Freight futures am update
Capesize down ~2%
Panamax down ~1%
Freight futures am update
Capesize down ~2%
Panamax down ~1%
Pratim ga onako sporadicno ali recimo ovako na prvu sta se tice dobiti ne odstupa to nesto od onoga sta dry bulk ovih dana objavljuju ako usporedjujemo EPS sa cijenom dionice, a konstantno se prica kako je cijena niza nego treba bit zbog CEO, koja je kvaka, nekako sam ocekiva da ce rasturit s dobiti bas zbog toga.
Ako gledam Adjusted ebitda 145mil na 2,3 bil kapitalizacije pa dry ovih dana je po p/ebitda imao bolji omjer u kvartalu ?
Pratim ga onako sporadicno ali recimo ovako na prvu sta se tice dobiti ne odstupa to nesto od onoga sta dry bulk ovih dana objavljuju ako usporedjujemo EPS sa cijenom dionice, a konstantno se prica kako je cijena niza nego treba bit zbog CEO, koja je kvaka, nekako sam ocekiva da ce rasturit s dobiti bas zbog toga.
Mislim da nemožemo puno isčitati na brzinu jer je tu sad kupus. Najprije merger sa NNA pa onda kontejneri. Treba u detalje ulaziti, TCE po tipu plovila itd...
Ali da papir košta 30 USD a zaradi se 6 USD u kvartalu zvuči smiješno čak i ako uračunamo grčku vješticu i njene ludorije. Pitanje je da li joj je dosta brodova ili ne, ako podigne dividendu ili krene u buyback neće cijena bit ovakva
Mislim da nemožemo puno isčitati na brzinu jer je tu sad kupus. Najprije merger sa NNA pa onda kontejneri. Treba u detalje ulaziti, TCE po tipu plovila itd...
Ali da papir košta 30 USD a zaradi se 6 USD u kvartalu zvuči smiješno čak i ako uračunamo grčku vješticu i njene ludorije. Pitanje je da li joj je dosta brodova ili ne, ako podigne dividendu ili krene u buyback neće cijena bit ovakva
Dobro tu sam napravio malu gresku sta mi se stalno u glavi vrtila cijena od 40$ ne znam zasto jos ga tamo klikam na brokera i ne primjecujem hahaha, da sigurno da je tu jos kupus ja gledam adjusted EPS 4,77$ on mi je bitniji jer pokazuje operativnu dobit jer 6$ su ukljucene jednokratne stavke
Uglavnom market je danas opcenito pod utjecajem jako visoko neocekivanog CPI za mjesec od 0,9% ocekivali su 0,6%, najveci rast inflacije od 1990, a kad uzmen ono prije od kineskog ppi izgleda da inflacija sigurno nije transitory, sta i dalje podupire pogled da shippingu jos nije dosao kraj u ovom ciklusu.
looserst, Status
nema tu neke pameti (iako jesam razmišljao o tome, zašto tržište 'ne ljubi' NMM, NM i PANL recimo)
NMM je mix svega i onda analitikanti (a takvih je više nego analitičara) bježe od toga
i sami znate da vlasnica to doživvljava kao istu vreću i onda, po potrebi, prebacuje iz jedne u drugu firmu
problem PANL je to što ima poseban poslovni model, ruta kojom plove i većinu brodova u najmu
pa se i tu analitikanti nemaju za što uhvatiti, čime bi ga usporedili (osim vozarina)
i onda posljedično nemaš promete, dnevne
za razliku od ZIM koji možeš dnevno trejdat i šortat
Display Morelooserst, Status
nema tu neke pameti (iako jesam razmišljao o tome, zašto tržište 'ne ljubi' NMM, NM i PANL recimo)
NMM je mix svega i onda analitikanti (a takvih je više nego analitičara) bježe od toga
i sami znate da vlasnica to doživvljava kao istu vreću i onda, po potrebi, prebacuje iz jedne u drugu firmu
problem PANL je to što ima poseban poslovni model, ruta kojom plove i većinu brodova u najmu
pa se i tu analitikanti nemaju za što uhvatiti, čime bi ga usporedili (osim vozarina)
Svaka ima svoj faktor
Ja se nisam NMM-om bavio do ove godine ali čitao sam da je bilo dilutiona, ATM-ova i svega onoga što investitori cijene Vjerojatno još imaju PTSP od toga pa bježe
PANL je mali bombon i nadam se da će doći na svoje, nešto kao i GRIN recimo
a ZIM...ZIM bi vjerojatno tetovirao negdje da ne riskiram da mi kakav antisemit ne odere kožu
Display Morelooserst, Status
Pa recimo ja NMM ne dozivljavam jer neman vremena ni volje cesto se uhvatit u kostac s njim da svatim sve te pretumbacije jer to zahtijeva puno citanja povezivanja i kopanja i onda odustanem pa se uhvatim lakseg zadatka gdje su stvari i rizici laksi za iscitat s tim mozda i premija manja kako kad, panl mozda ne bi stavio u tu kategoriju vec mislim jednostavno da mu visibiity nije kao ostalima pa je cesto na marginama sta ne znaci da s obzirom na sektorsku medijsku vecu pozornost nece doc vise do izrazaja ali recimo i kod njega zavarava promet i broj brodova radi veceg charter in brodova koji u osnovi ne pridonose toliko u zaradi pa ga treba i pravilnije valuirat iako su pokazali da imaju puno manji risk profile u turbulentnim vremenima zbog drugacijeg pristupa, recimo super je u brodarskom porfelju jer smanjuje volatilnost cijelog porfelja pa u ovakvim negativnim danima on u porfelju sve to lijepo ublazi.
Znaci imamo sto? Kineski komunisticki retardi su ugasili proizvodnju celika i spustili cijenu rudace. Vauuuu!!! Koja inteligencija. To moze i moja baba.
A uspjeli su i postici da ugljena imaju za nekoliko dana pred zestoku zimu. Isto sjajno.
Stednja je jako dobra stvar, kao sto vidimo. Pa umjesto cumur po 50 usd kupuju po 150 do 200. Neka, neka.
Mogu oni srusiti cijenu cega god zele, nema spora, ali ne ceteris paribus, da sve ostane isto, odnosno bez troskova po sebe.
I jos nesto? To sve radi cistog neba za Olimpijadu? Koja tastina!?! Eeee, to je kao da je Kerum narucio snijeg u Splitu za Bozic. Vrhunski.
Odlican clanak - pregled situacije na trzistu.
Znaci imamo sto? Kineski komunisticki retardi su ugasili proizvodnju celika i spustili cijenu rudace. Vauuuu!!! Koja inteligencija. To moze i moja baba.
A uspjeli su i postici da ugljena imaju za nekoliko dana pred zestoku zimu. Isto sjajno.
Stednja je jako dobra stvar, kao sto vidimo. Pa umjesto cumur po 50 usd kupuju po 150 do 200. Neka, neka.
Mogu oni srusiti cijenu cega god zele, nema spora, ali ne ceteris paribus, da sve ostane isto, odnosno bez troskova po sebe.
I jos nesto? To sve radi cistog neba za Olimpijadu? Koja tastina!?! Eeee, to je kao da je Kerum narucio snijeg u Splitu za Bozic. Vrhunski.
Izgleda da na kraju ipak nije bilo oportuno kladiti se protiv Kine.
Display MoreOdlican clanak - pregled situacije na trzistu.
https://www.breakwaveadvisors.com/insights/2021/…-whats-going-on
Ja sam svoju okladu stavio na 200ak kuna, tako da je zasad savrseno isplativo bilo uci u Atpl. Zasad. Mozda bude i vise. A mozda i ne.
Ono sto meni nije jasno je zasto smatrate da sam se kladio "protiv Kine". Ja sam se kladio na zdravu pamet. Da nisu valjda toliki retardi da idu rusiti cijene sirovina pucajuci sebi u nogu. Promasaj. Zapravo su ozbiljno veci debili od onog sto sam mislio.
Jos jednom: nitko, ali nitko ne moze raditi sto hoce bez da plati cijenu. Sto se i pokazalo.
Prigasili su veliku industriju. Ili ce ju pokrenuti uz porast rudace preko 200 usd ili ce trzisni udio otici drugdje.
I jedno i drugo ce rezultirati porastom vozarina.
A ja nisam trejder. Vec sam rekao da izlazim kad dodje period za izlazak. Jos nije dosao.
Ono sto me recimo brine je Tajvan.
Da bi retardi mogli pomisliti da imaju pravo krenuti u invaziju.
Zato bih pozvao SAD da to sprijece instalacijom nekoliko stotina nuklearnih glava na otoku. I mir je zajamcen.
Apropo mitkkovog članka - gdje mi je raketa kad mi treba?
Ali ona koja neće izaći iz Zemljine orbite nego jedna koja će samo dotaknuti termosferu.
Tako ja shvaćam trenutni outlook za 2022
Display MoreOdlican clanak - pregled situacije na trzistu.
https://www.breakwaveadvisors.com/insights/2021/…-whats-going-on
Samo kad krenu ponovo bit ce cirkus žešći tako da se treba pripremiti 💰💰💰
Po svemu sudeći danas bi mogao biti lijepi odbijanac vani. Joakim je opet bullish i crta rakete
Izgleda da nam je Joakim umjesto Gogl rakete jučer pobrao torpedo danas.......
Po svemu sudeći danas bi mogao biti lijepi odbijanac vani. Joakim je opet bullish i crta rakete
Joakim je danas prodao GOGL.
Da, nesto je brljavio da se oporavila jedna cape ruta a onda prodao za 2 bureka. Nikako nije dobar signal a nije mi jasno ni sta mu je ovaj trade trebalo dati u javnost. Bas dobra reklama za njegov novi fond
hvala na info......nekako sam znatiželjan pa me zanima da li je mitkko prodao ili skratio atpl?.....razumijem (diskrecijsko) pravo da ne odgovoriš iz nekog razloga trenutno.......
PS
šalji linkove i svoja razmišljana i dalje. Zanimljivo je i poučno pročitati.
hvala na info......nekako sam znatiželjan pa me zanima da li je mitkko prodao ili skratio atpl?.....razumijem (diskrecijsko) pravo da ne odgovoriš iz nekog razloga trenutno.......
PS
Mitkko brate ne odgovaraj na ovo, opet ce lavina sutra
PS
Mitkko brate ne odgovaraj na ovo, opet ce lavina sutra
ma znaš i sam kako je......s nama ili bez nas i Joakima, tržište če sutra i nadalje iovako svojim putem.......
Jako bitno dal je netko prodao, pokratio ili kupio. To sigurno utječe odmah i na smijer kretanja cijene dionice.
Svašta...