Utjecaj i posljedice rata u Ukrajini na tržišta kapitala

• Mislim da nije moguc jer bi rusi sigurno izgubili rat protiv drzave sa 44 mil stanovnika.

Usljedila bi velika materijalna vojna pomoc zapada.

Oni koji brane svoju drzavu pobijeduju.

Poraz rusije kao u afganistanu.

I placanje velike odstete kada bi rat zavrsio.

Morali bi vratiti i Krim ukrajini.

Putin blefira,diplomatski ce dobiti garanciju duze odgode razmatranja za primanje ukrajine u nato.

Posljedice rata bi bile za neke negativne,za neke pozitivne.

• Meni se tu čini da se ukrajina sprema vojnim putem vratiti krim i dombas, a ne da rusi prijete invazijom. I ne treba željeti poraz nuklearnoj sili, nekako se ne uklapa u današnje eko/zelene/anti CO2,metan trendove

• Ukrajina je nemocna jer nema vojnu tehniku i ne pomisljaju na pokusaj.

Putin je paranoican i ne zeli ukrajinu u nato savezu.

Po njegovim mjerilima preblizu rusiji.

Rusija ima naftu i plin i ovisi o potrosnji europe i kine.

Ratom bi uzdrmali cijenu nafte i plina.

Rusija si ne moze priustiti rat.

Bio bi to ludi i skupi potez sa

velikim negativnim financijskim posljedicama.

Totalna izolacija zapada i placanje ratne odstete na kraju.

Ako se priklone kinezima oni ce ih isisati kao pijavice dok ce im trebati fosilni izvori i pregaziti na kraju.

Zapad ne zeli pregaziti ruse, samo ih zeli drzati pod kontrolom.

Kada su bili na koljenima nudilo im se u nato i EU ali su htjeli biti vazni i neovisni.

Sada su ovisni o kineskom uvozu nafte i plina i postat ce nevazan poltron kine.

Ako si Putin izabere kineze i rat sa zapadom.

Sam pao,sam se ubio.

• Ne postoji nikakav "Zapad" postoji konglomerat državna različitih interesa... Tzv Zapad je više razjedinjen na ovu temu nego ikada unazad do prije početka WW2. Putin nije paranoičan jer SAD žele pregazit Ruse kao što su uvjek i željeli. Barem veliki djelovi od lijevih do desnih političara u SAD, narod niko ne pita ništa.

...i zaboravimo ono što smo naučili kad smo bili mali. Propuh ne ubija, propuh u ovoj krizi spašava. (D.B.)

• Nitko zdravog razuma ne moze sanjati gazenje nuklearne sile jer bi to bio kraj za sve.

Rusi nikad nisu htjeli prihvatiti demokratski model, zele cvrstu ruku,pate za velikom i vaznom rusijom iz hladnog rata.

Kinezi ih presisali i zauzeli mjesto br. 2 pa su dodatno iskompleksirani i frustrirani.

promatrajmo gdje ce ih cvrsta ruka odvesti,uz koje posljedice.

Za 20-30 godina fosilni izvori gube ne vaznosti i sto ce ostati rusiji?

• Rusi nisu mogli ništa Ukrajini 2014, a kamoli što mogu danas i to nakon što je Ukrajina obučila 200k profi vojnika(i još toliko rezervista) koji su usput i veterani rata u Donbasu. Ukrajina 7-8 godina ozbiljno ulaže u svoju vojsku, uz to dobili su par milijardi dolara vojne ino pomoći.

Sukob sa Rusijom treba bezličnoj američkoj administraciji koja želi ispeglati nepostojeći imiđ Bidena, imaju svaki dan 3k mrtvih od corone, inflaciju od 7,5%, sranje koje su napravili sa američkom južnom granicom i povlačenjem iz Afganistana, te Trumpa koji im stalno puše za vratom željan osvete.

Također i ovo nedavno ubijanje ISIS-ova čelnika kako bi se Bidni prikazao kao odlučan predsjednik je bio totalni fijasko, sa desetak mrtvih civila I srušenim američkim helikopterom.

• Rusi su jaki kao i amerikanci, kada se ispaljuju rakete iz aviona na kilometre, kada se puca iz tenkova na kilometre.

Kako su prosli u afganistanu i rusi i amerikanci?

Amerikanci neka posalju rakete protiv tenkova i aviona i bit ce to brzi fijasko rusa.

Kada bi se poceli brojati mrtvi ruski vojnici koji ginu radi gluposti rat bi brzo prema kraju.

Uvijek bi ostalo u povijesti zapisano kao sramotan agresivan rat rusa.

Platili bi i ratnu odstetu da drugi puta dodatno promisle i nadam se da bo bilo primorani vratiti krim.

Ukrajinaca ima 44 mil i to nebi proslo, bio bi to ludi pokusaj.

Zapad nebi slao svoju vojsku ali bi poslao koliko treba najmodernijeg oruzja + srce koje brani svoje i rat se ne moze izgubiti.

Kod raspada SSSRa ukrajina se odrekla i dala unistiti svoj dio nuklearnog oruzja na zahtjev zapada.

Da nije dali bi danas rusija drzala vojsku na granicama ?

Zapad sada ima moralnu obavezu maximalno pomoci ukrajini sa dostavom oruzja.

• *brajakica, naj se ljutiti ali pristupaš analizi teme vrlo površno,nekih lokalnih sukoba ili podrške separatistima možda da ali rata u pravome smislu neće biti bez obzira koliko se tko razmeće perijem...niti je ruska vojska tako jaka kako se to pokušava prikazati, američka je još slabija a europske niti nema a ukrajinci su objektivno prepušteni sami sebi dok svi okolni subjekti preko njih pokušavaju odraditi neke svoje interese.

nadalje, osnova, srž svega ovoga oko ukrajine je upravo američka opstrukcija svj. pravnog poretka za koje je poligon bio upravo na ovim našim prostorima odnosno jugoslavenskim republikama da bi u konačnici model testirali sa abanskim separatistiima, aneksijom i zatim kao samostalnu republiku priznanjem odmetnute srpske pokrajine kosovo...rusi su tada uvidjeli da se to može i po istome modelu ti se sada to događa u ukrajini...

• kolege

prije bilo kakve rasprave o ukrajini mislim da bi trebali malo prelistati povijest iste, kao i etnički i vjerski sastav stanovništva, a pogotovo povijest krima. iznenadit ćete se kojekakvim nepoznatim činjenicama koje nitko ne spominje. prema onome što mi poznato, susjedna nam BiH prije tridesetak godina je bila mala beba prema sadašnjoj ukrajini i svim njezinim problemima. ako su bosnu prozvali burem baruta, onda je ukrajina cijelo skladište!!

i još prste gura i europa i ameri i nato? tko će zadovoljiti te sve interese? po meni samo status quo situacija, a sve ostalo je bidenova prestava za javnost kako bi europi (prvenstveno njemačkoj) uvalio svoj ukapljeni plin umjesto sjevernog toka.

• SAD: Ako Rusi napadnu, osakatit ćemo im ekonomiju. Ruski ambasador: Boli nas ku**c

:rolleyes:

a što bi im drugo trebali i reći......ovog zapadnjačkog stvaranje panike petkom popodne ni sami se rusi nebi posramili......kao da izazivaju ruse da krenu što prije a ovima se nikud ne žuri........oni su se postavili a ovi nek dalje laprdaju što hoće jel to jedino i znaju a učiniti išta iovako su nesposobni.......puno baba - kilava djeca.......vidim da su za vikend potrebe i novi soj virusa izmislili danas ako ovo sa rusima ne upali........

• kolege

prije bilo kakve rasprave o ukrajini mislim da bi trebali malo prelistati povijest iste, kao i etnički i vjerski sastav stanovništva, a pogotovo povijest krima. iznenadit ćete se kojekakvim nepoznatim činjenicama koje nitko ne spominje. prema onome što mi poznato, susjedna nam BiH prije tridesetak godina je bila mala beba prema sadašnjoj ukrajini i svim njezinim problemima. ako su bosnu prozvali burem baruta, onda je ukrajina cijelo skladište!!

i još prste gura i europa i ameri i nato? tko će zadovoljiti te sve interese? po meni samo status quo situacija, a sve ostalo je bidenova prestava za javnost kako bi europi (prvenstveno njemačkoj) uvalio svoj ukapljeni plin umjesto sjevernog toka.

Moram priznat da ovo nisam znao, to je ne za film, nego seriju snimit .

• i sad još proučite malo etnički i vjerski sastav stanovništva.... i dodajte činjenicu da vlada ukrajine NE PRIZNAJE RUSE kao nacionalnu manjinu već ju smatraju ukrajincima, a pola ukrajinaca ovako ili onako ima nekakve veze sa rusijom..... i eto ti košmara.

da, u tome je problem. nitko od novinara ne ide istraživati, već samo tresne i gotovo. istina je uvijek negdje na pola puta.

• Nista nije crno-bijelo, uvijek su neki interesi u pozadini. Iako realno svejedno u kojoj drzavi zivis. Bitno je da dobro zivis od svog rada.

Koji ce ti ku…c drzava ako ne mozes dobro zivjeti u njoj nego moras iseljavati vani da bi mogao normalno zivjeti.

• točno je to kolega.

ali bi onda bi barem polovica od osam mlrd stanovnika živjela u petnaestak uređenih država!!??

po meni najvažnije jest prilagoditi se najbolje što možemo tu gdje jesmo i gledati svoga posla.

uostalom, i vani kamo god da dođeš se moraš prilagoditi. tko voli neka proba. niti tamo nije med i mlijeko, a običnom malom čovjeku ni tamo nije sjajno.

• Ne znam čemu čuđenje. Ukrajinci i bjelorusi nisu nisu postojali dok komunisti nisu crtali granice. Jedino europsko od te cijele priče je galicija koja je bila u sklopu austougarske. A krim je ruski od kad je i rusije.

• Ne znam čemu čuđenje. Ukrajinci i bjelorusi nisu nisu postojali dok komunisti nisu crtali granice

Naravno da su postojali, odnosno razvijali su se kao zaseban etnitet od slavenskih plemena koja su bila pod Mongolima.

Bjelorusi su nastali od pravoslavnih slavenskih plemena po vlašću Litve, Ukrajinci od pravoslavnih slavenskih plemena pod vlašću Poljske, dok su Rusi razvili svoj zaseban identitet pod Mongolima. Nemoj molim te su srbijansku propagandu gutati. Nitko nije nastao od nikoga, već su se sva tri etnosa razvijala zasebno, nakon propasti Kijevskog Rusa.

1280px-Irp1569.jpg

• malo si gruntam o tim sankcijama kojima zapad prijeti Rusiji pa se pitam zašto oni nisu ruse sankcionirali več kada su počeli dovlačiti tolike vojnike i naoružanje na granicu ako im toliko stalo da Ukraine?......pa nisu li sami potezi tolikog gomilanja vojske i naoružanja dovoljni za to?........ nije ih valjda Putin poslao na izlet na granicu?.......poslao ih je valjda kao prijetnju pa su valjda i oni mogli več odavno odgovoriti na to.......svojim nečinjenjem samo su im dali krila pa sada to koriste kako im u kojem trenutku odgovara......samo politika i biznis, ništa drugo......sve mi izgleda da bi im ovaj slučaj potencijalnog ratnog stanja mogao služiti kao savršen izgovor za sve krive politike.......od monetarnih i ekonomskih pa nadalje........kad više neznaju što bi izmislili, eventualni rat je savršen paravan za sve.......

• kad pogledaš vijesti koje dolaze, ratnu histeriju i eventualni sukob više izazivaju treče strane nego i jedna od onih koje bi trebale bit uključene u sukob.........nadam se da je ovaj "vikend rat" okončan putem medija, i da sljedeći tjedan svi smireni i staloženi mogu nastavit razgovarat kako bi izbjegli krvoploriće jel nitko pametan to ne želi a sve mi izgleda da dvije "zaračene" strane najmanje žele rat........