možda će se netko nasmijati, ali počnite proučavati rusku burzu. procjenjuje se da je već preko 50% inozemnih ulagatelja, ali kapitalizacija je još uvijek smiješna. izbor i nije bog zna što, ali papiri su jeftini a divke su vrlo izdašne. onaj tko malo prati putinovu politiku zna što faca u miru i tišini radi. i samo čeka pogodan trenutak da se ponovo pojavi na svjetskoj sceni, ali ovaj put ne kao autsajder. ako nafta ozbiljnije padne (a sa njom će i cijela burza), to će biti vrlo povoljan trenutak za ozbiljniji ulazak.
Best buy
-
-
-
Ajde mašti na volju.
Imam 20 tisuća eura koji mi neće trebati barem 20 dodina.
Gdje bi ih uložili ?
Uvjet je sigurnost koliko je išta sigurno, prinos 4-5% od redovnih dividendi, i rast cijene tijekom godina na temelju dobrog stabilnog rastućeg poslovanja, ili po inerciji tržišta
Ajde
Crypto
-
Ajde mašti na volju.
Gdje bi ih uložili ?
Uvjet je sigurnost koliko je išta sigurno, prinos 4-5% od redovnih dividendi, i rast cijene tijekom godina na temelju dobrog stabilnog rastućeg poslovanja, ili po inerciji tržišta
Ajde
Crypto
Uopce nije sala. Krivo sam se izrazio, ne crypto, vec Bitcoin. Kupis BTC i zaboravis na njega. Ako gledas na duzi vremenski period, njegova volatilnost ti nece predstavljati problem, a "scarcity" ce prilicno sigurno donijeti profit.
-
možda će se netko nasmijati, ali počnite proučavati rusku burzu. procjenjuje se da je već preko 50% inozemnih ulagatelja, ali kapitalizacija je još uvijek smiješna. izbor i nije bog zna što, ali papiri su jeftini a divke su vrlo izdašne. onaj tko malo prati putinovu politiku zna što faca u miru i tišini radi. i samo čeka pogodan trenutak da se ponovo pojavi na svjetskoj sceni, ali ovaj put ne kao autsajder. ako nafta ozbiljnije padne (a sa njom će i cijela burza), to će biti vrlo povoljan trenutak za ozbiljniji ulazak.
Ja sam nešto škico prije jedno godinu dana ruse i valuacije su zaista smiješne bile. Postavio sam pitanje na forumu i bilo mi je objašnjeno da je rizik ulagat tamo zbog pravne nesigurnosti. Nisam za to stručnjak, ali dionice su im jeftine.
-
Ja sam nešto škico prije jedno godinu dana ruse i valuacije su zaista smiješne bile. Postavio sam pitanje na forumu i bilo mi je objašnjeno da je rizik ulagat tamo zbog pravne nesigurnosti. Nisam za to stručnjak, ali dionice su im jeftine.
ovo sve što ste naveli je više manje točno.
Jim Rogers je među prvima išao ulagati tamo kad je sve bilo dirt cheap.
s druge strane, on je ipak bio Sorošev kompanjon, pa svi znaju tko je on u investicijskom svijetu, tako da on sigurno neće imati problema, jer ako takvog otjeraju, mogu staviti ključ u bravu, al budimo realni, ne mislim da je to tržište išta uređenije od ZSE, i ako neki odabranik baci oko na neku firmu, završite otprilike kao i ovdje (revizor našteli cijenu koja nema veze sa životom).
al drago mi je da širimo horizonte
moje mišljenje je da treba ići na tržišta koja se vašim novcima vesele ili ćete, u slučaju preuzimanja, bar biti pristojno isplaćeni, a nemaju neku partijsko-autoritarnu vlast koja sve što valja nekome namješta.
uostalom, vidimo da i kod nas vrijedi pravilo da u nekom preuzimanju mora biti bar jedan stranac i više ponuditelja da dobijete realnu ponudu koja ima veze sa životom (Kraš, LRH, itd.)
-
Ajde mašti na volju.
Gdje bi ih uložili ?
Ajde
telekomi i duhan na USA marketu.
ima finih podcijenjenih multinacionalki sa odličnom dividendom.
kod nas, HT i Optima
neka prođu siječanj i veljača, pa ćemo biti pametniji
kolega temeljem BB-a, dali to znači da ste opet Opte dionik? isprika ako je pitanje predirektno.. temeljem je prethodnih vaših postova
-
kolega temeljem BB-a, dali to znači da ste opet Opte dionik? isprika ako je pitanje predirektno.. temeljem je prethodnih vaših postova
nope.
još uvijek samo CASH-R-A, al pratim sve šta se zbiva
-
Ingra i Igh. Dal uopće treba pisati razlog?!
-
Ima graf na TA pa bi bilo dobro napisati razlog
-
Razmišlja li itko o osiguravateljima? Slabo su likvidni i nema neki izbor. Čini mi se da bi oni mogli biti profiteri u ovoj situaciji. Jest da životna osiguranja padaju, ali zbog lockdowna ljudi su manje razbijali aute, a i ovi potresi će u budućnosti dovesti do rasta osiguranja nekretnina.
-
-
Ma dovest će vraga. Tim premijama će toliko narasti cijena, a za većinu starijih zgrada po centru Zagreba, osiguravatelji vjerojatno neće niti htjeti preuzeti rizik uz bilo koju uobičajenu cijenu.
Ljudi na Banovini ionako neće moći osigurati nekretnine jer nemaju novca za to.
A past će i cijene, pogotovo starijih nekretnina, pa će i to utjecati na slab interes za osiguravanjem nekretnina.
-
Plus, zašto bi itko plaćao osiguranje kad će mu izgleda država platiti cijelu obnovu?
Na stranu što bi bez državme imtervencije mnogi ostali goli i bosi, ali ovdje je na djelu slična stvar kao i s pokrivanjem šteta od elementarnih nepogoda u poljoprivredi. Država je subvencionirala i do 70% police osiguranja, ali jako malo ljudi je pristalo. Očito radije uzmu kikiriki koji država pokloni kao "namiru štete" nego da se naganjaju s osiguranjima.
-
Po meni daleko najbolja dionica (za dugoročno ulaganje) na ZSE, a trenutno i jako podcijenjena je ADRS. Imam je, a planiram još kupovati.
Svakakve sam komentare čitao - da imaju loš management (ovo je besmislica) jer su pozajmljivali veliku lovu Agrokoru. A koja je bila ponuda cigareta u Konzumu prije prodaje TDR-a? Hotel Marijan - propala investicija? Ne bih rekao, to je dugoročno sigurno dobra investicija s obzirom na lokaciju. Korona se nije mogla predvidjeti.
Tko god je radio u nekoj Adris firmi ili surađivao s njima, zna da u svom poslu žele biti lideri i najbolji. Nema fušarenja nego guraju top kvalitetu. S obzirom na poduzetničku klimu u Hrvatskoj, posao im ide jako dobro. Cjepivo će pomoći da se suzbije pandemija, Maistra će se oporaviti.
S obzirom na tragedije s potresima, vjerojatno će sve više ljudi početi osiguravati nekretnine, pa možda i tu bude prilika za CO.
Cromarisova dobit je premala. Tu vidim priliku u Adrisovoj prodaji Cromarisa, za koji sigurno može dobiti dosta novaca s obzirom na stalni rast, te općenito trend zdrave morske hrane u svijetu.
-
Ma dovest će vraga. Tim premijama će toliko narasti cijena, a za većinu starijih zgrada po centru Zagreba, osiguravatelji vjerojatno neće niti htjeti preuzeti rizik uz bilo koju uobičajenu cijenu.
A past će i cijene, pogotovo starijih nekretnina, pa će i to utjecati na slab interes za osiguravanjem nekretnina.
A kako onda objašnjavate porast od 28 posto do sad? To što je potres bio na Baniji ne znači da će ljudi tamo osiguravat kuće već je to triger za ostatak Hrvatske. Ljudi ne razmišljaju o zdravlju dok ne obole, slično je i s potresima. Vrlo rijetko se dešavaju pa ljudi i zaborave na tu opasnost. Tema je best buy i cijenim vaše mišljenje. Meni se čini da su osiguravatelji trenutno dobra prilika jer stabilno posluju i kontinuirano ostvaruju dobit. Cijene dionica su im po mom mišljenju povoljne za ulaz.
-
Porast čega?
Koliko je točan iznos i udjel u ukupnoj premiji osiguravatelja?
Firme imaju poticaj da se osiguravaju, više nego građani. A dosta njih je u obvezi da moraju osiguravati.
Mi nemamo osiguravatelje sa dostatnim free-floatom za trgovanje i značajnije investiranje. To nešto CROS-a i JDOS-a je relativno malo za nesšto što bi se moglo nazvati ulaganjem u osiguravatelje.
-
Porast osiguranja od potresa, o tome cijelo vrijeme pričamo. Iznos je oko 1 posto i to je zaista malo. Free float i to što imamo na burzi je isto zaista malo za ozbiljno ulaganje u osiguravatelje. Ali, nismo svi veliki i ozbiljni, ima nas na forumu koji raspolažemo porfeljom od 50 k do 300 k kuna. Za takve je nekoliko dionica jdos ili cros sasvim razumno ulaganje. A fundamenti su primamljivi. I tržište kontinuirano raste i s njime i dobit osiguravatelja a spomenute dionice ne mrdaju s mjesta već godinama.
Zaračunata bruto premija osiguranja (životna i neživotna osiguranja) iznosila je neznatno više od 10,6 milijardi kuna. U odnosu na 2018. u kojoj je iznosila 10 milijardi kuna, bilježi se rast od 6,5 posto i to je nastavak trenda rasta ukupne zaračunate bruto premije petu godinu zaredom.
-
jdos je ok dionica samo kada bi gospon Grga odriješio kesu i podijelio malo divke...
-
Tko god je imao (ne) priliku naplatiti štetu od CO zna da ta firma ne posluje etički. To dugoročno ne može dobro završiti.
Da, baš zato što tako posluju su i dalje tržišni lider u Hrvatskoj.
Pa napisao sam dugoročno. Nisam pratio kretanje tržišnog udjela, u krajnjoj liniji ne zanimaju me ni kao dionica a pogotovo kao osiguravatelji, ali od monopoliste su došli na četvrtinu tržišta u autoosiguranju sa tendencijom daljnjeg pada. Što im od srca želim.
-
Cherchez la Femme!
Žene uvijek znaju. Ženska posla.
Best Buy je dionica................. HT .
Za zapisnik neka ostane.
Tamo se nešto iza brda valja.
-
Cherchez la Femme!
Žene uvijek znaju. Ženska posla.
Best Buy je dionica................. HT .
Za zapisnik neka ostane.
Tamo se nešto iza brda valja.
UG kupuje Ht i Optimu u paketu?.....
-
-
Nepročitani postovi
-
- Title
- Odgovora
- Zadnji odgovor
-
-