Ne bi bilo dobro da ih se kompletno odsječe jer onda imaš hiper turbo S.Koreju s tisućama nuklearnih glava. Tek tada svijet ne bi više dugo potrajao.
Utjecaj i posljedice ratova na tržišta kapitala
-
-
-
LONDON (Reuters) - Shell bought a cargo of Russian crude oil from Swiss trader Trafigura in S&P Global Platts window loading from Baltic ports at a record low of dated Brent minus $28.50 a barrel, traders said on Friday.
Rusi su prnili u čabar...daju diskont od gotovo 30 dolara po barelu samo da im netko kupi naftu...
-
Po nekim procjenama (ne znam koliko je točna informacija), Rusiju ovaj rat košta 20 mlrd dolara dnevno. Jel to moguće?
Oni realno imaju svega dovoljno da rat nastave. Osnovno naoružanje mogu proizvesti sami, samo c/p Njemački model iz WW2.
Doduše, ako prodaju barel uz diskont od 30$, puno je to barela dnevno da se pokrije dnevnica rata.
Sve skupa, malo me ljulja, jedan dan mislim neće to potrajati, drugi dan si mislim ovo ide u nedogled.
-
A valjda ce prevladati razum kojeg sada nema kod ovih usijanih glava 😒
-
U cijenu rata treba uracunati i ratnu odstetu koju ce agresor platiti.
A tko drugi?
Irak i dalje placa za agresiju na kuvajt. Koliko je godina proslo?
Zapljena od prodaje nafte i plina i direktna uplata zrtvi agresije.
Ako rusi nebi htjeti placati ekonomska izolacija im je jos skuplja.
Bez reda nema napretka za nas.
Agresija se nesmije isplatiti,ona mora biti skupa pogreska i prevencija buducih agresija.
Rusi nece isporuciti putina u hag ali ga u odsutnosti osuditi za genocid, posredno i ruse koji su ga podrzavali u toj politici.
Ili neka ga isporuce i operu si ruke od njega.
Ruski veliki voljeni voda= ruska odluka.
-
ako je istina da je za deset dana "silovitog" bombardiranja i granatiranja svih većih gradova poginulo "samo" tristo i nešto civila, dopuštanje hum pomoći i osiguravanje nesmetane evakuacije, selektivno uništavanje samo vojne infrastrukture, civilne samo na strateškim točkama..... onda je putin "pravi svetac" u usporedbi sa drugim ratnim vođama.
-
Po nekim procjenama (ne znam koliko je točna informacija), Rusiju ovaj rat košta 20 mlrd dolara dnevno. Jel to moguće?
Oni realno imaju svega dovoljno da rat nastave. Osnovno naoružanje mogu proizvesti sami, samo c/p Njemački model iz WW2.
Doduše, ako prodaju barel uz diskont od 30$, puno je to barela dnevno da se pokrije dnevnica rata.
Sve skupa, malo me ljulja, jedan dan mislim neće to potrajati, drugi dan si mislim ovo ide u nedogled.
na nekim portalima se pojavljuje taj iznos, da
ovdje prikaz što se događa trenutno u Rusiji
propaganda radi, ali pitanje je vremena kad će im se sve urušiti
a sad su već otkazani nekad sve-prisutni letovi prema Europi
političke elite tamo žive neku svoju stvarnost
-
----------Ukraine produces about 70% of the world’s neon gas exports. While neon signs are now mostly antiques, it is a crucial component in semiconductor production. That kind of neon gas has to be refined to ultra-high purity. Two-thirds of it comes from a single factory in Odesa, Ukraine. Furthermore, the kind of ships that can carry that gas aren’t super common and could become even less so --------------John Mauldin, Thoughts from the Frontline
Globalno selo koje zovemo svijetom je izgleda slagalica milijuna malenih dijelova . Čovjek stvarno nema ideje što se sve može urušiti i gdje sve nešto može zapeti
-
----------Ukraine produces about 70% of the world’s neon gas exports. While neon signs are now mostly antiques, it is a crucial component in semiconductor production. That kind of neon gas has to be refined to ultra-high purity. Two-thirds of it comes from a single factory in Odesa, Ukraine. Furthermore, the kind of ships that can carry that gas aren’t super common and could become even less so --------------John Mauldin, Thoughts from the Frontline
Globalno selo koje zovemo svijetom je izgleda slagalica milijuna malenih dijelova . Čovjek stvarno nema ideje što se sve može urušiti i gdje sve nešto može zapeti
Kada mislis da si jak i imas nesto sta se izvozi u miljunima, a onda radi jedne sporedne sitnice koja je dio toga velikog dijela to vise ne vrijedi nista
-
zlocesti - ne milijun nego milijarde
Samo slika mreže europskih plinovoda iz 2015 pokazuje koliko je zamršen splet tih tokova energije.
A sad na to dodajte mreže naftovoda, elektro instalacija, vodovoda i kanalizacija, informacijske puteve, transportne puteve (zemlja-voda-zrak), ekonomske i financijske kanale, izvore sirovina, tvornice, trgovačka središta, turizam i putovanja itd itd.. Čudim se da se u svemu tome može itko snaći.
Meni svi ti razni ekonomski pokazatelji izgledaju otprilike kao da iz boje urina pokušavamo otkriti o čemu netko razmišlja. A sve to se stalno mijenja uz povremene upade crnih labudova koji onda doslovno u trenu nešto otjeraju u ekstreme.
Zato odabirem da se ničim time previše ne zamaram, a intuicija do sada dosta dobro služi da upozori na većinu stvari koje svjesno zbog složenosti problema ne možemo realno sagledati. Pojednostaviti život što je više moguće i uživati koliko je moguće. Naravno u zoni prirodnih ili društvenih katastrofa to privremeno nije moguće, ali i te stvari su nažalost neizbježni dio života koji treba očito imati u vidu ako se pojave znakovi da bi mogli biti opasni.
-
-
Neobičan mi je tajming rata, kraj zime.
Sezona grijanja završava, do slijedeće više od 7 mjeseci. Zar ne bi bilo logičnije da je počelo u rujnu ako se plin koristi kao oružje. Uz to sa skupljim žitom se da nekako živjeti, a jedino čega bude stvarno falilo je paladijum, samo koliko je on industrijski bitan. Slijedećih 6 mjeseci bi trebalo i nama i dalje biti sve ok. Ne bi bilo čudo da se izazove kakvi manji nuklearni incident kojem bi svrha bio stvaranje panike i psihoze ali u ozbiljan nuklearni rat ne vjerujem.
-
Centralna banka Rusije je digla kamatu na 20 %, do sada su nekoliko godina akumulirali zlato i imaju 2500 tona zlata. Do pocetka 2020 godine doveli su zlato do 1970 eura a sto je bio ATH. Sada opet pocinju kupovati zlato. Rublja je pala do vrijednosti1 centa, ali Rusija ce poceti prodavati svojim drzavljanima zlato bez PDV. Ocekuje se da ce Rusi, gradjani, kupiti preko 30 milijardi dolara zlata. To je visak.kojega do sada nije bilo.
Ali u tome ima jedan mali, problemcic. Rusija prelazi na zlato kao monetu, ocito, ali to sve kupuje s namjerom da jednog dana saspe na trziste i proda. Kuda ce cijena zlata ? Hoce li je Rusi odrzavati do 2000 eura kao do sada ? Ili ce u povecanoj potraznji cijena zlata gore ? U kom smijeru ce zlato ?
Ima i jedna zanimljivost. I Srbija kupuje zlato. A Zepterovi trgovci se razletili po Zagrebu s loncima.i.poklopcima i prodaje tave za lom zlato.
-
U cijenu rata treba uracunati i ratnu odstetu koju ce agresor platiti.
A tko drugi?
Irak i dalje placa za agresiju na kuvajt. Koliko je godina proslo?
Zapljena od prodaje nafte i plina i direktna uplata zrtvi agresije.
Ako rusi nebi htjeti placati ekonomska izolacija im je jos skuplja.
Bez reda nema napretka za nas.
Agresija se nesmije isplatiti,ona mora biti skupa pogreska i prevencija buducih agresija.
Rusi nece isporuciti putina u hag ali ga u odsutnosti osuditi za genocid, posredno i ruse koji su ga podrzavali u toj politici.
Ili neka ga isporuce i operu si ruke od njega.
Ruski veliki voljeni voda= ruska odluka.
Ma da?
Ratnu odštetu plačaju poražene države.
Zapad ne želi u otvoreni sukob s Rusijom. Niti je uveo zabaranu leta u Ukrajni jer to dovodi u direktan sukob. Niti se eu odrekao Ruskog plina. Pipe nisu zatvorili, a zašto nisu - jer im nije u interesu. Nikome se ne plačaju cjene energenata po astronomskim cijenama.
Sve je i dalje vođeno interesima. Kada su nas srbi napali jebalo im se za nas jer smo im beznačajni. Opalili nam embargo na oružje.
Nema tu pravde, i dalje interesi prevladavaju. Ukrajna ce dobiti samo simpatije i nesto love da nastave obranu.
Osim toga Amer je radi vlastitih interesa vise ratovao nego Rus, zar ne? Ko da su ti ratovi bili opravdani?
Preloše je sto se događa ali Irak, Afkanistan, Libija sad Ukrajna samo drugi akter.
Sutra Kina moze napasti Tajvan, USA Sj Koreu...ratova je uvijek bilo i nazalost jos ce ih biti.
-
Alžir, Katar, UAE, Iran, Saudijci.
Budući najbolji evropski prijatelji.
-
Neobičan mi je tajming rata, kraj zime.
Sezona grijanja završava, do slijedeće više od 7 mjeseci. Zar ne bi bilo logičnije da je počelo u rujnu ako se plin koristi kao oružje. Uz to sa skupljim žitom se da nekako živjeti, a jedino čega bude stvarno falilo je paladijum, samo koliko je on industrijski bitan. Slijedećih 6 mjeseci bi trebalo i nama i dalje biti sve ok. Ne bi bilo čudo da se izazove kakvi manji nuklearni incident kojem bi svrha bio stvaranje panike i psihoze ali u ozbiljan nuklearni rat ne vjerujem.
koliko je industrijski bitan? to se zove paladiumska bomba. nema paladiuma nema katalizatora. bez katalizatora nema auta. koliki je red veličine novca koji se vrti u auto industriji? tri pogona u njemačkoj su već zaustavljena samo zbog kablova navodno. paladiuma će biti ali je pitanje gdje. u kini sigurno. da li su tamo njemačke tvornice auta. jesu. tu je strašno puno kombinacija. u svakom slučaju paladium je jako bitan u industriji. šta bi samo kratkoročni prekid opskrbe donio pitaj boga. inače se u auto industriji sad svašta dešava. potražnja je ogromna isporuke kasne i td.
-
Svi mi koji zelimo imamo aute.
Sto sad znaci da novi kupimo 1-2g kasnije?
Koliko sada manje skoro toliko kasnije vise prodanih auti.
Za autoindustriju to je samo odgoda prihoda i zarade.
Nije idealno ali nije ni drama.
Drama je kada ti ludi rus ispali projektil u stan ili kucu i netko pogine ili bjezis 1000 km od kuce da spasis zivot sebe i djece.
Trebamo se malo strpiti i biti vise empaticni prema zrtvama genocida.
Svega imamo dovoljno a imat cemo jos i vise.
Kada se rjesimo putina i kina shvati poruku da nece proci i da ce biti strasno skupo mozemo punim plucima naprijed.
Sada je taj trenutak, nas doprinos i zrtva je vrlo mala pa izdrzimo.
Napisala sam zasto ocekujem relativno brzo rjesenje i sto je mudar izbor u cekanju tog rjesenja za one koji i sada "moraju" i ako im odgoda nije opcija.
Promatrajmo
-
Centralna banka Rusije je digla kamatu na 20 %, do sada su nekoliko godina akumulirali zlato i imaju 2500 tona zlata. Do pocetka 2020 godine doveli su zlato do 1970 eura a sto je bio ATH. Sada opet pocinju kupovati zlato. Rublja je pala do vrijednosti1 centa, ali Rusija ce poceti prodavati svojim drzavljanima zlato bez PDV. Ocekuje se da ce Rusi, gradjani, kupiti preko 30 milijardi dolara zlata. To je visak.kojega do sada nije bilo.
Ali u tome ima jedan mali, problemcic. Rusija prelazi na zlato kao monetu, ocito, ali to sve kupuje s namjerom da jednog dana saspe na trziste i proda. Kuda ce cijena zlata ? Hoce li je Rusi odrzavati do 2000 eura kao do sada ? Ili ce u povecanoj potraznji cijena zlata gore ? U kom smijeru ce zlato ?
Ima i jedna zanimljivost. I Srbija kupuje zlato. A Zepterovi trgovci se razletili po Zagrebu s loncima.i.poklopcima i prodaje tave za lom zlato.
A cuj sve ima svoju vrijednost ovisno o ponudi i potraznji, ako netko misli da mu je zlato vrijedno kupuje zlato, ako misli da je to kripto kupuje kripto, ili nesto deseto.
Ja osobno ne smatram da je zlato neka vrijednost u danasnje vrijeme, prije u proslosti je bio, ali u buducnosti kad dolaze neki novi klinci, ideje, stil zivota ako ga nemas kome prodati nece imati neku vrijednost … mislim da je prije bogatsvo u blockchain tehnologijama i node tockama izmjena i provjera transakcija i samog blockchaina
svijet ce se izmjeniti u sljedecih 15-20 godina u tom smjeru, kao sto su smartphoni donjeli revoluciju za koju ni ja sam nisam vjerovao da je moguca pred 15 godina
-
A cuj sve ima svoju vrijednost ovisno o ponudi i potraznji, ako netko misli da mu je zlato vrijedno kupuje zlato, ako misli da je to kripto kupuje kripto, ili nesto deseto.
Ja osobno ne smatram da je zlato neka vrijednost u danasnje vrijeme, prije u proslosti je bio, ali u buducnosti kad dolaze neki novi klinci, ideje, stil zivota ako ga nemas kome prodati nece imati neku vrijednost … mislim da je prije bogatsvo u blockchain tehnologijama i node tockama izmjena i provjera transakcija i samog blockchaina
svijet ce se izmjeniti u sljedecih 15-20 godina u tom smjeru, kao sto su smartphoni donjeli revoluciju za koju ni ja sam nisam vjerovao da je moguca pred 15 godina
Sve je to meni jasno, meni osobno zlato nem cak niti emocionalnu vrijednost. Ali pocinje mi imati vrijednost ako oni monetiziraju zlato energijom, tj plinom i naftom. Hoces voziti auto ili imati grijanje platis zlatom. Trgovina zlatom jos nije obustavljena. Kako su monetizirali prijenos informacija u blockchain/ bitcoin i ostalo tako se moze monetizirati i energija. Petro/zlato, gas/ zlato. BTW ja sam cula interview Pitina da ce oni, mozda, kupovati i bitcoine i crypto.
-
Jednom davno je flight na optimi spomenuo kako ne prodaje svoju optimu jedino za unce zlata. Ja sam se tada pitala sto mu to znaci. Svasta je on pisao, izvodio po burzi, ali i korisne je info imao. Uglavnom, nije pricao bez podloge. A i sada imate pitanja ljudi na optimi. Isplati li se to sada prodavati kada je telekrah kupio po 10 kuna po dionici Optimu. Dobro, malima je platio 5,36, ali zapravo je placena 10 kn per share.
-
izgleda će se on morat umijesat ,nema nam druge
-
-
Nepročitani postovi
-
- Title
- Odgovora
- Zadnji odgovor
-
-
-