1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Tržište kapitala - Hrvatska
  3. Dionice

Kako trgovati dionicama? Strategije, cake i savjeti

• Parica
  • May 12, 2021 at 2:48 PM
  • Parica
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    3,765
    • May 12, 2021 at 2:48 PM
    Quote from mitkko

Nešto ću vas pitati, ali nemojte me molim vas odmah razapeti, ništa ne drukam i ne tvrdim. Zanima me samo kakav bi bio sentiment na forumu kada bismo u bližoj budućnosti vidjeli kretanje cijene nekako ovako kako sam ucrtao na grafu.

Na grafu je fraktal iz 2016.. Ovakvo kretanje cijene bi tehnički bila prirodna konsolidacija u uptrendu, dobra prilika za kupnju, ništa zabrinjavajuće, čak bi rekli da je "zdravo". Mene zanima kako bi razmišljali oni koji su sada kupili na ovom potencijalnom vrhu, da li bi možda panično prodavali ukoliko bi se cijena približavala možda koti 300, ili bi možda dokupljivali, neki bi možda izašli iz dionice dok traje konsolidacija i tražili u međuvremenu zaradu u drugim dionicama, u kojem trenutku bi se kupnji priključili oni koji trenutno nisu u dionici, koje zone bi pratili?

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

Greškom sam ovaj post stavio na temu ATPL umjesto Tehnička. Molim Admina da to premjesti.

Display More

Sebe smatram uspješnim trejderom pa ću pokušat odgovorit. Da se odmah razumijemo, nema čarobne formule i svaki dan mi je nova borba.

Ne koristim TA i već igram na feeling i na fundamente, odnosno trejdam samo "jake" dionice.

"Jake" dionice su one koje mlate pare i većinom isplaćuju divku, tu je taktika jednostavna...u padu stalno kupujem, u rastu kratim...i tako all day long...npr. KODT, ATGR i ADPL imam već preko 4 godine, ali u različitim količinama, ovisno o kretanju cijene...kupujući teškaše rizik gubitka je minimalan...

A sad malo o ATPL...

Jako mi je bitno kako se osjećam u poziciji...to mi je glavni indikator kupnje/prodaje

Ako mi nije ugodno, kratim 1/4 po bilo kojoj cijeni i postavljam kupnju 5% niže...najčešće manju količinu nego sam prodao i tako smanjujem izloženost s padom...

S druge strane, ako se dobro osjećam unutra i ako vjerujem onda radim suprotno, u padu kupujem više, a na odbijancima prodajem manju količini i tako povećavam izloženost...upravo to sad radim na ATPL (jučer uzeo 200kom na 373kn prodao 50kom na 386kn; danas uzeo 200 kom na 352kn prodao 50kom na 368kn...)

Nastavi li padat, kupovni nalozi će bit sve rjeđi (svako 20 kn), a prodajni nalozi će pratiti cijenu, tako da svaki rast izađem određenu količinu...

Ako dođe do 300kn pretpostavljam da ću bit izložen maksimalno koliko sam spreman prihvatiti i u daljnjem padu (ako dođe do njega) neću sudjelovati, možda tek na 265kn...

Teško mi je riječima opisati kako funkcioniram, ali do neke granice više kupujem, a manje prodajem, nakon toga izbjegavam kupnju i kupujem baš ako dobro padne, a nakon toga (padajući nož) prestanem s kupnjom i samo prodajem u rastu...

p.s. rijetko prodajem po bidu, jedino na otvaranju...

• zlocesti
    Majstor
    Reakcija primljeno
    9,313
    • May 13, 2021 at 8:35 PM

Bravo Parica. Na dosljednosti . I na profitabilnoj strategiji trgovanja.

Ja pak nikako ne mogu ulagača iz sebe istjerati, i bolujem od večine bolesti malog ulagača

Tek sam ih nekoliko uspjela preboliti.

Više znam o onome kako ne treba činiti, nego o onome kako treba

Prvo je pravilo Ne izgubiti novac.

Drugo je da ne možeš protiv marketa.

Treće je da možeš birati, ili ćeš se na vrijeme pridružiti masi, ili ćeš stajati sa strane

Neki vole kupovati u rastu, što je smisleno. Drugi vole u padu. U padu se kupuje dip, pa i taj pad nije pad nego predah u rastu.

Neki vole trgovati u rasponu, neki kupuju isključivo Dno.

Trejdati je teško na burzi na kojoj je mala likvidnost, a opet.. dva puta godišnje ako ne i češče pojave se prilike " života "

Da je na burzi lako, bogat bi bio svatko !

Mislim da je najveća slabost malih ulagača što ne mogu otpustiti papir, što je pak priča za sebe. To ih stvarno učini ranjivim, ako ih i ne onesposobi.

• vladimir
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    212
    • May 13, 2021 at 8:52 PM

DA DA DA !!! .

• Parica
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    3,765
    • May 14, 2021 at 11:29 AM
    Quote from zlocesti

Ja pak nikako ne mogu ulagača iz sebe istjerati, i bolujem od večine bolesti malog ulagača

Treće je da možeš birati, ili ćeš se na vrijeme pridružiti masi, ili ćeš stajati sa strane

Neki vole kupovati u rastu, što je smisleno. Drugi vole u padu. U padu se kupuje dip, pa i taj pad nije pad nego predah u rastu.

Trejdati je teško na burzi na kojoj je mala likvidnost, a opet.. dva puta godišnje ako ne i češče pojave se prilike " života "

Mislim da je najveća slabost malih ulagača što ne mogu otpustiti papir, što je pak priča za sebe. To ih stvarno učini ranjivim, ako ih i ne onesposobi.

Display More

Evo pokušat ću prebacit cijelu svoju strategiju/razmišljanja/pravila na papir

Ovo što ću napisati je moja iskustvena strategija, koja meni funkcionira na ZSE...

1. Glavna prednost trejdanja je što naučiš izaći iz papira, nema emocija, pratiš samo brojke....i kad prodaš znaš da to nije kraj i da ćeš se vratiti (možda i po većoj cijeni) već sutra ili za tjedan ili mjesec...osim toga, trejdanje je svakodnevni trening trgovanja, što više trejdaš to si sve bolji...i ono najvažnije, kad dođu čupava vremena (COVID i Agrokorke) istreniran si, "budan", aktivan, brzo djeluješ i radiš kao singerica...jednostavno, stalno te drži budnim i spremnim za akciju

2. Kad trejdaš uvijek dio novca moraš imati u kešu, što opet, kod padajućeg tržišta, smanjuje gubitke. Naravno da smanjuje i dobitke, ali kad je tržište u dobrom modu, teže prodaješ i sve više si unutra (a sve manje keša), s druge strane kad pada i kako raste panika sve više si u kešu (npr. najgori pad COVIDA sam bio 90% u kešu; ne zato što sam pametan nego panika radi svoje, svaki dan bi trejdao, ali bi od straha ostavio više keša nego dan ranije). Isti ,samo obrnuti postupak je uslijedio u oporavku pa sam ispod 30% keša pao tek u listopadu 2020.

3. Jedini pravilo mi je ne izgubit kapital...znam da je lakše to reći nego izvršit...ali to je istina...što to znači? kad se ne osjećam dobro u poziciji (koliko god mi izgledala jeftino) kratim jer mi je vremenski horizont ulaganja +20g, prilika će bit koliko hoćeš, bit je da imaš s čim (kapital) ugrabit priliku kad se prilika dogodi...a prilika uvijek ima, pa čak ina ovom tržištu, baš kako ste kolegice rekli svake godine imamo barem 1-2 prilike.. baš zato, ako nisam siguran u poziciju i ako me stresira i kvari san kratim ju, ulazim u keš, bistrim mozak i sutra krećem u nove pobjede

4. Jako mi je bitno imati izbalansiran portfelj...otprilike 50% teškaši, 20%-30% brze dionice, ostalo keš ili srednja kategorija (npr. HPB, KRAS). Npr. trenutni portfelj mi izgleda ovako...ATPL 30%, HT 16%, SUKC 13%, KODT 12%, i ostali (HPB, ERNT i JANF) 16%...ATPL je jako brza, volatilna i stresna i trenutno samo nju imam od "brzih", ostali su mi amortizeri na koje trenutno uopće ne obraćam pažnju...ako želim kupovat neku brzu dionicu, prodajem dio ATPL i tako stalno balansiram da mi u portfelju nikad ne bude više od 30% stresnih pozicija. Burza je "živo biće" pa tako i taj udio stresnih dionica u portfelju se mijenja ovisno o situaciji, kad je bio COVID nisam imao ni jednu stresnu poziciju, trgovao sam isključivo sa CROBEX10 ekipom (+ KODT i JDGT) i nešto HPB. Pretpostavljam, kad nastupi euforija da ću imati 60% stresnih pozicija...pošto se to još nije dogodilo nemam iskustva s tom situacijom...

5. Zanimljivo, ali istinito...jako loše trejdam sa smećem jer znam da ne vrijedi ništa pa, od panike, brzo prodajem...i tu često prodajem s gubitkom...znam da sam nešto pretplatio i panika mi nastupi čim uđem u poziciju...ali svejedno, ponekad zavrtim krug i često pogubim novce, jače je od mene, a nekad mi je samo dosadno :)

6. Jako pazim kad društva inače sazivaju GS i donose odluke o dividendi...tu se često pozicioniram 3 mjeseca ranije i čekam izglasavanje divke...to jako puno koristim jer ako bude izvješće loše divka ga amortizira, osim toga mjesec-dva pred GS zbog divke krene rast cijene...a ako izvješće bude dobro onda ide dupli rast (zbog divke i izvješća)...uglavnom, ne sjećam se kad sam u životu izgubio kad sam ušao u poziciju 3 mjeseca prije sazivanja GS (npr. početkom godine sam bio pun KODT-a jer sam znao da ide Q4 i da bi trebao bit dobar (imali su povećanje ugovorenih poslova za 33%), pa sam znao da ide Q1 i onda sazivanje GS; izgubit nisam mogao, da je i Q1 i Q4 podbacio divka bi amortizirala pad; isto je bilo sa ERNT, ATGR i HT)

7. Kad pričam o trejdanju ne mislim samo na day trading, ionako je to nemoguće na ZSE...nekad poziciju držim 1 dan, a nekad i po 6 mjeseci...zavisi od izvješća, sentimenta, drugih (ne)prilika...zanimljivo, ove godine sam to shvatio, kako tržište više raste to manje trgujem...

8. Evoluiram s godinama...kako raste portfelj tako se, po inerciji, mijenja i strategija...prije sam više trgova s "stresnim" dionicama, a sad sve više sa "teškašima" jer je teško ući, a još teže izaći s većim kapitalom na malim dionicama...a, pretpostavljam da mi se teško fokusirat i gubit energiju da zaradim 200kn u trejdu na malim pozicijama dok mi teškaši samo sa promjenom 1kn po dionici noše 5x-10x više novca od tog trejda...ali to moram mijenjati, svaka kuna zarađena u trejdu je extra kuna i ne smijem se opustiti...iako je sve teže...

9. Pokušavam svaki dan, kroz trejd, zaradit dnevnicu 500kn-1000kn...bilo sa kupoprodajom, ili sa prodajom na većoj cijeni nego završi dan...naravno da ne uspijem svaki dan, ali to je cilj...cilj treba imati, zar ne?...da uspiješ svaki dan zaradit (ili pravovremenom prodajom spriječit gubitak) 1.000 kn to je 220k kn godišnje...skupi se toga

10. Kad aktivno trguješ, uvijek si među prvima kad krenu vlakići, jer ti je to posao...vrebaš prilike, čitaš sve i pratiš...nekad ne sudjeluješ u tome, ali imaš informaciju i odluka je na tebi..

11. Isto kao i kod praćenja sazivanja GS, 45 dana pred izvješće se pozicioniram u dionicama za koja mislim da će imat dobra izvješća...svako izvješće koje izađe pogledam, koja me zanimaju detaljno iščitavam...i jako puno trgujem na dan objave izvješća...tu često day trejdam, lovim 2%-3% brzog prinosa i čekam novo izvješće i tako sa cvijeta na cvijet...ako neka od perjanica izbaci loše izvješće, većinom kompletno izlazim, rijetko dajem priliku da se u sljedećem kvartalu iskupe...ili rasteš i zarađuješ ili te više nema..i tako od izvješća do izvješća...

12. Ovo sam zaboravio, ali mi je jako bitno...ovim sam definitivno zaradio najveće novce...znate li onaj osjećaj kad o nečemu razmišljaš (dan, tjedan, mjesec...nebitno) i onda se jedno jutro probudiš i to je to...sve je sjelo i siguran si u odluku...do sada, nikad me taj osjećaj nije iznevjerio, u takvim situacijama često ulazim s dosta kapitala i namlatim se para (npr. HT u COVIDU na 148kn...bio sam spreman cijeli portfelj stavit do 140kn (da je pao)) ili KODT po 930kn isto u COVIDU, OPTE po 1,6kn (koju sam prodao na 1,88kn :( i naučio školu, pa sad ATPL nisam prodavao prije 320 kn), ADPL na 135kn, VLEN 9kn i zadnje ATPL na 190kn)...naravno taj osjećaj mi se javi i kad treba prodavat (VIRO, IGH i DLKV)

Eto, više manje sve je tu...naravno, bilo koji savjet/konstruktivna kritika je dobrodošla...

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • May 14, 2021 at 12:21 PM

Parica

sve super, ali:

1. koliki ti je size po ulazu kad trejdaš, jer možeš sa 500.000 kn klepnit 500 kn na Podravci, npr. :S

2. ovisiš o stabilnom kompu, internetu (osim ako nemaš neki svoj direct link) i brokeraju.

3. moraš stalno visiti na kompu i imati "gejmerske" reflekse (valjda pi*aš u kateter :S)

4. ubaci malo TA u jednadžbu i nekad pusti winnere da rade svoje dok se ne "umore" (ako prepoznaš dobar trend i ako su okolnosti dobre, a nema nekog sistemskog rizika).

5. mene je prošla korekcija zatekla (a bila mi je i prva u životu), jer iako sam predvidio što će prosperirati prošle godine, prerano sam ušao u poziciju (nisam računao na onaj drugi leg down), pa me izmela panika i onda sam se morao vaditi trejdanjem, tako da sam sad pametniji, valjda :S

6. da trejdam sada, kombinirao bi ovaj tvoj i moj pristup

7. stop loss je izišao iz raja :S

''Dođu, tako, vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako uvedemo porez na vlastitu imovinu, stranci će je prestati kupovati" - Krešimir "Superhik" Macan

• Parica
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    3,765
    • May 14, 2021 at 12:41 PM
    Quote from st-brajo

Parica

sve super, ali:

1. koliki ti je size po ulazu kad trejdaš, jer možeš sa 500.000 kn klepnit 500 kn na Podravci, npr. :S

2. ovisiš o stabilnom kompu, internetu (osim ako nemaš neki svoj direct link) i brokeraju.

3. moraš stalno visiti na kompu i imati "gejmerske" reflekse (valjda pi*aš u kateter :S)

4. ubaci malo TA u jednadžbu i nekad pusti winnere da rade svoje dok se ne "umore" (ako prepoznaš dobar trend i ako su okolnosti dobre, a nema nekog sistemskog rizika).

5. mene je prošla korekcija zatekla (a bila mi je i prva u životu), jer iako sam predvidio što će prosperirati prošle godine, prerano sam ušao u poziciju (nisam računao na onaj drugi leg down), pa me izmela panika i onda sam se morao vaditi trejdanjem, tako da sam sad pametniji, valjda :S

Display More

1. Teskase trejdam sa cca. 100k-200k kn...jos jednom napominjem taj moj "trejd" zna trajat i po par mjeseci, a nekad pola sata

2. ZSE je prespor, stavim naloge, malo ih pomicem i to je to...brzina je jedino bitna na izvjescima, ostalo laganica...

3. Prespora je ZSE, bitno je bit za kompom kad se otvore neke nenadane prlike (kao sad ERNT na 1670kn😉😉😉)...uvijek je barem jedno oko na monitoru, vecinom trgujem preko moba osim kad je ludnica...tad palim masinu🤣🤣🤣

4. Evoluirao sam...sve manje trgujem...sve sam opusteniji i pustam da trend radi za mene (npr. KODT i ERNT vec dugo (3 mjeseca😝😝) nisam prodavao...a rastu). Valjda to dodje i s velicinom portfelja...sto je vise kapitala vise pozicija mogu pokrit pa mi je potreba za trejdanjem sve manja

5. Da,dno je nemoguce pogodit...ali svejedno se svakodnevno trudim

6. Koristim stop loss, ali ne egzaktni (npr. -10%)...vec emocionalni...kad stres nadvlada i unisti kvalitetu sna vrijeme je za bijeg (npr. kupio sam JMNC po 72k (u to vrijeme 30% portfelja) u cetvrtak i to me jako opterecivalo...u petak/sutra na otvaranju prodao sam je po 60k...da je prva kupnja bila 40k kn bio bih je prodao i po toj cijeni)...cesto koristim "reži-bježi"

• trial
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,163
    • May 14, 2021 at 7:22 PM
    Quote from Parica
    Quote from zlocesti

Display More

Ovo što ću napisati je moja iskustvena strategija, koja meni funkcionira na ZSE...

1. Glavna prednost trejdanja je što naučiš izaći iz papira, nema emocija, pratiš samo brojke....i kad prodaš znaš da to nije kraj i da ćeš se vratiti (možda i po većoj cijeni) već sutra ili za tjedan ili mjesec...osim toga, trejdanje je svakodnevni trening trgovanja, što više trejdaš to si sve bolji...i ono najvažnije, kad dođu čupava vremena (COVID i Agrokorke) istreniran si, "budan", aktivan, brzo djeluješ i radiš kao singerica...jednostavno, stalno te drži budnim i spremnim za akciju

2. Kad trejdaš uvijek dio novca moraš imati u kešu, što opet, kod padajućeg tržišta, smanjuje gubitke. Naravno da smanjuje i dobitke, ali kad je tržište u dobrom modu, teže prodaješ i sve više si unutra (a sve manje keša), s druge strane kad pada i kako raste panika sve više si u kešu (npr. najgori pad COVIDA sam bio 90% u kešu; ne zato što sam pametan nego panika radi svoje, svaki dan bi trejdao, ali bi od straha ostavio više keša nego dan ranije). Isti ,samo obrnuti postupak je uslijedio u oporavku pa sam ispod 30% keša pao tek u listopadu 2020.

3. Jedini pravilo mi je ne izgubit kapital...znam da je lakše to reći nego izvršit...ali to je istina...što to znači? kad se ne osjećam dobro u poziciji (koliko god mi izgledala jeftino) kratim jer mi je vremenski horizont ulaganja +20g, prilika će bit koliko hoćeš, bit je da imaš s čim (kapital) ugrabit priliku kad se prilika dogodi...a prilika uvijek ima, pa čak ina ovom tržištu, baš kako ste kolegice rekli svake godine imamo barem 1-2 prilike.. baš zato, ako nisam siguran u poziciju i ako me stresira i kvari san kratim ju, ulazim u keš, bistrim mozak i sutra krećem u nove pobjede

4. Jako mi je bitno imati izbalansiran portfelj...otprilike 50% teškaši, 20%-30% brze dionice, ostalo keš ili srednja kategorija (npr. HPB, KRAS). Npr. trenutni portfelj mi izgleda ovako...ATPL 30%, HT 16%, SUKC 13%, KODT 12%, i ostali (HPB, ERNT i JANF) 16%...ATPL je jako brza, volatilna i stresna i trenutno samo nju imam od "brzih", ostali su mi amortizeri na koje trenutno uopće ne obraćam pažnju...ako želim kupovat neku brzu dionicu, prodajem dio ATPL i tako stalno balansiram da mi u portfelju nikad ne bude više od 30% stresnih pozicija. Burza je "živo biće" pa tako i taj udio stresnih dionica u portfelju se mijenja ovisno o situaciji, kad je bio COVID nisam imao ni jednu stresnu poziciju, trgovao sam isključivo sa CROBEX10 ekipom (+ KODT i JDGT) i nešto HPB. Pretpostavljam, kad nastupi euforija da ću imati 60% stresnih pozicija...pošto se to još nije dogodilo nemam iskustva s tom situacijom...

5. Zanimljivo, ali istinito...jako loše trejdam sa smećem jer znam da ne vrijedi ništa pa, od panike, brzo prodajem...i tu često prodajem s gubitkom...znam da sam nešto pretplatio i panika mi nastupi čim uđem u poziciju...ali svejedno, ponekad zavrtim krug i često pogubim novce, jače je od mene, a nekad mi je samo dosadno :)

6. Jako pazim kad društva inače sazivaju GS i donose odluke o dividendi...tu se često pozicioniram 3 mjeseca ranije i čekam izglasavanje divke...to jako puno koristim jer ako bude izvješće loše divka ga amortizira, osim toga mjesec-dva pred GS zbog divke krene rast cijene...a ako izvješće bude dobro onda ide dupli rast (zbog divke i izvješća)...uglavnom, ne sjećam se kad sam u životu izgubio kad sam ušao u poziciju 3 mjeseca prije sazivanja GS (npr. početkom godine sam bio pun KODT-a jer sam znao da ide Q4 i da bi trebao bit dobar (imali su povećanje ugovorenih poslova za 33%), pa sam znao da ide Q1 i onda sazivanje GS; izgubit nisam mogao, da je i Q1 i Q4 podbacio divka bi amortizirala pad; isto je bilo sa ERNT, ATGR i HT)

7. Kad pričam o trejdanju ne mislim samo na day trading, ionako je to nemoguće na ZSE...nekad poziciju držim 1 dan, a nekad i po 6 mjeseci...zavisi od izvješća, sentimenta, drugih (ne)prilika...zanimljivo, ove godine sam to shvatio, kako tržište više raste to manje trgujem...

8. Evoluiram s godinama...kako raste portfelj tako se, po inerciji, mijenja i strategija...prije sam više trgova s "stresnim" dionicama, a sad sve više sa "teškašima" jer je teško ući, a još teže izaći s većim kapitalom na malim dionicama...a, pretpostavljam da mi se teško fokusirat i gubit energiju da zaradim 200kn u trejdu na malim pozicijama dok mi teškaši samo sa promjenom 1kn po dionici noše 5x-10x više novca od tog trejda...ali to moram mijenjati, svaka kuna zarađena u trejdu je extra kuna i ne smijem se opustiti...iako je sve teže...

9. Pokušavam svaki dan, kroz trejd, zaradit dnevnicu 500kn-1000kn...bilo sa kupoprodajom, ili sa prodajom na većoj cijeni nego završi dan...naravno da ne uspijem svaki dan, ali to je cilj...cilj treba imati, zar ne?...da uspiješ svaki dan zaradit (ili pravovremenom prodajom spriječit gubitak) 1.000 kn to je 220k kn godišnje...skupi se toga

10. Kad aktivno trguješ, uvijek si među prvima kad krenu vlakići, jer ti je to posao...vrebaš prilike, čitaš sve i pratiš...nekad ne sudjeluješ u tome, ali imaš informaciju i odluka je na tebi..

11. Isto kao i kod praćenja sazivanja GS, 45 dana pred izvješće se pozicioniram u dionicama za koja mislim da će imat dobra izvješća...svako izvješće koje izađe pogledam, koja me zanimaju detaljno iščitavam...i jako puno trgujem na dan objave izvješća...tu često day trejdam, lovim 2%-3% brzog prinosa i čekam novo izvješće i tako sa cvijeta na cvijet...ako neka od perjanica izbaci loše izvješće, većinom kompletno izlazim, rijetko dajem priliku da se u sljedećem kvartalu iskupe...ili rasteš i zarađuješ ili te više nema..i tako od izvješća do izvješća...

12. Ovo sam zaboravio, ali mi je jako bitno...ovim sam definitivno zaradio najveće novce...znate li onaj osjećaj kad o nečemu razmišljaš (dan, tjedan, mjesec...nebitno) i onda se jedno jutro probudiš i to je to...sve je sjelo i siguran si u odluku...do sada, nikad me taj osjećaj nije iznevjerio, u takvim situacijama često ulazim s dosta kapitala i namlatim se para (npr. HT u COVIDU na 148kn...bio sam spreman cijeli portfelj stavit do 140kn (da je pao)) ili KODT po 930kn isto u COVIDU, OPTE po 1,6kn (koju sam prodao na 1,88kn :( i naučio školu, pa sad ATPL nisam prodavao prije 320 kn), ADPL na 135kn, VLEN 9kn i zadnje ATPL na 190kn)...naravno taj osjećaj mi se javi i kad treba prodavat (VIRO, IGH i DLKV)

Eto, više manje sve je tu...naravno, bilo koji savjet/konstruktivna kritika je dobrodošla...

Display More

Krajnje jednostavno, ako imaš dovoljno love.

1. Kupiš dionicu. Ako počne padati, kupuješ na svakih 10 % pada cijene. Svaka nova kupnja je za 66 % kuna veća (fibonaci), tako ti je prosjek ulaza uvijek negdje blizu trenutne cijene dionice na tržištu i uopće te ne dira do kuda će padati. Potrebno je dosta love, ili kupnja u malim startnim paketima koji padom cijene ipak postupno postaju sve veći. Ovisno o tome do kuda će cijena padati i prisiljavati te da kupuješ. Kad okrene u rast, gotovo odmah si u plusu i prodaješ prvo mali paket, pa sa svakim porastom cijene 10 % prodaješ sve veće pakete uvećane za 66 % (fibonaci). Na taj način, najveću količinu dionica prodao si uvijek pri vrhu dosegnute cijene dionice u trendu rasta. Kad okrene padati, opet obrazac kupnje s početka teksta.

2. Ako dionica krene rasti nakon što si kupio paket, na svakih 10 % rasta kupuješ dionica za isti iznos novca kao prvi paket. Ne isti broj dionica, nego isti iznos novca. Na taj način povečavaš svoj portfelj dionice koja je u rastu i sa svakim paketom si u novom većem plusu, a tvoj prosjek ulaza je uvijek niži od trenutne cijene dionice na tržištu jer je uvijek negdje na sredini između cijene prve i cijene zadnje kupnje.

Tko ima dosta love na raspolaganju i shvatio je napisano, ova skalinada gore-dole nema da omane. ATPL je bila idealna za to zadnjih mjesec dana.

Naravno, najljepše i najunosnije je punu količinu kupiti na najnižoj cijeni i sve prodati na najvišoj cijeni. Tko to zna i može i ima muda sa većom količinom love ući na točno nekoj cijeni i izaći na točno nekoj cijeni, neka zanemari ovaj post.

• Kayser Sose
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    342
    • May 14, 2021 at 7:47 PM
    Quote from trial
    Quote from Parica

Display More

1. Kupiš dionicu. Ako počne padati, kupuješ na svakih 10 % pada cijene. Svaka nova kupnja je za 66 % kuna veća (fibonaci), tako ti je prosjek ulaza uvijek negdje blizu trenutne cijene dionice na tržištu i uopće te ne dira do kuda će padati. Potrebno je dosta love, ili kupnja u malim startnim paketima koji padom cijene ipak postupno postaju sve veći. Ovisno o tome do kuda će cijena padati i prisiljavati te da kupuješ. Kad okrene u rast, gotovo odmah si u plusu i prodaješ prvo mali paket, pa sa svakim porastom cijene 10 % prodaješ sve veće pakete uvećane za 66 % (fibonaci). Na taj način, najveću količinu dionica prodao si uvijek pri vrhu dosegnute cijene dionice u trendu rasta. Kad okrene padati, opet obrazac kupnje s početka teksta.

2. Ako dionica krene rasti nakon što si kupio paket, na svakih 10 % rasta kupuješ dionica za isti iznos novca kao prvi paket. Ne isti broj dionica, nego isti iznos novca. Na taj način povečavaš svoj portfelj dionice koja je u rastu i sa svakim paketom si u novom većem plusu, a tvoj prosjek ulaza je uvijek niži od trenutne cijene dionice na tržištu jer je uvijek negdje na sredini između cijene prve i cijene zadnje kupnje.

Tko ima dosta love na raspolaganju i shvatio je napisano, ova skalinada gore-dole nema da omane. ATPL je bila idealna za to zadnjih mjesec dana.

Naravno, najljepše i najunosnije je punu količinu kupiti na najnižoj cijeni i sve prodati na najvišoj cijeni. Tko to zna i može i ima muda sa većom količinom love ući na točno nekoj cijeni i izaći na točno nekoj cijeni, neka zanemari ovaj post.

Display More

Da ja imam dovoljno love, vjerojatno ne bih se ni zezao sa dionicama....

pecunia non olet

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • May 14, 2021 at 8:05 PM
    Quote from Parica
    Quote from st-brajo

Parica

sve super, ali:

Display More

1. Teskase trejdam sa cca. 100k-200k kn...jos jednom napominjem taj moj "trejd" zna trajat i po par mjeseci, a nekad pola sata

2. ZSE je prespor, stavim naloge, malo ih pomicem i to je to...brzina je jedino bitna na izvjescima, ostalo laganica...

3. Prespora je ZSE, bitno je bit za kompom kad se otvore neke nenadane prlike (kao sad ERNT na 1670kn😉😉😉)...uvijek je barem jedno oko na monitoru, vecinom trgujem preko moba osim kad je ludnica...tad palim masinu🤣🤣🤣

4. Evoluirao sam...sve manje trgujem...sve sam opusteniji i pustam da trend radi za mene (npr. KODT i ERNT vec dugo (3 mjeseca😝😝) nisam prodavao...a rastu). Valjda to dodje i s velicinom portfelja...sto je vise kapitala vise pozicija mogu pokrit pa mi je potreba za trejdanjem sve manja

5. Da,dno je nemoguce pogodit...ali svejedno se svakodnevno trudim

6. Koristim stop loss, ali ne egzaktni (npr. -10%)...vec emocionalni...kad stres nadvlada i unisti kvalitetu sna vrijeme je za bijeg (npr. kupio sam JMNC po 72k (u to vrijeme 30% portfelja) u cetvrtak i to me jako opterecivalo...u petak/sutra na otvaranju prodao sam je po 60k...da je prva kupnja bila 40k kn bio bih je prodao i po toj cijeni)...cesto koristim "reži-bježi"

Display More

ma stari, realno, vrhunski ti to radiš, ali jako dobro i analiziraš, pa nekad stvarno nema potrebe brzati.

svi imamo neki svoj stil, al bitan je i kapital i pravoremeno "mirisanje" trenda.

onda samo čekaš da ti se okolnosti poslože (da ne uletiš prerano u trejd, da imaš dovoljno para za korigirati se, itd.).

npr., lani je bilo vrhunskih prilika za napraviti "obrtaj", čak je i falilo para :S

al nekako se tržište smirilo i čini mi se da bi sada baš to pravovremeno "mirisanje" trenda moglo biti prava strategija.

stop loss je obavezan, baš ovaj po osjećaju (ne ići spavati bez njega).

i dobro bi bilo voditi dnevnik trejdanja, malo to sistematizirati.

meni je ovo sve skupa relativno novo, tako da učim u hodu :S

''Dođu, tako, vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako uvedemo porez na vlastitu imovinu, stranci će je prestati kupovati" - Krešimir "Superhik" Macan

• discover
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    434
    • May 14, 2021 at 9:09 PM

ako mogu dodati, bilo bi dobro izbjegavati kupovinu po drukovima, kupovinu stečajuša i predstečajuša, kupovinu onih gdje postoji visok rizik od delistanja ili istiskivanja, onih kod kojih postoji visok rizik od dokapitalizacije uz isključenje prava postojećim dioničarima, onih koje se vode netransparentno, onih koje su u sumnjivom vlasništvu, onih koje nit vrijede nit zarađuju nego su vlakić iz aviona, ček da se sjetim šta sam još popušio... onih kojima upravlja politika ili političari dolaze u posjet, onih o kojima twita musk ili neki od domaćih ekvivalenata, onih koje su na putu agrokora itd. Da sam bio ovak pametan na početku vjerojatno bi si kupio cugu, a ne dionice i na spomen zse-a grohotom nasmijao...

sad samo da si ovu temu sejvam, ili bolje isprintam... takoc

s godinama se nazalost zaborave te neke sitnice pa za svaki slučaj

• zlocesti
    Majstor
    Reakcija primljeno
    9,313
    • May 14, 2021 at 9:17 PM

Sa velikim žaljenjem moram reći da je i skitanje forumom zabranjeno.

Pohlepa je zarazna bolest :S

Da sam gledala u graf, a ne u vas......... gdje bi mi kraj bio

A opet, sjajno smo se zabavljali, sve drugo može se platiti Visom

Društvena smo bića.

Al' kad su veliki novci u na stolu, man' se dušo foruma

Piše Elder da su članovi njegovog foruma smjeli izmijeniti ideje samo nedjeljom navečer, prije početka trgovanja. Tijekom tjedna zavjet šutnje.

Utječemo jedni na druge, i to ne samo za dobro.

• emil
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,470
    • May 14, 2021 at 9:39 PM
    Quote from Parica

Mogu samo cestitat...

Od svih nabrojanih tocaka najvise sam se pronasao u tocki 5.

5. .jako loše trejdam sa "svim dionicama" bez obrzira dal vrijede ili ne vrijede, od panike, brzo prodajem...i tu često prodajem s gubitkom...znam da sam nešto pretplatio(ili nisam ) i panika mi nastupi čim uđem u poziciju...ali svejedno, ponekad zavrtim krug i često pogubim novce, jače je od mene, a nekad mi je samo dosadno...

S vremenom sam zato naucio ostat i duze u dionici pogotovo kad jako krvari pa onda junacki podnosim i 40% minusa al zato brzo prodajem kad dodje na 4% plusa :)

Cuo sam negdje da je bitno vrtit lovu...zarada je sporedna stvar :)

Al da nema ovakvih kao ja nikad Vi koji znate sto radite nebi nista zaradili.

Bitno je da se mi ovdje lijepo druzimo. Novci su ionako samo prolazni. Danas ih imas sutra ih nemas...i obrnuto...

PS: zlocesti ... ne shvacaj ovo ozbiljno. Znas da ja puno pricam, al sve je to u cilju zblizavanja forumasa. I ja sam naravno u plusu :)(uostalom tko ovdje uopce gubi novac- ja nisam nikad procitao da je netko pogubio novac na ZSE-tu svi samo dobivaju-bar po pricama) nadje se uvjek neki losiji od mene koji plati i moju skolu :)

Nadmudrivanje sa budalom je kao hrvanje sa svinjom u blatu ..... nakon nekog vremena skužiš da svinja uživa.

• Marin83
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,535
    • May 14, 2021 at 10:56 PM

Ove priče ako ti dionica zaroni -10% da je prodaš je teža glupost po meni, to masa ljudi ponavlja kao papagaji....u 8 od 10 takvih sitaucija izađeš sa nekim malim dobitkom ,ako samo "malo" pričekaš. U ove 2 od 10 situacija izađeš u plusu sa jednim ili dva dokupa. Mislim pritom isključivo na dionice sa dobrom bilancom, ovo drugo ne kupujem(iako sam bio napravio jedu iznimku sa VIRO).

Također slažem se u gotovu svemu što su gore kolege pisale, ništa čudno što što svi imaju slične zaključke, kad po cijeli dan buljiš u ekran, jednostavno svima se točkice poslože na sličan način.

Inače osobno mislim da je navažniji onaj prvi filing, prva misao i zaključak koji ti dođu, njega se treba držati, ma koliko teško i nelogično bilo. Bar meni osobno prvi filing je nepogrešiv, samo problem je kad ga prestanem slušat, jer sam predugo u dionici ili jednostavno puno mi doleti negativnih vijesti u jedinici vremena, pa me pokoleba i počnem raditi greške u koracima.

Npr. taj filing mi nije dao mira kod VIRO-a, kupio ga mislim u petak i odmah ga prodao u pon. 5-6 dana poslije objavljena prestečajna, osobno nisam imao pojma što se događa, ali nešto me cijeli vikend tjeralo da izađem, nešto mi nije bilo ok.

Što je najbolje uopće se nije radilo o iznosu vrijednom spomena, kamoli ikakvog nemira, ušao sa 10k kuna , mislio ih okrenit u para dana i izaći sa 2-4% da imam za burek.:) Eto da mi nije tog unutarnjeg glasa na VIRO-u bi spušio 60% investicije u skoro sedmicu dana.

Imam jednu veliku manu, predobro podnosim minus, ali sam preloš u nekapitaliziranju dobitka. Ispada da sam karakterno mazohista.

• fajrvol
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    461
    • May 14, 2021 at 11:09 PM

Kolegi Parica svaka čast. Jako lijepo i precizno objašnjeno. Kolega emil drago mi je da nisam jedini koji podnosi minus od 30-40% i onda proda sa 4-5% plusa. :D

Međutim moram priznat da sam puno naučio u ovih par mjeseci slušajući Stevena Harta. Lik jako dobro zna objasnit.

• Nevera
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    414
    • May 15, 2021 at 9:17 AM

E ovako. Za uspješno trejdanje prije svega morate imati likvidnost tržišta i a onda likvidnost i trend dionice, morate se posvetiti trejdu tj po prilično slobodnog vremena i imati podosta krunica na računu. Potrebno je poznavanje i TA barem osnove. U zadnje vrijeme uspješno se moglo trejdati sa OPTE, RIVP,VLEN, i najnovije Atpl.

Sa nekim i srednjim iznosom gotovo je nemoguće ući u poziciju bez značajnog dizanja ili spuštanja cijene. Trejd se ne radi po principu imao sam preko vikenda osjećaj ili sam sanjao, to je kockanje i od 10 pokušaja nešto se i pogodi.

Probajte trejdati HPB, Adpl, Mediku, pa ako baš oćete i TPNG.

Sretno svima

• zlocesti
    Majstor
    Reakcija primljeno
    9,313
    • May 15, 2021 at 9:55 AM

Je.

Al' ajmo i ovako.

Imate scalping, daytrade, swing trade, position trade... tehnika za svakoga

Imate i long pozicija... koliko ljudi, toliko ćudi :S

Obzirom da je trgovati vani postalo dostupno i jednostavno, barem likvidnost tržišta nije problem. Sve ostalo je :S

• BSOD
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,261
    • May 15, 2021 at 10:32 AM

U dobra tema!

Evo otprilike kako ja to radim na inozemnim tržištima (dnevni trejd/scalp).

Ujutro u 10h bacim oko na neke PM aktualce, ništa se posebno tu uglavnom ne događa, eventualno ako je kakvo otkriće, FDA ili nešto slično.

Do 12h malo prostudiram te koji su aktualni ta dva sata, iza 12h krećem u kupovinu, jer u 13 h velika većina špekulanata preko ovih američkih besplatnih brokera već ima mogućnosti trgovine (Webull npr.). Oni se tada probude, i krenu kupovati pa još dižu cijenu tih špekulantskih papira kada im ih ja uvaljujem.

Neke, za koje procijenim da će tržište po otvaranju dići još gore ostavljam do 15.30 h kada sve prodajem.

E, tada mi se pale svi mogući skeneri, i tu tražim prilike. Ukoliko se štogod i nađe, to odradim dva tri puta i priča gotova.

U padu kupujem u 10% slučajeva, stop loss je dosta čvrst, pa.....

Oslanjam se najviše na volumen, i staru dobru svjećicu. Nema puno filozofije, nikada nisam izložen u papir više od 20% ukupnog novca kojim raspolažem (ok, ponekad se dogodi i "greška" pa se zaigram), ali u suštini stvari to je više manje to.

Long/swing poziciju imam samo jednu, jer bez obzira na sve strah me nekog kraha koji će se dogoditi prije ili kasnije.

Ima'l kaj za short danas?

:evil:

• Miron
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    258
    • May 15, 2021 at 10:58 AM

Moja strategija je: vozi Miško! 8)

• trial
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,163
    • May 15, 2021 at 11:06 AM
    Quote from Kayser Sose
    Quote from trial

Da ja imam dovoljno love, vjerojatno ne bih se ni zezao sa dionicama....

Display More

Pa nisi valjda na burzi da bi nešto zaradio =O, nego da se s nečim zabavljaš. ;) :P

Ako si kraći sa lovom, možeš igrati sa 33 ili 50 posto, umjesto 66 posto. Doduše, tada u padu cijene svojim ulaznim prosjekom nisi uvijek blizu trenutnoj cijeni na tržištu, ali ipak niti predaleko.

• Ledica
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,221
    • May 15, 2021 at 11:21 AM
    Quote from emil
    Quote from Parica

PS: zlocesti ... ne shvacaj ovo ozbiljno. Znas da ja puno pricam, al sve je to u cilju zblizavanja forumasa. I ja sam naravno u plusu :)(uostalom tko ovdje uopce gubi novac- ja nisam nikad procitao da je netko pogubio novac na ZSE-tu svi samo dobivaju-bar po pricama) nadje se uvjek neki losiji od mene koji plati i moju skolu :)

Kako Emile nisi nikad pročitao da je netko pogubio novce na Zse ?

Agrokorke se ne računaju?

Evo ja prijavljujem gubitak jedan milijun. Ojra

Jel ti sad lakše? ^^

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. INGR (INGRA d.d.) 1.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:06 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 13, 2025 at 11:28 AM
    2. Odgovora
      1.9k
      Pregleda
      826k
      1.9k
    3. DiAbLeRo

May 13, 2025 at 11:28 AM
    1. KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.) 437

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:15 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 13, 2025 at 9:17 AM
    2. Odgovora
      437
      Pregleda
      196k
      437
    3. Marty McFly

May 13, 2025 at 9:17 AM
    1. Komentari trgovanja na burzi - LIVE 16k

• harpun
      • February 13, 2020 at 11:19 AM
      • Dionice
      • harpun
      • May 13, 2025 at 7:27 AM
    2. Odgovora
      16k
      Pregleda
      6M
      16k
    3. All

May 13, 2025 at 7:27 AM
    1. MDKA (Medika d.d.) 824

• harpun
      • February 14, 2020 at 2:16 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 13, 2025 at 12:23 AM
    2. Odgovora
      824
      Pregleda
      302k
      824
    3. vodoinstalater

May 13, 2025 at 12:23 AM
    1. DLKV (Dalekovod d.d.) 2.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:29 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 12, 2025 at 5:34 PM
    2. Odgovora
      2.9k
      Pregleda
      1.2M
      2.9k
    3. misterno

May 12, 2025 at 5:34 PM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• INGR (INGRA d.d.)

DiAbLeRo May 13, 2025 at 11:28 AM
  • KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

Marty McFly May 13, 2025 at 9:17 AM
  • Komentari trgovanja na burzi - LIVE

All May 13, 2025 at 7:27 AM
  • MDKA (Medika d.d.)

vodoinstalater May 13, 2025 at 12:23 AM
  • DLKV (Dalekovod d.d.)

misterno May 12, 2025 at 5:34 PM
  • ADRS (Adris grupa d.d.)

All May 12, 2025 at 11:24 AM
  • ZABA (Zagrebačka banka d.d.)

All May 12, 2025 at 11:19 AM
  • HPB (Hrvatska poštanska banka d.d.)