1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Financije i gospodarstvo
  3. Stručne rasprave

DRY BULK

• migra
  • January 16, 2021 at 10:18 AM
  • hugh
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    4,015
    • January 31, 2022 at 11:03 PM
    • #6,381
    Quote from brajakica
    Quote from hugh

nisam radio prognozu i sad kad ste pitali išao sam škicnuti i po "papirima" koji su "ostali na stolu" vidim da je zadnja prognoza bila dobit za q2 2021 (još iz vremena kad je kvarkica djelila pehare za prvo mjesto :) )i fulao sam prognozu dobiti za nekih malo više od 2,5 mil(makar je računica iz koje sam došao do toga u izvješću bila drugačija)......odnosno prognozirao sam toliko manje.......ako me sječanje služi za q3 očekivao sam minimalno 40 ali se nadao da bi moglo i trebalo biti i puno više da bi opravdalo cijenu dionice od 570 kn uz več tada ako se varam padajuće vozarine i bdi.......ali u trenutku q3 izvješća nisam imao atpl.......a ni nakon toga (do stabilizacije ispod 400 i prestanka mumbo jumbo trgovine) i od tada sam par puta špekulativno ulazio i izlazio........

ja mislim da q1 neće biti veća dobit (vjerovatno ni približna) nego u q4 ali ne pada mi na pamet tako nešto tvrditi jel nemam pojma što su oni ugovarali u q3 i u q4 i na koji period......ja za sebe polazim od te pretpostavke jel do kraja q1 bit će valjda i koje dokovanje a ni brodovi ne voze puni gas nego se i čeka u leru na ukrcaje malo duže a vjerovatno ima i dosta praznog hoda na spotu što smo vidjeli i na utilizaciji na q3..........

a ne kužim ni zašto ovo "sigurni" u pitanju jel valjda nikada na forumu nisam pisao da sam u nešto siguran več baš zato koristim mnogo "ako" i "vjerovatno" kako me netko kasnije ne bi mogao "loviti" jel uvijek se i sam za sebe trudim imati neku svoju " if if" strategiju......

kad smo kod sigurnosti danas sam bio siguran da se na atpl nastavlja u petak pred kraj započeto dizanje dionice na malim prometima i "deseticama" po asku a "stoticama" istovaranje po bidu (htio sam oko 11 i napisati da to sljedi ali odustao da ne "drukam" bezveze i ne kvarim zabavu......jel prosječna u petak je bila 380, pa je sa 50- tak kom dignuta na zadnju od 387, kako bi danas usljedio nastavak.......nakon onog velikog pada se 570 svaki pokušaj večeg rasta na malim prometima bio je osuđen na propast.......

ja neznam kako će biti dalje ali vidim da su neki i prošli tjedan pisali o rastu vozarina što nije točno.....barem što se atpl tiće......capovi su se odbili jel nisu imali kud i neće valjda ispod nule......netreba bit Joakim da skužiš da su oko dna i da moraju gore......a manji tipovi brodova i dalje padaju bez obzira što su futuresi i prošli i pretprošli tjedan na kratko "lagali" da će okrenuti a danas su i futuresi okrenuli put dolje........

manji tipovi brodova dulje drže smjer kojim krenu za razliku od capova.......i dok capovi značajnije i na duži period od dan,dva ne okrenu, vjerovatno ni "mali" neće nikuda daleko a za sada ni ne pokazuju te namjere (rasta)........

isto tako to ne mora značiti ništa za cijenu ako netko ima koji miliun viška i žarko želi u atpl što prije isto kao i ako neki imaju 10-20 tisuća viška kojih se žele riješiti a znamo da neki imaju pa ih nema smisla "podmazivati" ako i sve dok trend jače ne okrene.......

Display More

Hvala na detaljnom odgovoru. frendica ce biti zadovoljna.

Nisam ni ja sigurna da ce1Q biti bolji od 4Q ali nebi bilo nikakvo cudo kako to neki imputiraju. jednostavno novi TC ugovori se i dalje potpisuju sa sve vecim vozarinama u odnosu na stare ugovore i dizu prosjek svih vozarina.

Vi cekate da cijena padne, napisite kada kupite.

Mislim da ste kao i mitkko promasili dno i da ce i dalje rasti "if" sve ono sto treba za rast :)

Display More

ma noooo.......neću pisati ni kad kupim ni kad prodam (niti je to kome bitno), niti ću ćekati da padne ako neće padati, niti kupovati ako padne a i dalje mi bude preskupa s obzirom na daljnja očekivanja,niti pisati imam li trenutno ili ne........

napišem onako kako trenutno vidim situaciju ili brojke kakve jesu....

uglavnom: ići ću vratiti se neću u ratu poginuti, a zarez ću staviti kasnije kao i svi........ ;)

• mitkko
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    5,863
    • January 31, 2022 at 11:12 PM
    • #6,382
    Quote from BudFox

Ne znam, meni donji graf govori da ce vozarine rasti, ali mozda grijesim, pa jos dokupim jeftino :)

https://finviz.com/quote.ashx?t=BDRY

Bas bih volio cuti pojasnjenje ove tvrdnje. Jel to onako po osjecaju ili je Prija vidjela u talogu kave?

Kad odrastem prestat cu uzimati terapiju i pretvarat cu se da sam Angelina...

• BudFox
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,231
    • January 31, 2022 at 11:13 PM
    • #6,383

Cijena vuglena raste, to je dobar znak za vozarine, mogli bi malecki brodovi opet poceti rasti

Coal PRICE Today | Coal Spot Price Chart | Live Price of Coal per Ounce | Markets Insider
    Coal Price: Get all information on the Price of Coal including News, Charts and Realtime Quotes.
    markets.businessinsider.com

Cijena zeljezne rude takodjer opet raste zbog rasta potraznje iz Kine, valjda zato rastu kejpovi :/

Iron Ore PRICE Today | Iron Ore Spot Price Chart | Live Price of Iron Ore per Ounce | Markets Insider
    Iron Ore Price: Get all information on the Price of Iron Ore including News, Charts and Realtime Quotes.

Iron ore price hits 5-month high on China demand optimism

Iron ore price hits 5-month high on China demand optimism
    Iron ore price jumped on Friday, buoyed by a combination of hopes that China’s stepped-up monetary easing would stimulate demand and fears o...

Kocka je bačena, alea iacta est :!:

• hugh
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    4,015
    • January 31, 2022 at 11:18 PM
    • #6,384
    Quote from BudFox

Cijena vuglena raste, to je dobar znak za vozarine, mogli bi malecki brodovi opet poceti rasti

https://markets.businessinsider.com/commodities/coal-price

nekužim što želiš reći jel cijena sad vuglena a prije ćumura je, ako se ne varam, jako narasla od početka ove godine ali vozarine to u ovim uvjetima na tržištu nisu niti malo popratile več su bitno pale........meni ta visoka cijena u trenutnim uvjetima na tržištu više izgleda kao vjetar u prsa nego u leđa........odnosno, sad pričam napamet, cijena je porasla 50% u prvom mjesecu ali ne zato što ga svi trebaju 50% više nego zato što ga nema dovoljno na tržištu a potrebe su ipak ostale više,manje iste....

• BudFox
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,231
    • January 31, 2022 at 11:21 PM
    • #6,385
    Quote from hugh
    Quote from BudFox

https://markets.businessinsider.com/commodities/coal-price

nekužim što želiš reći jel cijena sad vuglena a prije ćumura je, ako se ne varam, jako narasla od početka ove godine ali vozarine to u ovim uvjetima na tržištu nisu niti malo popratile več su bitno pale........

Potrebno je neko vrijeme da se to implementira u vozarine, ali cijena vuglena obicno raste zbog rasta potraznje, a vecinom je to opet iz Kine, kao najveceg potrosaca ovog vuglena. Vozarine su pale zbog zabrane izvoza vuglena iz Indonezije, pa je ostalo praznih brodova, a ne zbog pada potraznje Kine. Bar sam ja to tako shvatio, mozda i grijesim.

• mitkko
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    5,863
    • January 31, 2022 at 11:23 PM
    • #6,386
    Quote from BudFox
    Quote from hugh

nekužim što želiš reći jel cijena sad vuglena a prije ćumura je, ako se ne varam, jako narasla od početka ove godine ali vozarine to u ovim uvjetima na tržištu nisu niti malo popratile več su bitno pale........

Potrebno je neko vrijeme da se to implementira u vozarine, ali cijena vuglena obicno raste zbog rasta potraznje, a vecinom je to opet iz Kine, kao najveceg potrosaca ovog vuglena.

Krivo. Cijena ugljena trenutno raste jer proizvodnja kaska za potraznjom. To je dobro po cijenu ugljena, ali nije dobro po brodare jer nemaju sta prevoziti. Kuzis? Zato vozarine puno ne trzaju. Ne raste cijena ugljena iskljucivo samo u slucaju rasta potraznje.

• hugh
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    4,015
    • January 31, 2022 at 11:26 PM
    • #6,387
    Quote from BudFox
    Quote from hugh

Potrebno je neko vrijeme da se to implementira u vozarine, ali cijena vuglena obicno raste zbog rasta potraznje, a vecinom je to opet iz Kine, kao najveceg potrosaca ovog vuglena. Vozarine su pale zbog zabrane izvoza vuglena iz Indonezije, pa je ostalo praznih brodova, a ne zbog pada potraznje Kine. Bar sam ja to tako shvatio, mozda i grijesim.

ovo sam napisao u kasnijem dijelu posta: (a vidim da je i mitkko to pojasio ali na drugi način)

meni ta visoka cijena u trenutnim uvjetima na tržištu više izgleda kao vjetar u prsa nego u leđa........odnosno, sad pričam napamet, cijena je porasla 50% u prvom mjesecu ali ne zato što ga svi trebaju 50% više nego zato što ga nema dovoljno na tržištu a potrebe su ipak ostale više,manje iste....

• hugh
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    4,015
    • January 31, 2022 at 11:37 PM
    • #6,388
    Quote from BudFox
    Quote from hugh

mislim da u trenutnim tržišnim uvjetima cijena ugljena nema baš previše ili nimalo veze sa implementacijom na vozarine........ako vozarine i narastu to vjerovatno neće biti zbog ovakve cijene ugljena.........da su zbog toga trebale rasti već bi rasle........

• BudFox
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,231
    • January 31, 2022 at 11:41 PM
    • #6,389

Gle, i ja bih htio jos kupiti ATPL po 350kn ako padne, ali vidjet cemo sta ce biti, nisam baba vanga. Raste potraznja za zeljezom iz Kine, sto znaci da partija sanira nekretninsko trziste sa niskim kamatama na kredite i QE, ali vidjet cemo sto ce biti. Ali i dalje mislim da smo s vozarinama na dnu ili blizu dna, jer krize nema na vidiku. nasdaq danas rastao preko 3%, a i crypto raste, dakle, po meni je ovo bilo buy the diiiiip. Malo dublji, ali i dalje dip :)

• hugh
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    4,015
    • January 31, 2022 at 11:46 PM
    • #6,390
    Quote from BudFox

Gle, i ja bih htio jos kupiti ATPL po 350kn ako padne, ali vidjet cemo sta ce biti, nisam baba vanga. Raste potraznja za zeljezom iz Kine, sto znaci da partija sanira nekretninsko trziste sa niskim kamatama na kredite i QE, ali vidjet cemo sto ce biti. Ali i dalje mislim da smo s vozarinama na dnu ili blizu dna, jer krize nema na vidiku. nasdaq danas rastao preko 3%, a i crypto raste, dakle, po meni je ovo bilo buy the diiiiip. Malo dublji, ali i dalje dip :)

Gle, ja bi rađe da kupujem po 420, u jakom rastućem tržištu nego na 350, u padajućem tržištu jel tako ćemo sigurno više zaraditi........ak me kužiš što želim reći, nebitno od cijene koju sam naveo......

• BudFox
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,231
    • January 31, 2022 at 11:51 PM
    • #6,391
    Quote from hugh
    Quote from BudFox

Gle, ja bi rađe da kupujemo po 420, u rastućem tržištu nego na 350, u padajućem tržištu jel tako ćemo sigurno više zaraditi........

Jos 10 minuta do Kineske nove godine, pa u krpe :). Evo i Europa prelazi na vuglen, jer je jeftniji od plina, a kunu se u zelenu tranziciju. Ta zelena tranzicija ce biti prevara stoljeca. Danas citam da je HEP poceo naplacivati punionice na autoputu, pa sada put vise kosta sa elektricnim autom, nego sa dizelom, a u startu je elektricni auto duplo skuplji. Tko tu koga j... da mi je znati. Na kraju ce vodikove celije ili nesto deseto postati gorivo buducnosti..tko to vise zna sto ce biti..

IEA: Europe’s Gas Demand Set To Decline In Favor Of Coal | OilPrice.com
    Europe’s natural gas demand is set to decline this year as buyers begin to favor lower-priced coal, the International Energy Agency said in the latest edition…
    oilprice.com

• mitkko
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    5,863
    • January 31, 2022 at 11:55 PM
    • #6,392
    Quote from BudFox

Ne raste potraznja za IO, vec futuresi rastu na ocekivanjima da ce Kina stimulusima uspjeti ozivjeti trziste i potraznju. Uvoz IO i proizvodnja celika u sijecnju dapace padaju. Pa jel ti nije neobicno sto su Cape vozarine konstantno padale i da su trenutno ovoliko nisko?

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

• BudFox
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,231
    • January 31, 2022 at 11:57 PM
    • #6,393

Kisa u Brazilu je prestala ili nije jos, nigdje ne mogu naci clanak?

Jos jedan razlog zasto su kejpovi toliko pali.

Bar nije pukla brana kao prije 3 godine, bar jos..

• mitkko
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    5,863
    • January 31, 2022 at 11:58 PM
    • #6,394
    Quote from hugh
    Quote from BudFox

Gle, ja bi rađe da kupujem po 420, u jakom rastućem tržištu nego na 350, u padajućem tržištu jel tako ćemo sigurno više zaraditi........ak me kužiš što želim reći, nebitno od cijene koju sam naveo......

Tocno to sam i ja neki dan pokusao objasniti.

Quote from BudFox

Kisa u Brazilu je prestala ili nije jos, nigdje ne mogu naci clanak?

Jos jedan razlog zasto su kejpovi toliko pali.

Bar nije pukla brana kao prije 3 godine, bar jos..

Kisa ti je u Brazilu svake godine u ovo doba.

Edited once, last by mitkko: Merged a post created by mitkko into this post. (January 31, 2022 at 11:59 PM).

• BudFox
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,231
    • February 1, 2022 at 12:10 AM
    • #6,395
    Quote from mitkko
    Quote from BudFox

Ne znam, meni donji graf govori da ce vozarine rasti, ali mozda grijesim, pa jos dokupim jeftino :)

https://finviz.com/quote.ashx?t=BDRY

Bas bih volio cuti pojasnjenje ove tvrdnje. Jel to onako po osjecaju ili je Prija vidjela u talogu kave?

Frend mi je rekao da stavim sve u Bitcoin prije par dana i dobro mi zasad ide. Kad ga prodam ide opet u bulkere ako padnu itd.

Gornji BDRY graf me podsjeca na jedan tehnicki pattern, nakon kojeg obicno ide porast cijene, ali necu napisati koji jer ces ti reci da to nije tako itd. itd. itd. itd. :rolleyes:

Sretna Nova godina svim Kinezima i onima koji se tako osjecaju i ajd bok svima :)

• Milijarder
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,428
    • February 1, 2022 at 7:50 AM
    • #6,396

Sretna nam Nova Godina! ;)

• mitkko
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    5,863
    • February 1, 2022 at 8:09 AM
    • #6,397
    Quote from BudFox
    Quote from mitkko

Frend mi je rekao da stavim sve u Bitcoin prije par dana i dobro mi zasad ide. Kad ga prodam ide opet u bulkere ako padnu itd.

Gornji BDRY graf me podsjeca na jedan tehnicki pattern, nakon kojeg obicno ide porast cijene, ali necu napisati koji jer ces ti reci da to nije tako itd. itd. itd. itd. :rolleyes:

Sretna Nova godina svim Kinezima i onima koji se tako osjecaju i ajd bok svima :)

Zanimljivo, kupio si Bitcoin po kojem konstantno pljujes. Pa jel nisu to tulipani?

Inace, oprezno sa Bitcoinom, u jako je dobroj korelaciji sa SPX.

• jasko
    Majstor
    Reakcija primljeno
    7,279
    • February 1, 2022 at 8:35 AM
    • #6,398

European close 31-01-22

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

• jasko
    Majstor
    Reakcija primljeno
    7,279
    • February 1, 2022 at 8:54 AM
    • #6,399

Dry bulk supercycle?

https://twitter.com/AllVentured/status/1488371615465230339/

• lebowski
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,518
    • February 1, 2022 at 8:59 AM
    • #6,400

Jasko, drukeru, promaklo ti ovo:

https://lloydslist.maritimeintelligence.informa.com/LL1139716/Dry-bulk-market-to-peak-this-year-says-analyst?src=social&account_type=TWITTER&account_name=LloydsList&utm_campaign=M_Awareness&utm_source=twitter&utm_medium=social&linkId=150285746

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ? 10k

• zlocesti
      • September 18, 2020 at 8:28 PM
      • Tržišta kapitala - USA
      • zlocesti
      • June 9, 2025 at 10:30 AM
    2. Odgovora
      10k
      Pregleda
      2.9M
      10k
    3. accountant

June 9, 2025 at 10:30 AM
    1. SAPN (SAPONIA d.d.) 1.1k

• tizian1
      • February 12, 2020 at 8:49 PM
      • Dionice
      • tizian1
      • June 9, 2025 at 10:21 AM
    2. Odgovora
      1.1k
      Pregleda
      510k
      1.1k
    3. accountant

June 9, 2025 at 10:21 AM
    1. 7SLO 21

• Like 1
      • Santo
      • January 14, 2023 at 2:27 PM
      • Investicijski fondovi
      • Santo
      • June 9, 2025 at 9:12 AM
    2. Odgovora
      21
      Pregleda
      9.1k
      21
    3. Bokyklc

June 9, 2025 at 9:12 AM
    1. IKBA (ISTARSKA KREDITNA BANKA UMAG d.d.) 311

• Like 1
      • propalica
      • February 14, 2020 at 11:16 AM
      • Dionice
      • propalica
      • June 8, 2025 at 6:16 PM
    2. Odgovora
      311
      Pregleda
      108k
      311
    3. Kirac

June 8, 2025 at 6:16 PM
    1. PODR (Podravka d.d.) 1.2k

• havi
      • February 12, 2020 at 6:30 PM
      • Dionice
      • havi
      • June 7, 2025 at 11:04 AM
    2. Odgovora
      1.2k
      Pregleda
      488k
      1.2k
    3. bluelionZG

June 7, 2025 at 11:04 AM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

accountant June 9, 2025 at 10:30 AM
  • SAPN (SAPONIA d.d.)

accountant June 9, 2025 at 10:21 AM
  • 7SLO

Bokyklc June 9, 2025 at 9:12 AM
  • IKBA (ISTARSKA KREDITNA BANKA UMAG d.d.)

Kirac June 8, 2025 at 6:16 PM
  • PODR (Podravka d.d.)

bluelionZG June 7, 2025 at 11:04 AM
  • HT (Hrvatski Telekom d.d.)

loto June 6, 2025 at 6:08 PM
  • VLEN (Viktor Lenac d.d.)

umalo June 6, 2025 at 11:22 AM
  • Tvrtke s potencijalom za IPO

Avx June 6, 2025 at 9:21 AM
  • SPAN (SPAN d.d.)

mooji June 6, 2025 at 9:09 AM
  • LKRI (Luka Rijeka d.d.)

umalo June 5, 2025 at 5:38 PM

Popularne Teme

• DRY BULK

10,486 Replies, 4 years ago
  • Utjecaj i posljedice ratova na tržišta kapitala

2,561 Replies, 3 years ago
  • Trumpove carine

20 Replies, 2 months ago
  • CORONA virus

3,567 Replies, 5 years ago
  • Politika, birokracija i pravosudni sustav kao ključni faktori sistemskog rizika na ZSE

1,894 Replies, 5 years ago

Online korisnici na ovoj temi

• 9 gostiju
  1. Privacy Policy
  2. Kontakt