U Frankfurt? Jeste Vi bili u Frankfurtu, jeste vidili na što to liči? I Stockholm? Pa tamo je stigao još mračniji istok... U "mračnom" Sankt Peterburgu je daleko sigurnije nego u tom divnom Frankfurtu.
I kao da je za kvalitetu života bitno da svi imamo milijun eura i da nitko od ne živi u Hrvatskoj. Ovi bezobraznici na tom zapadu se desetljećima ponašaju kao da Rusija ni nije dio Europe, a itekako je dio... U Americi su imali svoje plantaže s robovima i indented servantsima i nisu imali nikakvu svoju državu, nego su bili kolonija jako daleko od Europe dok su u Rusiju na poziv Petra Velikog dolazili inženjeri i umjetnici iz cijele Europe da sagrade Petrograd. Prošli su Rusi i prije toga, a pogotovo tri stoljeća nakon toga svašta, samo da prežive i ne vole da ih se vrijeđa, a pogotovo ne vole da ih se maltretira i da im se prijeti... Oni ova zadnja tri desetljeća nisu pokazivali nikakve znakove neprijateljstva prema zapadu, dapače, Rusija se otvorila svijetu. Boljševička revolucija koja je njih zadesila, a isto bila financirana iz kojekakvih zapadnih centara moći, o čemu postoje brojni dokazi, bila je toliko esencijalno antiruski projekt. Prve godine SSSRa su bile pakao za Ruse, onda rat u kojem su izgubili 27 milijuna ljudi, mahom civila i usprkos tome pobijedili. Poljaci i Židovi bi im trebali pokazati barem malo zahvalnosti, a i mi ostali Slaveni jer nam ne bi bila dobra prognoza bez njih, s obzirom na nacistički projekt i naše mjesto u njemu. Njih užasno živcira veličanje nacističkih suradnika i sve to... Kasnije nakon tog rata su polako ojačali svoje pozicije u SSSRu. Do tada su bile velike simpatije zapada, dok su mahom nerusi vladali SSSRom...onda je bilo ok... onda krajem 1950ih i pogotovo 1960ih nadalje, e, onda nije bilo dobro.. I to traje do danas tako, samo mijenja dimenzije i modalitete. Kakav mračni istok tamo.. oni svoje arhive otvaraju povjesničarima i ostalim istraživačima iz cijelog svijeta, a naši će i sada 30 godina nakon pada Posavine nešto izmanipulirati da se to produži na rok tajnosti 50 godina kako ne bi neki živući, a i dosta utjecajni akteri tog vremena bili pitani neka pitanja? Po čemu smo mi bolji od Rusa? Imamo viši standard? Pfff...
Dodirnuo sam se samo nekih stvari.. Tu bi se enciklopedija mogla napisati..
Da ne pišem sad roman,neda mi se.Ukratko ja bi da selim izabrao Frankfurt a ne Omsk ili slično a Vi kako hoćete.
A za Poljake moram reći da su posebno zahvalni .Svake godine idu u Katynsku šumu zapalit svijeće za zahvalnost.
Zapravo, sad ste me podsjetili na nešto. Pred nekoliko godina se u Sibir doselilo desetak ili petnaestak tisuća farmera iz Južne Afrike. Nije da reklamiram Rusiju ili podržavam njihov teror, ali Novosibirsk je meni prilično cool grad koji bih htio jednog dana posjetiti. Ima navodno prosječni IQ stanovništva blizu 120! Pet ili više instituta u jednome gradu. Čak sam imao prilike upoznati jednog Rusa rođenog u Kazahstanu, koji se kao dijete s roditeljima preselio u Akademogorodok, odmah tamo blizu. Pitam se što motivira farmere iz JARa da se naseljavaju baš tamo? Pa što ne odu u Frankfurt?