Pa rješavaju inflaciju, tako da povećavaju kamatne stope, samo što to ekonomiju gura u recesiju i veće troškove zaduživanja svih. lose-lose situation za dedicu kako god okreneš...krenili su ložit svoju glasačku bazu sa pobačajem (jer nemaju na planu ekonomije što ponudit), a naši trendseteri odma ih imitiraju.
Inflacija
-
-
-
Pa rješavaju inflaciju, tako da povećavaju kamatne stope, samo što to ekonomiju gura u recesiju i veće troškove zaduživanja svih. lose-lose situation za dedicu kako god okreneš...krenili su ložit svoju glasačku bazu sa pobačajem (jer nemaju na planu ekonomije što ponudit), a naši trendseteri odma ih imitiraju.
oni trebaju recesiju da bi riješili inflaciju.....ali tko to smije na glas reći......a što ćemo opet mi......možemo samo u večoj ili manjoj mjeri to kopirati.....oni su tržišta iz zadnje recesije izvukli relativno brzo dok je EU kaskala a mi išli puževim korakom......sve mi je jasnije zašto je Britanija pobjegla iz EU ne pitajući za cijenu......nama je EU dobra ali za uvođenje Eura baš i nisam siguran........
-
oni trebaju recesiju da bi riješili inflaciju.....ali tko to smije na glas reći......a što ćemo opet mi......možemo samo u večoj ili manjoj mjeri to kopirati.....oni su tržišta iz zadnje recesije izvukli relativno brzo dok je EU kaskala a mi išli puževim korakom......sve mi je jasnije zašto je Britanija pobjegla iz EU ne pitajući za cijenu......nama je EU dobra ali za uvođenje Eura baš i nisam siguran........
ECB ne smije dizati kamate stope, jer bi PIGS zemlje propale preko noći, prvenstveno zbog visokog javnog duga. Ovdje je prvenstveno problem Italija, a cijela EU je njen taoc. Tako da nam ostaje Status Quo i da molimo Boga da sve prođe što bezbolnije.
-
ECB ne smije dizati kamate stope, jer bi PIGS zemlje propale preko noći, prvenstveno zbog visokog javnog duga. Ovdje je prvenstveno problem Italija, a cijela EU je njen taoc. Tako da nam ostaje Status Quo i da molimo Boga da sve prođe što bezbolnije.
al dizat če ih, u 7 mjesecu ne?......to se ne može izbječi......ne vjerujem u neke bezbolne situacije u EU kao ni u soft landing kod amera......trebat će samo biti jako dobar "plivač" na tržištu kroz te situacije......
-
al dizat če ih, u 7 mjesecu ne?......to se ne može izbječi......ne vjerujem u neke bezbolne situacije u EU kao ni u soft landing kod amera......trebat će samo biti jako dobar "plivač" na tržištu kroz te situacije......
bilo danas na CNBC-u.
u svakom slučaju moraju dignit kamate na rezerve koje banke drže kod njih, jer trenutno prisiljavaju banke da pojačano emiriraju kredite prema recesijskoj ekonomiji.
btw., to isto, samo još luđe, rade i Švicarci.
i tu leži gro problema, jer mogu izazvati bankarsku krizu uslijed pada vrijednosti kolaterala, a banke su ionako morale otpisati sve alocirano prema Rusiji.
to nema nikakve veze sa državnim dugoročnim obveznicama, jer se tu uvijek može intervenirati ako tržište krene s rasprodajom.
-
Uostalom zašto mislite da Zapadu ne odgovara dvoznamenkasta inflacija, prvenstveno da obezvrijede ogroman javni i privatni dug koji imaju i kojeg mogu riješiti samo na taj način...
-
Uostalom zašto mislite da Zapadu ne odgovara dvoznamenkasta inflacija, prvenstveno da obezvrijede ogroman javni i privatni dug koji imaju i kojeg mogu riješiti samo na taj način...
pa kak bi odgovarala na long run?......isto kao i USA.......dolazi do kritične faze gdje raja nema para i tko će podizati ekonomiju?......raja izmučena inflacijom i kamatama na kredite koji će se povečavati?.......tko će trošit lovu na sve što treba i netreba kad nema ni za osnovno?......."običan" narod ne trguje na zse pa da je pun love .....
-
pa kak bi odgovarala na long run?......isto kao i USA.......dolazi do kritične faze gdje raja nema para i tko će podizati ekonomiju?......raja izmučena inflacijom i kamatama na kredite koji će se povečavati?.......tko će trošit lovu na sve što treba i netreba kad nema ni za osnovno?......."običan" narod ne trguje na zse pa da je pun love .....
Običan narod je zadužen do grla....prvenstveno onim studenskih kreditima i to sa kamatama po 7-10%, onda kreditne kartice isto sa brutala kamatama, pa stambene hipoteke....a inflacija je dar sa neba za njih svih...moji su tamo 70-tih digli kredit za gradit kuću, nakon 2-3 godine su ga vratili, inflacija odradila gro posla:)
Ukratko, ako se riješe duga moći će se opet zadužiti i pokrenuti novi potrošački ciklus:)
-
normalno da mu odgovara. oni su najviše dužni i tu se taj dug kroz inflaciju briše. i onda dođemo do zaključka da je to američko rusko kineska urota. ali zapad je sad samo amerika. evrope tu nigdje nema. mi na žalost tu živimo. platit ćemo nešto sa čim veze nemamo.
-
Državni dug se kroz inflaciju briše, dug običnih građana kroz inflaciju se povećava zato što prvo sve poskupi a plače se povećavaju tek kroz godinu dana (i to možda ako)
-
-
Državni dug se kroz inflaciju briše, dug običnih građana kroz inflaciju se povećava zato što prvo sve poskupi a plače se povećavaju tek kroz godinu dana (i to možda ako)
baš gledam Marin83 što piše i ne slažem se: državama odgovara umjerena inflacija
uostalom države se uvijek mogu zadužiti dodatno a šanse za default su nikakve
ali raji u US ne odgovara jer mahom im je kamata varijabilna, osim ako su neki uspjeli tijekom razdoblja povijesno niskih kamata izboriti se za reprogram po fiksnoj kamati
svi ostali pušing rođo: manje plaće, veći anuitet
zatim rastu najamnine za one koji rentaju (takvih je većina)
plus što masa društava ili rješava višak zaposlenih ili stavlja veto na nova zapošljavanja
to i nas u EU čeka kad Lagardeica krene s hajkovima
samo gledajte amere i to kopirajte na nas jer su oni uvijek prvi u svemu: prve ih sredi kriza ali i prvi iz nje izađu
-
evo npr. pogledajte ovaj video, čovjek govori o trenutnom housing market u Arizoni
pustinja hebate!
razlika u odnosu na 2019. godinu, na uzorku nekretnina za jedno područje koje je uzeo, je otprilike 75% povećanje cijene!!
koliko je to onda veća rata sad kad krenu dizati kamatu? to već ide prema 100% većem anuitetu
kužite?
kakvu su to dakle medvjeđu uslugu napravili u FED-u s poticanjem nekretninskog balona? i drugih balona?
problem je tim veći jer su zalihe neprodanih kuća (stanova) također na minimumu pa i to radi pritisak na cijenu
i onda imaš jednostavno objašnjenje: bogati, jer si mogu priuštiti, kupe tu kuću i rentaju nadničarima
ovi koji rade za nadnicu i ne žive od kapitala, što će? ako si ne mogu priuštiti vlasništvo, idu u rent
koji btw je također skuplji bar za 50% u odnosu na predkoronično vrijeme
tako se dogodi raslojavanje da neki imaju što ih ne pripada, a neki žive od čeka do čeka
EDIT: a gdje je studenstski zajam koji vučeš, rata za auto, uzdržavanje djece i plaćanje njihove školarine?!
pitanje je samo kad će ovaj izvorni kapitalizam navratiti i k nama
-
Frend mi ima frenda koji radi sa njim u firmi i koji kupuje stan cca 10 godina, uvijek mu je skupo i podstanar je vec
tih 10 godina.
Strah me uopce racunat koliko je dao na najam stana kroz te godine.
Covjek se ne bavi ulaganjem u bilo kaj , nego jednostavno stedi .
Taj ce bez obzira na cijenu stana bit uvijek podstanar , a posredno tu dolazi dugorocno do raslojavanja stanovnistva, tipa
neke familije imaju xx stanova a neke su sa 70 godina podstanari , jbg to je zivot .
Ak si sam ne pomognes ni bog nece pomoc, tak vele.
-
Od posljednje krize ECB je toliko postrozio bankovnu regulativu i povecao kapitalne zahtjeva da su banke dosta sigurnije nego ranije.
Ovo kaj Vi navodite oko nekretninskog balona je svugdje u svijetu .
Stanovanje kosta , a kostat ce i vise , no to ne znaci da ce se sve rasprsnut kao mjehur od sapunice.
Po mojoj procjeni inflacija sirovina je dosegnula vrh , sad je na redu inflacija usluga , a tek nakog toga je moguca ozbiljnija kriza .
Naravno pod uvjetom da se situacija ne iskontrolira i dovede u odrzive limite.
Daleko smo mi od ozbiljnog usporavanja i recesije.
Ali svakako situaciju treba pratiti povremeno ili konstantno djelovati preventivno odnosno po potrebi .
-
Frend mi ima frenda koji radi sa njim u firmi i koji kupuje stan cca 10 godina, uvijek mu je skupo i podstanar je vec
tih 10 godina.
Taj ce bez obzira na cijenu stana bit uvijek podstanar , a posredno tu dolazi dugorocno do raslojavanja stanovnistva, tipa
neke familije imaju xx stanova a neke su sa 70 godina podstanari , jbg to je zivot .
je al ne govorim ja ovdje o tome da je netko škrt, kao što možda taj vaš lik iz priče jest
pa da 'uštedi' par-sto kuna na plaćanju rate u odnosu na najamninu je radije u rentu
govorim o velikoj većini koji si ne mogu priuštiti stan, ne prolaze na testu koji se zove 'kreditna sposobnost'
nije stan jedini trošak pa kad podneseš poreznu karticu... bankarica kaže: ne može!
i onda, kad se balon ispuše, takvi ljudi obično ostanu bez posla ili ih inflacija toliko pojede da, kad se cijena nekretnina i ispuše, totalno su švorc
-
tih 10 godina.
je al ne govorim ja ovdje o tome da je netko škrt, kao što možda taj vaš lik iz priče jest
pa da 'uštedi' par-sto kuna na plaćanju rate u odnosu na najamninu je radije u rentu
govorim o velikoj većini koji si ne mogu priuštiti stan, ne prolaze na testu koji se zove 'kreditna sposobnost'
nije stan jedini trošak pa kad podneseš poreznu karticu... bankarica kaže: ne može!
i onda, kad se balon ispuše, takvi ljudi obično ostanu bez posla ili ih inflacija toliko pojede da, kad se cijena nekretnina i ispuše, totalno su švorc
Nažalost je istina. I ja sam za banku kreditno nesposoban.
-
Paušalni obrt, porezna izdala potvrdu o dohotku 45000 kn godišnje i šetaj!
-
Inflacija je divljačka, priče o 8% su priče za malu djecu.
Plaće nisu rasle od prošle godine.
Jedini je lijek za svaku dosadašnju inflaciju izrodio recesiju
Odlaganjem suzbijanja inflacije podizanjem kamatnih stopa i daljnjim tiskanjem novca mogu je samo odložiti.
Jednog će dana shit lupiti u fan.
Nema tome davno da je 100 kn bila novčanica.
Sada je sitniš, jedva dovoljno za parkiranje i dvije kave u gradu.
Mislim da je Buffet rekao da inflaciju ne možemo pobijediti, možemo je samo preživjeti.
-
Inflacija je divljačka, priče o 8% su priče za malu djecu.
Plaće nisu rasle od prošle godine.
Jedini je lijek za svaku dosadašnju inflaciju izrodio recesiju
Odlaganjem suzbijanja inflacije podizanjem kamatnih stopa i daljnjim tiskanjem novca mogu je samo odložiti.
Jednog će dana shit lupiti u fan.
Nema tome davno da je 100 kn bila novčanica.
Sada je sitniš, jedva dovoljno za parkiranje i dvije kave u gradu.
Mislim da je Buffet rekao da inflaciju ne možemo pobijediti, možemo je samo preživjeti.
Sad će ojri pa će biti Kolegici lakše!
Inače Kolegice, jedno pitanje: gdje su dvije kave 100 Kn?
Je li to ona kava ,što najprije prođe kroz probavni sustav majmuna,
i završi u probavnom sustavu čovjeka?
-
Trebaš ići u normalnije kafiće na kavu. Ovi su podigli kuhanje kave na razinu doktorata. To je postala vrhunska znanost.
-
-
Nepročitani postovi
-
- Title
- Odgovora
- Zadnji odgovor
-
-
-
SNBA (Slatinska Banka d.d.) 267
- calypso