1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Financije i gospodarstvo
  3. Stručne rasprave

Utjecaj i posljedice ratova na tržišta kapitala

• brajakica
  • February 12, 2022 at 7:32 PM
  • Normani
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,455
    • October 16, 2022 at 1:21 PM
    • #2,101

Zanimljiv detalj. Kada u Google tražilicu počnete tipkati "Prager University", to je naime institucija u kojoj radi profesor na Youtube videu o američkom dugu, dobijete, između ostalog, i ove natuknice.

https://www.prageru.com/press-release-…-discrimination

PragerU, founded by Dennis Prager in 2011, is a not-for-profit organization that helps millions understand the values that shaped America and provides millions of Americans and people around the world with the intellectual ammunition they need to advocate for limited government, individual responsibility and economic freedom. In 2016 alone, PragerU’s videos received over 250 million views, a figure that will eclipse 350 million in 2017. PragerU is a resource for all who value liberty. It is a threat to all those who do not.

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

• Yieldchaser
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,517
    • October 16, 2022 at 2:15 PM
    • #2,102

Dennis Prager je desničar, ali onako hardcore. Ima dobra rasprava između njega i Patricka Beta Davida na PBDovom kanalu. Od pred par godina..gledao sam dio toga, ne sve.

Ne mora ni jedan ni drugi biti u pravu. Obojica su, dakako, kapitalisti 💯.

U ovom videu je posebno zanimljivo koliko je 'adjusted for inflation' Ameriku koštalo brdo toga prije zadnjih par godina. To me najviše šokiralo. Uvijek sam mislio da je program Apllo bio nevjerojatno skup. U tom uvjerenju nas propaganda želi držati. Stvar je u tome da Mjesec ima toliko He³ da bi bilo dovoljno besplatne energije za sve na Zemlji, a to nije u interesu ni Americi ni Rusiji... Umjesto da prosperiramo i napravimo planetarnu civilizaciju i cijeli Sunčev sustav koloniziramo, da fokus bude na tome, oni se prijete nuklearnim ratovima i provode teror.

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • October 16, 2022 at 6:45 PM
    • #2,103
    Quote from darac11

Hm, hm 🤔, kako bi dizanje poreza na najbogatije moglo privuči investitore, investicije i kapital? Zar nema dizanje poreza suprotan efekt?

ovisi tko su bogatiji slojevi društva.

mi, npr. takvih nemamo ili ih imamo jako malo, ali recimo UK ih ima i često ni nisu rođeni Britanci nego su tamo sklonili svoj novac iz Rusije, Kine i Indije.

takvi bi radije platili i malo veći porez nego se vratili tamo odakle su i došli.

mene više brine nedostatak inovacija i reformi koje bi privukle investitore i kapital 🤷

''Dođu, tako, vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako uvedemo porez na vlastitu imovinu, stranci će je prestati kupovati" - Krešimir "Superhik" Macan

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • October 16, 2022 at 7:00 PM
    • #2,104
    Quote from Normani
    Quote from Yieldchaser

Malo zanimljivosti o dugu Amerike.

Hvala. Na ovo sam mislio, samo nisam znao podatak. Strašnan dug! =O

Dakle, Ameri žive desetljećima trošeći intenzivno na sve i svašta, i to bez pokrića.

Nisu li Kinezi svojedobno masovno kupovali (ili još uvijek kupuju?) njihove državne obveznice?

Kada ovaj balon jednog dana pukne, puknut će valjda gore od atomske bombe i bit će šokova u društvu i svakojakih oktobarskih revolucija.

P.S. Ovog gospodina s videa vjerojatno malo tko sluša.

Display More

ovaj gospodin sa videa je bio u Trumpovoj administraciji, čak je bio i kandidat za jednog od guvernera za FED, pa se sad odmetnuo :S

poanta priče je da Ameri moraju živit na dug da bi ostalima bilo dobro.

uostalom, vidit ćete frke kad dug USA počne padati, pa svi počnu pitat di su pare? :S

kao što prije rekoh, tko uopće može ući na poziciju USA?

zasad nitko.

odnosno, to bi mogle Kina, Indija i Rusija da se dogovore oko neke nove zajedničke valute.

oni zasad trguju ja tebi, ti meni u rubljama, yuanima i rupijima, ali ne dopuštaju jedni drugima dublju gospodarsku povezanost, jer si jednostavno ne vjeruju.

možda će prvo sve tri peg-ati svoje valute za zlato, al o tom potom.

''Dođu, tako, vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako uvedemo porez na vlastitu imovinu, stranci će je prestati kupovati" - Krešimir "Superhik" Macan

• Normani
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,455
    • October 16, 2022 at 7:26 PM
    • #2,105
    Quote from st-brajo

Ne dopuštaju jedni drugima dublju gospodarsku povezanost jer si jednostavno ne vjeruju.

Kako to misliš, ne vjeruju si?!

Vidiš da se Rusiji može vjerovati? Kada najave da će te bombardirati, onda to i učine. Vjerodostojni su. <X :thumbdown:

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • October 16, 2022 at 7:29 PM
    • #2,106

nagradno pitanje: tko će kupiti ove silne euro obveznice kojima će se financirati ovaj EU plan za oporavak? :/

e, vidite, tu leži pravi problem, jer valuta u kojoj se trguje sirovinama nije Euro, koji nekome ne treba, već dollar.

znači, EU je taj koji se zadužuje i troši bez pokrića.

btw., dovoljno je znati podatak da je bilanca ECB-a veća od FED-ove, a EU nije najveća svjetska ekonomija, niti će, gledajući ove geostrateške pomake, ikad i postati.

tako da ne brinem se ja kako će USA financirat svoj dug već Europa koja ima očajnu demografiju i nema adekvatan setup za gospodarski rast.

štoviše, Euro je, uz Yen, jedna od valuta kojoj prijeti gadan krah, jer je Kina, koja isto ima očajnu demografiju, "porobila" zemlje emerging marketa sa dugovima i kao kolateral osigurala prava na sirovine.

• tollway
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,181
    • October 16, 2022 at 8:06 PM
    • #2,107
    Quote from Normani

Nisu li Kinezi svojedobno masovno kupovali (ili još uvijek kupuju?) njihove državne obveznice?

jesu i to duže vrijeme. samo sam zaboravio podatak koliko je to bilo prije nekoliko godina. navodno je to bio glavni razlog što je trump popustio u pregovorima sa kinom. kao iz straha da se obveznice ne puste na tržište. zna li netko sadašnju brojku?

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • October 16, 2022 at 8:17 PM
    • #2,108
    Quote from tollway
    Quote from Normani

jesu i to duže vrijeme. samo sam zaboravio podatak koliko je to bilo prije nekoliko godina. navodno je to bio glavni razlog što je trump popustio u pregovorima sa kinom. kao iz straha da se obveznice ne puste na tržište. zna li netko sadašnju brojku?

ne znam točno, al znam da su, uz Japan uvjerljivo najveći kreditor.

btw., ne trebate se bojati da će oni to pobacat na tržište dok god im treba za kupnju sirovina.

čak i ove kredite koje su davali zemljama Emerging markets-a su denominirani u dollaru, a ne u yuanu.

u biti, Kini jedino i odgovara krah globalne ekonomije, jer će na taj način prije doći do sirovina, jer im ovi te kredite neće moći plaćati.

jedino di Kina može nastradati je da ovi default-iraju dug i uskrate im sirovine.

s druge strane, USA nikada neće defaultirati, jer i dalje privlači svu "pamet" na Zemaljskoj kugli.

tako da možemo reći da se Kina dobro hedge-irala, jer ili će skupit sirovine od Emerging markets-a ili će imati dollarske obveznice kojima će ih moći kupovati.

kažem opet, meni je najveća briga EU, koja printa ko blesava, a nema nikakav kolateral 🤷

• havi
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,895
    • October 16, 2022 at 8:18 PM
    • #2,109

Kina prodaje američke obveznice

To sam nasao.

• Yieldchaser
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,517
    • October 16, 2022 at 9:02 PM
    • #2,110

Kina ima i daleko najviše rare earth minerala, ako se ne varam. To je već sad dosta jaka stvar, a budućnosti će biti još jače.

• tollway
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,181
    • October 16, 2022 at 9:09 PM
    • #2,111

hvala na trudu kolega, ali to je prije 11 godina. današnja brojka.......puno veća ili.....

znalci di ste?

brajo, sve što pišeš je ok. ne mislim da će ameri samo tako u ponor, ali ova situacija sa tako jakim dolarom (a vjerovatno će još jačati i trenutno je voda na mlim sad-u u obuzdavanju inflatornih poremečaja) dugoročno nikome ne odgovara.

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • October 16, 2022 at 9:15 PM
    • #2,112
    Quote from tollway

hvala na trudu kolega, ali to je prije 11 godina. današnja brojka.......puno veća ili.....

znalci di ste?

brajo, sve što pišeš je ok. ne mislim da će ameri samo tako u ponor, ali ova situacija sa tako jakim dolarom (a vjerovatno će još jačati i trenutno je voda na mlim sad-u u obuzdavanju inflatornih poremečaja) dugoročno nikome ne odgovara.

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

• havi
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,895
    • October 16, 2022 at 9:19 PM
    • #2,113
    Quote from havi

https://www.poslovni.hr/trzista/kina-p…bveznice-188882

To sam nasao.

Nisam ni skuzio da je clanak star 11 god ?(

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • October 16, 2022 at 9:25 PM
    • #2,114
    Quote from tollway

znalci di ste?

al to je tako i to jednostavno treba prihvatiti.

evo, ja gledam kako Euro napraviti relevantnom valutom i jedino što mi pada na pamet je da pojačamo robnu razmjenu sa afričkim zemljama i na taj ih način vežemo za Euro.

naime, ako dollar postane preskup, oni će jedino moći kupovati euro obveznice i preko euro dollar valutnog swap-a dolazit do dollara da mogu vraćat svoje dugove ili tražit denominaciju svojeg dollarskog duga u eurski, ali, za to će trebati i pristanak Kine.

recimo, ovako nešto se odvija baš preko Kajmanskog otočja, zato su oni ovako visoko na listi 🤷

• tollway
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,181
    • October 17, 2022 at 5:36 PM
    • #2,115
    Quote from st-brajo

nagradno pitanje: tko će kupiti ove silne euro obveznice kojima će se financirati ovaj EU plan za oporavak? :/

e, vidite, tu leži pravi problem, jer valuta u kojoj se trguje sirovinama nije Euro, koji nekome ne treba, već dollar.

znači, EU je taj koji se zadužuje i troši bez pokrića.

btw., dovoljno je znati podatak da je bilanca ECB-a veća od FED-ove, a EU nije najveća svjetska ekonomija, niti će, gledajući ove geostrateške pomake, ikad i postati.

tako da ne brinem se ja kako će USA financirat svoj dug već Europa koja ima očajnu demografiju i nema adekvatan setup za gospodarski rast.

štoviše, Euro je, uz Yen, jedna od valuta kojoj prijeti gadan krah, jer je Kina, koja isto ima očajnu demografiju, "porobila" zemlje emerging marketa sa dugovima i kao kolateral osigurala prava na sirovine.

Display More

možda budućnost leži u onome što je kolega sherif napisao na temi kriptovaluta jer kao što sam rekao (a vjerujem da se i većina slaže) sadašnji omjer valuta nikome dugoročno ne odgovara.

• D_artagnan
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,978
    Bookmarks
    1
    • October 17, 2022 at 5:56 PM
    • #2,116

A definitivno se ide u tom smjeru jedna svjetska digitalna kripto valuta… mozda i vezu dolar,euro, chf i funtu i tako su sad tu negdje sve

• Normani
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,455
    • October 17, 2022 at 8:40 PM
    • #2,117

How Much Debt Is the US In?

As of September 2022, the US national debt stands at $33.88 billion dollars.

Over the past 10 years alone, the U.S. federal debt has increased by more than a third. It went from $20.73 B in 2021 to $33.88 B in 2022.

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • October 17, 2022 at 8:44 PM
    • #2,118
    Quote from D_artagnan

A definitivno se ide u tom smjeru jedna svjetska digitalna kripto valuta… mozda i vezu dolar,euro, chf i funtu i tako su sad tu negdje sve

to već sve slično imaš kod XDR-a, za koji se špekulira da će postati nova svjetska valuta

Quote from Normani

How Much Debt Is the US In?

As of September 2022, the US national debt stands at $33.88 billion dollars.

Over the past 10 years alone, the U.S. federal debt has increased by more than a third. It went from $20.73 B in 2021 to $33.88 B in 2022.

neka njih.

ja čekam da mi "tržište" koje se nada nekom čudesnom oporavku još spusti dollar da mogu sav cash tu isprebacivati :S

Edited once, last by st-brajo: Merged a post created by st-brajo into this post. (October 17, 2022 at 8:45 PM).

• verdi
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,668
    • October 17, 2022 at 9:40 PM
    • #2,119
    Quote from D_artagnan

euro i funtu zaboravi odma. tko bi bio glavni po tom pitanju da je samo jedna valuta? imali smo taj pokušaj sa petro dolarom i vidjeli smo gdje nas je to dovelo. bile su dvije konferencije bretton woods koje su onda amenovali svi kojih se je nešto pitalo po tom pitanju. zašto je onda moćni sovjetski savez pristao na to nikada ozbiljno nije razmatrano. to je dogovor nuklearnih i svemirskih sila gdje se druge ništa ne pita. da vratimo kotač povjesti malkice u nazad. sssr je 1985. bio 25% svjetskog bdp i znamo kako je završio. amerika je danas zvanično 16% svjetskog bdp (ako je 12% dobro je bez da gledamo strukturu prihoda) proizvode malo ili ništa ali im je potrošnja cca 40% svjetskih resursa. njihova ekonomska, vojna i demografska snaga je šuplja priča. ne postoji način da svoju volju nameću bilo kojoj državi koja ima više od 100 miliona stanovnika. uskoro ćemo doći do te neke prelomnice gdje će iskočiti novi dogovori. naravno da se tu više neće ništa pitati stare kolonijalne sile. ili si za to da se sad opet nekoga u belgiji pita da li će padati kiša u kongu?

• D_artagnan
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,978
    Bookmarks
    1
    • October 17, 2022 at 10:17 PM
    • #2,120

Ne mislim konkretno dolar, euro, chf, funata ili neka druga… nego neka nova digitalna kripto koja ce biti blavna a sve se vezati drugo za to.

Jer blockchain tehnologija koja dolazi u sljedecim godinama je nesto novo koje ce sve modernizirati i drasticno ubrzati. Ako netko to ne kuzi, onda samo ima previse godina, pa nemoze to povezati, kako ce to sve funkcionirati kad se decentralizira….jbga ni za mobitele pred 10 godina nismo mogli zamisliti da ce biti na ovoj razini snage i mogucnosti…

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. SPAN (SPAN d.d.) 2.6k

• LodeRunner
      • May 26, 2021 at 12:21 PM
      • Dionice
      • LodeRunner
      • June 5, 2025 at 11:54 PM
    2. Odgovora
      2.6k
      Pregleda
      1.1M
      2.6k
    3. Blister

June 5, 2025 at 11:54 PM
    1. Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ? 10k

• zlocesti
      • September 18, 2020 at 8:28 PM
      • Tržišta kapitala - USA
      • zlocesti
      • June 5, 2025 at 10:42 PM
    2. Odgovora
      10k
      Pregleda
      2.9M
      10k
    3. Bankar

June 5, 2025 at 10:42 PM
    1. VLEN (Viktor Lenac d.d.) 2k

• accountant
      • February 14, 2020 at 12:36 PM
      • Dionice
      • accountant
      • June 5, 2025 at 10:08 PM
    2. Odgovora
      2k
      Pregleda
      914k
      2k
    3. sitnariba

June 5, 2025 at 10:08 PM
    1. LKRI (Luka Rijeka d.d.) 472

• harpun
      • February 13, 2020 at 6:27 PM
      • Dionice
      • harpun
      • June 5, 2025 at 5:38 PM
    2. Odgovora
      472
      Pregleda
      171k
      472
    3. umalo

June 5, 2025 at 5:38 PM
    1. KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.) 476

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:15 PM
      • Dionice
      • harpun
      • June 5, 2025 at 9:45 AM
    2. Odgovora
      476
      Pregleda
      208k
      476
    3. Dado

June 5, 2025 at 9:45 AM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• SPAN (SPAN d.d.)

Blister June 5, 2025 at 11:54 PM
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

Bankar June 5, 2025 at 10:42 PM
  • VLEN (Viktor Lenac d.d.)

sitnariba June 5, 2025 at 10:08 PM
  • LKRI (Luka Rijeka d.d.)

umalo June 5, 2025 at 5:38 PM
  • KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

Dado June 5, 2025 at 9:45 AM
  • INGR (INGRA d.d.)

misterno June 4, 2025 at 7:36 PM
  • Tvrtke s potencijalom za IPO

bluelionZG June 4, 2025 at 4:38 PM
  • ADPL (AD Plastik d.d.)

All June 4, 2025 at 4:34 PM
  • KOTR (Koncar Mjerni transformatori d.d.)

Dado June 4, 2025 at 1:38 PM
  • DLKV (Dalekovod d.d.)

All June 4, 2025 at 11:36 AM

Popularne Teme

• DRY BULK

10,486 Replies, 4 years ago
  • Utjecaj i posljedice ratova na tržišta kapitala

2,561 Replies, 3 years ago
  • Trumpove carine

20 Replies, A month ago
  • CORONA virus

3,567 Replies, 5 years ago
  • Politika, birokracija i pravosudni sustav kao ključni faktori sistemskog rizika na ZSE

1,894 Replies, 5 years ago

Tags

• Rat

Online korisnici na ovoj temi

• 1 gost
  1. Privacy Policy
  2. Kontakt