1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Tržište kapitala - Hrvatska
  3. Dionice

SPAN (SPAN d.d.)

• LodeRunner
  • May 26, 2021 at 12:21 PM
  • MickeyM
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,076
    • September 6, 2021 at 9:02 PM
    Quote from Flight
    Quote from Ivana

Puno hvala na pomoći, ali samo molim potvrdu da idem u ZABU

Znam da nitko ne zna, ali da li bi moglo biti dosta uložiti 30 tis. kn da bi se dobilo dionica za 10 tis. kn

Pretpostavljam ako bude velika navala da dionice idu po najvećoj cijeni isto tako pretpostavljam ako bude velika navala, da će ljudi poslije biti na burzi spremi kupiti i po većoj cijeni.

Dividenda mi dolazi na žiro račun ne vidim zbog čega je to bitno, skdd zna taj podatak ako u budućnosti bude neke dividenda.

Velika navala?

Radi koga, čega?

Display More

Kako radi čega, pa IPO je!

• Ivana
    Početnik
    Reakcija primljeno
    9
    • September 6, 2021 at 9:03 PM

Radi viška love i mogućnosti zarade. Pa jel bio koji IPO u Hrvatskoj koji nije uspio?

• Flight
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,069
    • September 6, 2021 at 9:15 PM

Nemam pojma jel ima. Al poanta je kupiti povoljno, a ne platiti fer cijenu i onda se ufati u to da će netko drugi "potegnuti". Mislim moguće je da netko popegla priču da učvrsti vlasničku nakon dokapa, al ja ne vidim tu neki značajan upside u kraćem roku. Možda on i postoji i ja ne razumijem biznis i njegovu valuaciju pa zato ne vidim. Fali tu profitabilnosti koliko ja vidim na prvi pogled.

• LeoNT
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,549
    • September 6, 2021 at 9:18 PM
    Quote from Ivana
    Quote from LeoNT

mali investitori ne nude cijenu nego samo koliko bi novaca htjeli uloziti.

Ja sam danas bio i ljudi prije mene su dosli bez tog papira, samo sa osobnom i koliko novaca zele uloziti. Ionako oni ponovo printaju taj formular u nekoliko primjeraka.

SKDD iban vam je IBAN koji ste registrirali u SKDD za isplatu dividendi. Meni je to jednako kao i iban na koji da mi vrate novce.

Na kraju dobijete uputstva za placanje.

Puno hvala na pomoći, ali samo molim potvrdu da idem u ZABU

Znam da nitko ne zna, ali da li bi moglo biti dosta uložiti 30 tis. kn da bi se dobilo dionica za 10 tis. kn

Pretpostavljam ako bude velika navala da dionice idu po najvećoj cijeni isto tako pretpostavljam ako bude velika navala, da će ljudi poslije biti na burzi spremi kupiti i po većoj cijeni.

Dividenda mi dolazi na žiro račun ne vidim zbog čega je to bitno, skdd zna taj podatak ako u budućnosti bude neke dividenda.

Display More

Ovdje vam pise u kojim poslovnicama ZABAe treba ici :

https://www.span.eu/en/media/javni-poziv/

Koja ce cijena biti i koliko cemo usojeti uhvatiti dionica....ne zna se do slijedeceg tjedna.

• Flight
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,069
    • September 6, 2021 at 9:22 PM

Ma bit će dionica za sve. Agenti alociraju apriori za sve zainteresirane skupine. A svima je u interesu da bude i kvota manjinskih fizikalaca i slično.

Ako je bilo na Meritusu zadnji put, bit će i ovdje gotovo je sigurno.

• Ivana
    Početnik
    Reakcija primljeno
    9
    • September 6, 2021 at 9:28 PM

Nije mi jasno spominje se neka e-mail adresa da li je moguće sve odraditi online ili ne. Moje mjesto nije na popisu poslovnica.

• MickeyM
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,076
    • September 6, 2021 at 9:36 PM
    Quote from Ivana

Nije mi jasno spominje se neka e-mail adresa da li je moguće sve odraditi online ili ne. Moje mjesto nije na popisu poslovnica.

Pa uputite se malo i na kontinent onda! ;)

• LeoNT
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,549
    • September 6, 2021 at 9:37 PM

to je email adresa na koju ce vam se poslati potvrda koliko ste dionica uspjeli kupiti.

Koliko znam, ne ide online.

• Flight
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,069
    • September 6, 2021 at 9:38 PM
    Quote from Ivana

IPO i SPO novosti

Nazovi na donji kontakt i pitaj sve sto te zanima.

• MickeyM
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,076
    • September 6, 2021 at 9:41 PM
    Quote from LeoNT

to je email adresa na koju ce vam se poslati potvrda koliko ste dionica uspjeli kupiti.

Koliko znam, ne ide online.

U doba covida sve se radi online da se ne bi novac primao, hahaha... odnosno većina ništa ne radi, kao rade od doma ma moš misliti!

• MickeyM
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,076
    • September 6, 2021 at 10:40 PM

Ogroman prihod kompanije preko 400mio kn, zaposlenih prema PH preko 350, prosječna neto plaća preko 12k kn, izvoz preko 240mio kn, a dobit 7mio kn!

Razlika potraživanja od kupaca i obveze prema dobavljačima cca 33 mio kn!

Nominala 10kn ukupno uvrštenih preko 19 milijuna, cijena na IPO 160-175kn po najnižoj cijeni kompanija vrijedi preko 300 milijuna kuna!

Ha, jel to sve OK? Jel se može tu uložiti i zaraditi lijepo? ^^

• Jure
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    279
    • September 6, 2021 at 10:41 PM

Kupuju se dionice u IPO a nitko da bar malo napiše koju riječ obrazloženja i pojašnjenja, da pojasni neke fundamente. Bio je IPO MRUL 2 puta ali nema trgovine na ZSE. CIAK se slabo trguje. Tako če biti i ovdje.

• MickeyM
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,076
    • September 6, 2021 at 10:49 PM

Sjećam se jednog "pravila" s početka 90.-tih godina... kada su se predavala financijska izvješća bilo je... ne prikazuj neto dobit ispod 5% odmah će ti poslati financijsku policiju! ^^ ^^ ^^

Onda je krenulo sa "strancima", prvi Metro pa tako redom su vršili okupaciju u RH... i kako da si normalan čovjek dočara da neke od tih kompanija ili većina nikada niti "kune" dobiti ovoj "napaćenoj hrvatskoj" nisu platili, uvijek s gubitkom radili i rade. Čudo Božje!

• Jure
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    279
    • September 6, 2021 at 10:57 PM

Ja sam mislio učestv0vati, branša je perspektivna ali cijena je visoka. U IPO se raspali cijena koju ne podržavaju fundamenti. jer se uključi buduće razdoblje rasta i onda oni koji su kupili ne žele prodavati ispod cijene po kojoj su kupili a kupci smatraju da je cijena previsoka i tako prođu godine dok se ne formira kakva takva trgovina. U SAD cijena korektna i poslije IPO cijena skače u nebo a kod nas (tele 2 tarifa) raspali cijenu u IPO.

• Flight
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,069
    • September 7, 2021 at 8:31 AM
    Quote from Jure

Kupuju se dionice u IPO a nitko da bar malo napiše koju riječ obrazloženja i pojašnjenja, da pojasni neke fundamente. Bio je IPO MRUL 2 puta ali nema trgovine na ZSE. CIAK se slabo trguje. Tako če biti i ovdje.

CIAK je defacto dostributivno-trgovački biznis s nešto lohn proizvodnje: Meritus je zanimljiviji, Meritus je IPO koji je pokazao za naše uvjete dosad neviđeni akviuzicijsko-organski rast u sektoru BPO - Business Process Outsourcing. Kod Meritusa nema trgovine jer su u prvom valu isključivo ulazili mirovinici i nešto malo fondova. A i ne postoji baš razumijevanje u široj javnosti cijele te priče, koliko sam ja shvatio..... To je zanimljiv sektor u kojem ima preuzimanja i gdje ja mislim da će se u nekom trenutku firma prodati i postati moguće dio neke veće, slične grupacije. A možda i neće, pa će biti regionalni ili čak i globalni lider (u redu najvećih takvih firmi). Tu su multiple u takeoveru dobre, al sektor u kojem radi SPAN se isto porpilično vrednuje, iako ne znam kako stoji njihova specifična "niša". SPAN ima lijepi rast, al nema za sada onaj iskorak koji bi ga prometnuo u potentniju priču. Nažalost, postojeći vlasnici nam nisu dali mnogo (ili uopće) informacija o namjerama i planovima za budućnost, A i oni su na strani prodaje, pa mi to nekako baš nije najjači argument za dugoročno vezanje uz papir. Iako, skupo, ne skupo.... ne znam. Nije uglavnom preskupo da bi ga odmah u stratu (i konačno) škartali u nepoželjne.

• Flight
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,069
    • September 7, 2021 at 9:14 AM

A jel netko pronašao informaciju kako se uopće 30% dionica SPAN-a našlo u "trezoru"?

Osim što su isplatili Sanju Bogunović Krnetić, a pripustili Kramara iz HT-a.

I zašto ih HT nije htio nekoć preuzeti?

• lebowski
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,518
    • September 7, 2021 at 10:14 AM
    Quote from Flight

A jel netko pronašao informaciju kako se uopće 30% dionica SPAN-a našlo u "trezoru"?

Osim što su isplatili Sanju Bogunović Krnetić, a pripustili Kramara iz HT-a.

I zašto ih HT nije htio nekoć preuzeti?

Mislim da u današnjem Jutarnjem piše da su oni odbili jer im je kao MS ponudio premalo.

• Parica
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    3,765
    • September 8, 2021 at 9:09 AM

Proletio sam preko prospekta...na 165kn (na 175kn nisam racunao) kupujemo:

1. EV/EBITDA oko 8 (kad ukljucimo novce iz IPO) - nije skupo

2. P/E oko 50 - nije preskupo, ipak je IT firma

Ono sto me brine:

1. ni rijeci/brojke nisu napisali o 2021. godini, a da je dobro sigurno bi se pohvalili...tako da me taj dio dosta odvraca od sudjelovanja

2. U prospektu navode EPS od 60kn sto nije tocno jer su povecali br. dionica za 10x puta...malo mi je neozbiljno da se vec u prospektu prave grbavi i da nisu stavili neku fusnotu kraj EPS

3. Prilikom prodaje/IPO firma su uvijek usminkava...i sad oni tako usminkanu firmu prodaju po relativno visokim multiplama (P/E 50, EV/EBITDA 8)...a u 2019. su radili s gubitkom

4. Nigdje ne navode na sto planiraju potrosit cca. 90mil kn iz IPO-a

5. Do sada svi IPO koje su provodili privatnici nisu bili profitabilni za ulagatelje u razumnom roku (MGMA, TPNG, ATGR, CIAK) jer su svi prodavali firme po visokim multiplama..kad drzava radi IPO onda je to "druga pisma"

Dobro mi je:

1. Sto im je NPM oko 1% i tu postoji veliki potencijal rasta

2. Ipak je drustvo iz IT industrije, nemaju direktnog konkurenta na nasem TK pa ocekujem povecanu potraznju investitora

3. Ne prodaju vlasnici svoje dionice vec drustvo nudi vlastite dionice...novci iz IPO-a ostaju u drustvu

Jos i dalje ne znam bili sudjelovao...odlucit cu u petak, ali kako stvari stoje mislim da ipak hocu..

Molim da me se ispravi/nadopise ako sam nesto pogresno protumacio ili naveo...tnx

• Flight
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,069
    • September 8, 2021 at 9:17 AM
    Quote from Parica

Proletio sam preko prospekta...na 165kn (na 175kn nisam racunao) kupujemo:

1. EV/EBITDA oko 8 (kad ukljucimo novce iz IPO) - nije skupo

2. P/E oko 50 - nije preskupo, ipak je IT firma

Ono sto me brine:

1. ni rijeci/brojke nisu napisali o 2021. godini, a da je dobro sigurno bi se pohvalili...tako da me taj dio dosta odvraca od sudjelovanja

2. U prospektu navode EPS od 60kn sto nije tocno jer su povecali br. dionica za 10x puta...malo mi je neozbiljno da se vec u prospektu prave grbavi i da nisu stavili neku fusnotu kraj EPS

3. Prilikom prodaje/IPO firma su uvijek usminkava...i sad oni tako usminkanu firmu prodaju po relativno visokim multiplama (P/E 50, EV/EBITDA 8)...a u 2019. su radili s gubitkom

4. Nigdje ne navode na sto planiraju potrosit cca. 90mil kn iz IPO-a

5. Do sada svi IPO koje su provodili privatnici nisu bili profitabilni za ulagatelje u razumnom roku (MGMA, TPNG, ATGR, CIAK) jer su svi prodavali firme po visokim multiplama..kad drzava radi IPO onda je to "druga pisma"

Dobro mi je:

1. Sto im je NPM oko 1% i tu postoji veliki potencijal rasta

2. Ipak je drustvo iz IT industrije, nemaju direktnog konkurenta na nasem TK pa ocekujem povecanu potraznju investitora

3. Ne prodaju vlasnici svoje dionice vec drustvo nudi vlastite dionice...novci iz IPO-a ostaju u drustvu

Jos i dalje ne znam bili sudjelovao...odlucit cu u petak, ali kako stvari stoje mislim da ipak hocu..

Molim da me se ispravi/nadopise ako sam nesto pogresno protumacio ili naveo...tnx

Display More

Je, al nisu napisali kako su te dionice postale vlastite. Nekog ili više njih su očito isplatili novcima društva, ali ne oni osobno, nego društvo. ne vidim inače razlog zašto bi te dionice bile vlastite. A i imali su neke namjere se prodati, pa nisu.... zašto, zašto? Ne znam tko tu koga, možda je bezveze i napamet bucam, al Prospekt sadrži neke podatke na tu temu, al nije informativan po pitanju budućnosti i očekivanja. Činjenica da nisu organizirali neko web-cast upoznavanje komopanije s investitorima za mene je - No! Napravi konferneciju i razgovaraj s ljudima, osim ako ti Agent garantira da će on naći klijente za upis pa se ne moraš truditi.

• NaBiduAsku
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,753
    • September 8, 2021 at 9:19 AM

bio danas uplatiti ali pazite ovo, teta koja radi na tome je danas popodne. Poljubio vrata. Mislim stvarno... sreća pa nisam klijent Zabe, najgore banke ikad.

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. ADPL (AD Plastik d.d.) 3.2k

• Admin
      • February 12, 2020 at 2:06 PM
      • Dionice
      • Admin
      • May 25, 2025 at 4:34 PM
    2. Odgovora
      3.2k
      Pregleda
      1.5M
      3.2k
    3. All

May 25, 2025 at 4:34 PM
    1. VLEN (Viktor Lenac d.d.) 2k

• accountant
      • February 14, 2020 at 12:36 PM
      • Dionice
      • accountant
      • May 24, 2025 at 1:59 PM
    2. Odgovora
      2k
      Pregleda
      906k
      2k
    3. All

May 24, 2025 at 1:59 PM
    1. DLKV (Dalekovod d.d.) 2.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:29 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 23, 2025 at 11:04 PM
    2. Odgovora
      2.9k
      Pregleda
      1.2M
      2.9k
    3. umalo

May 23, 2025 at 11:04 PM
    1. KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.) 2.1k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:11 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 23, 2025 at 8:32 PM
    2. Odgovora
      2.1k
      Pregleda
      914k
      2.1k
    3. xdado

May 23, 2025 at 8:32 PM
    1. Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ? 10k

• zlocesti
      • September 18, 2020 at 8:28 PM
      • Tržišta kapitala - USA
      • zlocesti
      • May 23, 2025 at 6:35 PM
    2. Odgovora
      10k
      Pregleda
      2.9M
      10k
    3. my moon

May 23, 2025 at 6:35 PM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• ADPL (AD Plastik d.d.)

All May 25, 2025 at 4:34 PM
  • VLEN (Viktor Lenac d.d.)

All May 24, 2025 at 1:59 PM
  • DLKV (Dalekovod d.d.)

umalo May 23, 2025 at 11:04 PM
  • KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

xdado May 23, 2025 at 8:32 PM
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

my moon May 23, 2025 at 6:35 PM
  • Što smo danas tržili

Hafid May 23, 2025 at 4:07 PM
  • KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

All May 23, 2025 at 3:39 PM
  • Komentari trgovanja na burzi - LIVE

umalo May 23, 2025 at 2:35 PM
  • PODR (Podravka d.d.)

All May 23, 2025 at 1:57 PM
  • KOTR (Koncar Mjerni transformatori d.d.)

jkova25 May 22, 2025 at 1:20 PM

Popularne Teme

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

16,807 Replies, 5 years ago
  • ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

15,509 Replies, 5 years ago
  • IG (ING-GRAD d.d.)

84 Replies, 3 months ago
  • Što smo danas tržili

5,999 Replies, 5 years ago
  • SPAN (SPAN d.d.)

2,567 Replies, 3 years ago