1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Financije i gospodarstvo
  3. Stručne rasprave

Utjecaj i posljedice ratova na tržišta kapitala

• brajakica
  • February 12, 2022 at 7:32 PM
  • zlocesti
    Majstor
    Reakcija primljeno
    9,313
    • March 30, 2022 at 8:37 PM
    • #1,761
    Pred nosom nam se upravo odvija zastrašujući fenomen, no nitko ne reagira: Globalno selo gori, a baba se češlja...
    Planetu prijeti recesija, inflacija, nestašice, pa i širenje sukoba, a globalni MSCI dionički indeks je lijepo porastao
    novac.jutarnji.hr

Mislim da smo svi slabovidni kada je u pitanju buduća kriza opskrbe plinom. Pred nosom nam je, al' ne vidimo.

Ili se nadamo da će se sankcije ukinuti kada nastupi mir ?

• brajakica
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    1,688
    • March 30, 2022 at 9:01 PM
    • #1,762

Rusi ce prije pasti na koljena nego zapad padne na koljena.

Ako rusi ne odustanu, zapad ce snositi posljedice od kojih ce se oporaviti, rusi ce svoj oporavak ako ikad cekati puno duze.

Ovo pisem 3 tjedna.

Kina moze puno pomoci putinu, to i radi, vrijeme je da se kinu

oznaci kao drzavu koja nije protiv genocida i agresije na suverenu europsku drzavu.

Potrosaci su na potezu.

Suzdrzimo se od kupovine kineskih proizvoda i rat ce prije zavrsiti.

Da nam je tumpavi u bijeloj kuci vec bi kinezi i svi ostali koji ne osuduju genocid imali 200% carinu na sve, okretali bi ocima i isla bi im para na usi ali bi ucinili ono sto je ispravno.

Odgadanje je samo gubljenje vremena.

"Kineski proizvodi nisu dobro dosli u europu ako podrzavaju

genocid u europi"

To je sve sto EU treba poslati u peking.

Kinezi moraju biti 100% sigurni da ce podrzavanje putinovog genocida imati svoju dugorocnu i visoku cijenu.

Kinezi 70% zarade ostvaruju u SAD i europi a jako mali dio u rusiji.

Sapienti sat

• tollway
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,181
    • March 30, 2022 at 9:13 PM
    • #1,763
    Quote from hugh
    Quote from zlocesti

https://www.index.hr/vijesti/clanak…om/2351785.aspx

Ni sam Vrag još ne zna kako će se ovo rasplesti

"znaju burze".........i vele nam da če sve biti skupo, plače iste, kamate veče, gospodarski rast manji pa zatim nikakav a da čemo svi živjeti bolje.......valja misle na onu komponentu da je za sreču potrebno zdravlja........samo mi nije jasno kako burze toliko "brinu o zdravlju" a ne o financijama....... :D .......za sad ni nemaju puno izbora dok ovi klauni koji paradiraju sa našom lovom omogučuju bogatima da budu još bezobraznije bogati..........te njihove parade mi skupo plačamo svakog dana na računima za sve što kupujemo......parada če završit kad raja ne bude više imala love za sve što je potrebno trošiti i konzumirati da bi ekonomije rasle.........jel tad nakon stagflacije na vrata kuca recesija........

to sam neki dan pokušavao objasniti prijatelju. rusima uveli za sada max moguće sankcije.... jadni kako li će živjeti i preživjeti... pusti ruse, oni će se uvijek nekako snači. navikli živjeti i puno goroim situacijama od ovoga. vrlo žilav, snalažljiv i fleksibilan narod.

a malo tko vidi da nas te iste sankcije udaraju sa svih mogućih strana!!! i bole nas već sada puno više nego li prosječnog rusa!! i malo tko je svjestan da će nas to jako boljeti i koštati godinama!! kaj mene briga kako će to osjetiti ruski narod dok ja već svakodnevno plačam i svaki dan ću plačati sve više!!!???

a ruski plin, nafta i ugljen još uvijek idu u zapadnu europu! kako bude ako putin zabrani isporuke? pola europe će biti u kolapsu!!! sa njemačkom na prvom mjestu! posljedično do svih nas!

• D_artagnan
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,978
    Bookmarks
    1
    • March 30, 2022 at 10:03 PM
    • #1,764

Zasto bi bila u kolapsu, preslozit ce se potrebe za energentima i idemo dalje

• StatusQuo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,117
    Bookmarks
    1
    • March 30, 2022 at 11:04 PM
    • #1,765
    Quote from tollway
    Quote from hugh

"znaju burze".........i vele nam da če sve biti skupo, plače iste, kamate veče, gospodarski rast manji pa zatim nikakav a da čemo svi živjeti bolje.......valja misle na onu komponentu da je za sreču potrebno zdravlja........samo mi nije jasno kako burze toliko "brinu o zdravlju" a ne o financijama....... :D .......za sad ni nemaju puno izbora dok ovi klauni koji paradiraju sa našom lovom omogučuju bogatima da budu još bezobraznije bogati..........te njihove parade mi skupo plačamo svakog dana na računima za sve što kupujemo......parada če završit kad raja ne bude više imala love za sve što je potrebno trošiti i konzumirati da bi ekonomije rasle.........jel tad nakon stagflacije na vrata kuca recesija........

to sam neki dan pokušavao objasniti prijatelju. rusima uveli za sada max moguće sankcije.... jadni kako li će živjeti i preživjeti... pusti ruse, oni će se uvijek nekako snači. navikli živjeti i puno goroim situacijama od ovoga. vrlo žilav, snalažljiv i fleksibilan narod.

a malo tko vidi da nas te iste sankcije udaraju sa svih mogućih strana!!! i bole nas već sada puno više nego li prosječnog rusa!! i malo tko je svjestan da će nas to jako boljeti i koštati godinama!! kaj mene briga kako će to osjetiti ruski narod dok ja već svakodnevno plačam i svaki dan ću plačati sve više!!!???

a ruski plin, nafta i ugljen još uvijek idu u zapadnu europu! kako bude ako putin zabrani isporuke? pola europe će biti u kolapsu!!! sa njemačkom na prvom mjestu! posljedično do svih nas!

Pa problemi inflacije nisu poceli od sankcija rusiji da bi sve strpali u isti kos.

• hugh
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    4,012
    • March 30, 2022 at 11:09 PM
    • #1,766
    Quote from StatusQuo
    Quote from tollway

Pa problemi inflacije nisu poceli od sankcija rusiji da bi sve strpali u isti kos.

naravno da nisu......to valjda svako zna.......ova situacija samo ju je pogoršala jel su majstori parade pre dugo paradirali i nisu činili ništa korisno.......organskog rasta nema odavno a "mišiči" rastu samo zbog stimulansa.........kad stimulansa ne bude u dovoljnoj mjeri, ode jaki biceps pa-pa.........a možda ga i uz neke stimulanse probuši pokoja iglica, kao balončić..........

• brajakica
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    1,688
    • March 30, 2022 at 11:47 PM
    • #1,767

ako nebi rusi odustalii i ako neka mini recesija, biti ce ocekivano i opravdano,marketi nece jace penalizirati.

Tko to ocekuje taj je do sada prilicno propustio u 2022.posebno na shippingu.

Mudar izbor nosi dobar rezultat i u najtezim vremenima?

Jos cekam da mi se sugerira sto je mudro i pametno uciniti sa 1mil kn casha osim "baciti kroz prozor" ? ^^

naloziti pec za centralno? 🤭

Pokloniti u humanitarne svrhe? :/

Ako netko zna ili misli da dionice nisu dobar izbor mora imati svoje misljenje sto je bolji izbor od dionica:?:

Ako ga ne zeli iznjeti tada se tu radi o taktici jedno mislim i radim suprotno komentiram? :/ =O :saint:

• bbkk0000
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    636
    • March 31, 2022 at 7:10 AM
    • #1,768
    Quote from brajakica

Crnjaci o kraju civilizacije za koronu nisu se ostvarili,mislim da nece ni za ovaj rat.

Jos jedan tihi reset pa na nove vrhove.

Ako imam mil kn u cashu sto da ucinim sa njima :?:

Pitanje prije svega za one koji su pesimisticno intonirani jer moraju imati neko svoje misljenje sto uciniti sa cashom?

Ako bas nista ne prodloze smatrat cu da je njihov projedlog da ga bacim kroz prozor :/ 🤪 ^^

Ja sam se odlucila za jake dividendne dionice i one koje bi trebale biti hedge protiv energetske krize.

Po ww3 crnjacima je atpl srusena na 340 a danas se moglo prodati za 480.

Promatrajmo dalje... 😁

Display More

Koliko se vidi sve je jako poskupljelo osim dionica tako da se slažem sa ovime..

• brajakica
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    1,688
    • March 31, 2022 at 8:24 AM
    • #1,769

Nekad se u zivotu mora izabrati i najmanje lose rjesenje.

Ne prihvacam serviranje prijedloga da ako nema super ili dobrog rjesenja da se umjesto najboljeg (najmanje loseg) izabere najgore rjesenje. =O

A upravo to iscitavam izmedu redova "realnog" pesimizma koji ne daje apsolutnu nikakvu alternativu ulaganju u dionice ili "bacanju casha kroz prozor", lozenje na njega i slicne alternative. 😁

rijetke su situacije da nema nema dobrih rjesenja medu dionicama, druga je stvar koliko smo sposobni to kvalitetno prepoznati.

Ako nismo nije za to kriv Mr market i mogucnost ulaganja u dionice.

Odvrtirte film unazad izaberite vremena po izboru pa cete se i uvjeriti da je mudro ulaganje na marketu i u najgorim vremenima najbolji ili medu najboljim izborima.

Zar nismo ovdje da stavimo glave skupa i da pokusamo naci najbolja ili barem bolja rjesenja na marketu :?:

Ukupnog znanja i iskustva ne nedostaje.

Dajmo svoje prijedloge i obrazlozenja i neka im vrijeme presudi. :) :saint:

Zlatek
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    568
    • March 31, 2022 at 8:31 AM
    • #1,770
    Quote from tiko1

iznenađuje oporavak rublje na razine prije invazije, to je kratkoročno dobro za adpl al dugoročno pokazuje da sankcije ne djeluju kako bi trebalo i da bi rat i sankcije mogle potrajati

Sankcije protiv Rusije su teški bulšit. Više štete Evropi nego njima. Rusija ima sve, Evropa nema ništa.

• mikromakrto
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,517
    • March 31, 2022 at 8:45 AM
    • #1,771

Što to točno Rusija ima, a Europa nema?

Jel stvarno potrebno izvlačiti sve usporedbe ruskog s gospodarstvom EU ili pojedinih članica? Prema podacima Svjetske banke, imaju GDP PC od 10k dolara, a ova naša zemljina 14k. Oni su u rangu Bugarske.

Da, imaju naftu i plin. Od koje koristi ima 10 ljudi u državi. Ostalih 120 milijuna ljudi je mrvicu iznad siromaštva. Ogromni vojni proračun koji se većinom troši na plaće upućuje na jasnu stvar; to nije vojska, to je nakupina uhljeba. Zvuči poznato, a rezultati su jasno (ne)vidljivi ovih dana u Ukrajina. Masovna granatiranja civilnih ciljeva, bez napretka, čisti ratni zločin. Rusija nikome u ničemu ne treba biti uzor.

• brajakica
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    1,688
    • March 31, 2022 at 9:06 AM
    • #1,772

Trenutno za mene shipping medu dionicama ulazi u bolje izbore.

Isplacuje velike ili najvece dividende,bilance su sada puno bolje, svijet uvijek treba prijevoz, manje ako je kriza ali ima tu dosta drugih faktora koji daju realno ocekivanje izostanka ozbiljnije krize i brzeg oporavka od drugih,opsirnije na drugim threadovima.

Van dionica mooozda bi svijesno kupila dosta precijenjene stanove racunajaci sa moguce manjim gubitkom u odnosu na drugo.

rentanje nosi dodatan prihod ali sa krizom cijene rentanja padaju i prodaja je dug i skup proces,borba sa najnmoprimcima oko placanja rente i racuna i popravaka, natezanje sa majstorima,

natezanje sa drugim sustanarima oko 100 stvari...

lose osobno iskustvo,rentanje kosta zivaca, narusava kvalitetu i skracuje zivot.

Kazu da los izbor dionica moze imati iste nuspojave :/ :saint:

• komot
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,346
    • March 31, 2022 at 9:40 AM
    • #1,773

Tako je. I nikad u povijesti se nije pokazalo da je dugoročno vezanje za Rusiju nekoj državi donijelo prosperitet.

Baš sam računao neki dan GDP PC za Hrvatsku s ovim novim službeniim brojem stanovnika i ispalo je oko 16 500 dolara. Dosta su loši ti podaci koje možemo iščitati na webu. Barem za našu zemlju koja im očito nije nešto zanimljiva za analizu.

Zlatek
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    568
    • March 31, 2022 at 10:04 AM
    • #1,774

Što vam znači fckng GDP PC kad nemate za jesti i smrzavate se?

I koliki će vam biti GDP sutra kad vam stane proizvodnja bez energenata i sirovina?

• komot
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,346
    • March 31, 2022 at 10:17 AM
    • #1,775
    Quote from Zlatek

I koliki će vam biti GDP sutra kad vam stane proizvodnja bez energenata i sirovina?

A ništa ne znači. Samo je meni još uvijek toplo, a nebi mi škodilo i da malo smanjim s hranom.

A koliko vidim ruski plin i dalje putuje cijevima i sirovine stižu i dalje.

A to pitanje sankcija prema Rusiji za koje tvrdite da više štete Evropi nego Rusiji je itekako i poruka za sve buduće napadače i hvala k_rcu da se zapadni svijet konačno ujedio po pitanju toga jer ko zna gdje bi bio kraj ruskom imperijalizmu i kakve bi situacija bila u našem bližem susjedstvu s ludim Dodikom da se Ruse pustilo da rade kaj hoće.

Te sankcije će biti udar na standard europljana, ali ne vjerujem da ćemo biti gladni i smrzavati se mada bi i ta cijena ne bi bila prevelika da se stane na kraj Putinu.

• mikromakrto
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,517
    • March 31, 2022 at 10:18 AM
    • #1,776
    Quote from Zlatek

Tko se to smrzava i gladuje zbog Rusije? Samo oni koji su se vezali uz Rusiju poput Bjelorusije i Srbije. Sve veliki ljubitelji Rusije i Putina, a nitko da bi tamo otišao živjeti već bježe na Zapad. Rusija zadnjih 105 godina svijetu izvozi samo rat, siromaštvo, stradanje, korupciju i kriminal, a ne naftu i plin.

Zemlju koja je dala svjetske klasike u književnosti, glazbi, umjetnosti, vrhunske inženjere, znanstvenike i doktore, pretvorili su u rasadnicu ratnih zločinaca, bolesnih ideologija i nasilja.

• hugh
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    4,012
    • March 31, 2022 at 10:21 AM
    • #1,777
    Quote from brajakica

Trenutno za mene shipping medu dionicama ulazi u bolje izbore.

Isplacuje velike ili najvece dividende,bilance su sada puno bolje, svijet uvijek treba prijevoz, manje ako je kriza ali ima tu dosta drugih faktora koji daju realno ocekivanje izostanka ozbiljnije krize i brzeg oporavka od drugih,opsirnije na drugim threadovima.

Van dionica mooozda bi svijesno kupila dosta precijenjene stanove racunajaci sa moguce manjim gubitkom u odnosu na drugo.

rentanje nosi dodatan prihod ali sa krizom cijene rentanja padaju i prodaja je dug i skup proces,borba sa najnmoprimcima oko placanja rente i racuna i popravaka, natezanje sa majstorima,

natezanje sa drugim sustanarima oko 100 stvari...

lose osobno iskustvo,rentanje kosta zivaca, narusava kvalitetu i skracuje zivot.

Kazu da los izbor dionica moze imati iste nuspojave :/ :saint:

Display More

skužili smo.......na svim temama ste napisali da je shipping najbolji........ok, znamo, kužimo.........znali smo i na 190 kn..........sad dajemo malo prilike kupovati onima koji to nisu skužili ranije......al nešto ih je jako malo........

• StatusQuo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,117
    Bookmarks
    1
    • March 31, 2022 at 10:41 AM
    • #1,778

Za one koji govore kako su ukrajinci ostali zateceni i ne pripremljeni za rat, pogledajte ovaj video predsjednikovog savjetnika iz 2019 koji jos onda govori da je rat neizbjezan i da ce se desit 99% jer kojim god putem krenili opet bi zavrsilli u ratu

A njegova voljna uloga uu svemu nije zanemariva

Arestovych is a graduate of the Odessa Military Academy, he has a diploma of military translator. According to data that need further confirmation, from 1994 to 2005 he worked in the Chief Directorate of Intelligence of the Ministry of Defence of Ukraine and is a reserve major.

Since 2014, he has been preparing combat units under the People's Reserve program, organizer of a charity fund to provide psychological support to the military in the ATO zone (2014—2017).

• havi
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,895
    • March 31, 2022 at 11:04 AM
    • #1,779
    ‘Invazija na Ukrajinu je maska, Putin zapravo izvodi najveću energetsku krađu u povijesti‘
    Je li Putnova invazija priprema za budućnost u kojoj ‘zelena‘ EU ionako neće računati na ruske energente, ali netko drugi hoće?
    www.jutarnji.hr

Zanimljiv clanak, rusima istok, ukrajincima zapad, evropa i usa se povlace, imamo energente , biznis dalje funkcionira, za par godina nitko se nece sjecat rata u Ukrajini osim Ukrajinaca i rusa, zivot ide dalje, ni prvi ni zadnji puta .

• toluen
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,665
    • March 31, 2022 at 11:28 AM
    • #1,780

Opet se vraćamo onom temeljnom - pratite tok novca. Nepogrešivi pokazatelj što se zapravo radi dok mi gledamo predstave.

Najbliži primjer tome mi je bio slučaj iz početaka demokratske RH - dva vrlo utjecajna saborska zastupnika suprotnih strana koji su se u Saboru žestoko sukobljavali - reklo bi se da će se poubijati koliko su se napadali u saborskim klupama. A ono što se javno nije znalo - u stvarnom životu su bili vrlo uspješni poslovni partneri. Toliko.

Zelenski je profesionalni glumac, ali ni ostali ne zaostaju. Akademija je dala Oskare krivim glumcima. Inače poanta izvrsnog glumca je da se toliko uživi u ulogu da je nemoguće razlikovati da li glumi ili je stvarno. Pa sad pogledajte svjetsku političku scenu i recite tko je tu pravi, a tko glumac. Odgovor je - svi glume, to je takva pozicija. A novac - kao Začin iz Dune - samo teče neznanim nam putima.

A raja naravno uvijek iznova puši staru foru - "Kruha i igara"

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. SPAN (SPAN d.d.) 2.6k

• LodeRunner
      • May 26, 2021 at 12:21 PM
      • Dionice
      • LodeRunner
      • June 1, 2025 at 10:16 AM
    2. Odgovora
      2.6k
      Pregleda
      1.1M
      2.6k
    3. mooji

June 1, 2025 at 10:16 AM
    1. ADPL (AD Plastik d.d.) 3.2k

• Admin
      • February 12, 2020 at 2:06 PM
      • Dionice
      • Admin
      • June 1, 2025 at 9:03 AM
    2. Odgovora
      3.2k
      Pregleda
      1.5M
      3.2k
    3. Zvjezdani

June 1, 2025 at 9:03 AM
    1. Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ? 10k

• zlocesti
      • September 18, 2020 at 8:28 PM
      • Tržišta kapitala - USA
      • zlocesti
      • May 30, 2025 at 4:39 PM
    2. Odgovora
      10k
      Pregleda
      2.9M
      10k
    3. accountant

May 30, 2025 at 4:39 PM
    1. DLKV (Dalekovod d.d.) 3k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:29 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 29, 2025 at 10:15 PM
    2. Odgovora
      3k
      Pregleda
      1.3M
      3k
    3. umalo

May 29, 2025 at 10:15 PM
    1. ERNT (ERICSSON NIKOLA TESLA d.d.) 942

• Admin
      • February 12, 2020 at 2:13 PM
      • Dionice
      • Admin
      • May 29, 2025 at 6:35 PM
    2. Odgovora
      942
      Pregleda
      495k
      942
    3. alfa1

May 29, 2025 at 6:35 PM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• SPAN (SPAN d.d.)

mooji June 1, 2025 at 10:16 AM
  • ADPL (AD Plastik d.d.)

Zvjezdani June 1, 2025 at 9:03 AM
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

accountant May 30, 2025 at 4:39 PM
  • DLKV (Dalekovod d.d.)

umalo May 29, 2025 at 10:15 PM
  • ERNT (ERICSSON NIKOLA TESLA d.d.)

alfa1 May 29, 2025 at 6:35 PM
  • Što smo danas tržili

Meri May 29, 2025 at 10:36 AM
  • Implementacija AI tehnologije u investiranju i bihevioralne financije: analiza i utjecaj na investicijske odluke individualnih investitora

imavrek May 29, 2025 at 10:24 AM
  • Trumpove carine

pod_zidom May 29, 2025 at 9:32 AM
  • Svaštara (offtopic postovi iz raznih tema)

umalo May 29, 2025 at 9:29 AM
  • Hrvatski ETF fondovi

Bokyklc May 28, 2025 at 8:01 AM

Popularne Teme

• DRY BULK

10,486 Replies, 4 years ago
  • Utjecaj i posljedice ratova na tržišta kapitala

2,561 Replies, 3 years ago
  • Trumpove carine

20 Replies, A month ago
  • CORONA virus

3,567 Replies, 5 years ago
  • Politika, birokracija i pravosudni sustav kao ključni faktori sistemskog rizika na ZSE

1,894 Replies, 5 years ago

Tags

• Rat

Online korisnici na ovoj temi

• 2 gostiju
  1. Privacy Policy
  2. Kontakt