1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Financije i gospodarstvo
  3. Stručne rasprave

DRY BULK

• migra
  • January 16, 2021 at 10:18 AM
  • mitkko
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    5,863
    • January 22, 2022 at 12:04 AM
    • #6,201
    Quote from StatusQuo
    Quote from hugh

znate i sami što je "problem" sa tim brojkama........one su pogled u retrovizor a ne u budućnost i već su priced in........ja se stvarno nadam da ćemo nakon kineske nove godine imati jake vozarie jel u supotnom sve će te brojke postati manje važne ili totalno nevažne.........

Ne bi se slozio jer onda mozemo sve relativizirat svaku cijenu i onda ne bi bilo prostora za zaradu jer bi bilo efikasno i uvijek sve ukljuceno u cijenu, jel mozemo reci da kad je cijena bila na 185 da je sve vec bilo priced in, trziste uvijek ispituje neke ekstreme koje nemaju veze s priced in teorijom jednostavno je tako isto tako kao sta recimo u danasnjem danu sve pada slicno recimo kod bulka danas uopce ne uzima u priced in cinjenicu brodara koji su na spotu i koji imaju dugorocnije ugovore niti jer se radi o cape ili supri, nego ih zajedno vrednuje, jednostavno je tako psihologija gubitka cijeli market pada i onda se rasprodaju sve pozicije inace ne bi bilo takve rasprodaje da recimo tebi u portfelju padaju dvi pozicije, a dvi rastu, ne bi onda dolazilo panike s psiholoske strane investitora.

Dvije su osnovne razlike:

• "priced in" može biti samo povijest ili neka izvjesna bliža budućnost - nije bila ista situacija na 185 kn i sada
    • fundamenti do izražaja dolaze u rastu, a kada je panika i market pada onda sve pada (nešto više, nešto manje) i tu su fundamenti slaba utjeha.

Kad odrastem prestat cu uzimati terapiju i pretvarat cu se da sam Angelina...

• BudFox
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,231
    • January 22, 2022 at 12:08 AM
    • #6,202
    Quote from mitkko
    Quote from StatusQuo

Ne bi se slozio jer onda mozemo sve relativizirat svaku cijenu i onda ne bi bilo prostora za zaradu jer bi bilo efikasno i uvijek sve ukljuceno u cijenu, jel mozemo reci da kad je cijena bila na 185 da je sve vec bilo priced in, trziste uvijek ispituje neke ekstreme koje nemaju veze s priced in teorijom jednostavno je tako isto tako kao sta recimo u danasnjem danu sve pada slicno recimo kod bulka danas uopce ne uzima u priced in cinjenicu brodara koji su na spotu i koji imaju dugorocnije ugovore niti jer se radi o cape ili supri, nego ih zajedno vrednuje, jednostavno je tako psihologija gubitka cijeli market pada i onda se rasprodaju sve pozicije inace ne bi bilo takve rasprodaje da recimo tebi u portfelju padaju dvi pozicije, a dvi rastu, ne bi onda dolazilo panike s psiholoske strane investitora.

• "priced in" može biti samo povijest ili neka izvjesna bliža budućnost - nije bila ista situacija na 185 kn i sada
    • fundamenti do izražaja dolaze u rastu, a kada je panika i market pada onda sve pada (nešto više, nešto manje) i tu su fundamenti slaba utjeha.

Je, ali uz bitnu razliku, ono sto ima fundamente ipak manje padne i poslije se opet vrati, a ono sto je bio balon bez fundamenata se vise nikad ne vrati.

Ali nema veze, sada ste u crnjak modu, jer ste u kesu, pa vam pase da sve opadne, pa da kupite na dnu.

Idem spat, borim se s koronom, ajd bok.

Kocka je bačena, alea iacta est :!:

• mitkko
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    5,863
    • January 22, 2022 at 12:23 AM
    • #6,203
    Quote from BudFox
    Quote from mitkko

Je, ali uz bitnu razliku, ono sto ima fundamente poslije se opet vrati, a ono sto je bio balon bez fundamenata se vise nikad ne vrati.

Ali nema veze, sada ste u crnjak modu, jer ste u kesu, pa vam pase da sve opadne, pa da kupite na dnu.

Idem spat, ajd bok.

Kada tržište pada, sve neselektivno pada zbog ljudskih emocija, straha i panike. Te emocije se lijepo mogu analizirati i ovih dana na ovoj i srodnim temama ovdje na forumu sada kada cijena pada. Najobičnije, inače logične i racionalne konstatacije se odbacuju sa gnušanjem i proglašava ih se crnjačenjem. U normalnim okolnostima bismo na te stvari objektivno gledali, ali sada kada se emocije uključe vidimo sve osim onoga što stvarno je.

Meni naravno sada paše da dionice padaju, kao i svakome drugome tko je u kešu i priželjkuje nešto jeftino kupiti, ali nismo ni ja ni moje "crnjačenje" uzrokovali pad tržišta, zato nema smisla ljutiti se na mene i moje komentare, već ti je oportunije razmišljati o stvarnim uzrocima i posljedicama te kako se izvući uz što manju štetu.

• StatusQuo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,117
    Bookmarks
    1
    • January 22, 2022 at 12:26 AM
    • #6,204
    Quote from mitkko
    Quote from StatusQuo

Samo sam uzeo za primjer tog sa 185 sa atpl jer je svima poznata jer je postajao "priced in" podatak koji dionica nije odradila dosta dugo, a takvih je primjera mnogo to je samo jedan primjer gdje je bilo jasno vecini, samo kazem da trzista nisu efikasna pa shodno tome i to priced in ne drzi vodu u dobrom postotku slucajeva ili kasne ili krivo interpretiraju i da u tome svemu se zaradjuje na toj neefikasnosti kada postoji nesklad izmedju stvarne vrijednosti kada sve uvrstis i one vrijednosti koja je iskazana kroz cijenu asseta, i naravno svatko to na drugi nacin vidi sta je najbitnije.

• tento
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,056
    • January 22, 2022 at 7:35 AM
    • #6,205

Kolega BadFoks želim Vam brz oporavak, dosta tekućine i obvezno na vrijeme aplicirati sumamed. Meni pomoglo kod Wuhanskog soja, ovaj omikron kažu dosta blaži. Sretno! :thumbup:

• lebowski
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,518
    • January 22, 2022 at 8:57 AM
    • #6,206

Evo još jednog zanimljivog webinara Capital Linka

• gigic23
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,212
    • January 22, 2022 at 11:01 AM
    • #6,207
    Quote from gigic23

Za ONE koji su se snuždili, a nažalost ONIH drugih... :) :saint: <3 malo stvarnih brojeva u šumi brojeva.

Prosjeci svih klasa YTD do uključivo sa ponedjeljkom 23 01.2022. od 2011 godine.

Ajmo promatrat :!:

Evo još malo za snuždene manje bitnog, ali životnog bez potrebe za oživljavanjem :).

Files

Screenshot_20220122-104523_Excel.jpg 169.05 kB – 0 Downloads
  • tollway
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,179
    • January 22, 2022 at 12:03 PM
    • #6,208

ajmo znalci prognoze za q4 i q1 na vidjelo! kolega gigic nam je podastro dvije tablice lijepih brojki za lakši izračun.

• BudFox
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,231
    • January 22, 2022 at 12:27 PM
    • #6,209
    Quote from tento

Kolega BadFoks želim Vam brz oporavak, dosta tekućine i obvezno na vrijeme aplicirati sumamed. Meni pomoglo kod Wuhanskog soja, ovaj omikron kažu dosta blaži. Sretno! :thumbup:

Hvala kolega na lijepim zeljama, a jedna od mojih novogodisnjih odluka je da budem bolji prema drugima jer se to poslije u konacnici dvostruko vrati. Trenutno nemam dionice brodara (cak stovise ni druge, ali ne zato sto sam predvidio pad, vec zbog drugih okolnosti), ali bih htio samo postati par clanaka na koje sam naisao, a upucuju na sunce na horizontu, pa mozda uskocim u brod ako procijenim da je trenutak. Ovo je najteze doba godine za dionicare brodara, te ne zelim kao neki prosipati crnilo kako bih jeftinije kupio, vec zelim biti fer i korektan, sto moji zadnji postovi i pokazuju, nakon sto jaakooo dugo nisam pisao.

Ajmo redom:

"Mr. Rabie commented that “in detail, starting from the Handysize index (BHSI) and comparing January 2022 to January 2021, we stand at higher levels with the index at 1,162 points as of today, +78% y-o-y. The Supramax index also stands +68% above last year’s levels currently at 1,840, while the Panamax index stands +37% above last year at 2,223. Lastly, the BCI is the only index currently performing lower compared to last year, settling today at 1,316 -54% below the same period last year”.

However, our lead analyst views current market conditions as a buying opportunity for the sector, which is expected to resume its upward trend during the second quarter of this year, with the geared segment likely to outperform during 1H 2022”, Rabie said.

Capesize Market Suffering, Drags Dry Bulk Rates Lower | Hellenic Shipping News Worldwide

Most are now waiting to see how quickly we will be able to see a reversal in this downward trend of late, with things expected to improve considerably after the Chinese Lunar New Year festivities, compounding on these gains further after the Winter Olympics, with further stimulus likely to be pushed ahead during 2Q22 and 3Q22 in an effort to show strength before President Xi Jinping’s formal endorsement of a third term in 4Q22”, Lazaridis concluded.

Nikos Roussanoglou, Hellenic Shipping News Worldwide

China’s Figures Point Towards Dry Bulk Market’s Resurgence | Hellenic Shipping News Worldwide

Vidim da se TC vozarine dobro drze, sto je dobar znak, ali se iz toga ne vidi potraznja, sto je Indonezija zakuhala ove godine sa svojom zabranom izvoza ugljena, pa je potraznja za prijevozom ugljena pala, ali je ipak malo popustila zabranu u cetvrtak.

Weekly Dry Time Charter Estimates, January 19 2022 | Hellenic Shipping News Worldwide

Zadnje, vidim da cijena iron ore i coal raste zadnjih dana, sto bi trebao biti dobar znak, ali nisam siguran da li je to zbog porasta potraznje ili disrupcija tj. zbog kise u Brazilu (iron ore) i zabrane izvoza coal-a iz Indonezije.

Iron Ore PRICE Today | Iron Ore Spot Price Chart | Live Price of Iron Ore per Ounce | Markets Insider
    Iron Ore Price: Get all information on the Price of Iron Ore including News, Charts and Realtime Quotes.
    markets.businessinsider.com
    Coal PRICE Today | Coal Spot Price Chart | Live Price of Coal per Ounce | Markets Insider
    Coal Price: Get all information on the Price of Coal including News, Charts and Realtime Quotes.
    markets.businessinsider.com

Kocka je bačena, alea iacta est :!:

• StatusQuo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,117
    Bookmarks
    1
    • January 22, 2022 at 4:43 PM
    • #6,210
    Quote from lebowski

Evo još jednog zanimljivog webinara Capital Linka

Da, cak sam dva pitanja i ja tu postavio ;), jako su zgodni ti webinari .........Ship mi je jako zanimljiv i prema NAV-u jeftin jako, menagment radi jako dobro i dosta su agresivni u djelovanju dizanja vrijendnosti sta je super za stvaranje vrijendosti samo proslost je pokazala da ocito znaju i pretjerat pa da bude i kontraproduktivno, dosta im je toga na indexu sta je rizik u ovakvim situacijama.

• gigic23
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,212
    • January 22, 2022 at 4:51 PM
    • #6,211

3 grafa . ....a toliko mudrosti

Files

Screenshot_20220122-132200_Acrobat for Samsung.jpg 185.12 kB – 0 Downloads Screenshot_20220122-132452_Acrobat for Samsung.jpg 130.11 kB – 0 Downloads
  • StatusQuo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,117
    Bookmarks
    1
    • January 22, 2022 at 6:45 PM
    • #6,212
    Quote from tollway

ajmo znalci prognoze za q4 i q1 na vidjelo! kolega gigic nam je podastro dvije tablice lijepih brojki za lakši izračun.

Dok ekipa utvdi gdje je dno evo moje prognoze za 4Q da se posli mogu posut pepelom :P, ocekujem i tvoju nakon da mi ne bude dosadno razmilsljat :)

..............Dobit.......... EBITDA .......Prihod Prodaje

ATPL...... 76mil ...........93mil ........... 156mil

JDPL ........26mil.......... 30mil............ 69mil

Bez utjecaja revalorizacije i dobiti od prodaje dionica

• migra
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    706
    • January 22, 2022 at 6:51 PM
    • #6,213
    Quote from migra

olimpijada je na putu i zimski uvjeti nisu pogodni za građevinu ali zalihe se moraju obnoviti ranije.

i danas novi rast futuresa na DCE za iron ore,reklo bi se ima zdrave potražnje.

na DCE nastavak rasta

nastavno na grafove kolege gigica baš sam ovih dana o tome.

da je muguć bull nekih razmjera na drybulku i od 10 godina u nizu.

pogledajte prezentirane brojeve i nikako nebi bilo mudro smetnuti s uma da se u tehnološkoj tranziciji kakva upravo počinje "rok trajanja" brodova se bitno skraćuje što će imati izrazito pozitivne posljedice po sve ukjlučujući i na profitabilnost, visine dividendi...

dividendni prinos isto nikako nebi bilo mudro smetnuti s uma jer je izgledna isplata kupljenih dionica kroz dividendu već i od 3g.

prisjećam se kako su prije koju godinu mnogi ignorirali vrlo jake fundamente u rasprodaji pvcm,pa eto idemo već i prema duploj isplati u dividendama na plačene cijene dionica + ima tu još i puno "mesa" na kapitalnom prinosu,nekih 500%.

najgori scenarij da cijene dry bulkera neće pratiti rast profitabilnosti i dividendi.

to je neodrživo na duži niz godina,da nebi došlo vrijeme i za kapitalizaciju.

orderbook je povijesno nizak,nove regulative će značajno ubrzati demolition,divdendi će biti i to izgledno masnih dividendi jer već neki takve isplačuju.

volio bi pročitati u čemu ću bolje sačuvati vrijednost novca u godinama pred nama u odnosu na dividendne dionice?

p.s.

koliko vidim sirenje panike pada na plodno tlo pa ćemo svi opet dobiti priliku podebljati....

bilo bi mudro razmotriti ne podlijeganju psihozi i emocijama ali ako netko baš mora,netko će podmetnuti leđa kao i uvijek do sada.

škola na vlastitoj koži je najneprocjenjivija.

držim da ćemo ovo rezimirati uskoro

možda i griješim,nebi bilo....:saint:

Files

image_2022-01-22_182306.png 53.62 kB – 0 Downloads

ne pozivam na kupnju-prodaju,očekujem da me netko svojim razmišljanjima i argumentima potakne na novo razmišljanje.isprike na dužini posta,tipfelerima...

• mitkko
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    5,863
    • January 23, 2022 at 2:03 PM
    • #6,214
    Quote from migra

soy,grain JA će biti dobra podrška,očekujem da će i soy,grain usa biti odlična pordška jer kinezi su bitno povečali surplus i biden će ih natjerati da počiste sve do zadnjeg zrna uključujući i prašinu.

Vidi ovaj graf - kako je trebao izgledati "trade deal" i kako je stvarno ispalo. Nadalje, analitičari predviđaju da Biden neće po tom pitanju moći ništa poduzeti.

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

Some analysts say the administration is boxed in when it comes to possible countermeasures. Officials have privately admitted that Trump’s tariffs are inflicting more harm on U.S. businesses and households than on Chinese exporters. They’ve also acknowledged that the duties have lost a lot of their leverage. Data point to China having posted a record trade surplus with the U.S. in 2021, thanks in large part to Americans’ pandemic-stoked appetite for Chinese-made goods, including home electronics and bicycles. Raising the tariffs, which cover more than 60% of China’s exports to the U.S., would be a controversial call at a time when the U.S. economy is seeing its highest inflation in decades. Rebalancing the duties to give relief to U.S. businesses and consumers would risk accusations from Republicans of being soft on Beijing.

“To make progress on structural issues, the administration needs to be prepared to offer China something it wants—or threaten something it doesn’t,” says Kelly Ann Shaw, who served as deputy assistant to the president for international economic affairs under Trump and is now a partner at the law firm Hogan Lovells. “If it is unwilling or unable to do either, the most likely outcome is a continuation of the status quo.”

https://www.bloomberg.com/news/articles/2022-01-19/china-fell-short-on-trade-deal-what-that-means-for-biden-dems-in-midterms

• StatusQuo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,117
    Bookmarks
    1
    • January 23, 2022 at 2:12 PM
    • #6,215

Ameri se samo vise zakopavaju u svojoj ovisnosu o kinezima, rijetko koji protekcionizam rijesi uzrok problema samo se odgadja, tj gurne kantu niz cestu dok se nekom sljedecem politickom celniku ne odbije o glavu.

• StatusQuo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,117
    Bookmarks
    1
    • January 23, 2022 at 3:02 PM
    • #6,216

Ne znam jel bilo

Indonesia targets 663 million tonnes coal output in 2022 -minister | MarketScreener
    www.marketscreener.com

JAKARTA (Reuters) - Indonesia is targetting 663 million tonnes of coal output in 2022, up from 614 million tonnes produced last year, the country's energy minister Arifin Tasrif said in a briefing on Wednesday.

Meanwhile, 2021 output came in below the target of 625 million tonnes. Ministry official had previously said output last year could be lower than predicted due to weather disruptions.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Mongolia's 2021 coal output slumps 29.6% YoY

Coal production of Mongolia dropped 29.6% year on year to 30.12 million tonnes in 2021, showed data from the National Statistical Office of Mongolia.

The inland country's coal production in December slumped 59.57% on the year but rose 3.36% on the month to 2.47 million tonnes, data showed.

Mongolia's iron ore production was 796,900 tonnes in December, down 15.16% on the year but falling 16.7% on the month, bringing total iron ore production down 7.27% year on year to 12.93 million tonnes in 2021.

Iron sand output was 553,000 tonnes in December, rising 9.25% year on year but down 10.71% from November, while iron concentrate production was 243,9000 tonnes in December, down 43.69% from a year ago and 27.71% month on month.

• StatusQuo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,117
    Bookmarks
    1
    • January 23, 2022 at 4:01 PM
    • #6,217

Brazil’s Jan soybean exports off to a strong start | Hellenic Shipping News Worldwide

Brazilian soybean exports in the first half of January have surged considerably from the same period last year, according to the country’s foreign trade department Secex, likely supporting local oilseed prices.

The world’s top beans producer and exporter shipped 1.24 million mt of the oilseed through Jan. 16, while in the same period last year the country exported only 17,500 mt, the Secex report said Jan. 17. Exported volumes were 49,498 mt for the full month of January last year, the data showed.

The majority of January soybean shipments were headed to China – the world’s largest beans importer.

• Shogun
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    983
    • January 23, 2022 at 4:52 PM
    • #6,218

Hmm koliko se sjecam Santos do kine ima 20 ak dana.... Mogao bi krenuti ukrcaj uskoro....

• 5. Element
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,438
    • January 23, 2022 at 7:39 PM
    • #6,219

Male brodove drze zitarice i ugljen, veliki ce se morati strpiti da krene rudaca u veljaci.

Bolje je jeftino kupovati nego jeftino prodavati.

• KicanCRO
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,320
    • January 24, 2022 at 11:32 AM
    • #6,220

Da se ATPL trguje vanka sa ovom klasom brodova, ne bi ni padala cijena. Ovako i na to moramo racunati na ZSE-u.

Joakim ocekuje duzi period dobrih vozarina u 2022.

Files

D075D61B-3C1C-446E-A220-382857D888FE.jpeg 193.02 kB – 0 Downloads

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.) 472

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:15 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 22, 2025 at 4:58 PM
    2. Odgovora
      472
      Pregleda
      204k
      472
    3. Hawk Tuach

May 22, 2025 at 4:58 PM
    1. PODR (Podravka d.d.) 1.2k

• havi
      • February 12, 2020 at 6:30 PM
      • Dionice
      • havi
      • May 22, 2025 at 3:30 PM
    2. Odgovora
      1.2k
      Pregleda
      482k
      1.2k
    3. Sheki

May 22, 2025 at 3:30 PM
    1. Komentari trgovanja na burzi - LIVE 16k

• harpun
      • February 13, 2020 at 11:19 AM
      • Dionice
      • harpun
      • May 22, 2025 at 3:23 PM
    2. Odgovora
      16k
      Pregleda
      6M
      16k
    3. All

May 22, 2025 at 3:23 PM
    1. KOTR (Koncar Mjerni transformatori d.d.) 177

• Like 1
      • Lemi
      • March 7, 2023 at 9:30 PM
      • Dionice
      • Lemi
      • May 22, 2025 at 1:20 PM
    2. Odgovora
      177
      Pregleda
      57k
      177
    3. jkova25

May 22, 2025 at 1:20 PM
    1. INGR (INGRA d.d.) 1.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:06 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 22, 2025 at 1:20 PM
    2. Odgovora
      1.9k
      Pregleda
      834k
      1.9k
    3. SILVIO2024

May 22, 2025 at 1:20 PM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

Hawk Tuach May 22, 2025 at 4:58 PM
  • PODR (Podravka d.d.)

Sheki May 22, 2025 at 3:30 PM
  • Komentari trgovanja na burzi - LIVE

All May 22, 2025 at 3:23 PM
  • KOTR (Koncar Mjerni transformatori d.d.)

jkova25 May 22, 2025 at 1:20 PM
  • INGR (INGRA d.d.)

SILVIO2024 May 22, 2025 at 1:20 PM
  • ZABA (Zagrebačka banka d.d.)

All May 22, 2025 at 11:57 AM
  • DLKV (Dalekovod d.d.)

All May 22, 2025 at 11:55 AM
  • ADPL (AD Plastik d.d.)

All May 22, 2025 at 10:39 AM
  • KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

sokol74 May 22, 2025 at 10:14 AM
  • GRNL (Granolio d.d.)

maher May 21, 2025 at 8:41 AM

Popularne Teme

• DRY BULK

10,486 Replies, 4 years ago
  • Utjecaj i posljedice ratova na tržišta kapitala

2,561 Replies, 3 years ago
  • Trumpove carine

16 Replies, A month ago
  • CORONA virus

3,567 Replies, 5 years ago
  • Politika, birokracija i pravosudni sustav kao ključni faktori sistemskog rizika na ZSE

1,894 Replies, 5 years ago

Online korisnici na ovoj temi

• 8 gostiju
  1. Privacy Policy
  2. Kontakt