Cijena je možda mrvicu viša nego sam očekivao, ali baš gledam lani su natukli skoro 61 kn dobiti po dionici. Na ponuđenu cijenu oni sami sebe zarade u manje od 3 godine. Plus, rizik inflacije i povećanja kamata ne igra ulogu u ovoj branši. Definitivno mi se čine ok za neku lovu gurnut unutra.
SPAN (SPAN d.d.)
-
-
-
Cijena je možda mrvicu viša nego sam očekivao, ali baš gledam lani su natukli skoro 61 kn dobiti po dionici. Na ponuđenu cijenu oni sami sebe zarade u manje od 3 godine. Plus, rizik inflacije i povećanja kamata ne igra ulogu u ovoj branši. Definitivno mi se čine ok za neku lovu gurnut unutra.
Mislim da su to radili obračun bez novoizdanih dionica (što mi se u startu ne sviđa po pitanju transparentnosti) . Ako će dionica biti sveukupno malo manje od 2 milijuna, a EBITDA je bila te godine ispod 32 milijuna kuna, po mojem viđenju na ponuđene dionice je cca 16 kuna EBITDA po komadu. Neto zarada bi bila nekih 3.5 kuna po dionici. Pogledao sam na brzinu pa ako me netko može demantirati bio bih zadovoljan s tim...
-
Ja sam počeo čitat prospekt SPAN a i zbunjuje me podatak naveden u prospektu da je EPS tj Zarada po dionici 60,81 kn a Neto dobit za prošlu godinu je 7.45 ml kn. Ukupan broj dionica je 1.960. 000 a bez trezora 1.381.800 dionica.
Po mom izračunu EPS je 5,35 kn ako ne računamo trezor.
Što mislite odakle ovako velika razlika.
-
Upadaju mi u oči jako veliki troškovi osoblja. (119 milijuna kuna u pandemijskoj 2020). Koliko vidim imaju cca 500 zaposlenih. Vjerojatno će to još povećati u 2021.
Kad bi imali normalne plaće biznis bi bio ok. Ako ćeš ljude plaćati ko hdz-ove ministre jednostavno teško je imati ikakvu dobit.
-
IT stručnjaci su jako skupi i najveći trošak visoko tehnoloških kompanija.
-
planiram sudjelovati... dugoročno tu nema problema, firma je dobra.
-
e to je već analiza, kratko i jasno
-
e to je već analiza, kratko i jasno
ma ne samo to, nego svi kukakmo kako nema novih izdanja a kad treba onda se nećkamo. Ako se sami ne uključimo ništa od ove burze.
-
Možemo li se složiti da je malo problematično osloniti se na podatke iz prospekta kao vjerodostojne, a u kojem su prospektu promašili EPS za prošlu godinu za 15 puta? Dok ne objave koje GFI na burzi kako Bog zapovijeda, ja se držim po strani.
-
SPAN je dobra kompanija, to je sigurno. Ali ako ju stavimo u kontekst visoke tehnologije i IT-a, ništa više od toga. A razlog je vrlo jednostavan - SPAN nudi vrlo malo povrh rješenja tech giganta (Microsoft, AWS) koje preprodaje/implementira. Imaju puno kvalificiranih zaposlenika koji su certificirani za sve te proizvode, no to su već gotove platforme sa zaokruženim skupom proizvoda/alata i čini mi se da tu SPAN ne uspijeva osmisliti neke svoje proizvode koji bi dali dodatnu vrijednost za korisnike i samim time omogućili povećavanje marži.
Ako uzmemo da "skupi" inženjer samo implementira tuđe rješenje onda taj isti pojede dosta od marže. I onda je jedina zarada razlika cijene dana/sata inženjera po kojoj si ga prodao klijentu i njegove plaće. Znam da im je to boljka već neko vrijeme i da rade na nekim svojim proizvodima i uspjeh na tom polju bi mogao gurnuti firmu prema boljim maržama.
OK, uvijek imaju prednost na zapadnim tržištima jer je radna snaga u HR ipak jeftinija, ali i taj jaz se polako smanjuje jer plaće pravih stručnjaka u HR poprilično rastu.
Mislim da je izlistavanje SPANa dobra stvar za ZSE, ali me IPO cijena ipak malo ohladila.
-
-
meni je logično da oni traže malo više za sebe, nego da daju malima da se jeftino natovare pa da onda oni puno zarade, to baš nije ničiji cilj izlaska na burzu, malo se mora precijeniti, jer da je jeftino, svi bi rekli da ni ne valja, i onda opet problem, tko je izlazio na burzu uglavnom je malo precijenio, pa tko ima volju i vjeru ulaže, sjetimo se kako je Emil "počastio" pred krizu nešto preko 900, a onda je bilo oko 480 ili još i niže, a sada je dugoročnima opet nadošlo ako su čamili čekajući
-
IT stručnjaci su jako skupi i najveći trošak visoko tehnoloških kompanija.
meni u bisnodama piše prosječna plaća za 2020. 12930kn...bogami dobro:)
-
Evo bio do banke tu u Osijeku. Nije guzva. Ja sam oko 12:30 bio šesti koji je došao za IPO.
-
Vezano uz EPS od 60,81kn u prospektu: 2.6.2021. je provedena podjela dionica 1:10, tako da je se za 2020g dobit dijelila na 10 puta manje dionica. Uz to, na 31.12.2020. društvo je držalo više svojih dionica nego sada što dodatno povećava EPS u odnosu na sadašnje stanje.
-
Uplatio danas novce, ali nisam bas siguran koliko ce ovdje ostati za nas male.
Prioritet ce vjerojatno biti ubaciti sto vise institucionalnih jer zele stabilnu dionicku strukturu, a broj ponuđenih dionica i nije nešto puno. :-/
-
Ispričavam se ako je već bilo. Ali ako recimo da sam spremna uložiti 10 tis. kn. Molim za upute koja je procedura. Nije da baš imamo često IPO. Zadnji put kada sam ulagala je bila atlantic grupa prije puno godina
Sjećam se da sam išla u Zabu i rekla koliko sam sprema uložiti i uplatila novac, na kraju je to ispao puno manji iznos i vratili su mi ostatak i nije bilo nikakvog troška.
Pronašla sam izjavu to se popuni i nosi u ZABU? Koju cijenu da ponudim? Na što se odnosi Broj računa (IBAN) za SKDD ?
-
mali investitori ne nude cijenu nego samo koliko bi novaca htjeli uloziti.
Ja sam danas bio i ljudi prije mene su dosli bez tog papira, samo sa osobnom i koliko novaca zele uloziti. Ionako oni ponovo printaju taj formular u nekoliko primjeraka.
SKDD iban vam je IBAN koji ste registrirali u SKDD za isplatu dividendi. Meni je to jednako kao i iban na koji da mi vrate novce.
Na kraju dobijete uputstva za placanje.
-
Evo bio do banke tu u Osijeku. Nije guzva. Ja sam oko 12:30 bio šesti koji je došao za IPO.
Kak se to IPO? I što treba, jel dati novac samo i kako, što po koliko? Jel ta firma išta vrijedi? Koliko vrijedi, jel se tu isto budu pogubili novci uskoro?
Pojma nemam ali bi uložio 2k eura kad bi znao kome i kako!? -
Ja sam danas bio i ljudi prije mene su dosli bez tog papira, samo sa osobnom i koliko novaca zele uloziti. Ionako oni ponovo printaju taj formular u nekoliko primjeraka.
SKDD iban vam je IBAN koji ste registrirali u SKDD za isplatu dividendi. Meni je to jednako kao i iban na koji da mi vrate novce.
Puno hvala na pomoći, ali samo molim potvrdu da idem u ZABU
Znam da nitko ne zna, ali da li bi moglo biti dosta uložiti 30 tis. kn da bi se dobilo dionica za 10 tis. kn
Pretpostavljam ako bude velika navala da dionice idu po najvećoj cijeni isto tako pretpostavljam ako bude velika navala, da će ljudi poslije biti na burzi spremi kupiti i po većoj cijeni.
Dividenda mi dolazi na žiro račun ne vidim zbog čega je to bitno, skdd zna taj podatak ako u budućnosti bude neke dividenda.
-
Puno hvala na pomoći, ali samo molim potvrdu da idem u ZABU
Znam da nitko ne zna, ali da li bi moglo biti dosta uložiti 30 tis. kn da bi se dobilo dionica za 10 tis. kn
Pretpostavljam ako bude velika navala da dionice idu po najvećoj cijeni isto tako pretpostavljam ako bude velika navala, da će ljudi poslije biti na burzi spremi kupiti i po većoj cijeni.
Dividenda mi dolazi na žiro račun ne vidim zbog čega je to bitno, skdd zna taj podatak ako u budućnosti bude neke dividenda.
Velika navala?
Radi koga, čega?
-
-
Nepročitani postovi
-
- Title
- Odgovora
- Zadnji odgovor
-
-
-