1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Tržište kapitala - Hrvatska
  3. Dionice

Razotkrivamo portfelje

• trial
  • May 26, 2021 at 12:47 PM
  • Nevera
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    414
    • October 20, 2021 at 2:01 PM

Aa svašta, prije svega je nekulturno koment o iznosu novca i portfelja.

Oni koji imaju ulažu u inv fondove, di su ulazne i izlazne naknade bez provizije. Jednostavno nemaju vremena za blejanje u monitor ZSE za par stotina kuna gore dole a ovo nabacivanje kojekakvih iznosa je smiješno. Lp

• plavi05
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,322
    • October 20, 2021 at 2:03 PM

Portfelj ispod 500.000 kn mora biti sačinjen od najviše 3 dionice i ako jedna od tih upali portfelj ubrzano raste, tako bar ja radim.

• jack_zg
    Student
    Reakcija primljeno
    95
    • October 20, 2021 at 2:12 PM
    Quote from komot

Evo mog porfelja, ipak je tema razotkrivamo portfelje.

JDOS 9,52 %
    VLEN 1,92 %
    CROS2 4,61 %
    MDKA 36,87 %
    PVCM 24,14 %
    SPNV 1,10 %
    TSHC 16,79 %
    CTKS 5,05 %

Po koliko cijeniš PVCM?

• Marin83
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,535
    • October 20, 2021 at 2:23 PM
    Quote from Brunos

Pa nije puno milijun kuna za burzovnog investitora ali ipak je odredena psiholoska granica. S obzirom na to sto pisu po raznim portalima u smislu koliko Hrvati investiraju u nekretnine, stednju, fondove ili u nista ispada da je to puno novaca samo u dionicama. Osim toga govorimo samo o ZSE bez kripta, stranih burzi i fondova.

Za ocekivati je da ljudi koji su u zoni 1000k+ imaju vjerojatno dobra i stabilna primanja, moguce jos i dodatnu nekretninu i slicno i da im to nije zadnja kuna s kojom raspolazu. Tako ja rezimiram ove rezultate.

Ljudi u zoni 1000k+ imaju dvije osobine:

- imaju sposobnost da štede i od malih iznosa, te imaju dovoljno mentalnu snagu da taj novac(glavnicu) ama baš nikad ne troše

-imaju sposobnost da ne gube novac u investicijama

i osobna primanja nemaju blage veze sa neto financijskom imovinom.

• Zlatek
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    568
    • October 20, 2021 at 2:25 PM

Marin83

Ovdje se potpuno slažem s tobom !

• Moller
    Majstor
    Reakcija primljeno
    12,602
    • October 20, 2021 at 2:33 PM
    Quote from Marin83
    Quote from Brunos

Pa nije puno milijun kuna za burzovnog investitora ali ipak je odredena psiholoska granica. S obzirom na to sto pisu po raznim portalima u smislu koliko Hrvati investiraju u nekretnine, stednju, fondove ili u nista ispada da je to puno novaca samo u dionicama. Osim toga govorimo samo o ZSE bez kripta, stranih burzi i fondova.

Za ocekivati je da ljudi koji su u zoni 1000k+ imaju vjerojatno dobra i stabilna primanja, moguce jos i dodatnu nekretninu i slicno i da im to nije zadnja kuna s kojom raspolazu. Tako ja rezimiram ove rezultate.

Ljudi u zoni 1000k+ imaju dvije osobine:

- imaju sposobnost da štede i od malih iznosa, te imaju dovoljno mentalnu snagu da taj novac(glavnicu9 ama baš nikad ne troše

-imaju sposbnost da ne gube novac u investicija

i osobna primanja nemaju blage veze sa neto financijskom imovinom.

Display More

ovo je na tragu Warrenove škole:

"Kada se ne osjećam uspješno naručim onaj koji stoji 2.61 dolar (oko 18 kuna). Spojim dvije pljeskavice i natočim si Coca Colu. Najskuplja verzija iznosi 3.17 dolara i uključuje sendvič od jaja, slanine i sira. No s obzirom da je tržište jutros u padu vjerujem da ću uzeti onaj srednji meni za 2.95 dolara."

:)

• malovitra
    Student
    Reakcija primljeno
    172
    • October 20, 2021 at 2:36 PM

Niko nas milijunere nije tako unazadio ko Eurozona. Ja čak razmišljam o tužbi.

• Roki
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,524
    • October 20, 2021 at 2:42 PM
    Quote from plavi05

Portfelj ispod 500.000 kn mora biti sačinjen od najviše 3 dionice i ako jedna od tih upali portfelj ubrzano raste, tako bar ja radim.

Po meni totalno krivo, nemojte gledati iznose već postotke. Imao 100.000 ili 5.000.000 moraš diverzificirati portfelj, pa ne toliko zbog rasta nego zbog eventualnog pada. Jasno mi je da hoćete reći da mali portfelji mogu biti malo rizičniji od velikih jer je manje toga za izgubiti ali po meni ili minimalno ili uopće ne, barem ako govorimo o pravom investiranju a ne o trejdanju ili špekulativnom kratkoročnom investiranju. Npr meni je 300k na ZSE u dionicama i to je jedina štednja koju imam (ne računam tu nekretninu za život i automobil). Netko može imati 3m kn i nekretninu i automobil. I isto kao i ja, sva ušteđevina mu je tu, znači 1/1, 100% i isto ne želi izgubiti tu vrijednost, ne mora na to gledati kao iznos kn nego kroz postotke i ne želi izgubiti npr 10% portfelja zbog pada neke dionice isto kao i ja. Karikiram sad, raspodijelit će portfelj na 6 dionica po 16% isto možda kao i ja. Nema mi smisla na moj "mali" portfelj da sve puknem u npr 2 dionice i šta ako onda jedna brutalno padne, a sve je moguće, ode mi 20-30% portfelja, 20-30% od sve ušteđevine koju imam.

Možda se gledano s vrha drukčije razmišlja pa ljudi olako svaćaju nečijih 100-200k kn, ali kod mene sa malim portfeljom je ovakav stav. I meni je mojih prosječno +8% godišnje vrlo prihvatljivo + dividende...

S druge strane nismo svi isti, ja sam svaku svoju kn sam zaradio i igram na sigurno, netko možda leži na velikim parama pa ima 100-200k na burzi što je za njega sića i s kojima se igra kao što se hrpa mojih poznanika igra sa parsto eura na kriptu...

• Marin83
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,535
    • October 20, 2021 at 2:53 PM
    Quote from pinball
    Quote from Zlatek

Zašto vam je milijun kuna puno?

Pa ima nas koji se dionicama "zabavljamo" preko 20 godina (ja i više od 25 g.).

Bilo bi čudno da u toliko godina nismo uspjeli skupiti/zaraditi barem milijun kn.

Mene čudi kako ovi sa malim iznosom slože neki koliko-toliko optimalan, diversificiran portfelj?

Ili se samo "kockaju" slijedeći savjete prekaljenih forumaša buregđija?

Nije milja puno već je po meni puno da 25% "malih" investitora ima preko milje na ZSE.

Postoje i druge klase imovine i druge burze ali milja samo na ZSE o tom se priča.

I sam sudjelujem na ZSE već 20tak godina uglavnom špekukativno sa iznimkom par zicera koji se kisele godinama.

Display More

Ja jedva kvalitetno popratim i ovih 20-30 dionica na ZSE, a kamoli još da brljam po svjetskim burzama, a uz to da razbijam glavu i o valutnom riziku,ne hvala...a ako ne misliš spušit investiciju, moraš znati dobro, dobro di i zašto ulažeš...osim ,ako nisi day trader, a oni ionako igraju na filing.

Ja na ZS-u diverzificiram uvijek portfelj na 5-6 dionica, ne toliko radi smanjenja rizika(jer igram na dobru bilancu i podcijenjenost), već radi likvidnosti investicije,a da prodajna cijena ne pati.

• Moller
    Majstor
    Reakcija primljeno
    12,602
    • October 20, 2021 at 3:15 PM

možemo sada zaključiti da smo svi različiti i da nitko neće primijeniti nešto tuđe samo zato što to netko drugi tako radi, iznos je uopće nebitan obzirom da se to odnosi na sadašnji trenutak, što ne znači da već za neko vrijeme ne može biti puno drugačiji (meni je 2008 u samo nekoliko sati izgledao puno drugačiji :) )

puno ostalih faktora nedostaje da bi se donio bilo kakav drugačiji zaključak, jedan od njih je godine starosti, drugo je bračno stanje,

( imaju one, nije kćerce sir skup nego si se ti loše udala i oca ne možeš birati ali punca možeš (najnoviji primjer Grašo), da ne spominjem mogućnost da je netko dobio kakav novac na igrama na sreću ili nasljedstvom ( manje vjerojatno, jer je to rezervirano za naše političare) ,

tako da uglavnom znamo što smo i prije znali, a to je da ništa ne znamo, a jedan od tih elemenata je kada i sa koliko je tko krenuo,

tako da mladim kolegama želim puno sreće i uspjeha, a starijima mirnu starost, koja sigurno u ovim vremenima ne ovisi o količini novca na ZSE, ali je može značajno umiriti :)

• Marin83
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,535
    • October 20, 2021 at 3:24 PM

Kako bilo 90% odrasle ekipe ima samo minus na tekućem računu, te im je u globalnu neto financijska imovina negativa, a ovi što isključivo dođu do novca nasljedstvom, ti ga vrlo brzo spale i onda hejtaju ZSE.

Treba imati određeni set karakternih osobina da bi akumulirao određeni novac, imao hrabrosti doći na burzu, te bio uspješan na duže staze... velika većina popualcije 90% ili više ima maksimalni domet da radi za nekoga, a taj netko im govori što da rade. Sve više od toga, mozak im počne ozbiljno uskuvavat!

• discover
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    434
    • October 20, 2021 at 3:35 PM

jel ono Ćiro bio reko:

kad se osjećam loše samo pogledam stanje na svom računu

:D

• Moller
    Majstor
    Reakcija primljeno
    12,602
    • October 20, 2021 at 3:44 PM
    Quote from NaBiduAsku
    Quote from Marielena

Zanima me da li vi to sve drzite na ZSE.

Cini mi se da to na ZSE nemate gdje okrenuti?

s polovicom može trejdati a drugu polovicu složiti jedan umjeren portfelj sačinjen od likviduša i teškaša ZSE-a...

pola prema Zakonu pripada ženi, tako da mi se rizik automatski smanjuje za 50% :) , pa ako se više ne budem javljao i pisao na forumu, onda znajte da je ona ovo pročitala i da sav ostatak pripada njoj i djeci opet po tom istom Zakonu ^^

• hugh
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    4,012
    • October 20, 2021 at 3:47 PM
    Quote from Moller
    Quote from NaBiduAsku

s polovicom može trejdati a drugu polovicu složiti jedan umjeren portfelj sačinjen od likviduša i teškaša ZSE-a...

pola prema Zakonu pripada ženi, tako da mi se rizik automatski smanjuje za 50% :) , pa ako se više ne budem javljao i pisao na forumu, onda znajte da je ona ovo pročitala i da sav ostatak pripada njoj i djeci opet po tom istom Zakonu ^^

Ima i za to riješenje......žena nikad ne smije znat koliko love imaš inaće bi joj svakakve ideje mogle past na pamet.....

• Moller
    Majstor
    Reakcija primljeno
    12,602
    • October 20, 2021 at 3:57 PM
    Quote from hugh
    Quote from Moller

Ima i za to riješenje......žena nikad ne smije znat koliko love imaš inaće bi joj svakakve ideje mogle past na pamet.....

ma bježi, najgore kada kaže, ma znaš, možda bi se trebao osigurati ^^

• mitkko
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    5,863
    • October 20, 2021 at 5:07 PM

Nije bas usko vezano za temu, ali nadovezujem se na ovu pricu sto su kolege zapocele ...

Jedna stvar koju sam relativno nedavno spoznao - kada bih iz bilo kojeg razloga sutra izgubio sve sto imam (materijalno), znam da bih uspio vjerojatno vrlo brzo opet sve iz pocetka izgraditi(ako bih to htio). A uz to znam i da mi u zivotu treba zapravo vrlo malo materijalnoga.

Kompetencije, znanja, iskustvo i nacin razmisljanja ti nitko ne moze uzeti, a upravo to je ono kljucno sto je potrebno za uspjeti u necemu.

Sto se tice supruge, ne zna sta radim poslovno, cak ju previse ni ne zanima, a ja puno ni ne pricam, i to mi ustvari jako odgovara. Znam da bi me jako kocilo kada bih joj morao svaku svoju poslovnu odluku detaljno elaborirati i opravdavati. Ali zanimljivo je recimo da sam gotovo sve nase nekretnine prebacio na njeno ime, i to iz vise razloga. Prvo, veseli me spoznaja da sam nam uspio nesto priskrbiti pa time sto sam to na nju prebacio sam tu cinjenicu nekako naglasio. Drugo, volim imati nesto nekretnina umjesto viska kesa jer na taj nacin se stitim od sebe samoga - sklon sam neobicnim i rizicnim ulaganjima pa mi je ovo nacin da si dio imovine osiguram, tj. ucinim si nedostupnim. Trece, ako akumuliram previse, to me opterecuje, cini me tromim i nezainteresiranim, covjek se previse opusti, a ako nisi "gladan" neces bas uspjeti u poslu. Cetvrto, znam da ce mi zena i dijete biti zbrinuti ako mi sve drugo propadne ili se meni nesto lose iznenada dogodi.

Zanimljiva je ovo i siroka tema, tesko je sve to sumirati u jedan post.

Kad odrastem prestat cu uzimati terapiju i pretvarat cu se da sam Angelina...

• Zlatek
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    568
    • October 20, 2021 at 6:06 PM

mitkko

potpisujem! ko da sam sam pisao... ili ko da si mene opisao...

• D_artagnan
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,978
    Bookmarks
    1
    • October 20, 2021 at 6:20 PM
    Quote from malovitra

A jbga, sad kad prihvatimo euro, vise necemo bit milijunasi 🤣🤣

• tizian1
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,545
    • October 20, 2021 at 6:24 PM
    Quote from D_artagnan
    Quote from malovitra

A jbga, sad kad prihvatimo euro, vise necemo bit milijunasi 🤣🤣

Jedina nam je nada ATPL da ostanemo milijunaši. ^^ ^^ ^^

• plavi05
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,322
    • October 20, 2021 at 8:00 PM

Kolege su ocijenile da je portfelj od 500.000 kn raspoređen na tri dionice rizičan, ali ako imate tvrtke sa dobrim bilancama i dalje mislim da je odličan izbor s malo rizika i velikim mogućnošću rasta i dividendama izbor KODT, ERNT, ATGR

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.) 472

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:15 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 22, 2025 at 4:58 PM
    2. Odgovora
      472
      Pregleda
      204k
      472
    3. Hawk Tuach

May 22, 2025 at 4:58 PM
    1. PODR (Podravka d.d.) 1.2k

• havi
      • February 12, 2020 at 6:30 PM
      • Dionice
      • havi
      • May 22, 2025 at 3:30 PM
    2. Odgovora
      1.2k
      Pregleda
      483k
      1.2k
    3. Sheki

May 22, 2025 at 3:30 PM
    1. Komentari trgovanja na burzi - LIVE 16k

• harpun
      • February 13, 2020 at 11:19 AM
      • Dionice
      • harpun
      • May 22, 2025 at 3:23 PM
    2. Odgovora
      16k
      Pregleda
      6M
      16k
    3. All

May 22, 2025 at 3:23 PM
    1. KOTR (Koncar Mjerni transformatori d.d.) 177

• Like 1
      • Lemi
      • March 7, 2023 at 9:30 PM
      • Dionice
      • Lemi
      • May 22, 2025 at 1:20 PM
    2. Odgovora
      177
      Pregleda
      57k
      177
    3. jkova25

May 22, 2025 at 1:20 PM
    1. INGR (INGRA d.d.) 1.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:06 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 22, 2025 at 1:20 PM
    2. Odgovora
      1.9k
      Pregleda
      834k
      1.9k
    3. SILVIO2024

May 22, 2025 at 1:20 PM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

Hawk Tuach May 22, 2025 at 4:58 PM
  • PODR (Podravka d.d.)

Sheki May 22, 2025 at 3:30 PM
  • Komentari trgovanja na burzi - LIVE

All May 22, 2025 at 3:23 PM
  • KOTR (Koncar Mjerni transformatori d.d.)

jkova25 May 22, 2025 at 1:20 PM
  • INGR (INGRA d.d.)

SILVIO2024 May 22, 2025 at 1:20 PM
  • ZABA (Zagrebačka banka d.d.)

All May 22, 2025 at 11:57 AM
  • DLKV (Dalekovod d.d.)

All May 22, 2025 at 11:55 AM
  • ADPL (AD Plastik d.d.)

All May 22, 2025 at 10:39 AM
  • KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

sokol74 May 22, 2025 at 10:14 AM
  • GRNL (Granolio d.d.)

maher May 21, 2025 at 8:41 AM

Popularne Teme

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

16,805 Replies, 5 years ago
  • ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

15,509 Replies, 5 years ago
  • IG (ING-GRAD d.d.)

84 Replies, 3 months ago
  • Što smo danas tržili

5,998 Replies, 5 years ago