1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Financije i gospodarstvo
  3. Stručne rasprave

DRY BULK

• migra
  • January 16, 2021 at 10:18 AM
  • jasko
    Majstor
    Reakcija primljeno
    7,279
    • November 16, 2021 at 8:31 PM
    • #5,161

Unatoč padu vozarina demolition prices raste iz tjedna u tjedan........... Na dan 31 October

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

Na dan 12 November

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

• brajakica
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    1,688
    • November 16, 2021 at 8:36 PM
    • #5,162
    Quote from mitkko

Superciklus je otkazan? Zna li se sta? ^^

Imam deja-vu dok citam danasnje komentare, i onda se sjetim sta sam napisao jednom kolegi prije nesto vise od mjesec dana. Do sada se sve tocno odigrava tako kako smo tada komentirali.

I tako smo dosli do zadnje recenice u tom postu - superciklus je otkazan?

"Oni koji očekuju rast vozarina neovisno o sezonalnosti će moguće ostati zatečeni. Svi očekuju da će povećana potražnja za ugljenom garantirati kontinuirani rast vozarina, ali to je pitanje jer je moguće da rudari neće biti u mogućnosti dovoljno brzo povećati supply pa iako cijena ugljena bude rasla, to nužno ne znači da će se bitno povećati i ton-milje. Pitane je i hoće li rast potražnje ugljena biti dovoljan da kompenzira sezonalni pad potražnje recimo žitarica ili željezne rude. Pitanje je i hoće li zbog inflacije se možda i privremeno smanjiti industrijska proizvodnja, ili zbog nedostupnosti ugljena za termoelektrane proizvodnja struje ne uspije zadovoljiti potrebu pa možda i restrikcije struje za industriju potraju još neko vrijeme. Zbog svega ovoga je moguće da u slučaju malo većeg pada vozarina dionice neopravdano puno više "otresu" uslijed paničnih reakcija investitora, novinskih natpisa, pisanja na forumu i slično - superciklus je otkazan... i slično."

Nije otkazan, malo prolongiran.

ovo je i uobicajeni sezonski obrazac kretanja vozarina bez obzira koliko se neki trudili ovo prikazati kao neocekivanu dramu i veliku neizvjesnost.

Vozarine su iznad najhrabrijih zelja iz snova prije 12 mjeseci.

Tko je ocekivao bolje vozarine od ovih u 11/2020?

Dali ste ih vi ocekivali?

Tko je ocekivao 150mil dobiti+150 na revaloriz+150 na novogradnjama?

300 kn po dionici?

Ako niste prosle godine napisali sto ste ocekivali za 2021 zasto sada ne napisete sto ocekujete od 2022?

Poznate drybulk sigurno imate svoje misljenje, svi bi ga voljeli procitati. 👍

• jasko
    Majstor
    Reakcija primljeno
    7,279
    • November 16, 2021 at 8:45 PM
    • #5,163

Vrijednost brodova nepromijenjena..................

• mitkko
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    5,863
    • November 16, 2021 at 8:48 PM
    • #5,164
    Quote from brajakica
    Quote from mitkko

Superciklus je otkazan? Zna li se sta? ^^

Imam deja-vu dok citam danasnje komentare, i onda se sjetim sta sam napisao jednom kolegi prije nesto vise od mjesec dana. Do sada se sve tocno odigrava tako kako smo tada komentirali.

I tako smo dosli do zadnje recenice u tom postu - superciklus je otkazan?

"Oni koji očekuju rast vozarina neovisno o sezonalnosti će moguće ostati zatečeni. Svi očekuju da će povećana potražnja za ugljenom garantirati kontinuirani rast vozarina, ali to je pitanje jer je moguće da rudari neće biti u mogućnosti dovoljno brzo povećati supply pa iako cijena ugljena bude rasla, to nužno ne znači da će se bitno povećati i ton-milje. Pitane je i hoće li rast potražnje ugljena biti dovoljan da kompenzira sezonalni pad potražnje recimo žitarica ili željezne rude. Pitanje je i hoće li zbog inflacije se možda i privremeno smanjiti industrijska proizvodnja, ili zbog nedostupnosti ugljena za termoelektrane proizvodnja struje ne uspije zadovoljiti potrebu pa možda i restrikcije struje za industriju potraju još neko vrijeme. Zbog svega ovoga je moguće da u slučaju malo većeg pada vozarina dionice neopravdano puno više "otresu" uslijed paničnih reakcija investitora, novinskih natpisa, pisanja na forumu i slično - superciklus je otkazan... i slično."

Nije otkazan, malo prolongiran.

ovo je i uobicajeni sezonski obrazac kretanja vozarina bez obzira koliko se neki trudili ovo prikazati kao neocekivanu dramu i veliku neizvjesnost.

Vozarine su vislje od najhrabrijih zelja iz snova prije 12 mjeseci.

Tko je ocekivao bolje vozarine od ovih u 11/2020?

Dali ste ih vi ocekivali?

Tko je ocekivao 150mil dobiti+150 na revaloriz+150 na novogradnjama?

300 kn po dionici?

Ako niste prosle godine napisali sto ste ocekivali za 2021 zasto sada ne napisete sto ocekujete od 2022?

Poznate drybulk sigurno imate svoje misljenje, svi bi ga voljeli procitati. 👍

Display More

Kolegice, ne mislim se s tobom vise uvlaciti u raspravu.

Kad odrastem prestat cu uzimati terapiju i pretvarat cu se da sam Angelina...

• Hrx84
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,116
    • November 16, 2021 at 8:51 PM
    • #5,165

Ostao sam zaglavljen u Pangei i Naviosu. Nemam kud na ovim razinama. Iznenadilo me. Sve bi bilo super kad bi sada i jedni i drugi prodali 20% svoje flote i popravili bilancu, pogotovo navios koji je krcat brodovima. Danas bi za njih mogli dobiti 2-3% manje dolara nego prije dva tjedna što bi bio super stop-los.

Mi smo svjesni, a oni nisu da brodovi većinu svoje karijere gube novce, samo ponekad u iznimnim slučajevima mlate novce.

• Hrx84
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,116
    • November 16, 2021 at 8:56 PM
    • #5,166

Konkretno, dobra stvar kod naviosa je što su dobro dugoročno ugovorili većinu kontejneraša, čak i 6 novogradnji. I nisu dali dividendu.

Tankerski sektor im je pušiona.

Bulkeri su im uglavnom na spotu, ovaj kvartal još ok, iza pušiona.

Uz to će još trebati spašavati NM.

• looserst
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,797
    • November 16, 2021 at 9:00 PM
    • #5,167
    Quote from Hrx84

Ostao sam zaglavljen u Pangei i Naviosu. Nemam kud na ovim razinama. Iznenadilo me. Sve bi bilo super kad bi sada i jedni i drugi prodali 20% svoje flote i popravili bilancu, pogotovo navios koji je krcat brodovima. Danas bi za njih mogli dobiti 2-3% manje dolara nego prije dva tjedna što bi bio super stop-los.

Mi smo svjesni, a oni nisu da brodovi većinu svoje karijere gube novce, samo ponekad u iznimnim slučajevima mlate novce.

Ja bas to dvoje iskrcao danas na otvaranju, najbrzi prst sam igrao. Na kraju cijele price navios na nuli a panl nesto plusa. Zali boze vremena i proucavanja flote, izvjestaja itd

Nema sanse da skupljacica brodova proda igracku, samo ako dobije novu vecu :P

Nadam se kolega da ce biti kakav bounce makar i mrtvo mace ako gledate izlaz, sretno!

• accountant
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,158
    • November 16, 2021 at 9:00 PM
    • #5,168
    Quote from Hrx84

Konkretno, dobra stvar kod naviosa je što su dobro dugoročno ugovorili većinu kontejneraša, čak i 6 novogradnji. I nisu dali dividendu.

Dobro kolega zašto ste onda zaboga ulazili u Navios?

Ozbiljno pitam, kako sada znate sve to a u vrijeme kupnje niste? Ili ste kupovali radi niske valuacije.

• bubimir
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    266
    • November 16, 2021 at 9:01 PM
    • #5,169
    Quote from Hrx84

misliš na Pangaea Logistics Solutions, Ltd.? izgleda gadno, proboj MA 200 u tijeku, Short Ratio je 0.79,

ostao nezatvoren gap ispod 5,50.....ipak, Target Price je bio 6.83, pitanje da li će sutra biti?

oligarhija

• D_artagnan
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,978
    Bookmarks
    1
    • November 16, 2021 at 9:02 PM
    • #5,170
    Quote from mitkko
    Quote from Marielena

Sa svime se slazem. Jedino na ovom nasem malom marketu ne znam koliko trziste gleda unaprijed. Mislim da dan/dva😂

Sezonska korekcija vozarina je ocekivanq, ali na jos uvijek visokim razinama. Kada ce krenuti sezonski rast, krenuti ce sa puno visih razina nego je u veljaci ove i dosegnuti nove vrhove.

Slazem se, ali nije uopce bitno koliko unaprijed i koliko efikasno nase malo trziste gleda. I brodari vani na puno razvijenijim trzistima padaju, a mi se ponasamo ko mali Mujo - gledamo sta oni rade i onda jos malo u tome pretjeramo, kako u rastu tako i u padu.

Mislim da im u rastu nismo ni do koljena, ne samo u brodarima, nego opcenito, daleko smo mi od toga sta se desava na razvijenim trzistima.

• mitkko
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    5,863
    • November 16, 2021 at 9:05 PM
    • #5,171
    Quote from D_artagnan
    Quote from mitkko

Slazem se, ali nije uopce bitno koliko unaprijed i koliko efikasno nase malo trziste gleda. I brodari vani na puno razvijenijim trzistima padaju, a mi se ponasamo ko mali Mujo - gledamo sta oni rade i onda jos malo u tome pretjeramo, kako u rastu tako i u padu.

Mislim da im u rastu nismo ni do koljena, ne samo u brodarima, nego opcenito, daleko smo mi od toga sta se desava na razvijenim trzistima.

Pričam o brodarima, rekao bih da ih tu pratimo u stopu. Ovo ostalo je tuga.

Kad odrastem prestat cu uzimati terapiju i pretvarat cu se da sam Angelina...

• Hrx84
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,116
    • November 16, 2021 at 9:19 PM
    • #5,172
    Quote from accountant
    Quote from Hrx84

Ozbiljno pitam, kako sada znate sve to a u vrijeme kupnje niste? Ili ste kupovali radi niske valuacije.

Display More

Zbog niske valuacije u odnosu na ostale.

Koliko god mi se ne sviđaju neke stvari oko naviosa kombinacija kontejneraša i bulkera do nekidan je bila odlična. I sad bi bilo sve ok da su dugoročno ugovorili ove bulkere na spotu po 25-35k bar godinu-dvije. Ili da je onakav market ostao bar par mjeseci ali nije

• bubimir
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    266
    • November 16, 2021 at 9:24 PM
    • #5,173

isto npr. za DSX (slično, ali ipak odbio se danas malo od SMA 200), jer sutra je earnings report, which is expected to be released on November 17, 2021, might help the stock move higher if these key numbers are better than expectations. On the other hand, if they miss, the stock may move lower...

This shipping company is expected to post quarterly earnings of $0.17 per share in its upcoming report, which represents a year-over-year change of +288.9%.

Revenues are expected to be $55.96 million, up 42% from the year-ago quarter...ipak, the stock may move lower 8o :thumbdown:

oligarhija

• looserst
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,797
    • November 16, 2021 at 9:33 PM
    • #5,174
    Quote from Hrx84
    Quote from accountant

Zbog niske valuacije u odnosu na ostale.

Koliko god mi se ne sviđaju neke stvari oko naviosa kombinacija kontejneraša i bulkera do nekidan je bila odlična. I sad bi bilo sve ok da su dugoročno ugovorili ove bulkere na spotu po 25-35k bar godinu-dvije. Ili da je onakav market ostao bar par mjeseci ali nije

Ili da su dali normalnu dividendu a ne 0.25 ili da nije bio ATM u najglupljem trenutku ili da...

Mislim da se varate da bi bilo drugacije da su ugovorili bulkere na long term. Bar danas marketu to nije bitno. Potopi sve sta plovi je modus operandi trenutno

• jasko
    Majstor
    Reakcija primljeno
    7,279
    • November 16, 2021 at 9:53 PM
    • #5,175

Njušim preokret na suprama......................

• Hrx84
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,116
    • November 16, 2021 at 11:36 PM
    • #5,176

Pogledao malo detaljnije NMM.

Situacija ne bi bila precrna ni da drybulk padne na 10k$ prosjek. Išli bi s cca p/e 2 na p/e 4-5, uz uvjete da im tankeri ostanu na 12-15k gdje su trenutno. Kontejneri su dugoročno ugovoreni skoro 100% i oni budu odlični 2022-2024/25.

Ostajem u ovome dalje.

• gigic23
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,212
    • November 17, 2021 at 12:28 AM
    • #5,177

Baš mi se čini da je ovaj dry bulk zreo za Redditovce

Files

Screenshot_20211117-002412.jpg 145.97 kB – 0 Downloads Screenshot_20211117-002323.jpg 168.72 kB – 0 Downloads
  • gigic23
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,212
    • November 17, 2021 at 8:35 AM
    • #5,178

Ajmo malo pogledati zelenio i odmoriti umorne oči, još samo Vakula sa Suncem i voila jJuriš :) <3

Jel može netko od verziranih kolega interpolirati i forwardirati ove ugovore u BE, pa u P/E, EV/EBITDA i P//NAV broda. THX

:thumbup: :saint:

Files

Screenshot_20211117-081226_Acrobat for Samsung.jpg 238.94 kB – 0 Downloads Screenshot_20211117-080758_Acrobat for Samsung.jpg 235.6 kB – 0 Downloads

Edited once, last by gigic23: Merged a post created by gigic23 into this post. (November 17, 2021 at 8:40 AM).

• looserst
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,797
    • November 17, 2021 at 9:09 AM
    • #5,179

SBLK Q3:

Star Bulk Carriers Corp. Reports Net Profit of $220.4 Million for the Third Quarter Of 2021 and Declares Quarterly Dividend of $1.25 per Share
    ATHENS, Greece, Nov. 16, 2021 (GLOBE NEWSWIRE) -- Star Bulk Carriers Corp. (the "Company" or "Star Bulk") (Nasdaq: SBLK), a global shipping company...
    www.globenewswire.com
    Daily Time Charter Equivalent Rate ("TCE") (3)$30,626
    Earnings / (loss) per share basic $2.16

Dodajmo tome buyback na 22 USD i 1.25 kvartalna dividenda.

• jasko
    Majstor
    Reakcija primljeno
    7,279
    • November 17, 2021 at 9:55 AM
    • #5,180
    Quote from looserst

SBLK Q3:

https://www.globenewswire.com/news-release/2…-per-Share.html

Daily Time Charter Equivalent Rate ("TCE") (3)$30,626
    Earnings / (loss) per share basic $2.16

Dodajmo tome buyback na 22 USD i 1.25 kvartalna dividenda.

U prijevodu Strong Buy..........

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. Svaštara (offtopic postovi iz raznih tema) 4.3k

• maratonac
      • February 19, 2020 at 1:17 PM
      • Kavana
      • maratonac
      • May 25, 2025 at 7:51 PM
    2. Odgovora
      4.3k
      Pregleda
      1.3M
      4.3k
    3. All

May 25, 2025 at 7:51 PM
    1. ADPL (AD Plastik d.d.) 3.2k

• Admin
      • February 12, 2020 at 2:06 PM
      • Dionice
      • Admin
      • May 25, 2025 at 2:13 PM
    2. Odgovora
      3.2k
      Pregleda
      1.5M
      3.2k
    3. All

May 25, 2025 at 2:13 PM
    1. VLEN (Viktor Lenac d.d.) 2k

• accountant
      • February 14, 2020 at 12:36 PM
      • Dionice
      • accountant
      • May 24, 2025 at 1:59 PM
    2. Odgovora
      2k
      Pregleda
      907k
      2k
    3. All

May 24, 2025 at 1:59 PM
    1. DLKV (Dalekovod d.d.) 2.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:29 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 23, 2025 at 11:04 PM
    2. Odgovora
      2.9k
      Pregleda
      1.2M
      2.9k
    3. umalo

May 23, 2025 at 11:04 PM
    1. KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.) 2.1k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:11 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 23, 2025 at 8:32 PM
    2. Odgovora
      2.1k
      Pregleda
      914k
      2.1k
    3. xdado

May 23, 2025 at 8:32 PM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• Svaštara (offtopic postovi iz raznih tema)

All May 25, 2025 at 7:51 PM
  • ADPL (AD Plastik d.d.)

All May 25, 2025 at 2:13 PM
  • VLEN (Viktor Lenac d.d.)

All May 24, 2025 at 1:59 PM
  • DLKV (Dalekovod d.d.)

umalo May 23, 2025 at 11:04 PM
  • KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

xdado May 23, 2025 at 8:32 PM
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

my moon May 23, 2025 at 6:35 PM
  • Što smo danas tržili

Hafid May 23, 2025 at 4:07 PM
  • KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

All May 23, 2025 at 3:39 PM
  • Komentari trgovanja na burzi - LIVE

umalo May 23, 2025 at 2:35 PM
  • PODR (Podravka d.d.)

All May 23, 2025 at 1:57 PM

Popularne Teme

• DRY BULK

10,486 Replies, 4 years ago
  • Utjecaj i posljedice ratova na tržišta kapitala

2,561 Replies, 3 years ago
  • Trumpove carine

16 Replies, A month ago
  • CORONA virus

3,567 Replies, 5 years ago
  • Politika, birokracija i pravosudni sustav kao ključni faktori sistemskog rizika na ZSE

1,894 Replies, 5 years ago

Online korisnici na ovoj temi

• 6 gostiju
  1. Privacy Policy
  2. Kontakt