1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Financije i gospodarstvo
  3. Stručne rasprave

DRY BULK

• migra
  • January 16, 2021 at 10:18 AM
  • hugh
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    4,015
    • November 10, 2021 at 2:51 PM
    • #5,021

Freight futures am update

Capesize down ~2%
    Panamax down ~1%

• StatusQuo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,117
    Bookmarks
    1
    • November 10, 2021 at 3:00 PM
    • #5,022
    Quote from looserst

Evo i naviosa:

https://www.stocktitan.net/news/NMM/navio…eg4304aoz9.html

Pratim ga onako sporadicno ali recimo ovako na prvu sta se tice dobiti ne odstupa to nesto od onoga sta dry bulk ovih dana objavljuju ako usporedjujemo EPS sa cijenom dionice, a konstantno se prica kako je cijena niza nego treba bit zbog CEO, koja je kvaka, nekako sam ocekiva da ce rasturit s dobiti bas zbog toga.

Ako gledam Adjusted ebitda 145mil na 2,3 bil kapitalizacije pa dry ovih dana je po p/ebitda imao bolji omjer u kvartalu ?

• looserst
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,797
    • November 10, 2021 at 3:12 PM
    • #5,023
    Quote from StatusQuo
    Quote from looserst

Evo i naviosa:

https://www.stocktitan.net/news/NMM/navio…eg4304aoz9.html

Pratim ga onako sporadicno ali recimo ovako na prvu sta se tice dobiti ne odstupa to nesto od onoga sta dry bulk ovih dana objavljuju ako usporedjujemo EPS sa cijenom dionice, a konstantno se prica kako je cijena niza nego treba bit zbog CEO, koja je kvaka, nekako sam ocekiva da ce rasturit s dobiti bas zbog toga.

Mislim da nemožemo puno isčitati na brzinu jer je tu sad kupus. Najprije merger sa NNA pa onda kontejneri. Treba u detalje ulaziti, TCE po tipu plovila itd...

Ali da papir košta 30 USD a zaradi se 6 USD u kvartalu zvuči smiješno čak i ako uračunamo grčku vješticu i njene ludorije. Pitanje je da li joj je dosta brodova ili ne, ako podigne dividendu ili krene u buyback neće cijena bit ovakva :/

• StatusQuo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,117
    Bookmarks
    1
    • November 10, 2021 at 3:17 PM
    • #5,024
    Quote from looserst
    Quote from StatusQuo

Mislim da nemožemo puno isčitati na brzinu jer je tu sad kupus. Najprije merger sa NNA pa onda kontejneri. Treba u detalje ulaziti, TCE po tipu plovila itd...

Ali da papir košta 30 USD a zaradi se 6 USD u kvartalu zvuči smiješno čak i ako uračunamo grčku vješticu i njene ludorije. Pitanje je da li joj je dosta brodova ili ne, ako podigne dividendu ili krene u buyback neće cijena bit ovakva :/

Dobro tu sam napravio malu gresku sta mi se stalno u glavi vrtila cijena od 40$ ne znam zasto jos ga tamo klikam na brokera i ne primjecujem hahaha, da sigurno da je tu jos kupus ja gledam adjusted EPS 4,77$ on mi je bitniji jer pokazuje operativnu dobit jer 6$ su ukljucene jednokratne stavke

Uglavnom market je danas opcenito pod utjecajem jako visoko neocekivanog CPI za mjesec od 0,9% ocekivali su 0,6%, najveci rast inflacije od 1990, a kad uzmen ono prije od kineskog ppi izgleda da inflacija sigurno nije transitory, sta i dalje podupire pogled da shippingu jos nije dosao kraj u ovom ciklusu.

U.S. consumer prices jump 6.2% in October, the biggest inflation surge in more than 30 years
    The consumer price index surged 6.2% from a year ago in October, the most since December 1990.
    www.cnbc.com
  • accountant
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,160
    • November 10, 2021 at 3:20 PM
    • #5,025

looserst, Status

nema tu neke pameti (iako jesam razmišljao o tome, zašto tržište 'ne ljubi' NMM, NM i PANL recimo)

NMM je mix svega i onda analitikanti (a takvih je više nego analitičara) bježe od toga

i sami znate da vlasnica to doživvljava kao istu vreću i onda, po potrebi, prebacuje iz jedne u drugu firmu

problem PANL je to što ima poseban poslovni model, ruta kojom plove i većinu brodova u najmu

pa se i tu analitikanti nemaju za što uhvatiti, čime bi ga usporedili (osim vozarina)

i onda posljedično nemaš promete, dnevne

za razliku od ZIM koji možeš dnevno trejdat i šortat

• looserst
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,797
    • November 10, 2021 at 3:28 PM
    • #5,026
    Quote from accountant

looserst, Status

nema tu neke pameti (iako jesam razmišljao o tome, zašto tržište 'ne ljubi' NMM, NM i PANL recimo)

NMM je mix svega i onda analitikanti (a takvih je više nego analitičara) bježe od toga

i sami znate da vlasnica to doživvljava kao istu vreću i onda, po potrebi, prebacuje iz jedne u drugu firmu

problem PANL je to što ima poseban poslovni model, ruta kojom plove i većinu brodova u najmu

pa se i tu analitikanti nemaju za što uhvatiti, čime bi ga usporedili (osim vozarina)

Display More

Svaka ima svoj faktor 8)

Ja se nisam NMM-om bavio do ove godine ali čitao sam da je bilo dilutiona, ATM-ova i svega onoga što investitori cijene ;) Vjerojatno još imaju PTSP od toga pa bježe :huh:

PANL je mali bombon i nadam se da će doći na svoje, nešto kao i GRIN recimo

a ZIM...ZIM bi vjerojatno tetovirao negdje da ne riskiram da mi kakav antisemit ne odere kožu 8o

• StatusQuo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,117
    Bookmarks
    1
    • November 10, 2021 at 3:37 PM
    • #5,027
    Quote from accountant

looserst, Status

Display More

Pa recimo ja NMM ne dozivljavam jer neman vremena ni volje cesto se uhvatit u kostac s njim da svatim sve te pretumbacije jer to zahtijeva puno citanja povezivanja i kopanja i onda odustanem pa se uhvatim lakseg zadatka gdje su stvari i rizici laksi za iscitat s tim mozda i premija manja kako kad, panl mozda ne bi stavio u tu kategoriju vec mislim jednostavno da mu visibiity nije kao ostalima pa je cesto na marginama sta ne znaci da s obzirom na sektorsku medijsku vecu pozornost nece doc vise do izrazaja ali recimo i kod njega zavarava promet i broj brodova radi veceg charter in brodova koji u osnovi ne pridonose toliko u zaradi pa ga treba i pravilnije valuirat iako su pokazali da imaju puno manji risk profile u turbulentnim vremenima zbog drugacijeg pristupa, recimo super je u brodarskom porfelju jer smanjuje volatilnost cijelog porfelja pa u ovakvim negativnim danima on u porfelju sve to lijepo ublazi.

• 5. Element
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,438
    • November 10, 2021 at 4:30 PM
    • #5,028

Znaci imamo sto? Kineski komunisticki retardi su ugasili proizvodnju celika i spustili cijenu rudace. Vauuuu!!! Koja inteligencija. To moze i moja baba.

A uspjeli su i postici da ugljena imaju za nekoliko dana pred zestoku zimu. Isto sjajno.

Stednja je jako dobra stvar, kao sto vidimo. Pa umjesto cumur po 50 usd kupuju po 150 do 200. Neka, neka.

Mogu oni srusiti cijenu cega god zele, nema spora, ali ne ceteris paribus, da sve ostane isto, odnosno bez troskova po sebe.

I jos nesto? To sve radi cistog neba za Olimpijadu? Koja tastina!?! Eeee, to je kao da je Kerum narucio snijeg u Splitu za Bozic. Vrhunski.

Bolje je jeftino kupovati nego jeftino prodavati.

• mitkko
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    5,863
    • November 10, 2021 at 5:40 PM
    • #5,029

Odlican clanak - pregled situacije na trzistu.

Drybulk freight rates have been hammered down lately. What’s going on? — Breakwave Advisors
    The main drivers behind the drop
    www.breakwaveadvisors.com

Quote from 5. Element

Znaci imamo sto? Kineski komunisticki retardi su ugasili proizvodnju celika i spustili cijenu rudace. Vauuuu!!! Koja inteligencija. To moze i moja baba.

A uspjeli su i postici da ugljena imaju za nekoliko dana pred zestoku zimu. Isto sjajno.

Stednja je jako dobra stvar, kao sto vidimo. Pa umjesto cumur po 50 usd kupuju po 150 do 200. Neka, neka.

Mogu oni srusiti cijenu cega god zele, nema spora, ali ne ceteris paribus, da sve ostane isto, odnosno bez troskova po sebe.

I jos nesto? To sve radi cistog neba za Olimpijadu? Koja tastina!?! Eeee, to je kao da je Kerum narucio snijeg u Splitu za Bozic. Vrhunski.

Izgleda da na kraju ipak nije bilo oportuno kladiti se protiv Kine.

Kad odrastem prestat cu uzimati terapiju i pretvarat cu se da sam Angelina...

Edited once, last by mitkko: Merged a post created by mitkko into this post. (November 10, 2021 at 5:42 PM).

• 5. Element
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,438
    • November 10, 2021 at 6:07 PM
    • #5,030
    Quote from mitkko

https://www.breakwaveadvisors.com/insights/2021/…-whats-going-on

Quote from 5. Element

Display More

Ja sam svoju okladu stavio na 200ak kuna, tako da je zasad savrseno isplativo bilo uci u Atpl. Zasad. Mozda bude i vise. A mozda i ne.

Ono sto meni nije jasno je zasto smatrate da sam se kladio "protiv Kine". Ja sam se kladio na zdravu pamet. Da nisu valjda toliki retardi da idu rusiti cijene sirovina pucajuci sebi u nogu. Promasaj. Zapravo su ozbiljno veci debili od onog sto sam mislio.

Jos jednom: nitko, ali nitko ne moze raditi sto hoce bez da plati cijenu. Sto se i pokazalo.

Prigasili su veliku industriju. Ili ce ju pokrenuti uz porast rudace preko 200 usd ili ce trzisni udio otici drugdje.

I jedno i drugo ce rezultirati porastom vozarina.

A ja nisam trejder. Vec sam rekao da izlazim kad dodje period za izlazak. Jos nije dosao.

• 5. Element
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,438
    • November 10, 2021 at 6:15 PM
    • #5,031

Ono sto me recimo brine je Tajvan.

Da bi retardi mogli pomisliti da imaju pravo krenuti u invaziju.

Zato bih pozvao SAD da to sprijece instalacijom nekoliko stotina nuklearnih glava na otoku. I mir je zajamcen.

• stipe_Cro
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    913
    • November 10, 2021 at 7:13 PM
    • #5,032

Apropo mitkkovog članka - gdje mi je raketa kad mi treba?

Ali ona koja neće izaći iz Zemljine orbite nego jedna koja će samo dotaknuti termosferu.

Tako ja shvaćam trenutni outlook za 2022 :D

• D_artagnan
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,978
    Bookmarks
    1
    • November 10, 2021 at 9:01 PM
    • #5,033
    Quote from mitkko

https://www.breakwaveadvisors.com/insights/2021/…-whats-going-on

Quote from 5. Element

Display More

Samo kad krenu ponovo bit ce cirkus žešći tako da se treba pripremiti 💰💰💰

• hugh
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    4,015
    • November 10, 2021 at 9:07 PM
    • #5,034
    Quote from BudFox

Po svemu sudeći danas bi mogao biti lijepi odbijanac vani. Joakim je opet bullish i crta rakete ;) :) :love: :saint:

https://twitter.com/JHannisdahl/status/1458029006121472003/

Izgleda da nam je Joakim umjesto Gogl rakete jučer pobrao torpedo danas.......

• mitkko
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    5,863
    • November 10, 2021 at 9:13 PM
    • #5,035
    Quote from hugh
    Quote from BudFox

Po svemu sudeći danas bi mogao biti lijepi odbijanac vani. Joakim je opet bullish i crta rakete ;) :) :love: :saint:

https://twitter.com/JHannisdahl/status/1458029006121472003/

Joakim je danas prodao GOGL.

Kad odrastem prestat cu uzimati terapiju i pretvarat cu se da sam Angelina...

• looserst
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,797
    • November 10, 2021 at 9:26 PM
    • #5,036
    Quote from mitkko
    Quote from hugh

Da, nesto je brljavio da se oporavila jedna cape ruta a onda prodao za 2 bureka. Nikako nije dobar signal a nije mi jasno ni sta mu je ovaj trade trebalo dati u javnost. Bas dobra reklama za njegov novi fond :S

• hugh
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    4,015
    • November 10, 2021 at 9:32 PM
    • #5,037
    Quote from mitkko
    Quote from hugh

hvala na info......nekako sam znatiželjan pa me zanima da li je mitkko prodao ili skratio atpl?.....razumijem (diskrecijsko) pravo da ne odgovoriš iz nekog razloga trenutno.......

PS

šalji linkove i svoja razmišljana i dalje. Zanimljivo je i poučno pročitati.

• looserst
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,797
    • November 10, 2021 at 9:39 PM
    • #5,038
    Quote from hugh
    Quote from mitkko

hvala na info......nekako sam znatiželjan pa me zanima da li je mitkko prodao ili skratio atpl?.....razumijem (diskrecijsko) pravo da ne odgovoriš iz nekog razloga trenutno.......

PS

Mitkko brate ne odgovaraj na ovo, opet ce lavina sutra :rolleyes:

• hugh
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    4,015
    • November 10, 2021 at 9:49 PM
    • #5,039
    Quote from looserst
    Quote from hugh

PS

Mitkko brate ne odgovaraj na ovo, opet ce lavina sutra :rolleyes:

ma znaš i sam kako je......s nama ili bez nas i Joakima, tržište če sutra i nadalje iovako svojim putem.......

• maratonac
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,592
    • November 10, 2021 at 10:06 PM
    • #5,040

Jako bitno dal je netko prodao, pokratio ili kupio. To sigurno utječe odmah i na smijer kretanja cijene dionice.

Svašta...

Nešto mi govori da ćemo danas UP! :thumbup:

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. PODR (Podravka d.d.) 1.2k

• havi
      • February 12, 2020 at 6:30 PM
      • Dionice
      • havi
      • June 6, 2025 at 9:12 PM
    2. Odgovora
      1.2k
      Pregleda
      487k
      1.2k
    3. bjane

June 6, 2025 at 9:12 PM
    1. HT (Hrvatski Telekom d.d.) 769

• Admin
      • February 12, 2020 at 2:28 PM
      • Dionice
      • Admin
      • June 6, 2025 at 6:08 PM
    2. Odgovora
      769
      Pregleda
      419k
      769
    3. loto

June 6, 2025 at 6:08 PM
    1. SAPN (SAPONIA d.d.) 1.1k

• tizian1
      • February 12, 2020 at 8:49 PM
      • Dionice
      • tizian1
      • June 6, 2025 at 5:05 PM
    2. Odgovora
      1.1k
      Pregleda
      509k
      1.1k
    3. xdado

June 6, 2025 at 5:05 PM
    1. VLEN (Viktor Lenac d.d.) 2k

• accountant
      • February 14, 2020 at 12:36 PM
      • Dionice
      • accountant
      • June 6, 2025 at 11:22 AM
    2. Odgovora
      2k
      Pregleda
      915k
      2k
    3. umalo

June 6, 2025 at 11:22 AM
    1. Tvrtke s potencijalom za IPO 33

• toluen
      • May 31, 2020 at 6:04 PM
      • Dionice
      • toluen
      • June 6, 2025 at 9:21 AM
    2. Odgovora
      33
      Pregleda
      18k
      33
    3. Avx

June 6, 2025 at 9:21 AM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• PODR (Podravka d.d.)

bjane June 6, 2025 at 9:12 PM
  • HT (Hrvatski Telekom d.d.)

loto June 6, 2025 at 6:08 PM
  • SAPN (SAPONIA d.d.)

xdado June 6, 2025 at 5:05 PM
  • VLEN (Viktor Lenac d.d.)

umalo June 6, 2025 at 11:22 AM
  • Tvrtke s potencijalom za IPO

Avx June 6, 2025 at 9:21 AM
  • SPAN (SPAN d.d.)

mooji June 6, 2025 at 9:09 AM
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

Bankar June 5, 2025 at 10:42 PM
  • LKRI (Luka Rijeka d.d.)

umalo June 5, 2025 at 5:38 PM
  • KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

Dado June 5, 2025 at 9:45 AM
  • INGR (INGRA d.d.)

misterno June 4, 2025 at 7:36 PM

Popularne Teme

• DRY BULK

10,486 Replies, 4 years ago
  • Utjecaj i posljedice ratova na tržišta kapitala

2,561 Replies, 3 years ago
  • Trumpove carine

20 Replies, A month ago
  • CORONA virus

3,567 Replies, 5 years ago
  • Politika, birokracija i pravosudni sustav kao ključni faktori sistemskog rizika na ZSE

1,894 Replies, 5 years ago

Online korisnici na ovoj temi

• 8 gostiju
  1. Privacy Policy
  2. Kontakt