Mitkko što je dobra prilika na zse na par godina?
Dionice za dugoročno ulaganje
-
-
-
Mitkko što je dobra prilika na zse na par godina?
Ne znam šta je najbolje, ne volim ni davati preporuke, ali mogu reći šta ja trenutno imam ili pratim na ZSE. Možda bude dobro, a možda i ne bude
Računam da će inflacija rasti i potrajati pa su mi onda logična oaza bulkeri. JDPL mi je trenutno najveća pozicija.
Ako inflacija poraste i potraje, centralne banke će morati početi dizati kamate pa će se i bankama povećati profiti - zato imam malo HPB. Još uvijek se educiram o bankarskom sektoru i planiram povećati poziciju kada se za to ukaže prilika. Evo citat iz jednog članka o utjecaju povećanja kamata na profit banaka. Kažu da povećanje kamata od samo 100bps će povećati profit banaka za 20%.
"Of course, the real inflation outcome is still uncertain, but the consensus view is that consumer prices will accelerate over 2021 and 2022 but slight overshoots will not be persistent (as described in the previous chapter). However, will inflation bring interest rates back and help European banks to substantially improve their profitability and further boost their market valuations? In a potential Goldilocks scenario of modest inflation accompanied by modest rate rises, Stuart Graham, one of the most renowned banking analysts in Europe, showed in his analyses that even a +100bps parallel shift could boost European banks’ profits by +20%[1]."
Pratim šta se događa i sa tankerima, pa zato pratim TPNG. Nisam još ništa kupio, ali planiram kada se za to ukaže prilika.
Građevinarstvo mi je struka, već sam jako izložen tom sektoru kroz moj redovni posao pa nemam plan dodatno ulagati u građevinare na ZSE. Također, predobro poznajem taj sektor pa se ni ne usudim ulagati u građevinare koji su na ZSE-u
Turiste uopće ne pratim, ne znam kakvi su im fundamenti, to mi je skroz nepoznanica, a ne volim ulagati u ono što ne poznajem. To što brojimo gužve na autocestama mi nikako nije dovoljno. Turistička smo zemlja pa se planiram jednog dana i turistima ozbiljnije pozabaviti, ali sada jednostavno za to nemam vremena.
-
Po meni se jedna dionica cesto ''overlook-a'', a to je TUHO. Realnost, koja se po meni i precesto izbjegava kod nas, turizam! I ulaganje u turizam i turisticke dionice! Iskreno, apsolutno ne pratim valamare, arene itd... ali pratim Turist hotel. Nemam ju puno istina, ali ju ne planiram prodati! (naravno ako prilike to dozvole). Poslovanje im je ''obiteljsko'', rast je stalan, cijena je konstantno u porastu.
Vrijednost mozda ne raste nekim enormnim postotkom, ali je dobra konstanta i meni je jedna sigurna luka u moru svega na ZSE.
Turizam je sadasnjost a i buducnost Hrvatske i tocka.
Svi imaju sve, ali samo Hrvatska ima obalu, ljepotu i ono sto svatko iz Europe treba, Tajland u Europi. Turisthotel prvenstveno ulaze u podizanje kvalitete trenutnih kapaciteta, a manje u nekakvo sirenje. Sto je na kraju krajeva i neki trend i razuman razvoj dogadaja (i upravo ono sto svima treba).
Fokus je sjeverna Dalmacija i regija Zadra i to moze samo rasti.
Takoder, HT kao no brainer i trenutno brodarski sektor, ali brodarski sektor je volatilan i moze se tu svasta izmjeniti u vrlo kratkom vremenskom roku (bez obzira na svacija naklapanja)
-
opet hvala kolegi mittko!
imamo gotovo identična razmišljanja vezano za navedene dionice. hpb i jdpl ne planiram više kupovati. za naše prilike imam ih sasvim dovoljno.
eh, taj nesretni TPNG.... kupio ga negdje u prosincu računajući da će se sektor prvi oporavati, a zatim da će kasnije krenuti i ostali brodarski sektori. međutim, dogodilo se kao što znamo, upravo suprotno! svi drugi brodari eksplodirali, a tankeri još dodatno pali! sva sreća da smo na tromom tržištu gdje je gotovo nemoguće zakasniti. u ožujku prodao tpng i maistru (obje sa minusima 3-4%) i počeo kupovati atpl. pokazalo se kao odličan potez!!
kaj sada sa tpng!!?? i index bcti i dionica mi izgledaju kao da stružu po dnu (iako ne isključujem mogučnost da se netko do fi q3 još par puta rastepe po bidu), potegnuti će to svi znamo, kad-tad! nisam pametan kaj napraviti. počekati q3 za koji nemam uopče ideju kakav će biti ili početi lagano skupljati.
-
Jao, ovu temu je trebalo odavno otvoriti jer forumaši su samo aktivni na trejderskim dionicama. Po meni je otkljucavanje vrijednosti na ZSE dosta nezgodno a dionice su mahom jednostavno podcijenjene ako ne isplaćuju dividendu (sapn, hpb, vlen...) Shodno tome ja se krcam onda samo dividendušama koje su po meni puno realnije vrednovane ali imaju i daleko manje potencijala za rast. Shema mi je onda da jednostavno ubirem i reinvestiram dividendu i tako povećavam vrijednost portfelja iako i vrijednost samih dionica lagano raste, barem za sada. Dividendne dionice svrstavam u više grupa, npr ht i zaba su mi za sadašnjost, adpl, ernt i mdka za sadašnjost i budućnost a atgr, kodt2 i adrs2 čisto za budućnost. Vodim se po fundamentima i potencijalu tržišta a rizik si smanjujem diverzifikacijom portfelja mada sam daleko od toga da mi je portfelj jednoliko disperziran.
Nisam neki veliki stručnjak i ne mogu radit neke dubinske analize nego površno ali najbolje sto mogu i znam analiziram kvartalna izvješća. Alternativa mi je držati lovu na banci i zagarantirano pu$it na inflaciji. Trenutno su kamate na oročenu štednju oko 0,1%...
-
Jao, ovu temu je trebalo odavno otvoriti jer forumaši su samo aktivni na trejderskim dionicama. Po meni je otkljucavanje vrijednosti na ZSE dosta nezgodno a dionice su mahom jednostavno podcijenjene ako ne isplaćuju dividendu (sapn, hpb, vlen...) Shodno tome ja se krcam onda samo dividendušama koje su po meni puno realnije vrednovane ali imaju i daleko manje potencijala za rast. Shema mi je onda da jednostavno ubirem i reinvestiram dividendu i tako povećavam vrijednost portfelja iako i vrijednost samih dionica lagano raste, barem za sada. Dividendne dionice svrstavam u više grupa, npr ht i zaba su mi za sadašnjost, adpl, ernt i mdka za sadašnjost i budućnost a atgr, kodt2 i adrs2 čisto za budućnost. Vodim se po fundamentima i potencijalu tržišta a rizik si smanjujem diverzifikacijom portfelja mada sam daleko od toga da mi je portfelj jednoliko disperziran.
Nisam neki veliki stručnjak i ne mogu radit neke dubinske analize nego površno ali najbolje sto mogu i znam analiziram kvartalna izvješća. Alternativa mi je držati lovu na banci i zagarantirano pu$it na inflaciji. Trenutno su kamate na oročenu štednju oko 0,1%...
ADPL, ERNT i MDKA - Jedino što vrijedi
KODT - vrijedi, ali vrijedilo je i Gorenje
Podravka, vrijedi, ali dividenda je marginalna
Ono što ne isplaćuje dividendu, nije vrijedno klika mišem..
Za tradere koji raspolažu stotinama tisuća pa i milijuna kuna, vrijede neka druga pravila, naravno..
Priča se o traderskim dionicama da se zarade novci za dionice koje se skupljaju u tišini.
-
Možda definirati šta bi značilo dugoročno?
1,2,3,5,8,13 ili vise godina?
-
Mislim da na ZSE ne postoji niti jedna dionica koju možeš kupiti i zaboraviti na par godina.
Agencije koje bi trebale regulirati i kontrolirati tržište su pod kontrolom politike a naši političari rade što žele i smiju nam se u lice.
Nepovjerenje u ovakvo TK najbolje oslikava činjenica da veliki novci stoje u bankama na štednji (beskamatnoj) a na burzi trguju samo mirovinski fondovi. Ovdje, a i na drugim forumima, često se piše da naši ljudi ne znaju investirati, samo drže novce u čarapi. To nije istina, ne investira se zato što su investitori na ZSE previše puta bezočno opljačkani a ljudi to ne zaboravljaju. I znaju da se ništa nije promjenilo.
Zato i jesu cijene nekretnina tako visoke, prodavači zlata prosperiraju i sl.
ZSE je mala, mala, premala i smrdljiva bara prepuna krokodila.
-
Mislim da na ZSE ne postoji niti jedna dionica koju možeš kupiti i zaboraviti na par godina.
Agencije koje bi trebale regulirati i kontrolirati tržište su pod kontrolom politike a naši političari rade što žele i smiju nam se u lice.
Nepovjerenje u ovakvo TK najbolje oslikava činjenica da veliki novci stoje u bankama na štednji (beskamatnoj) a na burzi trguju samo mirovinski fondovi. Ovdje, a i na drugim forumima, često se piše da naši ljudi ne znaju investirati, samo drže novce u čarapi. To nije istina, ne investira se zato što su investitori na ZSE previše puta bezočno opljačkani a ljudi to ne zaboravljaju. I znaju da se ništa nije promjenilo.
Zato i jesu cijene nekretnina tako visoke, prodavači zlata prosperiraju i sl.
ZSE je mala, mala, premala i smrdljiva bara prepuna krokodila.
Svugdje je isto.
The Big Short (2015) - FrontPoint Partners confronts Morgan Stanley Risk Assessors and S&P"...apparently, uh, tying up six years of insurance payments in hopes of housing Armageddon is not a prudent investing.""...Okay. I want you to walk back in ...youtu.be -
Bez veze pitanje dugoročnog ulaganja, isto koja banka će davati fiksne kamate dugoročno.
Ima podcijenjenih dionica u koje bi se isplatilo nešto ubost ali kod istih je problem nelikvidnosti. U slučaju korekcije ili krize nedaj bože recesije povratak na uloženi kapital na ZSE može trajati godinama (od pada index sa 5000 bod.zamisli ljude koji su tada kupovali KOEI, Dlkv, ddjh. Ili korekciju izazvanu Agrokora) . Svako vrijeme i poremećaji imaju svoje prednosti i mane ali dugoročno na 3 do 5 gd tesko je procijeniti..
Osobno bi uložio u fondovske dionice i društva koja isplaćuju dividendu.
U tom slučaju bolje kupiti udjele u nekom mješovito fondu.
Dionice i dugorčnost na ZSE hmm????
-
-
Do nekih 5 god. može se nać nešto i na našoj ZSE baruštini.
To bi bile, za mene, uhodane dosadne firme s velikim tržišnim udjelom ATGR, HT i slično. AUHR je isto vrlo zanimljiva zanemarena firma, sa lijepom redovnom divkom.
-
Možda definirati šta bi značilo dugoročno?
1,2,3,5,8,13 ili vise godina?
Ovisi o osobnoj godini proizvodnje...
-
Kod nas u Hrvatskoj, ako gledamo povijesno dugoročno, sigurne luke su bile osiguravajuće kuće i banke. Ali možda se vremena mijenjaju ipak.
-
Ja sam stalno, dakle dugoročno, već 15 godina u KODT i TUHO. I nije mi žao.
-
pitanje je ključno pravne sigurnosti. Kako je moguće da Ledo Jamnica vrijedi 0,00 kn. Moguće je. Lako moguće. Kako je moguće da se desi LEI broj i odradi se Pevec dioničari ovako. U USA se za to ide 1.000 godina u zatvor itd. Ima dobrih kompanija ali je pitanje pravne sigurnosti. Odnosi se i na državne firme Janaf Hpb ACI ali i na privatni sektor jednako. Dugoročno ulaganje na ZSE je super riskantno jer ekipa koja je uigrana rješava za sebe i ono što nije realno moguće na uređenim burzama. Primjer najbolji je Pevex. Burza sama je tajila ključne podatke mjesecima koji su utjecali na cijenu. Sigurno je da Adris Ernt Kodt Adpl podravka izgledaju dugoročno solidno ali dugoročno na zse je i 365 dana.
-
Možda i span?
-
Možda i span?
Sigurno se nameće i to pitanje......za sada je to dugoročno bilo od upisa dionice pa sve do prvih 5 minuta trgovanja.......
-
dionice za dugoročno ulaganje je pojam koji je već gotovo završio u ropotarnici povijesti. nisu više ovo buffetovske 60-te, 70-te ili 80-te. i ekonomski ciklusi su sve kraći, tempo je sve brži, tehnika i tehnologija svakodnevno napreduje. brojke ne rastu više proporcionalno, već eksponencijalno. pogotovo kod IT, nanotehnologije, solaraca, medicine i svih drugih novih grana.
dionicu kupiti danas, držati, pratiti i reagirati dokupom ili prodajom dijela.... pa makar i 10 g. ako je "sve koliko-toliko OK" nije nikakav bed! ali ciljano kupiti i zaboraviti na nju .... to nikako.
-
Kako se stvari odvijaju, mogli bi za par godina godišnje imati po nekoliko bull i bear marketa. Ne bi me ni to više iznenadilo. Trebat će naučiti dobro manevrirati.
-
Mi imamo jako, jako puno dugoročnih investitora u dionice.
Svi koji se za*ebu s nekom dionicom, postanu njezini "dugoročni dioničari".
U nadi da će se nešto promijeniti.
A nada umire zadnja.
I na kraju dođe Borg.
-
-
Nepročitani postovi
-
- Title
- Odgovora
- Zadnji odgovor
-
-