Zadnjih dana je onaj slovenski fond nešto sitno prodavao... da nisu oni...ili Pivci još imaju...
Fond prodaje u rastu pomalo, a u padu kupuje.
Zadnjih dana je onaj slovenski fond nešto sitno prodavao... da nisu oni...ili Pivci još imaju...
Fond prodaje u rastu pomalo, a u padu kupuje.
A moguće je i da trejderi kolo vode...
SPAN ima preko 2000 dionicara. Uvijek ce netko prodavati.
Neki prodaju pomalo čekajući na prodaji, neki ovako agresivno udaranjem po kupnji.
Lijepo je bilo vidjeti po valjda prvi puta u ovim analizama od prije koji dan, procjene vrijednosti kompanije preko 100 eura po dionici.
Pa neka prodaju kad su, ocigledno, nepismeni. Sto manje takvih u dionici, jace pozicije kod buducih previranja, jer nece prodavati kad vide da cijena padne 1%. Vecina sudionika, nazalost, jedini parametar koji razumije je postotna promjena trzisne cijene dionice - kad pada uplase se i prodaju, a kad raste proradi FOMO, pa kupuju. U svakom slucaju, neka ih. Prije 3 dana sam htio kupiti ispod 52, a sad imam priliku po 49 😀
Možda su prodavači proučili analizu koju je podjelio Milan Horvat, i primjetili da je predvidjanje dobiti za iduću godinu i manje od ovogodišnje. Ako doista ispadne tako vjerovatno cijena kratkoročno ostaje na ovim razinama. Pa se bolje prebaciti u lukrativnije kratkoročne pozicije.
Zašto je onda preporuka BUY?
Potencijal rasta od 32%...
Zasto je preporuka buy? Pa zato sto se taj sto je dao preporuku ukrcao po upola cijene pa se nada kapitalizirati...
Zasto je preporuka buy? Pa zato sto se taj sto je dao preporuku ukrcao po upola cijene pa se nada kapitalizirati...
Da, nisam se toga sjetio...
rekli bi upućeniji, sve je u skladu s trendom, svako ubacivanje pritiska u Njemačkoj se treba naplatiti
Btw. ne znam koji je rok plaćanja upisanih trezoraca, ova prodaja vjerojatno je najprije povezana s tim. Ocekivali smo da trezorci uzrokuju odljev novca iz dionica.
Sto se mene tice, cisto ideoloski odbijam sudjelovati u takvim transakcijama, jer ne podrzavam nacin na koji se drzavni (naš) novac trosi. A niti kako se bezrezervno uzima - iz plaća, tvrtki, svake zamislive aktivnosti, oporezovanje na svakom koraku, pa ni to nije dosta, vec da onda jos i financiramo razliku koju bi politika rado dijelila - i to po bijednih 3.7%. E, pa ne.
Antonija Vojnović, Information Security Team Leader u Spanu
Možda su prodavači proučili analizu koju je podjelio Milan Horvat, i primjetili da je predvidjanje dobiti za iduću godinu i manje od ovogodišnje. Ako doista ispadne tako vjerovatno cijena kratkoročno ostaje na ovim razinama. Pa se bolje prebaciti u lukrativnije kratkoročne pozicije.
Ova analiza predvidja, da ce Span i u 2024 zaposlit novih 200 zaposlenika. Zasto dobit ne raste? Troskovi osoblja 2024 opet + 7 mio Eur. Ja sumnjam da ce se to dogoditi, siguran sam i ako zaposlivanje ide dalje, bit ce puno manje nego to u analizi. Znamo da se je zaposlivanje vec smirilo u zadnjim mesecima i ne vidim zasto bi se opet pojacalo u 2024. Tako da ako sam u pravu, i zaposlijo samo recimo 50 novih komada u 2024, kod istih predvidjenih prihoda dobit i ebitda ne stagnira, nego je veca od predvidjene za najmanje 50%.
Pratim ovaj Generali fond jugoistočna Europa, kako aktivno upravljaju imovinom pa u padu cijene kupuju, a prodaju u rastu i kao osmi dioničar Spana isčekuju profit iz najnovije investicije u zaposlenike i kibernetičkom sigurnost za razliku npr. AZ fondova koji sad prodaju KODT, a prodavali su i prije godinu dana po cijeni od 250 Eura a sada ju cijena 880. Koji su to menadžeri
Ova analiza predvidja, da ce Span i u 2024 zaposlit novih 200 zaposlenika. Zasto dobit ne raste? Troskovi osoblja 2024 opet + 7 mio Eur. Ja sumnjam da ce se to dogoditi, siguran sam i ako zaposlivanje ide dalje, bit ce puno manje nego to u analizi. Znamo da se je zaposlivanje vec smirilo u zadnjim mesecima i ne vidim zasto bi se opet pojacalo u 2024. Tako da ako sam u pravu, i zaposlijo samo recimo 50 novih komada u 2024, kod istih predvidjenih prihoda dobit i ebitda ne stagnira, nego je veca od predvidjene za najmanje 50%.
Pa nije to projekcija izasla iz kompanije da ju se gleda kao indikator točnosti, pogotovo u dijelu rasta ili nerasta troskova, vec ocekivanje tog analiticara. Nikako nije relevantan za taj dio oko troskova, a s tim pumpanjem istih u 2024. mogao je umanjiti ocekivanu dobit, za sto samo on zna, pa na osnovu toga kupovati i po tih 100e/dionica kad dodje do iste, dok vi prodajete, jer je prava procjena npr. 150 (?)
Dujmović, noviji intervju:
"Da nije bilo rata u Ukraijini, deseci miliona dolara bi se slijevali..."
Nikola cool i opušten kao i uvijek.
https://ljse.si/en/slovenian-a…ities-1554/1553
SPAN među 8 HR firmi koje sudjeluju na CEE Investment Opportunities:
Zagreb Stock Exchange:
Onaj sa 53 izgubio strpljenje...
PRIJEDLOG ZAKONA O KIBERNETIČKOJ SIGURNOSTI, prvo čitanje, P.Z.E. br. 561 - predlagateljica: Vlada Republike Hrvatske | Hrvatski sabor - Prvo čitanje - prošli cetvrtak 23.11. 2023. Bit če usvojen na sledeči sjednici - siječanj 2024.
Jel netko gledao zadnjih dana u knjigu?
Možda je ovih 1413 u komadu zadnje...
2024 se očito Spanu vračaju prihodi iz prodaje licenca v Ukrajini. Prije rata je to bilo oko 30 mio eur godisnje.
Microsoft ce prolongirat free licence samo za drzavne institucije i to samo za Cloud.