Ne znam za vas, ali sam ja osiromašila u jednoj noći.
Kupovna moć minus 20%
Kupovna moć minus 20%
ja osiromašila u jednoj noći.
Kupovna moć minus 20%
Što si u VIRO-R-A?
Meni ovo sve sa ovim eurima liči na Smak svijeta.
Zašto ne vidim orgije na cesti
Meni ovo sve sa ovim eurima liči na Smak svijeta.
Zašto ne vidim orgije na cesti
kada ste vidjeli smak svijeta ?
Kupovna moć minus 20%
jeste Vi, ali nije većina.
nisu tu ni trgovci "krivi" kad im cjenovni signali govore drukčije.
prvo je krenulo sa zatvaranjem u kuće i davanjem love na ruke, pa se stvorio cirkus sa dobavnim lancima.
kod nas je zadnji pola godine na djelu i drugi "kick", jer su se ljudi pojačano rješavali kuna.
je li se moglo pričekati dok prometi u maloprodaji počnu padati, pa onda prijeći na Euro da se spriječi recesija, to sad spada u onu što bi bilo kad bi bilo.
u svakom slučaju, bit će zanimljivo pratiti što će se događati kad se i ove polu-legalno stečene kune "isperu" iz sustava (po Eurostatu 50% radno sposobnih ljudi u RH radi legalno, a potrošnja raste).
Meni je cudno da ekipa ima puno kuna u kesu, nekako mi je logicnije da imas vecu kolicinu eura ako ne zelis imati u banci lovu 🤔
Ove trošenje ilegalnih kuna iz šteka je navodno potaknulo novi krug inflacije ovu zimu.
Jezivo je vidjeti da su cijene u dućanima otišle još 20% u mjesec dana. Ovo je iznad svih mojih očekivanja. Kad tome dodamo onih 20-30% od kovida do tada situacija izgleda prilično strašno.
Strašno je za penziće sa 300 eura i ostalu sirotinju. Nama je neugodno.
Nije ni cudo da je tako, jer ovi stariji od 50 su prosli svasta, od propasti banaka, firmi, devalvacija… a i u novo vrijeme sve drzavne institucije ne rade svoj posao pa imamo agrokor, viadukt, dlkv… pa razna istiskivanja kad firmi ide super i ocekuju u dogledno vrijeme super poslovanje…
A onda na sve to jos dodamo i nikakvo financijsko obrazovanje svog stanovnistva, pa se desava komedija da imas vjeronauk u osnovnoj i srednjoj, znaci 12 godina, gdje je dovoljno 2-3 godine realno… pa imas u srednjoj strukovnoj 4 sata tjedno HR jezik, ili u strukovnim srednjim skolama preko 50% opcenitih predmeta u 1. i 2. Razredu srednje, gdje zavrsis srednju a neznas raditi 😏
I na sve to dodas da nemas neki predmet osnove ekonomije, poduzetnistva sto bi trebalo biti obavezno barem u srednjoj za sve. Valjda im je cilj imati neobrazovano i siromasno stanovnistvo da bolje manipuliraju sa njim 😏
i moj deda je štedio u dinarima pa je na kraju imao jedva za gajbu pive. sreća njegova što nije pio pa je tako 100 godina doživio.
Živimo u kulturi cice i gu.ice
Omiljena glazba - cajke
Pravopis je valjda nuklearna fizika.
Bonton izumro.
Sve skupa, prosječno smo na razini ameba.
Jedino što još uvijek ne viđam orgije po cestama, sve je drugo sumrak civilizacije
Burza nam je živnula u prigodi ustoličenja eura.
A vani kiša.
Display MoreŽivimo u kulturi cice i gu.ice
Omiljena glazba - cajke
Pravopis je valjda nuklearna fizika.
Bonton izumro.
Sve skupa, prosječno smo na razini ameba.
Jedino što još uvijek ne viđam orgije po cestama, sve je drugo sumrak civilizacije
Burza nam je živnula u prigodi ustoličenja eura.
A vani kiša.
svi mi priželjkujemo da hrvatske građevine dođu na jedan viši nivo, ali ne ide, pa ne ide,
uz ovakve profesore nije ni čudno
A, budale... Baš bezveze...
https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvats…lacije-15295790
Nije ni čudo da je tako, jer ovi stariji od 50 su prošli svašta, od propasti banaka, firmi, devalvacija… aiu novo vrijeme sve državne institucije ne rade svoj posao pa imamo agrokor, viadukt, dlkv… pa razna istiskivanja kad firme idu super i ocekuju u dogledno vrijeme super poslovanje…
A onda na sve to još dodamo i nikakvo financijsko obrazovanje svog stanovništva, pa se desava komedija da imaš vjeronauk u osnovnoj i srednjoj, znači 12 godina, gdje je dovoljno 2-3 godine realno… pa imaš u srednjoj strukovnoj 4 sata tjedno HR jezik, ili u strukovnim srednjim školama preko 50% općenitih predmeta u 1. i 2. Razredu srednje, gdje završavaš srednju a neznaš raditi 😏
I na sve to dodaješ da nemaš neki predmet osnove ekonomije, poduzetništva što bi trebalo biti barem u srednjoj za sve. Valjda im je cilj imati neobrazovano i siromasno stanovništvo da bolje manipuliraju sa njim 😏
Odnos javnosti prema ministru Medvedu koji je najodgovorniji za stanje na Baniji te ga nitko ne želi kritizirati zbog uloge u ratu nabacivanje je mladima osjećaja manje vrijednosti jer smo mi stariji kao dragovoljci u ratu postavljeni kao neki kolektivni mit kojima se mladi moraju samo diviti i ne smije se postavljati nikakva pitanja, pa vrijeme je da mi stariji kažemo dosta, ne može čovjek živjeti na slavi zato što je bio heroj prije 30 i više godina, pitam te kvazi umirovljenike što ste vrijedno radili od 1995 do 2023 pa da vam se divimo i da budete nedodirljivi mitovi jer mladi mogu voljeti i raditi za domovinu više od vas.
Objavljeno na Poslovnom, stari forum 😋
Inflacija 13%
Objavljeno na Poslovnom, stari forum 😋
Inflacija 13%
sad će drž. inspektorat u ekonomiji koja daje slobodu formiranja cijena ispitati sve trgovce
na što oni gube vrijeme joooooj
kakav populizam!
evo par primjera koliko su trgovačke marže kod nas bolesno visoke.
žena i ja kupujemo svaki dan malo u dućanu, najčešće osnovne namirnice.
i, recimo, u našem dućanu, redovna cijena mesnog doručka i mortadele je, ni manje ni više nego, 10€/kg, a akcijska cijena bude cca 6€/kg za mesni doručak i cca 7€/kg za mortadelu.
e sad, koliko je meni poznato, trgovci ni kad prodaju po akcijskim cijenama ne smiju prodavati ispod nabavne cijene, što znači da i na te, akcijske, cijene još uvijek imaju neku maržu.
e sad, recimo da se trgovac ne uspije riješiti zaliha i da ta hrana ode u otpad.
e to bi inspektorati i ekipa trebali drastično kažnjavati, jer se time radi i ekonomska i okolišna šteta enormnih razmjera, jer je tu sasvim očito da trgovački "price discovery" nije usmjeren na to da se riješi zaliha po razumnoj cijeni, već da te namjerno odere.
ne znam je li nešto slično postoji drugim zemljama koje su više ekološki osviještene (vjerojatno da), ali, i to bi mogao biti jedan od razloga zašto su cijene hrane, koja je brzo kvarljiva roba, kod nas više.
što se pak tiče trajnih i/ili povremenih dobara i usluga, tu već vrijede neka druga pravila, al to je ionako consumer discretionary i tu tržište može odragirati.
po meni, poduzetnička ekipa se malo previše uzkmečala, jer da im vlada uvede kazne ili dodatni porez ako nemaju zero waste sustav, brzo bi zašutili, jer bi bili prokazani kao ekološke štetočine.
jednostavno, radi se o dobroj staroj ekonomskoj politici još iz vremena bivše Yugoslavije, prodaj vani jeftinije, pa oderi i nadoknadi na domaćem tržištu 🤷
svugdje je to slučaj. tesla u kini košta oko 30 000$ u americi duplo više. kolika mu je onda proizvodna cijena? 20 000? 15 000? 10 000? $? to ni bog ne zna. što se tiče istaknutih podataka o inflaciji oni su apsolutno lažirani manje više na cijeloj planeti. cijena hrane je otišla u nebesa a ona je bitna za stanovništvo. u americi jaja +250% i sad to uzmi u formulu sa valentino tenisicama od 800$. tko god vjeruje u ove zvanične podatke je u najmanju ruku naivan. njihova stvarna inflacija je blizu 20% i samim time bi fed-ova kt trebala biti ako ne više onda barem 15%. oni se tu cijenjkaju oko dizanje u rasponu 0.25-0,75%. to je čista parodija ali ima svrhu. brisanje dugova kroz inflaciju. tko je najviše dužan? amerika. to što će uz put neko propasti manje više. kad se to uravna onda novi monetarni sistem pa opet iz početka. uz neke modifikacije.
Display Moreevo par primjera koliko su trgovačke marže kod nas bolesno visoke.
žena i ja kupujemo svaki dan malo u dućanu, najčešće osnovne namirnice.
i, recimo, u našem dućanu, redovna cijena mesnog doručka i mortadele je, ni manje ni više nego, 10€/kg, a akcijska cijena bude cca 6€/kg za mesni doručak i cca 7€/kg za mortadelu.
e sad, koliko je meni poznato, trgovci ni kad prodaju po akcijskim cijenama ne smiju prodavati ispod nabavne cijene, što znači da i na te, akcijske, cijene još uvijek imaju neku maržu.
e sad, recimo da se trgovac ne uspije riješiti zaliha i da ta hrana ode u otpad.
e to bi inspektorati i ekipa trebali drastično kažnjavati, jer se time radi i ekonomska i okolišna šteta enormnih razmjera, jer je tu sasvim očito da trgovački "price discovery" nije usmjeren na to da se riješi zaliha po razumnoj cijeni, već da te namjerno odere.
ne znam je li nešto slično postoji drugim zemljama koje su više ekološki osviještene (vjerojatno da), ali, i to bi mogao biti jedan od razloga zašto su cijene hrane, koja je brzo kvarljiva roba, kod nas više.
što se pak tiče trajnih i/ili povremenih dobara i usluga, tu već vrijede neka druga pravila, al to je ionako consumer discretionary i tu tržište može odragirati.
po meni, poduzetnička ekipa se malo previše uzkmečala, jer da im vlada uvede kazne ili dodatni porez ako nemaju zero waste sustav, brzo bi zašutili, jer bi bili prokazani kao ekološke štetočine.
jednostavno, radi se o dobroj staroj ekonomskoj politici još iz vremena bivše Yugoslavije, prodaj vani jeftinije, pa oderi i nadoknadi na domaćem tržištu 🤷
Jeste li se raspitali koliku komunalnu naknadu trgovački lanac plaća lokalnoj samoupravi i koga sve mora zaposliti iz kvote lokalnih moćnika da bi uopće mogao poslovati na određenoj lokaciji. Da je ovaj narod pametan trebao bi tražiti za trgovački lanac koji želi poslovati u RH da mora dati 10% svojih dionica državljanima RH.