teorijama tehnologiji, elektricnim autima napretku, kako geoplitika to ispravi jer svatko se bori za svoje interese, interes ekonomija koje ovise o sirovinama prvenstveno plinu i nafti je da si ovisan o njima cim pomislis da ih mozes zaminit oni te vrlo brzo rijese na nacin da dignu cijenu tih sirovina s kojima te vrate na tvornicke postavke, a ratovi su skoro pa postali sastavni dio te politike, sve je to igra sa svake strane, samo ameri tu igru najbolje igraju jer imaju jedno i drugo pa napreduju u jednom i drugom scenariju.

Sta se tice ovih ukrainskih vijesti ja volim recimo pogledat ovog amera doduse mislim da vuce korijene iz ukraine koliko se sicam ali cini mi se da se trudi provjerit infomacije, a jos mi se svidja sta su kratki sazeci informacijapa nije lose za onako kratko pogledat za bit u toku iako ima stranica na kojima detaljno sve objasnjava nisam do sad ulazio u to

🟣 Malcontent News🟣 on TikTok
    @malcontentnews 178.0k Followers, 907 Following, 2.0m Likes - Watch awesome short videos created by 🟣 Malcontent News🟣
    www.tiktok.com

A i ova stranica je zanimljiva ali nisam je do sad toliko provjerio ali je onako ljepo slozeno pogotovo sta se tice vojnih stvari

The War Zone
    A strong offense for the world of defense.
    www.thedrive.com

A i bas se pitam kako su ukrainci rijesili ovi njihov brod u ruskom podrucju neki dan ako im tako lose ide

Russian Navy Ship That Exploded In Ukrainian Port Seen Totally Destroyed In Satellite Image
    Exactly how the Russian landing ship exploded in the port of Berdyansk in the first place remains something of a mystery.
    www.thedrive.com
  • verdi
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,668
    • March 26, 2022 at 11:10 PM
    • #1,682

što se tiče ima nema energije to je nepotrebna rasprava. tko vjeruje u zelenu energiju neka još večeras pređe na nju. trenutno stanje u nama dragoj njemačkoj je da dizela ima još za mj. dana i da su glavni dobavljači francuzi i englezi prestali da ga dovoze. u africi brašna ima isto za mj. dana. velike i moćne zemlje će se za sebe nekako snaći dok će ostali prvo u pećinu pa onda na vjetroelektranu. vrlo jasan izgovor je da nema jer rusi nedaju ni za pare ni za zlato dok je prava istina nema jer je jednostavno nema. proizvodnja pada a potrošnja raste. uskoro neće biti ni peleta od drvne mase iz rusije. znam da će britanci od idući tjedan plaćati 53% više komunalne usluge. ako je istina čuo sam jedan frapantan podatak da je u grčkoj struja od nove godine poskupila 500%. sa 100€ na 500€ za mj. sigurno su im rusi za do krivi. i samodostatnoj americi dnevno fali 5 miliona barela. oni će se za sebe nekako snaći ali šta će drugi ne znam. u dnevnoj razmjeni onih koji imaju sa onima koji nemaju je dnevno manje od 50 miliona barela sa tendencijom pada na max 30 miliona. bez rusije je to još i gore. naglo povećanje proizvodnje je tehnički nemoguće i da maduro zaboravi da su ga htijeli ubiti ili iran oprosti što su im ubili onog kasemija.

• Kayser Sose
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    342
    • March 26, 2022 at 11:16 PM
    • #1,683
    Quote from verdi

imam ali ne znam kako bi ti rekao to mi se ne djeli jer mi je strašno žao sve to gledati. to su naši bratski narodi i nema smisla zauzimati navijački stav.

Bratski narodi? Pa ja s pol moje rodbine ne pričam...

pecunia non olet

• verdi
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,668
    • March 26, 2022 at 11:29 PM
    • #1,684
    Quote from StatusQuo
    Quote from D_artagnan

Ma daj verdi, bas pises svasta, energije fali?

Po meni je sve ovo, ovaj rat bas zbog toga sto vise enerije iz plina i nafte vise nece trebati u tim kolicinama kroz par godina. Obnovljivi izvori su na velika vrata dosla, transport masovno prelazi na elektricnu energiju… uz solare na svakoj kuci i halama, pogonima za industriju, i par nuklearki za nocni rezim sa dizalicama topline vise ti ni plin ne treba za grijanje, nafta ti nece trebati za transport u ovolikoj kolicini, eventualno za duza putovanja…. I upravo ta tranzicija koja je pred nama je i razlog zasto ovi koji ce najvise izgubiti zadnjim silama to pokusavaju to odgoditi

Da bas tako to sam ja ljudima daleko prije objasnjavao kad su mi pricali o svojim teorijama tehnologiji, elektricnim autima napretku, kako geoplitika to ispravi jer svatko se bori za svoje interese, interes ekonomija koje ovise o sirovinama prvenstveno plinu i nafti je da si ovisan o njima cim pomislis da ih mozes zaminit oni te vrlo brzo rijese na nacin da dignu cijenu tih sirovina s kojima te vrate na tvornicke postavke, a ratovi su skoro pa postali sastavni dio te politike, sve je to igra sa svake strane, samo ameri tu igru najbolje igraju jer imaju jedno i drugo pa napreduju u jednom i drugom scenariju.

Sta se tice ovih ukrainskih vijesti ja volim recimo pogledat ovog amera doduse mislim da vuce korijene iz ukraine koliko se sicam ali cini mi se da se trudi provjerit infomacije, a jos mi se svidja sta su kratki sazeci informacijapa nije lose za onako kratko pogledat za bit u toku iako ima stranica na kojima detaljno sve objasnjava nisam do sad ulazio u to

https://www.tiktok.com/@malcontentnews

A i ova stranica je zanimljiva ali nisam je do sad toliko provjerio ali je onako ljepo slozeno pogotovo sta se tice vojnih stvari

https://www.thedrive.com/the-war-zone

A i bas se pitam kako su ukrainci rijesili ovi njihov brod u ruskom podrucju neki dan ako im tako lose ide

https://www.thedrive.com/the-war-zone/4…satellite-image

Display More

ruska verzija događaja za brod. gađan je sa točkom u koju je presrela pzo ali su komadi pali po luci i zapalili šta su već zapalili. ovi su ga oteglili van luke. dali su ga onda sami potopili da ne eksplodira nisam najbolje shvatio. ima tu logike jer da je bio direktan pogodok samom kinetičkom energijom udara probušilo bi brod ko kantu. i samo rusi priznaju da je ovo od početka rata najveći ukrainski uspjeh. pitanje je koliko još tih raketa ukraina ima jer su se posvetili eliminaciji svega što može letjeti. barjaktara navodno 97% je uništeno. ukrainci su izgubili većinu tehnike pošto je skoncentrirana na istoku koji je praktički opkoljen. za mj. dana od ogromne vojske prijeđeš na urbanu gerilu. od tog rata nema koristi.

• StatusQuo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,117
    Bookmarks
    1
    • March 26, 2022 at 11:42 PM
    • #1,685
    Quote from verdi
    Quote from StatusQuo

https://www.tiktok.com/@malcontentnews

https://www.thedrive.com/the-war-zone

https://www.thedrive.com/the-war-zone/4…satellite-image

Display More

ruska verzija događaja za brod. gađan je sa točkom u koju je presrela pzo ali su komadi pali po luci i zapalili šta su već zapalili. ovi su ga oteglili van luke. dali su ga onda sami potopili da ne eksplodira nisam najbolje shvatio. ima tu logike jer da je bio direktan pogodok samom kinetičkom energijom udara probušilo bi brod ko kantu. i samo rusi priznaju da je ovo od početka rata najveći ukrainski uspjeh. pitanje je koliko još tih raketa ukraina ima jer su se posvetili eliminaciji svega što može letjeti. barjaktara navodno 97% je uništeno. ukrainci su izgubili većinu tehnike pošto je skoncentrirana na istoku koji je praktički opkoljen. za mj. dana od ogromne vojske prijeđeš na urbanu gerilu. od tog rata nema koristi.

Display More

Ma daj to ne da je nategnuto nego ono super nategnuto da su krhotine srusene rakete napravile toliko stete tj nije nategnuto nego rekao bi i prakticki skoro nemoguce koliko se vjerovatnosti tu mora poklopit za toliku stetu, prvo sta moras pogodit raketu i onda je moras jos pogodit u neposrednoj blizini cilja da bi palo bas tu i napravilo stetu.

A ovdje jos dobro objasnjavaju vjerovatnosti takvog napada koji s obzirom na kolicinu koju imaju bi bilo trosenje resursa, znaci trebali su ih ispallit nekoliko da pogode cilj.

"

Maxar's satellite image certainly does not show the kind of impact zones one would expect to see if Ukrainian forces had caused the damage to the ship and surrounding infrastructure with a barrage of Tochka-U short-range ballistic missiles, as was initially reported. It is possible a single missile hit the ship, but Tochka-U is not that accurate and if that was the case, it would have been an incredibly lucky shot. Also, firing just one at the target would have been a plan with a very low chance of success. These weapons are prized by Ukrainian forces and in short supply, so it isn't clear how using one on a hard to hit target would have made much sense, but it is possible. A more likely plan would have been to target the fuel facility in hopes that it destroys the ship and the infrastructure around it. This could have actually been the case.

None of this rules out the possibility that Ukrainian forces could have conducted smaller, more precise strikes from the air or the ground, with secondary explosions onboard Orsk, which appeared to still have at least some kind of ammunition or other explosive materiel at the time, causing additional damage. There were also unconfirmed reports yesterday that Ukraine had attacked the port using a Turkish-made TB2 armed drone and The War Zone had raised the possibility that ground forces could have employed guided anti-tank missiles, as well.

"

• rambo_5
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,138
    • March 27, 2022 at 12:40 AM
    • #1,686

Što se tiče "zelene energije", večina je toga obična prevara, bar u mjeri da će u potpunosti zamijeniti "konvencionalnu" energiju. Vjetar i sunce nisu stabilni izvori energije pa moraju stalno u pozadini imati konvencionalke koje se uključuju po potrebi kako ovima oscilira proizvodnja. Oblak ti zakloni sunce, solarke padnu na 10%, uključuje se napon iz termoelektrane na ugljen koja cijelo vrijeme dimi u pozadini - karikiram, ali tako to šljaka. Hidroenergija je uglavnom stabilna, ali većina potencijala je već iskorištena, nuklearna je idealna, ali nju se nemilice napada preko "zelenih" koji su u pravilu na platnom spisku naftaša...

Uglavnom luda kuća premreženih interesa, dezinformacija, korisnih idiota koji misle da spašavaju svijet, a rade upravo suprotno... Baš kao i na ovom forumu :S

• bbkk0000
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    636
    • March 27, 2022 at 8:24 AM
    • #1,687
    Quote from pod_zidom

Neki dan sam dobio dva upozorenja i bodove na ovoj temi, kao nisam se držao teme.

Jučer i danas čitam otvorenu prorusku propagandu i gadi mi se. Jedan od rusofila se razotkriva u postovima, zaboravi, piše srpski u sred posta. Smiješno, tužno i jadno.

Administrator sve uredno tolerira. Pitam se je li meni ovdje mjesto, u ovakvom društvu.

Ovo otvorena Ruska propagnada vam nije fer nikako. Nema tu čovjeka koji zagovara ili odobrava agresiju na Ukrajinu. Ljudi samo daju svoja mišljenja jer mediji jednostrano ,pristrano , nekorektno,manipulativno iznose i prenose situaciju. S time dodatno pogoršavaju problem jer podbadaju već ljutog risa. Ispada da je za sve kriva isključivo Rusija što nemože biti točno nikako. Rusija,Ukrajna i Hrvatska su prevarene sa komunizmom iz zapadnih kuhinja. Komunizam je presjekao povjesnu ,svetonazorsku,intelektualnu i svaku drugu povijesnu vertikalu sve tri države. i To na toliko brutalan načina da su pobili sve koji bi i u natruhama mogli u budućnosti razmišljati drugačije nego oni. Jesu Rusi ili komunisti napravili SSSR? Malo Vi pogledajte tko su ti Karl Marx ( i kakvo on ima mišljenje o Hrvatima) ,Roza Luxemburg i Engels. Pa onda malo pogledajte tko je taj Lenjin ,Trocki i ostala ekipa koja koje je provela operativno komunizam .

• renchi
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,231
    • March 27, 2022 at 8:34 AM
    • #1,688

Ovi dana iz Kremlja : "Glavni cilj je oslobadjanje Donbasa". Vidi vraga, dan nakon dogovora EU-USA-Kanada o progresivnoj zamjeni ruskog plina gnl-om.

Putin i ekipa spremaju exit strategy ?

Gen. Sergej Rudskoj: "Odlucili smo se na pokretanje operacija na citavom teritoriju kako bismo onemogucili dostavu u Luhansk i Donjeck. U tijeku je oslobadjanje Marjupola".
    Izbjegavajuci spekulacije na brojkama poginulih ruskih vojnika i onih izbacenih iz stroja ranjavanjem, broj poginulih ruskih generala je 6 od 20, 7 ako racunamo i Cecenca Tushajeva. Jedan od tih generala je ubijen u pobuni od strane vlastitih vojnika. Izgubiti trecinu generala nije mala stvar.

NATO koji je, suprotno ruskoj propagandi, zapravo bio organizacija na izdisaju, pogotovo nakon godina Trumpovog izolacionizma, ali je problema imao i desetljecima prije Trumpa, dobiva na vaznosti. Bas kao i USA, jer bez privida americke zastite, ta organizacija i nema nekog drugog smisla. Cak i povijesno neutralne zemlje kao Svedska i Finska razmisljaju o pristupanju (i u anketama se njihova javnost izjasnjava za pristupanje). Sve zemlje, a posebno Njemacka s fascinantnih 100 milijardi eura, odlucuju povecati izdatke za vojsku i obranu, a NATO izvanredni summit odlucuje poslati 40K super-obucenih vojnika (sto nije nikako mali broj) s odgovarajucim defanzivnim naoruzanjem na granicu s Rusijom, Bjelorusijom te u Rumunjsku. Ako se Rusija ranije osjetila ugrozenom od strane NATO-a, pitam se kako se sad osjeca.

USA i Kina su pocele otvorenije razgovarati o brojnim pitanjima, samo u Rimu su 6 sati brbljale iza zatvorenih vrata.

Kazahstan je odbio pomoc Moskvi kroz pridruzenje "specijalnoj operaciji", ali interesantno je i da je odani pas Lukashenko citav mjesec na klackalici "ulazim, ne ulazim, ulazim, ne ulazim", a neki izvori tvrde da je bjeloruski vojni vrh taj koji je izravno odbio zapovjed da se udje u sukob.

• goldfinger
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    750
    • March 27, 2022 at 9:00 AM
    • #1,689
    Quote from tollway
    Quote from goldfinger

vojska koja napada i još pri tome nije ispunila nijedan veći cilj u mjesec dana,

neznamo koji su bili ruski planovi i ciljevi, stoga ova vaša izjava djeluje neprimjereno i jako nevino. kao da nema nikakvog pomaka. a okupirano je cca 20% teritorija ukrajine (dvije hrvatske), u okruženju glavni i drugi po veličini, te masa manjih gradova, postoji realna mogučnost da nastane nekoliko opkoljenih džepova sa svih strana. pogledajte malo kartu.

kvotano namjerno izvučeno iz šireg konteksta jer ne želim komentirati nepouzdane brojke kojima nas bombardiraju i jedni i drugi i treći.

Koliko znamo, a to je sam putin rekao, denacificirati, neutralizirati i promjeniti režim je glavni cilj. Ako nije lagao, ništa od tog nije ispunio, ni približno. Veći dio teritorija koji navodno drži Rusija je iz 2014. Ostali osvojeni dio je posljedica iznenadnog napada, dok obrana praktički nije ni postojala. Ako je cilj bio protjerati civile i razrušiti infrastrukturu, mission compleated.

• D_artagnan
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,978
    Bookmarks
    1
    • March 27, 2022 at 9:09 AM
    • #1,690
    Quote from rambo_5

Što se tiče "zelene energije", večina je toga obična prevara, bar u mjeri da će u potpunosti zamijeniti "konvencionalnu" energiju. Vjetar i sunce nisu stabilni izvori energije pa moraju stalno u pozadini imati konvencionalke koje se uključuju po potrebi kako ovima oscilira proizvodnja. Oblak ti zakloni sunce, solarke padnu na 10%, uključuje se napon iz termoelektrane na ugljen koja cijelo vrijeme dimi u pozadini - karikiram, ali tako to šljaka. Hidroenergija je uglavnom stabilna, ali većina potencijala je već iskorištena, nuklearna je idealna, ali nju se nemilice napada preko "zelenih" koji su u pravilu na platnom spisku naftaša...

Uglavnom luda kuća premreženih interesa, dezinformacija, korisnih idiota koji misle da spašavaju svijet, a rade upravo suprotno... Baš kao i na ovom forumu :S

A pa naravno, pa neces maknuti 100% plin, naftu…. Kompletnu infrastrukturu imas ili moras imati.

Ali neces trositi 100% necega, nego 20-30% mozda… samo stvari treba drugacije posloziti sa energentima i izvorima.

Da ne govorim da struja od frimi je puno skuplja nego građanastvo, a prakticno gro firmi radi po danu kad ima su vecini slucajeva sunca… znaci investicija u solare im se vrati i prije 6-7 godina koliko je kucanstvu. Kako je saponija napravili solarnu elektranu za pogone…. To je smjer kojim trebaju svi ici.. A opcenito se potrosi manje drugih energenata

• verdi
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,668
    • March 27, 2022 at 10:26 AM
    • #1,691

ako koga zanima kako protječe denacifikacija https://www.facebook.com/Vojvo%C4%91ans…333448447119693

• etoimene
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    642
    • March 27, 2022 at 10:36 AM
    • #1,692

U komentarima videa ima ekipe koja kaže da je to iz 2014. ?!?!?

• tollway
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,179
    • March 27, 2022 at 10:44 AM
    • #1,693

to kaj oni nama pričaju o zelenoj energiji su priče za malu djecu. ili samo želje. projekti, sama izgradnja vjetroparkova ili solarnih polja a posljedično i kompletna infrastruktura za toliko priželjkivane elektromobile zahtijeva izuzetno velike troškove i vremenske okvire. da ne zaboravimo kasnije servise, održavanje i zbrinjavanje tog sveg otpada. rok trajanja baterija i solarnih ploča je max 10godina. ako neznate, pročitajte malo o proizvodnji metala koji se ugrađuju u akumulatore i solarne panele. posebice litija. koliko je to prljava proizvodnja.

uvijek su mogući sporadični primjeri kao npr danska, ali generalno.... da se da 2040-te dođe do 40% potrošnje iz zelene energije... a potrebe za energijom rastu iz dana u dan. nema šanse. vodik? neće tako skoro. proći će još godine i godine da se približimo toj brojci.

a cijenu takve energije da ne spominjemo. već sada dok je struja još uvijek jeftina, kreču priče o neisplativosti elektromobila jer je tank osjetno skuplji od benzina.

po meni barem još 50 godina nafta, plin i ugljen ostaju daleko najdominantniji energenti. ili će nuklearke produžavati vijek rada (što se već i događa) ili će nicati kao gljive poslije kiše. bilo fizijske bilo fuzijske. jer energije svakim danom treba sve više.

• verdi
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,668
    • March 27, 2022 at 11:04 AM
    • #1,694
    Quote from etoimene

U komentarima videa ima ekipe koja kaže da je to iz 2014. ?!?!?

moguće. nisam detaljnije proučavao samo sam gledao datum objave. pogledao sam dosta novih priloga i mišljenje javnosti je podjeljeno. npr. snima neko kolonu izbjeglica i kaže okrenite se da vas vaši tamo neki ako ih imate mogu prepoznati i vidjeti da ste živi. ima puno njih koji skrivaju lice. rat je kaos i bit će tu svega. dugi niz godina je ukrainska propaganda prala mozak i plašila one kojim se nisu sviđali. metode si možete i sami zamisliti. eee sad će ovi drugi da im ispiru mozak. nedavno gledao prilog o novaljnom (inače dobio je još 6 godina kao za neku prevaru) i kakav je njegov tretman u zatvoru. zamisli mora svaki dan gledati rusku državnu televiziju čini mi se 2h. istočnjačke metode su nezgodne. nisam bio ljubitelj komunizma a kad sam kao klinac pročitao arhipelag gulag i 7000 dana u sibiru sve mi je bilo jasno. interesantno da je taj isti solženjicin pred kraj života podržao putina.

• D_artagnan
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,978
    Bookmarks
    1
    • March 27, 2022 at 11:50 AM
    • #1,695
    Quote from tollway

to kaj oni nama pričaju o zelenoj energiji su priče za malu djecu. ili samo želje. projekti, sama izgradnja vjetroparkova ili solarnih polja a posljedično i kompletna infrastruktura za toliko priželjkivane elektromobile zahtijeva izuzetno velike troškove i vremenske okvire. da ne zaboravimo kasnije servise, održavanje i zbrinjavanje tog sveg otpada. rok trajanja baterija i solarnih ploča je max 10godina. ako neznate, pročitajte malo o proizvodnji metala koji se ugrađuju u akumulatore i solarne panele. posebice litija. koliko je to prljava proizvodnja.

uvijek su mogući sporadični primjeri kao npr danska, ali generalno.... da se da 2040-te dođe do 40% potrošnje iz zelene energije... a potrebe za energijom rastu iz dana u dan. nema šanse. vodik? neće tako skoro. proći će još godine i godine da se približimo toj brojci.

a cijenu takve energije da ne spominjemo. već sada dok je struja još uvijek jeftina, kreču priče o neisplativosti elektromobila jer je tank osjetno skuplji od benzina.

po meni barem još 50 godina nafta, plin i ugljen ostaju daleko najdominantniji energenti. ili će nuklearke produžavati vijek rada (što se već i događa) ili će nicati kao gljive poslije kiše. bilo fizijske bilo fuzijske. jer energije svakim danom treba sve više.

Znam, govorim iz vlastitog iskustva koristenja.. inace samo solare moras odrzavati, servisirati? Sve ostalo jednom uzmes i miran si? Nema kvarova, servisa…

Buduci da ih nemas koliko vidim onda neznas koje su prednosti i eventualni nedostatci. Solari se daleko manje kvare i trajniji su od brdo drugih stvari koje koristis u zivotu.

• nik07aos
    Student
    Reakcija primljeno
    297
    • March 27, 2022 at 11:57 AM
    • #1,696

Nažalost Ukrajina je problem koji je tek počeo. Kako stvari stoje, Rusija će se zadovoljiti zauzimanjem Krima i istočnih regija i njihovim postupnim inkorporiranjem u okvir Ruske federacije. Smatram kako dalje od toga neće ići jer će na taj način ipak zaključiti kako je njihova sigurnosna operacija bila uspješna. Priče o nekakvom vojnom neuspjehu i neispunjenju političkih ciljeva su prazne priče, kakav je to neuspjeh kad s cca 200 000 vojnika vršiš pritisak na zemlju od 40 milijuna ljudi?

Zaključno, Ukrajina je od 2014. godine veoma nestabilna zemlja i takva će i ostati u budućnosti. I kao takva će nastavljati predstavljati izuzetan problem za Europu, s Rusijom s jedne strane (koja će budno paziti na potencijalne ugroze i pretenzije sa zapada zemlje) i korumpirane prozapadne političke elite s druge strane, koja je očito podložna manipulacijama. Ovo je problem koji će tek eskalirati.

• verdi
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,668
    • March 27, 2022 at 12:08 PM
    • #1,697

onaj prijašnji prilog je definitivno iz 2014. koji mi je fejs izbacio pa sam ga neselektivno prihvatio. zapravo nasjeo sam srbskoj propagandi a ne ruskoj. evo jedan puno bolji baš o medijskom ratu. ovog lika pratim od samog početka radi dosta preciznih karata koje objavljuje svaki dan. inače koliko sam shvatio on je ukrainac bivši ukrainski vojnik proruski nastrojen. koja je njegova cijela povijest pojma nema. vidom da često kritikuje i ruska ponašanja tj. neka nečinjenje u zauzetim gradovima.

• etoimene
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    642
    • March 27, 2022 at 1:01 PM
    • #1,698

Ovo nije igračka. :(

"Amerikanci 'peglaju' Bidenovu izjavu o Putinu"

"12.39 SAD nema strategiju promjene režima u Rusiji, izjavio je američki državni tajnik Antony Blinken u nedjelju, nakon što je u subotu predsjednik SAD-a Joe Biden, tijekom posjeta Varšavi, za ruskog predsjednika Vladimira Putina rekao da ne može ostati na vlasti."

[UŽIVO] Amerikanci 'peglaju' Bidenovu izjavu o Putinu, separatisti iz Luhanska najavljuju referendum o pridruživanju Rusiji
    Invazija na Ukrajinu ušla je u 32. dan, a razvoj događaja pratite na tportalu
    www.tportal.hr

Dobro je da ima bar netko tko nije huškački raspoložen.

A ovo?

Ukrainian President Asked Biden Not to Sanction Abramovich, to Facilitate Peace Talks
    Ukrainian President Volodymyr Zelensky advised the U.S. leader to wait on sanctioning the Russia oligarch because he might prove important as a go-between with…
    www.wsj.com
  • goldfinger
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    750
    • March 27, 2022 at 1:05 PM
    • #1,699

Battles ongoing in Sumy, as Ukrainian troops advance, Russians taken prisoner https://t.co/aqWatO5lRT

Evo malo novosti sa terena

I kvislinških čečena u mariupolju

Another video of Rosgvardia Chechen troops firing wildly at a building in Mariupol.

https://t.co/8KP5k9vBeA https://t.co/Px3Cyzyesn

• Yieldchaser
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,517
    • March 27, 2022 at 4:50 PM
    • #1,700

Vidi se sve što je tko napisao. Neki su se uznemirili što su od mene, a ne od novinara saznali informacije o Zelenskome koje nisu nebitne, a to je da ima imovinu koja se procjenjuje na preko pola milijarde dolara. Čime se je on bavio da je zaradio toliko novca? I koliko dugo?

To je nešto što ruši sliku o njemu kao nekome svecu i heroju kojem plješće cijeli EU parlament i Hrvatski sabor i Kongres SADa. Kod nas se Vidoševićeva imovina procjenjuje na milijardu kuna, tj. procjenjivala se u trenutku njegova uhićenja. Čovjeka koji je hrvatsku javnost s time upoznao, Josipa Vrbića, vrhunskog, možda i najboljeg hrvatskog forenzičara i stručnjaka za umjetnine, imao sam prilike upoznati pred par godina. To je čestit čovjek, domoljub, inteligentan i obrazovan policajac koji je raskrinkao tog kriminalca. Što mu se dogodilo? Dobio je otkaz na poslu i ne znam da su ga još vratili u policiju, a nije neš star, mogao bi još deset godina komotno radit. Protiv njega se vodio kazneni postupak, ali je Vrhovni sud donio oslobađajuću presudu. Tipu su godine života uništene jer je kriminalac njega prijavio, oklevetao, itd. Ali su pravda i pravna država na kraju pobijedile. Rekao je da nije u to sumnjao ni jednoga trenutka. A prolazio je kroz jako teške trenutke, godinama...

Znam da je zanesenjacima jako frustrirajuće kad dođu do informacija koje se ne slažu s njihovom vizijom stvarnosti...

Tip je ignorirao sve američke obavještajne podatke o predstojećem ruskom napadu, a i veći dio svijeta skupa a njime. Čak ni burze, što je nama posebno zanimljivo, nisu nešto jako reagirale.. Pričalo se o 'igrokazima' i 'pokazivanju mišića', a to nisu bili podaci nekih no name izvora, nego službeni podaci američkog DoDa i CIAe. Tip se ponašao kao da je to ništa, odmahivao rukom, 'umirivao' sve oko sebe i medije.. Oke na van.. Naravno da ne želiš dodatno isprovocirati već ionako beligerentne Ruse. Ali morao je djelovati. Morao je u državu uvesti protuzračne sustave. Moglo se je to.. Ukrajina je ogromna.. Granice s raznim državama preko kojih se to moglo nabaviti, u kamionima prevoziti.. na brodovima... zna se kako se to radi. Plus što je imao obavještajne i protuobavještajne podatke svojih službi, koje njemu kao predsjedniku odgovaraju. Još je luđe to što ni Amerika na njega nije tada napravila pritisak da to nabavi i instalira.

Kako smo se mi naoružavali 1990. i 1991. ... na sve moguće načine... teško naoružanje je bilo teško unijeti u državu, ali ne i nemoguće... Pa Franjo Tuđman nije imao pola milijarde dolara.. Razapinjali su ga sa svih strana.. Kako se samo ponašao James Baker pa ona Albrightica..? Plasirali su laži o Tuđmanu, kao što i sada plasiraju laži o Zelenskome. Zašto tip zabranjuje jedanaest ili koliko opozicijskih stranaka? Kaj će sad izbori bit u Ukrajini dok granate padaju? Zašto uvodi državnu kontrolu nad medijima? Ne želi da ga se kritizira... Ne želi da se propitkuje čestitost njegovih motiva...

• 1
    • 84
    • 85
    • 86
    • 129

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.) 436

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:15 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 12, 2025 at 8:29 PM
    2. Odgovora
      436
      Pregleda
      196k
      436
    3. Dado

May 12, 2025 at 8:29 PM
    1. INGR (INGRA d.d.) 1.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:06 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 12, 2025 at 5:36 PM
    2. Odgovora
      1.9k
      Pregleda
      825k
      1.9k
    3. misterno

May 12, 2025 at 5:36 PM
    1. DLKV (Dalekovod d.d.) 2.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:29 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 12, 2025 at 5:34 PM
    2. Odgovora
      2.9k
      Pregleda
      1.2M
      2.9k
    3. misterno

May 12, 2025 at 5:34 PM
    1. Komentari trgovanja na burzi - LIVE 16k

• harpun
      • February 13, 2020 at 11:19 AM
      • Dionice
      • harpun
      • May 12, 2025 at 4:55 PM
    2. Odgovora
      16k
      Pregleda
      6M
      16k
    3. Bull_over_Bear

May 12, 2025 at 4:55 PM
    1. ADRS (Adris grupa d.d.) 1.2k

• harpun
      • February 12, 2020 at 8:26 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 12, 2025 at 11:24 AM
    2. Odgovora
      1.2k
      Pregleda
      534k
      1.2k
    3. All

May 12, 2025 at 11:24 AM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

Dado May 12, 2025 at 8:29 PM
  • INGR (INGRA d.d.)

misterno May 12, 2025 at 5:36 PM
  • DLKV (Dalekovod d.d.)

misterno May 12, 2025 at 5:34 PM
  • Komentari trgovanja na burzi - LIVE

Bull_over_Bear May 12, 2025 at 4:55 PM
  • ADRS (Adris grupa d.d.)

All May 12, 2025 at 11:24 AM
  • ZABA (Zagrebačka banka d.d.)

All May 12, 2025 at 11:19 AM
  • HPB (Hrvatska poštanska banka d.d.)

SILVIO2024 May 12, 2025 at 11:12 AM
  • JDOS (ADRIATIC OSIGURANJE d.d.)

Muzakus May 10, 2025 at 9:24 AM
  • MDKA (Medika d.d.)

Skribi May 9, 2025 at 9:18 PM
  • ARNT (Arena Hospitality Group d.d.)

Sheki May 9, 2025 at 8:20 AM

Popularne Teme

• DRY BULK

10,486 Replies, 4 years ago
  • Trumpove carine

16 Replies, A month ago
  • Utjecaj i posljedice ratova na tržišta kapitala

2,561 Replies, 3 years ago
  • CORONA virus

3,567 Replies, 5 years ago
  • Politika, birokracija i pravosudni sustav kao ključni faktori sistemskog rizika na ZSE

1,894 Replies, 5 years ago

Tags

• Rat

Online korisnici na ovoj temi

• 1 gost
  1. Privacy Policy
  2. Kontakt