Kina se ne šali - uspješno povećavaju domaću proizvodnju ugljena. Trenutno je na ATH.
The spectacular (and depressing) surge in Chinese coal production in Nov-Dec 2021, hitting an all-time high of 384 million tonnes last month.
Kina se ne šali - uspješno povećavaju domaću proizvodnju ugljena. Trenutno je na ATH.
The spectacular (and depressing) surge in Chinese coal production in Nov-Dec 2021, hitting an all-time high of 384 million tonnes last month.
BDI 1731 (-33)
Znaci li to da ce se manje uvoziti ili je demand toliko porastao da ce ovim povecanje odrzati iste kolocine uvoznog ugljena?
ugljen koji kina vadi je bitno niže kvalitete u smislu količine pepela i udjela sumpora.
ta se povečana proizvodnja može direktno povezati sa desecima tisuća više umrlih i sa dodatnim milionima teže ili lakše oboljelih kao posljedica kineskog ugljena.
neznaš dali je smiješnije ili tragičnije da jedna tako razvijena i bogata država koja ostvaruje trgovinske suficite od oko 700 mlrd usd se odlučuje na takvu strategiju gdje su ljudski život i zdravlje od beznačajne važnosti umjesto da kad već imaju mogućnosti lakoćom plate tuđi ugljen.
Osim što će taj potpuno nepotreban i ničim opravdan svojevrsni "genocid "prema vlastitom narodu ostati zapisan u povijesti nebi me iznenadilo neko buđenje kineskog naroda jer više nisu gladni imaju krov nad glavom dostupno im je gotovo sve,jeftinu i lako plativu tehnologiju,kupuju aute ,putuju po svijetu......držim da će uskoro doći na red neke druge životne vrijednosti u prvi plan kao :
koliko dugo i kvalitetno sa što manje bolesti ću živjeti osobno ,moja djeca,i moji unuci.
za sada kinezi dokazuju da za najbolje stvari u životu ne moraš nužno biti bogat jer se novac često koristi u pogrešne svrhe.
nisu prvi niti im je to prvi put da se rukovode poltikom da je ljudski život (zdravlje) bezvrijedan,doći će na naplatu račun i za taj vl izbor.
ne možemo mi natjerati avg kineza da prvo misli na zdravlje sebe i svoje djece,morat će sami spoznati koje su prave vrijednosti i izboriti se za bolje,imaju primjera gdje mogu vidjeti ono što bi bilo bolje i za njih pa...
nekad to traje godinama a nekad dođe dan kada se preko noći dogode velike promjene.
u godinama pred nama najveći potencijali rasta demanda dolaze iz novih izvora:indija,afrika.......
Znaci li to da ce se manje uvoziti ili je demand toliko porastao da ce ovim povecanje odrzati iste kolocine uvoznog ugljena?
Evo i kineske proizvodnje energije godišnje za prvih 11m tek toliko da se stvari malo stave u kontekst radi potpunije slke.
Inače trgovanje danas je u znaku iznenađujućeg poteza kineske centralne banke
Display MoreZnaci li to da ce se manje uvoziti ili je demand toliko porastao da ce ovim povecanje odrzati iste kolocine uvoznog ugljena?
Evo i kineske proizvodnje energije godišnje za prvih 11m tek toliko da se stvari malo stave u kontekst radi potpunije slke.
Inače trgovanje danas je u znaku iznenađujućeg poteza kineske centralne banke
Kina vise nema problema sa zalihama ugljena i (barem trenutno) zabrana izvoza iz Indonezije nije drama.
Coal traders in China shrugged off an Indonesian coal export ban as stockpiles at power plants were strong and power demand was set to weaken for the upcoming Lunar New Year holidays.
Coal inventory at Chinese utilities exceeded 162 million tonnes on Jan. 21, or 21 days usage, about 40 million tonnes higher than the same period last year...
Vitar u provu.
Dobro su oni to odradili,jaki su.
Triba biti oprezan i popratiti razvoj posli OI i ostatka svita.
….sa šljemom na glavi da ne izginemo
Stanogradnja u Kini je i dalje u downtrendu.
Stvarno ne znam, ali meni ne bi nikako bilo logicno da sada odjednom naglo odustanu od svog ugljena, nakon sto cijele godine svim silama povecavaju proizvodnju. Vjerujem da ce pumpati svoju proizvodnju dokle god bude trajala ova energetska kriza, odnosno problemi u lancima opskrbe.
Evo graf kako im izgleda proizvodnja. Nisam jos ovo stigao analizirati, nove su vijesti, vani sam.
China saw electricity consumption exceed 8.3 trillion kilowatt-hours in 2021, up 10.3 percent from 2020, the National Energy Administration said on Monday.
China, the world's biggest coal miner and consumer, produced 384.67 million tonnes of the fossil fuel last month, up 7.2 per cent year-on-year, data from the National Bureau of Statistics showed on Monday.
For the full year of 2021, output touched 4.07 billion tonnes, up 4.7 per cent on the previous year.
Znači imali smo
-rast potrošnje energije 10.3% za razdoblje 21/20
-rast uvoza ugljena 6.6% na 323 mt za isto razdoblje
-rast kineske proizvodnje ugljena 4.7% na 4070 mt
Capesize & VLOC [above 95kDwt] congestion (vessel waiting for loading in anchorages) in Brazil increased to 12.6 Million Dwt over the weekend.
Zagušenje luka se nastavlja...
Vitar u provu.
za najveći dio a to su vremenske prilike ne može im se pripisivati zasluge,zima je blaga,da je bilo obrnuto bilo bi velike panike.
ovaj puta im se posrećilo + nije još gotova zima može tu biti još neke panike.
moje skromno mišljenje ide u smjeru da je kineska vrhuška namjerno izazvala property krizu kako bi srušila cijene stanova,opravdano jer avg kinez bitno teže kupi stan u odnosu na druge države.nepotreno i neodrživo,sada se to spušta.
dobra strana je da kina i dalje zaostaje značajno za zapadom po % urbaniziranog stanovništva tako da očekujem građevinski bum u godinama pred nama nakon što se završi prisilna konsolidacija i spuštanje cijena .
još dodatno na sve nalazimo se i na dnu kineskog kreditnog impulsa te se upravo nalazimo na značajnom usporavanju rasta GDP-a. na samo 4% u 4Q za kineske standarde to je slabo.
uskoro,vrlo uskoro sljedi snažno stimuliranje,dani se broje,sigurno bi već krenulo ali tu je ta olimpijada koja će isto proći.
moglo bi se reći da je kina prilično zakazala na području osiguravanja priuštivog doma avg kinezu i to se upravo ispravlja.
kratkoročno mali zastoj a dugoročno će podići stanogradnju na najveće visine.
živi bili....
Koliko god se neki trudili navuci crne oblake nad percepciju dry bulka cinjenica je da je sve preko 20000 usd u najmrtvijoj od svih sezona i ne izgleda da ce nize. A kad krene up na proljece bit ce svega.
Upcycle je tek zapoceo i pozitivni rizici su i brojniji i veci od negativnih.
Od urbanizacije i Kine i cijelog svijeta pa sve do promjene prehrambenih navika narastajuce srednje klase u svijetu.
Ispratit cemo pa cemo vidjeti.
Display MoreVitar u provu.
za najveći dio a to su vremenske prilike ne može im se pripisivati zasluge,zima je blaga,da je bilo obrnuto bilo bi velike panike.
https://www.reuters.com/article/china-…5-idUSKBN2JL0JB
moje skromno mišljenje ide u smjeru da je kineska vrhuška namjerno izazvala property krizu kako bi srušila cijene stanova,opravdano jer avg kinez bitno teže kupi stan u odnosu na druge države.nepotreno i neodrživo,sada se to spušta.
dobra strana je da kina i dalje zaostaje značajno za zapadom po % urbaniziranog stanovništva tako da očekujem građevinski bum u godinama pred nama nakon što se završi prisilna konsolidacija i spuštanje cijena .
još dodatno na sve nalazimo se i na dnu kineskog kreditnog impulsa te se upravo nalazimo na značajnom usporavanju rasta GDP-a. na samo 4% u 4Q za kineske standarde to je slabo.
uskoro,vrlo uskoro sljedi snažno stimuliranje,dani se broje,sigurno bi već krenulo ali tu je ta olimpijada koja će isto proći.
moglo bi se reći da je kina prilično zakazala na području osiguravanja priuštivog doma avg kinezu i to se upravo ispravlja.
živi bili....
Ja imam puno kraće horizonte, najviše do godinu dana, a evo šta o 2022. kaže i taj članak što si postao:
China’s property downturn is expected to continue in 2022, with monthly new home prices declining and a liquidity crisis that has engulfed some major property developers.
Capesize & VLOC [above 95kDwt] congestion (vessel waiting for loading in anchorages) in Brazil increased to 12.6 Million Dwt over the weekend.
Zagušenje luka se nastavlja...
Ovo nema veze sa onim zagusenjima koja su nas prosle godine veselila. Ovdje brodovi stoje usidreni prazni jer zbog loseg vremena u Brazilu nemaju sta tovariti. To ti je isto kao da kazes da je super sto se stvara guzva na parkingu jer je tako manje slobodnih taksija, a ustvari oni stoje jer nema turista koje bi prevozili.
Jel ti nije cudno sto unatoc tom porastu broja brodova koji cekaju vozarine i dalje rone?
Stavit cu jos jedan clanak, nisam vidio da ga je netko vec postao.
Kaze se "nemojte ubiti glasnika". Pozitivne stvari necu posebno isticati jer ih svi vec znamo, zato evo par negativnih koje valja imati na pameti:
Repeat of a spectacular year for dry bulk unlikely
A major factor that had impacted the supply of vessels -- the COVID-19-related protocols followed at various ports across the world -- which drove up tonnage utilization rates is expected to ease as more economies become better equipped to manage local outbreaks of the virus.
An easing of COVID-19-related restrictions is expected to dampen the huge volatility seen in the freight rates during 2021 as the supply and demand dynamic starts to look more balanced.
"Demand growth forecast is severely cut for [2022]," a Hong Kong based ship-operator source said. "Supply chain issues might linger for a while. But pent-up demand that was seen in 2021 is easing to more normal demand.
Meanwhile, rising inflation could prove an obstacle for the dry bulk freight segment next year with the increase in price of raw commodities likely to hit demand. "Inflation has not peaked yet and is still moving up," a Singapore-based ship-operating source said.
Display MoreDisplay Moreza najveći dio a to su vremenske prilike ne može im se pripisivati zasluge,zima je blaga,da je bilo obrnuto bilo bi velike panike.
https://www.reuters.com/article/china-…5-idUSKBN2JL0JB
živi bili....
Ja imam puno kraće horizonte, najviše do godinu dana, a evo šta o 2022. kaže i taj članak što si postao:
China’s property downturn is expected to continue in 2022, with monthly new home prices declining and a liquidity crisis that has engulfed some major property developers.
kineski rast gdp-a od samo 4% u 4Q je garancija da neće trebati čekati 2023,osobno držim da će biti dovoljno dočekati 3. mjesec ili moguće i kraće od toga.
pri ovakvim vozarinama u poslovično najgorem dijelu sezone možemo s priličnom količinom optimizma očekivati postolimpijski zivot na dry bulku.
ako ćemo i poslije olimpijade u olimpijskom duhu citius altius fortius i na dry bulku nećemo se žaliti.
naravno capesize nam nije prvi na pameti a i on će opet rasti kako samo on zna.
iskreno malo me čudi tvoja velika opreznost,sumljičavost na >desetljeće neviđen pozitivan outlook na krilima OB iz snova i na činjenici da će omikron uskoro prokužiti sve koji nisu cijepljeni ,osloboditi ekonomiju svijeta i svega ostalog,naravno nikad nije bez rizika ali opet odličan risk/rewarda?
možda i griješim,nebi bilo....
p.s.
covid19 za mene je WIN-WIN
ili congestion ili oporavak ekonomije svijeta i dodatno pojačan rast demanda
Display MoreJa imam puno kraće horizonte, najviše do godinu dana, a evo šta o 2022. kaže i taj članak što si postao:
kineski rast gdp-a od samo 4% u 4Q je garancija da neće trebati čekati 2023,osobno držim da će biti dovoljno dočekati 3. mjesec ili moguće i kraće od toga.
pri ovakvim vozarinama u poslovično najgorem dijelu sezone možemo s priličnom količinom optimizma očekivati postolimpijski zivot na dry bulku.
ako ćemo i poslije olimpijade u olimpijskom duhu citius altius fortius i na dry bulku nećemo se žaliti.
iskreno malo me čudi tvoja velika opreznost,sumljičavost na >desetljeće neviđen pozitivan outlook na krilima OB iz snova i na činjenici da će omikron uskoro prokužiti sve koji nisu cijepljeni ,osloboditi ekonomiju svijeta i svega ostalog,naravno nikad nije bez rizika ali opet odličan risk/rewarda?
Oprezan sam upravo zato sto ocekujem da ce ubrzo COVID biti povijest. Za bulkere bi najbolje bilo kada bi se disbalansi zbog kovida protegnuli i na cijelu ovu godinu. Pojasnjenje je u mom postu iznad.
U svakom slucaju sam i dalje bullish na bulkerima i opet cu kupiti kada bude prilika. Samo volim sagledati i pro i contra.
Display MoreDisplay Morekineski rast gdp-a od samo 4% u 4Q je garancija da neće trebati čekati 2023,osobno držim da će biti dovoljno dočekati 3. mjesec ili moguće i kraće od toga.
Oprezan sam upravo zato sto ocekujem da ce ubrzo COVID biti povijest. Za bulkere bi najbolje bilo kada bi se disbalansi zbog kovida protegnuli i na cijelu ovu godinu. Pojasnjenje je u mom postu iznad.
U svakom slucaju sam i dalje bullish na bulkerima i opet cu kupiti kada bude prilika. Samo volim sagledati i pro i contra.
Kada će biti prilika i kako je prepoznati? Zar nismo pri dnu?