1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Financije i gospodarstvo
  3. Stručne rasprave

Inflacija

• zlocesti
  • August 24, 2021 at 8:35 AM
  • zlocesti
    Majstor
    Reakcija primljeno
    9,313
    • January 13, 2023 at 9:03 AM

Ne znam za vas, ali sam ja osiromašila u jednoj noći.

Kupovna moć minus 20%

• etoimene
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    642
    • January 13, 2023 at 10:16 AM
    Quote from zlocesti

ja osiromašila u jednoj noći.

Kupovna moć minus 20%

Što si u VIRO-R-A? :)

• zlocesti
    Majstor
    Reakcija primljeno
    9,313
    • January 13, 2023 at 10:42 AM

Meni ovo sve sa ovim eurima liči na Smak svijeta.

Zašto ne vidim orgije na cesti :/

• Moller
    Majstor
    Reakcija primljeno
    12,602
    • January 13, 2023 at 10:46 AM
    Quote from zlocesti

Meni ovo sve sa ovim eurima liči na Smak svijeta.

Zašto ne vidim orgije na cesti :/

kada ste vidjeli smak svijeta ? :/

:)

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • January 15, 2023 at 8:16 AM
    Quote from zlocesti

Ne znam za vas, ali sam ja osiromašila u jednoj noći.

Kupovna moć minus 20%

jeste Vi, ali nije većina.

nisu tu ni trgovci "krivi" kad im cjenovni signali govore drukčije.

NEMA KRIZE Hrvati od uvođenja eura potrošili gotovo sedam milijardi kuna
    Raste kartično plaćanje, ali i inflacija
    dalmatinskiportal.hr

prvo je krenulo sa zatvaranjem u kuće i davanjem love na ruke, pa se stvorio cirkus sa dobavnim lancima.

kod nas je zadnji pola godine na djelu i drugi "kick", jer su se ljudi pojačano rješavali kuna.

je li se moglo pričekati dok prometi u maloprodaji počnu padati, pa onda prijeći na Euro da se spriječi recesija, to sad spada u onu što bi bilo kad bi bilo.

u svakom slučaju, bit će zanimljivo pratiti što će se događati kad se i ove polu-legalno stečene kune "isperu" iz sustava (po Eurostatu 50% radno sposobnih ljudi u RH radi legalno, a potrošnja raste).

''Dođu, tako, vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako uvedemo porez na vlastitu imovinu, stranci će je prestati kupovati" - Krešimir "Superhik" Macan

• D_artagnan
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,978
    Bookmarks
    1
    • January 15, 2023 at 8:55 PM

Meni je cudno da ekipa ima puno kuna u kesu, nekako mi je logicnije da imas vecu kolicinu eura ako ne zelis imati u banci lovu 🤔

• Junius
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,824
    • January 15, 2023 at 9:05 PM

Ove trošenje ilegalnih kuna iz šteka je navodno potaknulo novi krug inflacije ovu zimu.

• Hrx84
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,116
    • January 16, 2023 at 6:35 AM

Jezivo je vidjeti da su cijene u dućanima otišle još 20% u mjesec dana. Ovo je iznad svih mojih očekivanja. Kad tome dodamo onih 20-30% od kovida do tada situacija izgleda prilično strašno.

• KultLicnosti
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,644
    • January 16, 2023 at 8:52 AM

Strašno je za penziće sa 300 eura i ostalu sirotinju. Nama je neugodno.

...i zaboravimo ono što smo naučili kad smo bili mali. Propuh ne ubija, propuh u ovoj krizi spašava. (D.B.)

• D_artagnan
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,978
    Bookmarks
    1
    • January 16, 2023 at 8:56 AM
    Istraživanje pokazalo nevjerojatnu stvar o Hrvatima: Ovo bi nas moglo skupo koštati u vrijeme inflacije
    Nismo previše naučili iz krize 2008.: Kamate nikad niže, a 44% Hrvata protiv inflacije se bori štednjom u banci
    www.jutarnji.hr

Nije ni cudo da je tako, jer ovi stariji od 50 su prosli svasta, od propasti banaka, firmi, devalvacija… a i u novo vrijeme sve drzavne institucije ne rade svoj posao pa imamo agrokor, viadukt, dlkv… pa razna istiskivanja kad firmi ide super i ocekuju u dogledno vrijeme super poslovanje…

A onda na sve to jos dodamo i nikakvo financijsko obrazovanje svog stanovnistva, pa se desava komedija da imas vjeronauk u osnovnoj i srednjoj, znaci 12 godina, gdje je dovoljno 2-3 godine realno… pa imas u srednjoj strukovnoj 4 sata tjedno HR jezik, ili u strukovnim srednjim skolama preko 50% opcenitih predmeta u 1. i 2. Razredu srednje, gdje zavrsis srednju a neznas raditi 😏

I na sve to dodas da nemas neki predmet osnove ekonomije, poduzetnistva sto bi trebalo biti obavezno barem u srednjoj za sve. Valjda im je cilj imati neobrazovano i siromasno stanovnistvo da bolje manipuliraju sa njim 😏

• verdi
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,668
    • January 16, 2023 at 9:27 AM

i moj deda je štedio u dinarima pa je na kraju imao jedva za gajbu pive. sreća njegova što nije pio pa je tako 100 godina doživio.

• zlocesti
    Majstor
    Reakcija primljeno
    9,313
    • January 16, 2023 at 9:28 AM

Živimo u kulturi cice i gu.ice

Omiljena glazba - cajke

Pravopis je valjda nuklearna fizika.

Bonton izumro.

Sve skupa, prosječno smo na razini ameba.

Jedino što još uvijek ne viđam orgije po cestama, sve je drugo sumrak civilizacije

Burza nam je živnula u prigodi ustoličenja eura.

A vani kiša.

• Moller
    Majstor
    Reakcija primljeno
    12,602
    • January 16, 2023 at 9:51 AM
    Quote from zlocesti

Živimo u kulturi cice i gu.ice

Omiljena glazba - cajke

Pravopis je valjda nuklearna fizika.

Bonton izumro.

Sve skupa, prosječno smo na razini ameba.

Jedino što još uvijek ne viđam orgije po cestama, sve je drugo sumrak civilizacije

Burza nam je živnula u prigodi ustoličenja eura.

A vani kiša.

Display More

svi mi priželjkujemo da hrvatske građevine dođu na jedan viši nivo, ali ne ide, pa ne ide,

Studenti znaju izračunati sniženje artikla, ali ne i odvojiti PDV od cijene. Znate li vi?
    Financijsko obrazovanje mladih izuzetno je važno kad kroče u život odraslih. Nedavno provedeno istraživanje pokazalo je koliko su studenti spremni na izazove…
    www.24sata.hr

uz ovakve profesore nije ni čudno

SJEĆATE LI SE OVOG TIPA? Kobasice kupio u kunama i naturi. Ima plan kako izbaciti euro
    Ivan Lovrinović, profesor s Ekonomije i bivši dekan te saborski zastupniki šef stranke Promijenimo Hrvatsku pohvalio se na svom Facebook profilu da i dalje…
    www.dalmacijadanas.hr
  • Zlatek
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    568
    • January 16, 2023 at 10:23 AM

A, budale... Baš bezveze...

• plavi05
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,322
    • January 16, 2023 at 2:23 PM
    Quote from D_artagnan

https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvats…lacije-15295790

Nije ni čudo da je tako, jer ovi stariji od 50 su prošli svašta, od propasti banaka, firmi, devalvacija… aiu novo vrijeme sve državne institucije ne rade svoj posao pa imamo agrokor, viadukt, dlkv… pa razna istiskivanja kad firme idu super i ocekuju u dogledno vrijeme super poslovanje…

A onda na sve to još dodamo i nikakvo financijsko obrazovanje svog stanovništva, pa se desava komedija da imaš vjeronauk u osnovnoj i srednjoj, znači 12 godina, gdje je dovoljno 2-3 godine realno… pa imaš u srednjoj strukovnoj 4 sata tjedno HR jezik, ili u strukovnim srednjim školama preko 50% općenitih predmeta u 1. i 2. Razredu srednje, gdje završavaš srednju a neznaš raditi 😏

I na sve to dodaješ da nemaš neki predmet osnove ekonomije, poduzetništva što bi trebalo biti barem u srednjoj za sve. Valjda im je cilj imati neobrazovano i siromasno stanovništvo da bolje manipuliraju sa njim 😏

Odnos javnosti prema ministru Medvedu koji je najodgovorniji za stanje na Baniji te ga nitko ne želi kritizirati zbog uloge u ratu nabacivanje je mladima osjećaja manje vrijednosti jer smo mi stariji kao dragovoljci u ratu postavljeni kao neki kolektivni mit kojima se mladi moraju samo diviti i ne smije se postavljati nikakva pitanja, pa vrijeme je da mi stariji kažemo dosta, ne može čovjek živjeti na slavi zato što je bio heroj prije 30 i više godina, pitam te kvazi umirovljenike što ste vrijedno radili od 1995 do 2023 pa da vam se divimo i da budete nedodirljivi mitovi jer mladi mogu voljeti i raditi za domovinu više od vas.

• zlocesti
    Majstor
    Reakcija primljeno
    9,313
    • January 18, 2023 at 6:42 AM

Objavljeno na Poslovnom, stari forum 😋

Inflacija 13%

• accountant
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,159
    • January 18, 2023 at 3:02 PM
    Quote from zlocesti

Objavljeno na Poslovnom, stari forum 😋

Inflacija 13%

sad će drž. inspektorat u ekonomiji koja daje slobodu formiranja cijena ispitati sve trgovce :)

na što oni gube vrijeme joooooj

kakav populizam!

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • January 19, 2023 at 11:39 AM

evo par primjera koliko su trgovačke marže kod nas bolesno visoke.

žena i ja kupujemo svaki dan malo u dućanu, najčešće osnovne namirnice.

i, recimo, u našem dućanu, redovna cijena mesnog doručka i mortadele je, ni manje ni više nego, 10€/kg, a akcijska cijena bude cca 6€/kg za mesni doručak i cca 7€/kg za mortadelu.

e sad, koliko je meni poznato, trgovci ni kad prodaju po akcijskim cijenama ne smiju prodavati ispod nabavne cijene, što znači da i na te, akcijske, cijene još uvijek imaju neku maržu.

e sad, recimo da se trgovac ne uspije riješiti zaliha i da ta hrana ode u otpad.

e to bi inspektorati i ekipa trebali drastično kažnjavati, jer se time radi i ekonomska i okolišna šteta enormnih razmjera, jer je tu sasvim očito da trgovački "price discovery" nije usmjeren na to da se riješi zaliha po razumnoj cijeni, već da te namjerno odere.

ne znam je li nešto slično postoji drugim zemljama koje su više ekološki osviještene (vjerojatno da), ali, i to bi mogao biti jedan od razloga zašto su cijene hrane, koja je brzo kvarljiva roba, kod nas više.

što se pak tiče trajnih i/ili povremenih dobara i usluga, tu već vrijede neka druga pravila, al to je ionako consumer discretionary i tu tržište može odragirati.

po meni, poduzetnička ekipa se malo previše uzkmečala, jer da im vlada uvede kazne ili dodatni porez ako nemaju zero waste sustav, brzo bi zašutili, jer bi bili prokazani kao ekološke štetočine.

jednostavno, radi se o dobroj staroj ekonomskoj politici još iz vremena bivše Yugoslavije, prodaj vani jeftinije, pa oderi i nadoknadi na domaćem tržištu 🤷

''Dođu, tako, vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako uvedemo porez na vlastitu imovinu, stranci će je prestati kupovati" - Krešimir "Superhik" Macan

• verdi
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,668
    • January 19, 2023 at 11:58 AM

svugdje je to slučaj. tesla u kini košta oko 30 000$ u americi duplo više. kolika mu je onda proizvodna cijena? 20 000? 15 000? 10 000? $? to ni bog ne zna. što se tiče istaknutih podataka o inflaciji oni su apsolutno lažirani manje više na cijeloj planeti. cijena hrane je otišla u nebesa a ona je bitna za stanovništvo. u americi jaja +250% i sad to uzmi u formulu sa valentino tenisicama od 800$. tko god vjeruje u ove zvanične podatke je u najmanju ruku naivan. njihova stvarna inflacija je blizu 20% i samim time bi fed-ova kt trebala biti ako ne više onda barem 15%. oni se tu cijenjkaju oko dizanje u rasponu 0.25-0,75%. to je čista parodija ali ima svrhu. brisanje dugova kroz inflaciju. tko je najviše dužan? amerika. to što će uz put neko propasti manje više. kad se to uravna onda novi monetarni sistem pa opet iz početka. uz neke modifikacije.

• plavi05
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,322
    • January 19, 2023 at 12:02 PM
    Quote from st-brajo

evo par primjera koliko su trgovačke marže kod nas bolesno visoke.

žena i ja kupujemo svaki dan malo u dućanu, najčešće osnovne namirnice.

i, recimo, u našem dućanu, redovna cijena mesnog doručka i mortadele je, ni manje ni više nego, 10€/kg, a akcijska cijena bude cca 6€/kg za mesni doručak i cca 7€/kg za mortadelu.

e sad, koliko je meni poznato, trgovci ni kad prodaju po akcijskim cijenama ne smiju prodavati ispod nabavne cijene, što znači da i na te, akcijske, cijene još uvijek imaju neku maržu.

e sad, recimo da se trgovac ne uspije riješiti zaliha i da ta hrana ode u otpad.

e to bi inspektorati i ekipa trebali drastično kažnjavati, jer se time radi i ekonomska i okolišna šteta enormnih razmjera, jer je tu sasvim očito da trgovački "price discovery" nije usmjeren na to da se riješi zaliha po razumnoj cijeni, već da te namjerno odere.

ne znam je li nešto slično postoji drugim zemljama koje su više ekološki osviještene (vjerojatno da), ali, i to bi mogao biti jedan od razloga zašto su cijene hrane, koja je brzo kvarljiva roba, kod nas više.

što se pak tiče trajnih i/ili povremenih dobara i usluga, tu već vrijede neka druga pravila, al to je ionako consumer discretionary i tu tržište može odragirati.

po meni, poduzetnička ekipa se malo previše uzkmečala, jer da im vlada uvede kazne ili dodatni porez ako nemaju zero waste sustav, brzo bi zašutili, jer bi bili prokazani kao ekološke štetočine.

jednostavno, radi se o dobroj staroj ekonomskoj politici još iz vremena bivše Yugoslavije, prodaj vani jeftinije, pa oderi i nadoknadi na domaćem tržištu 🤷

Display More

Jeste li se raspitali koliku komunalnu naknadu trgovački lanac plaća lokalnoj samoupravi i koga sve mora zaposliti iz kvote lokalnih moćnika da bi uopće mogao poslovati na određenoj lokaciji. Da je ovaj narod pametan trebao bi tražiti za trgovački lanac koji želi poslovati u RH da mora dati 10% svojih dionica državljanima RH.

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ? 10k

• zlocesti
      • September 18, 2020 at 8:28 PM
      • Tržišta kapitala - USA
      • zlocesti
      • May 30, 2025 at 4:39 PM
    2. Odgovora
      10k
      Pregleda
      2.9M
      10k
    3. accountant

May 30, 2025 at 4:39 PM
    1. DLKV (Dalekovod d.d.) 3k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:29 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 29, 2025 at 10:15 PM
    2. Odgovora
      3k
      Pregleda
      1.3M
      3k
    3. umalo

May 29, 2025 at 10:15 PM
    1. ERNT (ERICSSON NIKOLA TESLA d.d.) 942

• Admin
      • February 12, 2020 at 2:13 PM
      • Dionice
      • Admin
      • May 29, 2025 at 6:35 PM
    2. Odgovora
      942
      Pregleda
      494k
      942
    3. alfa1

May 29, 2025 at 6:35 PM
    1. Što smo danas tržili 6k

• harpun
      • February 15, 2020 at 11:11 AM
      • Dionice
      • harpun
      • May 29, 2025 at 10:36 AM
    2. Odgovora
      6k
      Pregleda
      2.3M
      6k
    3. Meri

May 29, 2025 at 10:36 AM
    1. Implementacija AI tehnologije u investiranju i bihevioralne financije: analiza i utjecaj na investicijske odluke individualnih investitora 2

• imavrek
      • May 13, 2025 at 11:47 AM
      • Stručne rasprave
      • imavrek
      • May 29, 2025 at 10:24 AM
    2. Odgovora
      2
      Pregleda
      434
      2
    3. imavrek

May 29, 2025 at 10:24 AM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

accountant May 30, 2025 at 4:39 PM
  • DLKV (Dalekovod d.d.)

umalo May 29, 2025 at 10:15 PM
  • ERNT (ERICSSON NIKOLA TESLA d.d.)

alfa1 May 29, 2025 at 6:35 PM
  • Što smo danas tržili

Meri May 29, 2025 at 10:36 AM
  • Implementacija AI tehnologije u investiranju i bihevioralne financije: analiza i utjecaj na investicijske odluke individualnih investitora

imavrek May 29, 2025 at 10:24 AM
  • SPAN (SPAN d.d.)

mooji May 29, 2025 at 9:38 AM
  • Trumpove carine

pod_zidom May 29, 2025 at 9:32 AM
  • Svaštara (offtopic postovi iz raznih tema)

umalo May 29, 2025 at 9:29 AM
  • ADPL (AD Plastik d.d.)

All May 28, 2025 at 2:00 PM
  • Hrvatski ETF fondovi

Bokyklc May 28, 2025 at 8:01 AM

Popularne Teme

• DRY BULK

10,486 Replies, 4 years ago
  • Utjecaj i posljedice ratova na tržišta kapitala

2,561 Replies, 3 years ago
  • Trumpove carine

20 Replies, A month ago
  • CORONA virus

3,567 Replies, 5 years ago
  • Politika, birokracija i pravosudni sustav kao ključni faktori sistemskog rizika na ZSE

1,894 Replies, 5 years ago

Online korisnici na ovoj temi

• 5 gostiju
  1. Privacy Policy
  2. Kontakt