1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Tržište kapitala - Hrvatska
  3. Dionice

Kako trgovati dionicama? Strategije, cake i savjeti

• Parica
  • May 12, 2021 at 2:48 PM
  • mitkko
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    5,863
    • November 4, 2021 at 8:23 PM
    Quote from Ledica
    Quote from mitkko

Imam problem da uvijek moram kupovati neki okrugli broj komada dionica. Tako mi je sada ostalo 20-ak tisuca kuna koje nemam na sto potrositi jer cu si pokvariti kolicine vec kupljenih dionica.

Znam, bolesno. 🤷

Da, bolesno, ali vrlo čest poremećaj.

Dobro je što zaokružujete na manje, meni uvijek pofali keša jer i ja moram sve zaokružiti. Na više. 😀

Trenutno me ERNT nervira jer završava sa 9.

Previše mi je 11, a za 1 komad mi se ne plaća brokerska naknada. Teška situacija 🤔

Display More

To nije u redu, ja bih onda radije prodao i tih 9 - uopće se ne šalim <X

Nekada se sam sebi čudim, ali znao sam to već tako raditi - nešto mahnito kupujem neko dulje vrijeme, zadam više naloga u nekom rasponu pa nekada ili u brzini ne zbrojim dobro ili mi poklope neki nalog koji sam zaboravio... onda kada tako slučajno kupim par komada više nego što sam si zamislio, razliku prodam, pa makar to bio i 1 komad neke dionice koja košta par kuna gdje me više košta brokerska naknada ^^ Moj broker me sigurno puno voli.

Onda nadalje, skužio sam da to prečesto radim i da je stvarno glupo pa sam onda nekako prihvatio i da smijem imati nepravilan broj komada neke dionice, ali da njihov broj mora imitirati Fibonaccijev niz - 1,1,2,3,5,8,13...

Nemam ništa za reći u svoju obranu 🤷 :S

Kad odrastem prestat cu uzimati terapiju i pretvarat cu se da sam Angelina...

• Ledica
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,221
    • November 4, 2021 at 8:39 PM

Mitkko, nije bolest samo ono sto boli 😂

Opsesivno-kompulzivni poremećaj (OKP) spada u skupinu anksioznih poremećaja, a karakteriziran je pojavom opsesivnih misli i kompulzivnih radnji. Ljudi koji pate od ovog poremećaja shvaćaju iracionalnost svojih postupaka i doživljavaju ih neugodnim, ali ih ne mogu spriječiti. Shodno tome, svi aspekti života mogu biti zahvaćeni (posao, škola, međuljudski odnosi), a mnoge aktivnosti ograničene.

Meni broj svake dionice u portfelju uvijek mora završavati sa 0. Na onim jeftinijim čak dvije ili tri zadnje brojke moraju biti nula.

Sve ostalo čini mi portfelj neurednim i remeti zamišljenu koncepciju. A naravno , broker se povremeno osladi na račun moje opsesije.😀

• mitkko
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    5,863
    • November 4, 2021 at 8:55 PM
    Quote from Ledica

Mitkko, nije bolest samo ono sto boli 😂

Opsesivno-kompulzivni poremećaj (OKP) spada u skupinu anksioznih poremećaja, a karakteriziran je pojavom opsesivnih misli i kompulzivnih radnji. Ljudi koji pate od ovog poremećaja shvaćaju iracionalnost svojih postupaka i doživljavaju ih neugodnim, ali ih ne mogu spriječiti. Shodno tome, svi aspekti života mogu biti zahvaćeni (posao, škola, međuljudski odnosi), a mnoge aktivnosti ograničene.

Meni broj svake dionice u portfelju uvijek mora završavati sa 0. Na onim jeftinijim čak dvije ili tri zadnje brojke moraju biti nula.

Sve ostalo čini mi portfelj neurednim i remeti zamišljenu koncepciju. A naravno , broker se povremeno osladi na račun moje opsesije.😀

Znači, ima nas :D

Ja se samo bojim da je taj OKP samo jedna od mojih brojnih dijagnoza :S

• juraj
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    232
    • November 4, 2021 at 9:07 PM

Mislim da je najbitnije poluditi prije dolaska na burzu jer ti onda ništa ne smeta,ja ni u ludilu nisam mislio da ću kraljicu sa 570kn kupiti na 370kn i toliko još ima ludila u meni da ju čekam na 280-330kn...uvijek računam da je netko jače lud od mene i da ni nezna čije su kad prodaje,ono baš bunilo teško ^^

• mitkko
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    5,863
    • November 4, 2021 at 9:46 PM
    Quote from juraj

Mislim da je najbitnije poluditi prije dolaska na burzu jer ti onda ništa ne smeta,ja ni u ludilu nisam mislio da ću kraljicu sa 570kn kupiti na 370kn i toliko još ima ludila u meni da ju čekam na 280-330kn...uvijek računam da je netko jače lud od mene i da ni nezna čije su kad prodaje,ono baš bunilo teško ^^

Točno tako, ali ja bih rekao da si pravi majstor tek kada odeš i korak dalje - nakon što skroz izludiš i onda pukneš, ona faza kada ti sve postane svejedno/ravno, kada si po pitanju investicija skroz hladan, bez emocija.

To sam naučio na svojoj koži. Tek tada počneš razmišljati objektivno, bez emocija i tek onda te stvarno krene. Čak ni te novce sa kojima trgujem ne smijem gledati kao stvarne novce jer bih vrlo lako brzo prolupao. Ja te novce gledam samo kao obične brojke na ekranu, kao poene u nekoj igrici - cilj je što više ih skupiti. Tek tako mogu biti skroz objektivan (koliko to netko uopće može biti).

Milijarder
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,428
    • November 4, 2021 at 9:47 PM
    Quote from Ledica
    Quote from mitkko

Imam problem da uvijek moram kupovati neki okrugli broj komada dionica. Tako mi je sada ostalo 20-ak tisuca kuna koje nemam na sto potrositi jer cu si pokvariti kolicine vec kupljenih dionica.

Znam, bolesno. 🤷

Dobro je što zaokružujete na manje, meni uvijek pofali keša jer i ja moram sve zaokružiti. Na više. 😀

Previše mi je 11, a za 1 komad mi se ne plaća brokerska naknada. Teška situacija 🤔

Display More

Hvala vam na informacijama. Mislio sam da samo ja imam takav poremećaj! Osim nula volim i npr. 111 ili 1111. :) :S

• fajrvol
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    461
    • November 4, 2021 at 9:52 PM

Ima onih i koji vole sve sa 444 kao što se vidilo na OPTE. :D

• Ledica
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,221
    • November 4, 2021 at 10:00 PM
    Quote from Milijarder
    Quote from Ledica

Hvala vam na informacijama. Mislio sam da samo ja imam takav poremećaj! Osim nula volim i npr. 111 ili 1111. :) :S

Imam i ja jednu devijantnu u portfelju do koje sam došla greškom u racunanju pa je ostavila kao dokaz da je moja opsesija vrlo blagog oblika. 505 😂

• mitkko
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    5,863
    • November 4, 2021 at 10:06 PM
    Quote from Ledica
    Quote from Milijarder

Imam i ja jednu devijantnu u portfelju do koje sam došla greškom u racunanju pa je ostavila kao dokaz da je moja opsesija vrlo blagog oblika. 505 😂

Ne može, to ti ne priznajem, 505 je jako lijepi broj :)

Za svako pravilo moraju postojati iznimke. Ja bih 505 svrstao u te iznimke. To ti je kao u glazbi, postoji takozvani "blue note". To je ton koji ne pripada u neku standardnu ljestvicu, ali se u nju svejedno ipak nekako neobjašnjivo jako lijepo uklapa. Na papiru izgleda kao greška, ali zvuči jako lijepo. ;)

• komot
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,346
    • November 4, 2021 at 10:46 PM
    Quote from mitkko
    Quote from tizian1

Sve iznad 5 kn na brokerskom je dobro... ^^ ^^

Nekada je bolje i ne imati casha, manja je mogućnost brze pogreške.

Znam, bolesno. 🤷

I ja imam isti problem. 😄 Ako ne mogu na 10 zaokružit barem neka bude na 5. Pa kad skupim za još 5 bit će okruglo.

• Ledica
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,221
    • November 4, 2021 at 11:02 PM

Pa smo tako ustvrdili da se osim sa FA i TA mnogi od nas muče i sa NA ( numerička analiza ) . Težak je taj investitorski život 😀

• Sheki
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,002
    • November 5, 2021 at 9:17 AM
    Quote from mitkko
    Quote from juraj

Točno tako, ali ja bih rekao da si pravi majstor tek kada odeš i korak dalje - nakon što skroz izludiš i onda pukneš, ona faza kada ti sve postane svejedno/ravno, kada si po pitanju investicija skroz hladan, bez emocija.

To sam naučio na svojoj koži. Tek tada počneš razmišljati objektivno, bez emocija i tek onda te stvarno krene. Čak ni te novce sa kojima trgujem ne smijem gledati kao stvarne novce jer bih vrlo lako brzo prolupao. Ja te novce gledam samo kao obične brojke na ekranu, kao poene u nekoj igrici - cilj je što više ih skupiti. Tek tako mogu biti skroz objektivan (koliko to netko uopće može biti).

Meni je postalo sve ravno, al mi još nije krenulo :)
    A kad smo već kod tih poremećaja, ja gledam ask i smeta me kad na asku ima dionica, pogotovo velikih količina od fondova. Najviše sam uživao kad su mirovinci bili kornerirani od strane nb na Rivijeri. E to je bio godišnji. Kolega Verdi se toga sigurno sjeća.
    Ipak mi se čini da je najbolji savjet od kolegice da treba imati svježi priljev novca.

• malovitra
    Student
    Reakcija primljeno
    172
    • November 5, 2021 at 11:16 AM
    Quote from Ledica
    Quote from mitkko

Znam, bolesno. 🤷

Display More

Zašto plačate brokersku naknadu za 1 komad?

• Roki
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,524
    • November 5, 2021 at 1:08 PM

Pa napisala je Ledica, imaju OCD ili OKP...

• etoimene
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    642
    • December 17, 2021 at 11:51 AM
    Quote from BSOD

Uostalom, meni se znalo dogoditi da odradim 5 trejdova dnevno, 4 negativna, ali onaj jedan pokriva minuse i nosi dobit. Statistički - loše. Novčano - dobro.

Ovo je jedna od najvažnijih stvari u trejdanju po mojem mišjenju a koja je totalno suprotna od onog što smo stjecali bilo kakvim drugim obrazovanjem "vrijedno radi i uči, imaj dobre ocjene, nađi dobar posao ....".

Možeš bit dobar samo 20% trejdova a na kraju dobar ... 'Ajd' prođi razred sa samo 20%!!! :)

• BSOD
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,261
    • December 17, 2021 at 12:36 PM

etoimene upravo tako.

To što je duboko u nama ukorijenjeno nam ne donosi dobro na marketu. Posebice nama, koji smo odrasli u podneblju u kojem jesmo. Ne odnosi se to samo na nas, nego i na naše roditelje etc.

Nije stvar ni obrazovanja, stvar je mindseta. Koji imamo. Svi. Do jednoga.

Čitao sam u nekoj knjizi o trejdu, ne znam joj više ni autora ni imena, koliko na nas kao trejdere utječe okolina, odgoj, roditelji, bake, ustaše, partizani i tak....

Filozofija sve skupa

Ima'l kaj za short danas?

:evil:

• etoimene
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    642
    • December 17, 2021 at 12:48 PM

Istina. Sve u trešće ....

Druga, meni najnezgodnija, stvar je da smo navikli na koliko radiš/ulažeš truda toliko dobiješ. Npr. ideš mjesec dana na posao, dobiješ plaću.

I "stalno" treba radit, Na marketu to definitivno nije proporcionalno.

Najteže od svega mi je bit flat. Ako vidim slobodan margin, to mi je k'o crvena krpa. Polako napredujem i na tom području.

• mitkko
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    5,863
    • December 17, 2021 at 12:56 PM
    Quote from etoimene

Istina. Sve u trešće ....

Druga, meni najnezgodnija, stvar je da smo navikli na koliko radiš/ulažeš truda toliko dobiješ. Npr. ideš mjesec dana na posao, dobiješ plaću.

I "stalno" treba radit, Na marketu to definitivno nije proporcionalno.

Najteže od svega mi je bit flat. Ako vidim slobodan margin, to mi je k'o crvena krpa. Polako napredujem i na tom području.

Je, najteze je sjediti na rukama, i ja se stalno s tim borim. Jedan trejder za to slikovito kaze kako moras biti kao snajper, a ne mitraljez.

• BudFox
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,231
    • December 17, 2021 at 1:00 PM
    Quote from BSOD

etoimene upravo tako.

To što je duboko u nama ukorijenjeno nam ne donosi dobro na marketu. Posebice nama, koji smo odrasli u podneblju u kojem jesmo. Ne odnosi se to samo na nas, nego i na naše roditelje etc.

Nije stvar ni obrazovanja, stvar je mindseta. Koji imamo. Svi. Do jednoga.

Čitao sam u nekoj knjizi o trejdu, ne znam joj više ni autora ni imena, koliko na nas kao trejdere utječe okolina, odgoj, roditelji, bake, ustaše, partizani i tak....

Filozofija sve skupa

Istina kolega, Hrvati će ti sve oprostiti, ali ne i neuspjeh, to se ne tolerira, pa i ovdje na forumu svi samo

zarađuju zar ne, jer bi da napišu suprotno bili izloženi ruglu i ismijavanju (ima par kolega koji to svakodnevno

rade drugima bez sankcije, da ih sada ne imenujem). To je taj luzerski mentalitet zbog kojeg Hrvatska ne

napreduje, a za sve je kriv obrazovni sustav, te sprega politike, obrazovanja i biznisa u svim porama društva.

Bez politike nema napredovanja u životu, poslu, položaju i to je preduboko ukorijenjeno u naše društvo.

U suprotnom smjeru da ne kažem za naširoko poznati hrvatski jal, uspjeh se također ne tolerira,

To je onaj stav dabogda meni crkla krava, ako tebi crknu dvije. Što sam stariji, sve sam više mišljenja

da je sve gore i gore, a ne bolje, te po meni nema nade u bolje.Banke gledaju da te oderu koliko god

mogu, a država i HNB ih štite u tome. Tržište kapitala takoreći ne postoji i nisu ni sjena onoga što je to

bilo prije 10-15 godina.

Minset je jako bitan slažem se, svi kažu optimistički mindset, ali mene optimistički mindset nije nigdje doveo, već

jing/jang mindset (sada sam se toga sjetio :) ), sumnjaj u sve dok je dobro ili dok je loše i ne vjeruj

nikome što piše po forumu, osim kada su to upute kako trgovati preko neke platforme 8o .

There si no free lunch. Konačan zbroj je nula i neko mora izgubiti da bi ti zaradio, to je takva igra, nažalost :thumbup:.

Ništa se ne proizvodi ni stvara trgovanjem i špekulacijom, već se samo novac retransferira iz jednog džepa u drugi.

Kocka je bačena, alea iacta est :!:

• Roman
    Student
    Reakcija primljeno
    139
    • December 17, 2021 at 1:05 PM

Ja ne znam baš puno trejdera milijardera i stotine milijunaša. Al stratega i ulagača znam odnosno čuo sam za njih.

Na dnevnom trejdanju kakvo se ovdje promovira i kakvim se većina malih ulagača bavi ne mogu se zaraditi milijuni ili je to mnogo teže nego pri pravilnom i pravodobnom izboru odgovarajuće strategije, zauzimanju odgovarajuce pozicije u dugorocnom trendu i čekanju pravog trenutka za naplatu originalno zamisljene ili alternativno prilagođene ideje.

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. DLKV (Dalekovod d.d.) 2.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:29 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 21, 2025 at 10:07 AM
    2. Odgovora
      2.9k
      Pregleda
      1.2M
      2.9k
    3. TheMandarin

May 21, 2025 at 10:07 AM
    1. KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.) 468

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:15 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 21, 2025 at 10:05 AM
    2. Odgovora
      468
      Pregleda
      202k
      468
    3. Meri

May 21, 2025 at 10:05 AM
    1. INGR (INGRA d.d.) 1.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:06 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 21, 2025 at 9:42 AM
    2. Odgovora
      1.9k
      Pregleda
      833k
      1.9k
    3. SILVIO2024

May 21, 2025 at 9:42 AM
    1. ADPL (AD Plastik d.d.) 3.2k

• Admin
      • February 12, 2020 at 2:06 PM
      • Dionice
      • Admin
      • May 20, 2025 at 8:36 PM
    2. Odgovora
      3.2k
      Pregleda
      1.5M
      3.2k
    3. superfly

May 20, 2025 at 8:36 PM
    1. GRNL (Granolio d.d.) 120

• sonda
      • January 13, 2022 at 11:03 AM
      • Dionice
      • sonda
      • May 20, 2025 at 5:11 PM
    2. Odgovora
      120
      Pregleda
      42k
      120
    3. Muzakus

May 20, 2025 at 5:11 PM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• DLKV (Dalekovod d.d.)

TheMandarin May 21, 2025 at 10:07 AM
  • KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

Meri May 21, 2025 at 10:05 AM
  • INGR (INGRA d.d.)

SILVIO2024 May 21, 2025 at 9:42 AM
  • ADPL (AD Plastik d.d.)

superfly May 20, 2025 at 8:36 PM
  • GRNL (Granolio d.d.)

Muzakus May 20, 2025 at 5:11 PM
  • KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

Darla May 20, 2025 at 2:58 PM
  • CROS (CROATIA osiguranje d.d.)

marinac May 20, 2025 at 9:23 AM
  • Što smo danas tržili

vitoo May 19, 2025 at 4:32 PM
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

accountant May 16, 2025 at 7:37 PM
  • KOTR (Koncar Mjerni transformatori d.d.)

All May 16, 2025 at 3:38 PM

Popularne Teme

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

16,799 Replies, 5 years ago
  • ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

15,509 Replies, 5 years ago
  • IG (ING-GRAD d.d.)

84 Replies, 3 months ago
  • Što smo danas tržili

5,998 Replies, 5 years ago
  • SPAN (SPAN d.d.)

2,567 Replies, 3 years ago