1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Financije i gospodarstvo
  3. Stručne rasprave

DRY BULK

• migra
  • January 16, 2021 at 10:18 AM
  • Roman
    Student
    Reakcija primljeno
    139
    • December 15, 2021 at 11:39 AM
    • #5,661
    Quote from mitkko

We have now breached the 17K support on Q1 Capesize. The previously suggested festive shift in fundamentals now sees us staring down the 13K support line. Ho Ho Holy Sh....

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

A nije to tako daleko. Pitanje je ako je to snažna potpora i ako ćemo imati reversal hoće li biti nagli ili postepeni. Ako bude prvi slučaj, dosta njih bi moglo ganjati zeca.

Bit će tu turbulentno još neko vrijeme, pogotovo u kontekstu omikrona i neizvjesnosti oko virusa i širenja zaraze (kinesku novu stavljam u drugi plan, sve oko nje je ionako sezonalno i svima poznato), ali generalno 2022. čini mi se da bi trebala biti berićetna za bulk industriju.

• mitkko
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    5,863
    • December 15, 2021 at 11:44 AM
    • #5,662
    Quote from Roman
    Quote from mitkko

We have now breached the 17K support on Q1 Capesize. The previously suggested festive shift in fundamentals now sees us staring down the 13K support line. Ho Ho Holy Sh....

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

A nije to tako daleko. Pitanje je ako je to snažna potpora i ako ćemo imati reversal hoće li biti nagli ili postepeni. Ako bude prvi slučaj, dosta njih bi moglo ganjati zeca.

Bit će tu turbulentno još neko vrijeme, pogotovo u kontekstu omikrona i neizvjesnosti oko virusa i širenja zaraze (kinesku novu stavljam u drugi plan, sve oko nje je ionako sezonalno i svima poznato), ali generalno 2022. čini mi se da bi trebala biti berićetna za bulk industriju.

Potpisujem. Sve naravno pod uvjetom da svijet u međuvremenu ne upadne u neku novu krizu, u tom slučaju "all bets are off".

Brodarske dionice sada ne padaju zbog sezonalnog pada vozarina, omikrona ili nečega sličnoga, već zbog straha od globalne krize i onda posljedično održivosti bulla na bulkerima. Rekao bih da je u tome cijela mudrost.

Kad odrastem prestat cu uzimati terapiju i pretvarat cu se da sam Angelina...

• 5. Element
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,438
    • December 15, 2021 at 11:54 AM
    • #5,663

Tako nekako i ja mislim.

A ulazi se upravo kad je strah najveci.

I to stupnjevano. Ne sve odjednom.

Planiram razvuci ulaz do sredine veljace.

Vani.

Ovdje cekam istek poreza za izlaz. 2023.

P.S.

JEDINO gledam brodare. Jer su koliko toliko podrzani bilancom i zaradama. Sve ostalo je odavno otislo kroz dimnjak.

Bolje je jeftino kupovati nego jeftino prodavati.

• Marielena
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,298
    • December 15, 2021 at 12:36 PM
    • #5,664
    Quote from 5. Element

Tako nekako i ja mislim.

A ulazi se upravo kad je strah najveci.

I to stupnjevano. Ne sve odjednom.

Planiram razvuci ulaz do sredine veljace.

Vani.

Ovdje cekam istek poreza za izlaz. 2023.

P.S.

JEDINO gledam brodare. Jer su koliko toliko podrzani bilancom i zaradama. Sve ostalo je odavno otislo kroz dimnjak.

Display More

Slicno razmisljamo :)

• hugh
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    4,012
    • December 15, 2021 at 12:58 PM
    • #5,665

Baltic #Capesize index -17% to $27k/dDvostruki trokut okrenut prema dolje
    Brazil/China -16% to $20k/dDvostruki trokut okrenut prema dolje
    C5 -21% to $9.9/tDvostruki trokut okrenut prema dolje

• looserst
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,797
    • December 15, 2021 at 1:08 PM
    • #5,666

Brate hugh, jesi mogao naći veće strelice? ^^

Sve mi se čini da se i ti zlurado smiješ sa Joakimom :S

• lebowski
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,518
    • December 15, 2021 at 1:18 PM
    • #5,667
    Quote from looserst

Joakim je sahravio dry bulk, sad LNG sahranjuje.

• Marielena
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,298
    • December 15, 2021 at 1:40 PM
    • #5,668
    Quote from looserst

Mozda samo ne zna kopirati :)

• hugh
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    4,012
    • December 15, 2021 at 2:01 PM
    • #5,669
    Quote from looserst

Ma nikako :D :D......kad kopiram njegov tekst i zaljepim ga ovdje strelice same dođu makar ih kao takve ja kod njegove objave ne vidim......ak smo imali rakete, neka je i strelica.......znam da neke pogađaju u srce i pokušavaju objasnit da atpl nema capove,ali nisu se bunili kad je na krilima tih istih capova rasla do 570 ... nisam ja kriv što bdi pada a Joakim voli slikovne prikaze...... :D ;).... htio sam i ja da ide do 450 ili 480 ali ne ide brate,pa ne ide...

• jasko
    Majstor
    Reakcija primljeno
    7,279
    • December 15, 2021 at 2:12 PM
    • #5,670

BCI 5 T/C routes 180000 27137 -5701

BPI 5 T/C routes 82500 24693 -1218

BSI 10 T/C routes 58328 27960 -91

BHSI 7 T/C routes 38200 28159 -24

BDI INDEX 2665 -267

• hugh
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    4,012
    • December 15, 2021 at 2:16 PM
    • #5,671

Freight futures am update

Capesize down ~2%
    Panamax down ~2%

• Marielena
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,298
    • December 15, 2021 at 2:33 PM
    • #5,672
    Quote from mitkko
    Quote from Roman

Potpisujem. Sve naravno pod uvjetom da svijet u međuvremenu ne upadne u neku novu krizu, u tom slučaju "all bets are off".

Brodarske dionice sada ne padaju zbog sezonalnog pada vozarina, omikrona ili nečega sličnoga, već zbog straha od globalne krize i onda posljedično održivosti bulla na bulkerima. Rekao bih da je u tome cijela mudrost.

Mali brodovi nece niti padati niti znacajno rasti.

Padaju Capeovi, a to je zbog straha da ce gradjevinska kriza u Kini dovesti do manjeg demanda za zeljezom. Da, znam da Atpl nema Capeove, ali BDI jesu capeovi. A ekipa ovdje prati BDI. Tako da je jasno da gledaju capeove pa po bidu.

Ja mislim da 2022 nece na trzistu rasutih tereta biti nikakvih velikih turbulencija. Nece biti vjerojatno strelovitog rasta kao 2021, ali ce ostati postojane na visokim razinama. Sukladno tome ocekujem da ce Atpl i u 2022 zaradjivati.

Mislim da ce KP Kine preuzeti ulaganja u gradjevinski sektor prvenstveno ulazuci u infrastrukturne projekte. To ce napraviti i USA, pa ce i Kina. Kongres je vec izglasao Bidenov plan. Evergrande ce ostati pokazatelj gdje zavrsava "divlji kapitalizam", a drzavna kontrola nad svime ce se pojacati.

Ne ocekujem nikakav kolaps trzista Capeova u 2022 godini.

Infinity
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,987
    • December 15, 2021 at 2:57 PM
    • #5,673
    Quote from jasko

BCI 5 T/C routes 180000 27137 -5701

BPI 5 T/C routes 82500 24693 -1218

BSI 10 T/C routes 58328 27960 -91

BHSI 7 T/C routes 38200 28159 -24

BDI INDEX 2665 -267

BDI koalicija pred raspadom?

• mitkko
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    5,863
    • December 15, 2021 at 5:15 PM
    • #5,674

Jedan ruzan graf - indeks gradjevinske aktivnosti u Kini u podrumu, a ako je Povijest uciteljica, i cijene metala (op.a. potraznja) ce to popratiti.

• brajakica
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    1,688
    • December 15, 2021 at 6:16 PM
    • #5,675

Evo i mene nazad na komentiranju dry bulka

2 tjedna pauze je bilo dovoljno ? :)

He-he...

Trejderi svoje prodali pa se sipaju crnjaci iz rukava :)

Ma nije sve crno ima dosta pozitivnih stvari.

Od kuda poceti :/

China Iron & Steel Association: Major steel firms' crude steel output rose 12.66% m/m to 1.934 mln tons per day over Dec 1-10, led by substantial output hikes of some firms. Firms produced 1.642 mln tons of pig iron per day in first 10 days of Dec, up 0.60% m/m.

Gradevina(stanogradnja) je u fin. problemima ali treba gledati siru sliku a ona kaze da se i ona mora uskoro pokrenuti.

Kineski bdp usporava a najbolji i najbrzi nacin za rezultat je infrastruktura.

Znaci opet potreba za puno zeljeza.

I ja sam za pad za jeftiniji dokup ali treba malo vise kreativnosti uloziti ^^

Ovo plasenje sa covidom evergrande i capeovima je prozvakana fora :/

Mozda i nije :saint:

• mitkko
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    5,863
    • December 15, 2021 at 6:28 PM
    • #5,676
    Quote from brajakica

He-he...

China Iron & Steel Association: Major steel firms' crude steel output rose 12.66% m/m to 1.934 mln tons per day over Dec 1-10, led by substantial output hikes of some firms. Firms produced 1.642 mln tons of pig iron per day in first 10 days of Dec, up 0.60% m/m.

Gradevina(stanogradnja) je u fin. problemima ali treba gledati siru sliku a ona kaze da se i ona mora uskoro pokrenuti.

Display More

Pa di si kolegice, nema te ko plina iz Rusije :)

Nego, da komentiram ovu tvoju gore statistiku. Je, proizvodnja je porasla ovaj mjesec za 12%, ali jel znas da ista kontinuirano pada vec zadnjih tocno 45 mjeseci. Tako da sa ovim porastom od 12% je mjesecna proizvodnja na 1,93mln, ali to je manje u odnosu na recimo listopad za 18% kada je proizvodnja bila 2,34mln dnevno (sluzbena statistika, javno dostupna, slucajno imam bas taj podatak za listopad pri ruci, dok je i u studenom bilo priblizno isto). Volio bih cuti tvoj komentar na ovo.

To je ono sto je bitno. Dakle, jos jednom, citati sa razumijevanjem i u pravom kontekstu.

Kuzis, mi "trejderi koji smo prodali i volimo crnjaciti kako bismo jeftino dokupili" :D bi za ovo rekli da je samo jedan "dead cat bounce".

• brajakica
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    1,688
    • December 15, 2021 at 6:36 PM
    • #5,677

Za obozavatelje lika i djela The Joakima koji se pozivaju na njegove prognoze za sijecanj 2022,koji se nadaju njihovom ostvarenju dobronamjerna sugestija bi bila pogledajte njegove crne prognoze za sijecanj 2021 i usporedite sa onim sto se je dogodilo.

Zakljucak je da je to bio totalni promasaj, jedan od vecih u njegovoj karijeri.

U sijecnju je poceo sasvim drugu pricu za 1Q 2021 kada je uvidio novi trend.

Vidim vise razloga za njegovo ponavljanje iste pogreske za 2022 barem sto se tice manjih brodova a to bi dionicarima atpl i jdpl trebalo biti puno vise interesantno od capeova? ;)

• mitkko
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    5,863
    • December 15, 2021 at 6:41 PM
    • #5,678
    Quote from brajakica

Za obozavatelje lika i djela The Joakima koji se pozivaju na njegove prognoze za sijecanj 2022,koji se nadaju njihovom ostvarenju dobronamjerna sugestija bi bila pogledajte njegove crne prognoze za sijecanj 2021 i usporedite sa onim sto se je dogodilo.

Vidim vise razloga za njegovo ponavljanje iste pogreske za 2022 barem sto se tice manjih brodova a to bi dionicarima atpl i jdpl trebalo biti puno vise interesantno od capeova? ;)

Pusti ti Joakima, pojasni mi molim te ovu gore statistiku.

• Marielena
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,298
    • December 15, 2021 at 7:10 PM
    • #5,679

To je jasno da je gradjevinska industrija u Kini u krizi. Sada je pitanje kako ce KP Kine na to odgovoriti. Ja mislim da ce infrastrukturnim planom financiranim od drzave. To su i najavili, a zbog cega je cijena zeljeza u Kini u ponedjeljak porasla.

Da li je to dead cat bounce? Mozda i je sve do negdje 15. sijecnja, kada ocekujem ponovni rast vozarina.

S napomenom, ja ne ocekujem veliki porast demanda commodities u 2022, nego da ce se zadrzati na ovim razinama. Dovoljno da vozarine ostanu na ovim razinama.

Porast demanda za zitaricama ce biti u 2022 mali a vozarine za supramaxe stabilne. Dovoljno da Atpl zaradjuje.

Inace, omicron smatram odlicnom vijesti za dry bulk jer ce porasti zagusenje u lukama.

P.S. drago mi je vidjeti povratak kolegice brajakica alias migra. Biti ce zabavno :)

Quote from brajakica

Ja ga se sjecam iz sijecnja 2020 godine kada je bio bullish. Imao je poklonike na Poslovnom.

Edited once, last by Marielena: Merged a post created by Marielena into this post. (December 15, 2021 at 7:14 PM).

• mitkko
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    5,863
    • December 15, 2021 at 7:17 PM
    • #5,680
    Quote from mitkko
    Quote from brajakica

He-he...

Display More

Pa di si kolegice, nema te ko plina iz Rusije :)

Nego, da komentiram ovu tvoju gore statistiku. Je, proizvodnja je porasla ovaj mjesec za 12%, ali jel znas da ista kontinuirano pada vec zadnjih tocno 45 mjeseci. Tako da sa ovim porastom od 12% je mjesecna proizvodnja na 1,93mln, ali to je manje u odnosu na recimo listopad za 18% kada je proizvodnja bila 2,34mln dnevno (sluzbena statistika, javno dostupna, slucajno imam bas taj podatak za listopad pri ruci, dok je i u studenom bilo priblizno isto). Volio bih cuti tvoj komentar na ovo.

To je ono sto je bitno. Dakle, jos jednom, citati sa razumijevanjem i u pravom kontekstu.

Kuzis, mi "trejderi koji smo prodali i volimo crnjaciti kako bismo jeftino dokupili" :D bi za ovo rekli da je samo jedan "dead cat bounce".

Display More

Ispravio bih samo jedan svoj netocan navod - proizvodnja celika ne pada kontinuirano u zadnjih 45 mjeseci, vec sam htio reci da je na najnizim razinama u odnosu na zadnjih 45 mjeseci.

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.) 471

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:15 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 21, 2025 at 12:58 PM
    2. Odgovora
      471
      Pregleda
      203k
      471
    3. umalo

May 21, 2025 at 12:58 PM
    1. DLKV (Dalekovod d.d.) 2.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:29 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 21, 2025 at 12:22 PM
    2. Odgovora
      2.9k
      Pregleda
      1.2M
      2.9k
    3. All

May 21, 2025 at 12:22 PM
    1. ADPL (AD Plastik d.d.) 3.2k

• Admin
      • February 12, 2020 at 2:06 PM
      • Dionice
      • Admin
      • May 21, 2025 at 11:38 AM
    2. Odgovora
      3.2k
      Pregleda
      1.5M
      3.2k
    3. All

May 21, 2025 at 11:38 AM
    1. INGR (INGRA d.d.) 1.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:06 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 21, 2025 at 11:26 AM
    2. Odgovora
      1.9k
      Pregleda
      833k
      1.9k
    3. All

May 21, 2025 at 11:26 AM
    1. KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.) 2.1k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:11 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 21, 2025 at 11:22 AM
    2. Odgovora
      2.1k
      Pregleda
      911k
      2.1k
    3. All

May 21, 2025 at 11:22 AM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

umalo May 21, 2025 at 12:58 PM
  • DLKV (Dalekovod d.d.)

All May 21, 2025 at 12:22 PM
  • ADPL (AD Plastik d.d.)

All May 21, 2025 at 11:38 AM
  • INGR (INGRA d.d.)

All May 21, 2025 at 11:26 AM
  • KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

All May 21, 2025 at 11:22 AM
  • GRNL (Granolio d.d.)

maher May 21, 2025 at 8:41 AM
  • CROS (CROATIA osiguranje d.d.)

marinac May 20, 2025 at 9:23 AM
  • Što smo danas tržili

vitoo May 19, 2025 at 4:32 PM
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

accountant May 16, 2025 at 7:37 PM
  • KOTR (Koncar Mjerni transformatori d.d.)

All May 16, 2025 at 3:38 PM

Popularne Teme

• DRY BULK

10,486 Replies, 4 years ago
  • Utjecaj i posljedice ratova na tržišta kapitala

2,561 Replies, 3 years ago
  • Trumpove carine

16 Replies, A month ago
  • CORONA virus

3,567 Replies, 5 years ago
  • Politika, birokracija i pravosudni sustav kao ključni faktori sistemskog rizika na ZSE

1,894 Replies, 5 years ago

Online korisnici na ovoj temi

• 1 gost
  1. Privacy Policy
  2. Kontakt