1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Ostali oblici ulaganja
  3. Nekretnine

Nekretnine opcenito u HR

• sasab
  • May 11, 2020 at 3:21 PM
  • st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • December 21, 2021 at 5:29 PM
    Quote from zlocesti

https://dnevnik.hr/vijesti/hrvats…aign=Naslovnica

A što sve neće izmisliti za napuniti džepove.

Najbolje bi bilo da nam svakog siječnja pošalju uplatnicu sa iznosom koji im je potreban, da nas ne maltretiraju koje čime. Jer na koncu dođe na isto

evo i nastavak

Nakon što je pokušala ukrasti Božić, hoće li nam Europska komisija pokušati ‘ukrasti‘ kuće i stanove?
    Svaka manipulacija počinje od zahvata u jezik. Svaki totalitarizam, svaki uvod u civilizacijsko i kulturološko crnilo počelo je od riječi i sintagmi koje zvuče…
    slobodnadalmacija.hr

''Dođu, tako, vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako uvedemo porez na vlastitu imovinu, stranci će je prestati kupovati" - Krešimir "Superhik" Macan

• KultLicnosti
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,644
    • January 23, 2022 at 7:16 PM

Popis stanovništva razotkrio i sve apsurde života pod Marjanom: Iako u više od 17 tisuća stanova nitko ne živi, cijene im stalno rastu, a mladi bježe iz grada jer su im kvadrati preskupi

– Pola od njih su ljetni apartmani, neki i višeg standarda. Kad dođeš, nađeš ključ, poslije ga ostaviš u sandučiću, sve je anonimno, a istodobno se provlači pod niži porez smještaja u obiteljskom domaćinstvu, koji bi trebao biti poticajan za lokalne stanovnike. Nije logično da se tako nagradi bogate ljude koji uopće nisu domicilni. Brojni gradovi u svijetu ovakve stvari rješavaju tako da ne možeš iznajmljivati ako nisi domicilan. Osim toga, ograničavaju broj dana za iznajmljivanje u godini i tako stimuliraju cjelogodišnji najam. Želi se izjednačiti ove oblike iznajmljivanja tako da vlasnik nema prednost iznajmiti apartman turistima u odnosu na cjelogodišnji najam obiteljima – napominje naš sugovornik.

Kao posljedica svega toga, od 2012. broj apartmana je udvostručen, iako je Strategija turizma predviđala da apartmani u Hrvatskoj ostanu na broju iz te godine. Infrastrukturno opterećenje ljeti je ogromno, jer od Trogira do Omiša ima 80.000 kreveta u apartmanima.

Konačno neko da kaže bob bobu i popu pop.

...i zaboravimo ono što smo naučili kad smo bili mali. Propuh ne ubija, propuh u ovoj krizi spašava. (D.B.)

• tollway
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,181
    • April 18, 2022 at 2:40 PM
    Quote from KultLicnosti

Popis stanovništva razotkrio i sve apsurde života pod Marjanom: Iako u više od 17 tisuća stanova nitko ne živi, cijene im stalno rastu, a mladi bježe iz grada jer su im kvadrati preskupi

– Pola od njih su ljetni apartmani, neki i višeg standarda. Kad dođeš, nađeš ključ, poslije ga ostaviš u sandučiću, sve je anonimno, a istodobno se provlači pod niži porez smještaja u obiteljskom domaćinstvu, koji bi trebao biti poticajan za lokalne stanovnike. Nije logično da se tako nagradi bogate ljude koji uopće nisu domicilni. Brojni gradovi u svijetu ovakve stvari rješavaju tako da ne možeš iznajmljivati ako nisi domicilan. Osim toga, ograničavaju broj dana za iznajmljivanje u godini i tako stimuliraju cjelogodišnji najam. Želi se izjednačiti ove oblike iznajmljivanja tako da vlasnik nema prednost iznajmiti apartman turistima u odnosu na cjelogodišnji najam obiteljima – napominje naš sugovornik.

Kao posljedica svega toga, od 2012. broj apartmana je udvostručen, iako je Strategija turizma predviđala da apartmani u Hrvatskoj ostanu na broju iz te godine. Infrastrukturno opterećenje ljeti je ogromno, jer od Trogira do Omiša ima 80.000 kreveta u apartmanima.

Konačno neko da kaže bob bobu i popu pop.

siguran sam da ćemo i za deset godina čitati isti takav članak. u zagrebu već danas slična priča, samo su vlasnici naši ljudi. a u slijedeće 3-4 g će stranci pokupovati sve što vrijedi. i ne samo na jadranu.

• KultLicnosti
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,644
    • April 18, 2022 at 7:19 PM

Možda bit, tako su Švabe pokupovali pola Ibize. Na putu smo da budemo Florida za Europu. Problem je sto su to kvartovi gdje je uređena infrastruktura za obitelji, dječji vrtići, škole, park.

...i zaboravimo ono što smo naučili kad smo bili mali. Propuh ne ubija, propuh u ovoj krizi spašava. (D.B.)

• tollway
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,181
    • April 18, 2022 at 8:11 PM
    Quote from KultLicnosti

Možda bit, tako su Švabe pokupovali pola Ibize. Na putu smo da budemo Florida za Europu. Problem je sto su to kvartovi gdje je uređena infrastruktura za obitelji, dječji vrtići, škole, park.

i ne samo ibize već i kanarskih otoka. pogotovo starija populacija prodaje što ima i sele se tamo prvenstveno zbog klime i niskih troškova života. njemačke penzije su im i više nego dovoljne.

• KultLicnosti
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,644
    • April 18, 2022 at 8:38 PM

Evo upravo baš poučna emisija Apsurdistan na HRT1, ko bi rekao.

• darac11
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    904
    • May 9, 2022 at 1:41 PM
    Quote from Milijarder
    Quote from darac11

To me malo i brine🤔! Moja žena u godini dana zaradi 48000kn. A za režije, hranu, gablec i trošak održavanja jednog automobila nam treba 100000kn i to bez godišnjeg(more), bez odjeće, bez tv i sličnih aparata, bez stanarine(živimo kod mojih roditelja (fakat jadno)) , bez izlaska! I najvažnije: stambeno pitanje si još nismo riješili jer stvarno ne znam kako ćemo? banka nas smatra kreditno nesposobnima a meni se ne daje cijela moja životna ušteđevina(u dionicama) za stan od 60 kvadrata! 😢😢😢😢😢😢

Svakako je bolje rentati stan, a lovu oplođivati u dionicama!

Da u pravu ste s rentanjem stana i oplođivanjem dionica, samo ja nemogu 4o objasnit svojim roditeljima (zatucani socijalisti) 😢.

Naprimjer :ja bi ove godine trebao dobiti više od 60000kn dividende😁i to bez ADPL, bez RIVP, bez ARNT😁. Nadam se da će se i kod njih situacija popravit dogodine pa da bude cca 70000kn (slatki su to snovi)

Quote from dionicar
    Quote from darac11

To me malo i brine🤔! Moja žena u godini dana zaradi 48000kn. A za režije, hranu, gablec i trošak održavanja jednog automobila nam treba 100000kn i to bez godišnjeg(more), bez odjeće, bez tv i sličnih aparata, bez stanarine(živimo kod mojih roditelja (fakat jadno)) , bez izlaska! I najvažnije: stambeno pitanje si još nismo riješili jer stvarno ne znam kako ćemo? banka nas smatra kreditno nesposobnima a meni se ne daje cijela moja životna ušteđevina(u dionicama) za stan od 60 kvadrata! 😢😢😢😢😢😢

Po svemu navedenome žena vam radi za skoro minimalnu plaću .. hrvatska realnost nažalost .. ja osobno imam točno takvu plaću neto kao Vaša žena.. ali zato što radim u svojoj firmi.. te mi se prijava na više ne isplati.. točno ste napisali da za sve što ste naveli treba cca 8000 kn / mjesec.. i to uz pretpostavku da nemate kredit za taj auto tj. Da je taj auto već plaćen..

Dakle u dionicama imate onda cca 150k EUR. Fina lova hehe. Skidam kapu.

Ja nemam ni blizu tokolo ali nemam još ni 40 god.. s time da sve što sam ulagao sam ulagao od plaće.. dakle nisam ništa naslijedio / prodao da dođem do love

U dionicama trenutno imam cca 230k EUR, a krenuo od nule i nažalost puno naučio na gubicima i sada sam si presložio portfeljij da su mi skoro sve dionice dividende ili potencijalne dividenduše😁

Edited once, last by darac11: Merged a post created by darac11 into this post. (May 9, 2022 at 1:46 PM).

• Milijarder
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,428
    • May 9, 2022 at 7:03 PM
    Quote from Milijarder
    Quote from darac11

Svakako je bolje rentati stan, a lovu oplođivati u dionicama!

Može i varijanta da se kupi stan na kredit, pa se otplaćuje sa zaradom na tržištu dionica, kriptovaluta itd.

i riješeno pitanje roditelja! ;)

A inflacija, je također dobro došla (kao u vrijeme socijalizma)! :)

zlocesti
    Majstor
    Reakcija primljeno
    9,313
    • May 9, 2022 at 7:39 PM

Wrong

U doba socjalizma ugovarali su se krediti sa fiksnom kamatnom stopom, a kamatu i glavnicu pojela je za nekoliko godina inflacija. Jer su plaće ipak rasle.

Sada imamo promjenjivu kamatnu stopu.

U bullu smo dakako svi genijalni investitori, a u bearu gaće na štap.

Pa je zarada promjenjiva kategorija :S

• Milijarder
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,428
    • May 9, 2022 at 7:58 PM
    Quote from zlocesti

Wrong

U doba socjalizma ugovarali su se krediti sa fiksnom kamatnom stopom, a kamatu i glavnicu pojela je za nekoliko godina inflacija. Jer su plaće ipak rasle.

Digao kredit u vrijeme "mraka", s fiksnom kamatnom stopom od 6%.

Nakon par godina, počelo se šuškati o mogućnosti uvođenja promjenjive kamatne stope.

Otišao u Riječku banku i pitao da mi izračunaju, kolika je, preostala glavnica kredita (nakon cca 5 godina otplaćivanja, a kredit je bio na 15 godina).

Kviz pitanje: koliko je mojih mjesečnih plaća, bila preostala glavnica? :/

• KultLicnosti
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,644
    • May 9, 2022 at 8:03 PM

Polako ali sigurno se krećemo prema zemlji nekretninskih malih i većih mogula koji će određivati sva društvena pravila i prioritete. U idućih 20-30tak godina očekujem sve manje dostupnih kvadrata i sve manje i manje vlasnika istih. Do kuda će to dogurati nemam pojma. Možda u rikverc do vremena Frankopana i Zrinskih.

• darac11
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    904
    • May 9, 2022 at 8:07 PM
    Quote from Milijarder
    Quote from zlocesti

Wrong

Nakon par godina, počelo se šuškati o mogućnosti uvođenja promjenjive kamatne stope.

Otišao u Riječku banku i pitao da mi izračunaju, kolika je, preostala glavnica kredita (nakon cca 5 godina otplaćivanja, a kredit je bio na 15 godina).

Display More

Teško je izračunati kada niste naveli ratu kredita i vašu mjesečnu plaću!

Ali po mojoj procjeni nakon 5 godina otplate ostalo vam je za vratit glavnice negdje između 75 i 80%! (naprimjer ako ste digli 100000eur kredita nakon 5 godina otplate ostala vam je glavnica za vratit između 75000eur i 80000 eur)

Baš me zanima za koliko sam fulao?

• Milijarder
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,428
    • May 9, 2022 at 8:12 PM
    Quote from darac11
    Quote from Milijarder

Teško je izračunati kada niste naveli ratu kredita i vašu mjesečnu plaću!

Ali po mojoj procjeni nakon 5 godina otplate ostalo vam je za vratit glavnice negdje između 75 i 80%! (naprimjer ako ste digli 100000eur kredita nakon 5 godina otplate ostala vam je glavnica za vratit između 75000eur i 80000 eur)

Baš me zanima za koliko sam fulao?

Display More

Radi se o dvosobnom stanu s kuhinjom, prostorom za jelo i manjim dnevnim boravkom + spremište u suterenu od cca 4 m2. (ukupno cca 70 m2).

Pogled na cijeli Kvarner! :)

• tollway
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,181
    • May 9, 2022 at 9:11 PM

kolega darac

po nekim postovima sam skužio da ste iz zagreba. velite da imate spomenutu svotu u dionicama, a nemate riješeno (ili imate neadekvatno) stambeno pitanje. nemojte misliti da vam solim pamet, ali čim prije pronađite i kupite kuću/stan. nemojte se zavaravati da će cijene nekretnina uslijed svih dosadašnjih poskupljenja ( a stampedo se tek očekuje) materijala i ruku, početi padati. možda i hoće, ali će do tada cijene kvadrata još osjetno porasti. te priče o nekretninskom balonu slušamo već 20 godina, a kada se on ispuhao ili su cijene ojetno pale? NIKADA, osim malo u 2009/10.

i nikako nemojte smetnuti sa uma da dogodine uvodimo euro i da ćemo postati puno pristupačniji europljanima. to se već događa godinama na jadranu, i posljednih godina sve više u zagrebu. a sada je i sve veća potražnja i na sjeveru, a stanova nema.

• Infinity
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,987
    • May 9, 2022 at 9:50 PM
    Quote from tollway

kolega darac

po nekim postovima sam skužio da ste iz zagreba. velite da imate spomenutu svotu u dionicama, a nemate riješeno (ili imate neadekvatno) stambeno pitanje. nemojte misliti da vam solim pamet, ali čim prije pronađite i kupite kuću/stan. nemojte se zavaravati da će cijene nekretnina uslijed svih dosadašnjih poskupljenja ( a stampedo se tek očekuje) materijala i ruku, početi padati. možda i hoće, ali će do tada cijene kvadrata još osjetno porasti. te priče o nekretninskom balonu slušamo već 20 godina, a kada se on ispuhao ili su cijene ojetno pale? NIKADA, osim malo u 2009/10.

i nikako nemojte smetnuti sa uma da dogodine uvodimo euro i da ćemo postati puno pristupačniji europljanima. to se već događa godinama na jadranu, i posljednih godina sve više u zagrebu. a sada je i sve veća potražnja i na sjeveru, a stanova nema.

….kad voli dionice…

Digne se kredit na max godina i kupiš nekretninu od roditelja.

Nakon uplate roditelji ti daruju te novce i utreses sve u dionice i malo zasuces rukave.

… imas extra dividendi (malo swing) za zatvarati kredit.

Kad se taj isplati digneš novi + keš od dijelićka dionica ,spustiš rukave,kupis lipi kvadrat i lebdis uz dividendne prinose.

😉

Prvi je najteži,pokušati izbjeći zavrsiti na ulici 😂

• StatusQuo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,117
    Bookmarks
    1
    • May 9, 2022 at 10:04 PM
    Quote from Infinity
    Quote from tollway

kolega darac

….kad voli dionice…

Nakon uplate roditelji ti daruju te novce i utreses sve u dionice i malo zasuces rukave.

Kad se taj isplati digneš novi + keš od dijelićka dionica ,spustiš rukave,kupis lipi kvadrat i lebdis uz dividendne prinose.

😉

Display More

A ako zaskripi uvijek mozes uzesti najam od roditelja :evil:

• Infinity
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,987
    • May 9, 2022 at 10:05 PM
    Quote from StatusQuo
    Quote from Infinity

….kad voli dionice…

😉

Display More

A ako zaskripi uvijek mozes uzesti najam od roditelja :evil:

Display More

Nemos i oni na ulicu 😇

• maratonac
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,592
    • May 10, 2022 at 8:20 AM

Cijena kvadrata stana u pojedinim dijelovima Zg je od 2015. g. do danas narasla cca 40%. Znam iz prve ruke jer sam te godine kupio stan od 45 m2. Cijene stanova će možda i dalje rasti na atraktivnim lokacijama ali svjedočimo da su vlasnici stanova, starogradnji i na manje atraktivnim lokacijama počeli debelo precjenjivati vrijednost svojih nekretnina. Mnogi od njih nikad neće naći kupca ili će morat prihvatiti potencijalne dosta niže ponude ukoliko će htjeti prodati nekretninu. Malo analitički proguglajte po njuškalu i vidjet ćete hrpetinu pretjerivanja.

Nešto mi govori da ćemo danas UP! :thumbup:

• KultLicnosti
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,644
    • May 13, 2022 at 9:55 PM

Anketa:

Koliko traže investitori u vašem gradu za učešće ? Po zadnjem što ja znam, na rubnim djelovima Splita traže 30%, bez da su radovi uopće počeli, građevinska dozvola je ishodovana, navodno. Odnosno ukupno traže 60-70%.

Cca. 3000€ je m2.

• BudFox
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,231
    • May 24, 2022 at 4:08 PM

U široj populaciji baš nema previše zainteresiranih za ulaganje na ZSE, ali su zato sve nekretnine

prodane, pa čak i one koje još nisu ni počele gradnju. Nitko više ni ne pita za cijenu kada država daje

subvencije i time diže cijene nekretninama. Pravo državocentrično/bankocentrično gospodarstvo.

Kocka je bačena, alea iacta est :!:

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ? 10k

• zlocesti
      • September 18, 2020 at 8:28 PM
      • Tržišta kapitala - USA
      • zlocesti
      • June 3, 2025 at 7:12 PM
    2. Odgovora
      10k
      Pregleda
      2.9M
      10k
    3. my moon

June 3, 2025 at 7:12 PM
    1. ADPL (AD Plastik d.d.) 3.3k

• Admin
      • February 12, 2020 at 2:06 PM
      • Dionice
      • Admin
      • June 3, 2025 at 6:24 PM
    2. Odgovora
      3.3k
      Pregleda
      1.5M
      3.3k
    3. Zvjezdani

June 3, 2025 at 6:24 PM
    1. LKPC (Luka Ploče d.d.) 173

• Like 1
      • Neo
      • February 27, 2020 at 11:04 PM
      • Dionice
      • Neo
      • June 3, 2025 at 1:53 PM
    2. Odgovora
      173
      Pregleda
      82k
      173
    3. umalo

June 3, 2025 at 1:53 PM
    1. DLKV (Dalekovod d.d.) 3k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:29 PM
      • Dionice
      • harpun
      • June 3, 2025 at 12:37 PM
    2. Odgovora
      3k
      Pregleda
      1.3M
      3k
    3. All

June 3, 2025 at 12:37 PM
    1. CROS (CROATIA osiguranje d.d.) 69

• harpun
      • February 14, 2020 at 2:22 PM
      • Dionice
      • harpun
      • June 3, 2025 at 11:18 AM
    2. Odgovora
      69
      Pregleda
      31k
      69
    3. marinac

June 3, 2025 at 11:18 AM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

my moon June 3, 2025 at 7:12 PM
  • ADPL (AD Plastik d.d.)

Zvjezdani June 3, 2025 at 6:24 PM
  • LKPC (Luka Ploče d.d.)

umalo June 3, 2025 at 1:53 PM
  • DLKV (Dalekovod d.d.)

All June 3, 2025 at 12:37 PM
  • CROS (CROATIA osiguranje d.d.)

marinac June 3, 2025 at 11:18 AM
  • KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

Barikb June 3, 2025 at 9:51 AM
  • Tvrtke s potencijalom za IPO

joe June 2, 2025 at 3:43 PM
  • SPAN (SPAN d.d.)

mooji June 1, 2025 at 10:16 AM
  • ERNT (ERICSSON NIKOLA TESLA d.d.)

alfa1 May 29, 2025 at 6:35 PM
  • Što smo danas tržili

Meri May 29, 2025 at 10:36 AM

Popularne Teme

• Porez na nekretnine

911 Replies, 2 years ago