1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Financije i gospodarstvo
  3. Stručne rasprave

DRY BULK

• migra
  • January 16, 2021 at 10:18 AM
  • 5. Element
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,438
    • September 18, 2021 at 4:11 PM
    • #3,741

Misljenja sam da je Tajvan crvena crta.

Amerika i saveznici su s nuklearnim podmornicama za Australiju poslali poruku da ne diraju Tajvan. Tamo se brani nas nacin zivota, dominacija liberalnog poretka. Ako bi pustili Tajvan kineska komunisticka bagra bi se osokolila i krenula dalje.

Bilo je dosta clanaka na tu temu, ali analiticari se uglavnom slazu s tim da su Kinezi svjesni kako ne mogu zauzeti Tajvan ako ce ga Amerika braniti. I zato nije pitanje moze li Amerika obraniti Tajvan nego hoce li, i ako hoce, koliko dugo ce.

To je ono u sto i Kinezi nisu sigurni, jer su svjesni goleme vaznosti Tajvana za Ameriku, usprkos njihovom odlasku s drugih bojisnica. Tajvan je nesto sasvim drugo.

I ne smiju si dozvoliti pogresnu procjenu. Ako bi krenuli, a ne uspjeli, to bi bila teska blamaza i sasvim moguci raspad sustava kod njih doma.

Bolje je jeftino kupovati nego jeftino prodavati.

• brajakica
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    1,688
    • September 18, 2021 at 4:18 PM
    • #3,742
    Quote from looserst
    Quote from brajakica

looserst Pad cijena stanova je i pozitivna stvar jer ce povecati dostupnost i utjecati na rast potraznje.

Ima jos dosta kineza koji su u gradovima i kupili bi ali preskupo ili bi iz sela presli u grad da mogu kupiti.

Evergrande ce nesto utjecati na market ali partija nece dozvoliti histeriju. Kina je jedina drzava koja je rjesila covid. U kini je sve pod kontrolom😉

Nije to bas tako jednostavno. Past ce cijene pa ce svi pokupovati stanove i sve pjesma. Radi se o sustavnom jeftinom kreditiranju koje traje godinama i koje je rezultiralo visokim dugom. Sad partija to pokusava sa 3 red lines zaustaviti i evo rezultata, evergrande, pad cijena i prodaje, uglavnom retail market se trese a njima je to 25% ekonomije. Uostalom pise u threadu koji sam postao, nisam ja tu ekspert ali necu biti ni noj pa glava u pijesak. Evo jos jedan clanak koji dobro analizira stanje:

https://amp.theguardian.com/world/2021/sep…rattles-economy

Da se razumijemo ja osobno ne mislim da je ovo novi Lehman B kako se pise ali isto tako mislim da nije bezazleno, posebno za drybulk. Ako se vec vidi sra..e na rio tintu, mozda kasnije na vale...lako je moguce da se prelije na bulk.

Ove ideje da se sad svijet upaliti celicane i nadoknaditi proizvodnju, progutati ironore koji kini (mozda) nece trebati su meni lista lijepih zelja, naiva. Nemoguce je nadoknaditi toliku proizvodnju, bar ne u normalom roku.

Display More

Ne slazem se. Po meni nece biti drvenih automobila i plasticnih aviona za prijevoz ljudi ili drvenih i plasticnih nebodera.

Proizvodnja celika se vec seli i to ce se pojacati.

Kina ce uvoziti sve vise celika.

Zele smanjiti zagadivanje i mogu platiti da im drugi to rade.

Nema brige za rudare zaraduju milijarde i po ovim cijenama.

Cijena za iron ore ce UP

kada kinezi ili netko drugi upali peci. Oni koji ne mogu bez celika platit ce svaku cijenu sve dok mogu zaraditi na prodaji vlastitog proizvoda.

Vama je casa poluprazna a meni polupuna.

Zajedno cemo pratiti kako ce ispasti.

• looserst
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,797
    • September 18, 2021 at 4:32 PM
    • #3,743
    Quote from brajakica
    Quote from looserst

Nije to bas tako jednostavno. Past ce cijene pa ce svi pokupovati stanove i sve pjesma. Radi se o sustavnom jeftinom kreditiranju koje traje godinama i koje je rezultiralo visokim dugom. Sad partija to pokusava sa 3 red lines zaustaviti i evo rezultata, evergrande, pad cijena i prodaje, uglavnom retail market se trese a njima je to 25% ekonomije. Uostalom pise u threadu koji sam postao, nisam ja tu ekspert ali necu biti ni noj pa glava u pijesak. Evo jos jedan clanak koji dobro analizira stanje:

https://amp.theguardian.com/world/2021/sep…rattles-economy

Da se razumijemo ja osobno ne mislim da je ovo novi Lehman B kako se pise ali isto tako mislim da nije bezazleno, posebno za drybulk. Ako se vec vidi sra..e na rio tintu, mozda kasnije na vale...lako je moguce da se prelije na bulk.

Ove ideje da se sad svijet upaliti celicane i nadoknaditi proizvodnju, progutati ironore koji kini (mozda) nece trebati su meni lista lijepih zelja, naiva. Nemoguce je nadoknaditi toliku proizvodnju, bar ne u normalom roku.

Ne slazem se. Po meni nece biti drvenih automobila i plasticnih aviona za prijevoz ljudi ili drvenih i plasticnih nebodera.

Proizvodnja celika se vec seli i to ce se pojacati.

Kina ce uvoziti sve vise celika.

Zele smanjiti zagadivanje i mogu platiti da im drugi to rade.

Nema brige za rudare zaraduju milijarde i po ovim cijenama.

Cijena za iron ore ce UP

kada kinezi ili netko drugi upali peci. Oni koji ne mogu bez celika platit ce svaku cijenu sve dok mogu zaraditi na prodaji vlastitog proizvoda.

Vama je casa poluprazna a meni polupuna.

Zajedno cemo pratiti kako ce ispasti.

Display More

Otprilike tako, polupuna. Da je stanje u kini ok bila bi puna a ovako sam na oprezu.

Evo jos stiva na istu temu sa osvrtom na drybulk. Fun fact: iskoristili su iste grafove nicka ristica koje ste vi postali nekidan. U drugome kontekstu naravno :)

China reveals largest ever drop in monthly steel output as struggling property developers roil markets - Splash247
    Amid the bullish pronouncements for the cape sector, one alarming statistic has given owners pause for thought. Beijing revealed this week that Chinese steel…
    splash247.com

Pratit cemo pa cemo vidjeti kroz neko vrijeme gdje smo. Iskreno bi volio da ste vi u pravu ;)

• stefek
    Student
    Reakcija primljeno
    136
    • September 19, 2021 at 8:21 AM
    • #3,744

Containership boom sees bagged commodities move back on board bulkers

Containership boom sees bagged commodities move back on board bulkers | TradeWinds
    Eddie Steamship says bulk carriers in the smaller size segments are also riding the boxship wave
    www.tradewindsnews.com
  • stefek
    Student
    Reakcija primljeno
    136
    • September 19, 2021 at 8:31 AM
    • #3,745

China and India send coal prices soaring amid green-energy push

China and India send coal prices soaring amid green-energy push
    Squeeze driven by short-term supply disruption and lack of long-term investment
    asia.nikkei.com
  • Milo
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    929
    Bookmarks
    1
    • September 19, 2021 at 11:08 AM
    • #3,746

https://seebiz.eu/trzista/brodar…a-oklada/265259 nije lako izravnati, globalni poremećaj

• brajakica
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    1,688
    • September 19, 2021 at 12:05 PM
    • #3,747

looserst

Kaze Urlik CEO gogl da se od njih trazi povecanje brzine i da voze brze nego prije.

Kaze H. N. CEO sblk da demand iz kine pada ali da raste elswhere i da ima vise demanda nego brazil moze isporuciti. U 2022 ce se jos povecati proizvodnja u brazilu a dodatno u 2023.

Ugljen je najpozitivnija strana dry bulka i sada krece najbolji dio. Najava je za jaku zimu a cijena plina je jako narasla.

Grain najava 4% vise za 2022.

Ostali tereti isto rastu.

Vraca se teret sa kontejnera i neki bulkeri voze kontejnere.

Isporuke novih brodova su jako nisko i tako ce ostati do 2023 ili duze.

Vrijednost brodova narasla duplo od pocetka godine a ako ce biti kao na kontejnerima ovo je samo pocetak.

Dolaze sve bolji fin izvjestaji bulkera. Krenule dividende i biti ce vece.

Koliko je pametno danas traziti dlaku u jajetu na bulkerima i na atpl 490? 😶😬🤪🙊🤨🤔

Ja svoje nedam danas ispod 700 a mozda i dignem ljestvicu ove zime.😁

• looserst
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,797
    • September 19, 2021 at 12:17 PM
    • #3,748
    Quote from brajakica

looserst

Kaze Urlik CEO gogl da se od njih trazi povecanje brzine i da voze brze nego prije.

Kaze H. N. CEO sblk da demand iz kine pada ali da raste elswhere i da ima vise demanda nego brazil moze isporuciti. U 2022 ce se jos povecati proizvodnja u brazilu a dodatno u 2023.

Ugljen je najpozitivnija strana dry bulka i sad krece najbolji dio. Najava je za jaku zimu a cijena plina je jako narasla.

Grain najava 4% vise za 2022.

Ostali tereti isto rastu.

Vraca se teret sa kontejnera i neki bulkeri voze kontejnere.

Isporuke novih brodova su jako nisko i tako ce ostati do 2023 ili duze.

Vrijednost brodova narasla duplo od pocetka godine a ako ce biti kao na kontejnerima ovo je samo pocetak.

Dolaze sve bolji fin izvjestaji bulkera. Krenule dividende i biti ce vece.

Koliko je pametno danas traziti dlaku u jajetu na bulkerima i na atpl 490? 😶😬🤪🙊🤨🤔

Ja svoje nedam danas ispod 700 a mozda i dignem ljestvicu ove zime.😁

Display More

Sve stoji sta ste napisali ali sjetimo se da je ovo drybulk i da se stvari vrlo brzo mogu okrenuti. Jedna brana popusti u brazilu i pokopa bdi na par godina a reklo bi se nes ti jedne brazilske brane. Sad da li je evergande i sve sta on nosi sa sobom novi black swan za drybulk ili nije neznam ali podcijenjivati ga i kineze opcenito, dlaka u jajetu...meni je to bezveze teza. Valjda nam je jasno ako kina kihne da se svi prehladimo. Mozda pusem na jogurt ali treba biti oprezan, zaje..na je ovo igra

• 5. Element
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,438
    • September 19, 2021 at 12:28 PM
    • #3,749

Brana u Brazilu je napravila velike nevolje onda, ali da se tako nesto desi sada em je puno manja vjerovatnost jer se ipak sad to vise gleda em je potraznja veca across the board, po svim teretima. Vidis da ukrcavaju kontejnere na ionako prekrcane bulkere.

Bolje je jeftino kupovati nego jeftino prodavati.

• looserst
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,797
    • September 19, 2021 at 12:50 PM
    • #3,750

Mislim da je jasno da je brana samo primjer black swan eventa, osjetljivosti drybulka na puno varijabli i brzine promjene trenda?

A ovo sa kontejnerima na bulkovima mi je preuvelicavanje i nema veze sa samim bulkom. Radi se valjda o promilima ukupnog tereta na bulkerima radi astronomskih cijena na kontejnerima, taj poremecaj dolazi sa kontejner strane, par brodova ce omastiti brkove i to je ok ali nece nas to spasiti ako kina uspori :rolleyes:

• brajakica
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    1,688
    • September 19, 2021 at 12:54 PM
    • #3,751

looserst

Da je sve 100% sigurno na 2-3 godine unaprijed bulkeri (ATPL) bi bili 3-5x skuplji na danasnje cijene?

ja procjenjujem za sebe da je sada prilika na 20-30% rizika okladiti se na dobit 100-400% na 6-24 mjeseci.

realno ili ne?

Dajte napisite kako to vi vidite u brojevima,% rizika i %moguce zarade.

Vidite li bolju prilika od dry bulka na burzama kao omjer rizika i moguce zarade?

• gigic23
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,212
    • September 19, 2021 at 1:02 PM
    • #3,752
    Quote from brajakica

looserst

Da je sve 100% bulkeri bi bili 3-5x skuplji.

Sada je prilika na 20-30% rizika okladiti se na dobit 100-400%

Na 6-24 mjeseci.

Vidite bolju prilika od dry bulka na burzama kao omjer rizika i moguce zarade?

Hmmm, da nije konzervativno? Koliko je ono do sada rastao npr JDPL :)  :thumbup: :!: <3

Files

Screenshot_20210919-125953.jpg 48.28 kB – 0 Downloads
  • looserst
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,797
    • September 19, 2021 at 1:09 PM
    • #3,753
    Quote from brajakica

looserst

Da je sve 100% sigurno na 2-3 godine unaprijed bulkeri (ATPL) bi bili 3-5x skuplji na danasnje cijene?

ja procjenjujem za sebe da je sada prilika na 20-30% rizika okladiti se na dobit 100-400% na 6-24 mjeseci.

realno ili ne?

Vidite li bolju prilika od dry bulka na burzama kao omjer rizika i moguce zarade?

Display More

Ne vidim bolju priliku i zato sam u bulkerima. Isto tako ne vidim da samo cveta cvece u nase preduzece nego da bi moglo biti valova u provu.

• tollway
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,179
    • September 19, 2021 at 3:40 PM
    • #3,754
    Quote from gigic23

Hmmm, da nije konzervativno? Koliko je ono do sada rastao npr JDPL :) :thumbup: :!: <3

uopče nema nikakve veze koliko je narastao bilo jdpl bilo atpl bilo ulpl!! bitno je koliko još može narasti bilo koji uz danas poznate indexe i vozarine! vremenski rok izaberite sami i probajte projicirati. dobit ćete iznenađujuče visoke cifre. i ako diskontirate atpl sa recimo 20%,a jdpl sa 40% zbog poznatih nepoznanica, ipak brojke ispadaju puno veće nego li su danas!!

ulpl.... znam samo da jako malo znam i ne mogu do kraja pohvatati što oni imaju ili nemaju u svom vlasništvu. uz masu sporova i tužbi, izlaz iz psn, debelo negativan kapital a time i book.... velim, ne znam. a upravo je moguće ta i takva sadašnja situacija debela masna kost za investitore sklone ful riziku!

• brajakica
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    1,688
    • September 19, 2021 at 3:45 PM
    • #3,755
    Quote from looserst
    Quote from brajakica

looserst

realno ili ne?

Display More

Ne vidim bolju priliku i zato sam u bulkerima. Isto tako ne vidim da samo cveta cvece u nase preduzece nego da bi moglo biti valova u provu.

Display More

Valovi su dobrodosli za jeftinije dopuniti poziciju. Vazno da idemo prema cilju i da tamo stignemo.

Ove zime ocekujem veliki rast racuna za struju i za grijanje u svijetu. Da ce se ugljen kao najmanje skupi energent trositi u rekordnim kolicinama.

Da ce bulkeri jako zaraditi.

Kazu meteorolozi 70-80% biti ce duga i hladna zima. Radi skupe struje nestasica i iskapcanja mogla bi biti i mracna.

Idemo dalje...😁 tko ne zeli dugu mracnu i hladnu zimu neka izabere toplu osvjetljenu i profitabilnu.

Trenutno najbolji hedge na svijetu su bulkeri.

• StatusQuo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,117
    Bookmarks
    1
    • September 19, 2021 at 4:42 PM
    • #3,756

Zasigurno ce u jednom trenutku vozarine zbog nekog poremecaja s ovakvih razina ili vecih i napravit poprilican pad do tada je bitan potencijal zarade koji ATPL i ostali mogu zaradit jer to im u konacnici kad trziste padne odredjuje rizik pojedinog brodara nije isto bit u ATPL kad trziste padne kad imaju 20 mil kn na racunu ili 200 mil kn i svakim danom taj rizik veceg pada se smanjuje radi sve boljih zarada naravno potrebno je jos malo vremena, a ne treba u tom trenutku ni zaboravit ove dugorocne ugovore koji u takvim trenutcima su bitni iako ih sada svi manje volimo, uz to je i bitna prepostavka dugorocne perspektive bulk trzista koje se ovom trenutku cini povoljno ali tako daleko sa sigurnoscu je tesko gledat ali definitivno ce bit potrebna velika ulaganja sljedeceg desetljeca zbog svega nabrojanog do sada, a za to sve su potrebne i neke zarade kompanija.

Medjutim ono sta zasad vec sa sigurnoscu znamo i za ATPL i JDPL da ovaj njihov spot zapravo nisu bas ugovori koji traju par dana nego su to ugovori vjerovatno u rasponu od 3-9 mjeseci sta se nekako mozda moze zakljucit po izvjescima, pa mozemo rec da je prosjek da svi ovi brodovi na spotu.kratkorocnim ugovorima uhvate bas dobre vozarine sigurno izmedju 6 i 9 mjeseci najmanje, s obzirom da smo sad vec na skoro nekih 5-6 mjeseci dobrih vozarina ocito je potrebno mozda jos koji mjesec ili nesto vise da bi svi brodovi koji su na krakorocnim najmovima poceli se zakljucivat na bolje vozarine, sta bi onda trebalo se znacajno pocet vidit i na izvjescima tako da smo eto taman na nekoj prekretnici gdje malo fali da se ovo stanje s vozarinama pocme sve bolje vidit na izvjescima, tako blizu, a opet tako daleko kad citas ove vjesti sa svim mogucim rizicima.S tim recenim da je taj prosjek ugovora bar nekih 6 mjeseci u prijevodu to isto znaci da kad se vozarine okrenu protiv kompanije nije da ce odma prestat zaradnjivat, a ta lova koju mogu zaradit u tih 6 mjeseci moze bit poprilicna ukoliko ovo potraje jos malo vise.

• Marielena
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,298
    • September 20, 2021 at 8:54 AM
    • #3,757

Zna li netko mozda koliki su bili mjesecni prosjecni iznosi BDIa u posljednjih 10ak godina. Hvala.

• looserst
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,797
    • September 20, 2021 at 9:53 AM
    • #3,758

Muk? Tišina?

Evo ja ću kad neće nitko:

| live

Vikinzi rone nekih 9%

• NaBiduAsku
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,753
    • September 20, 2021 at 9:55 AM
    • #3,759

da, baš sam sad htio staviti. Prvo sam pomislio da nije ex div ali znam da nije... ovo je brutalan pad, neviđen. I ipak mislim malo pretjeran... bo.

• D_artagnan
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,978
    Bookmarks
    1
    • September 20, 2021 at 9:56 AM
    • #3,760

Mi ćemo ih probat popratiti, možda iskoristimo priliku, kad ne pratimo kad odrade par dana po +10%

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. Što smo danas tržili 6k

• harpun
      • February 15, 2020 at 11:11 AM
      • Dionice
      • harpun
      • May 23, 2025 at 4:07 PM
    2. Odgovora
      6k
      Pregleda
      2.3M
      6k
    3. Hafid

May 23, 2025 at 4:07 PM
    1. KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.) 2.1k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:11 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 23, 2025 at 4:06 PM
    2. Odgovora
      2.1k
      Pregleda
      913k
      2.1k
    3. goranlagea

May 23, 2025 at 4:06 PM
    1. DLKV (Dalekovod d.d.) 2.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:29 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 23, 2025 at 3:58 PM
    2. Odgovora
      2.9k
      Pregleda
      1.2M
      2.9k
    3. All

May 23, 2025 at 3:58 PM
    1. KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.) 473

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:15 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 23, 2025 at 3:39 PM
    2. Odgovora
      473
      Pregleda
      204k
      473
    3. All

May 23, 2025 at 3:39 PM
    1. VLEN (Viktor Lenac d.d.) 2k

• accountant
      • February 14, 2020 at 12:36 PM
      • Dionice
      • accountant
      • May 23, 2025 at 2:37 PM
    2. Odgovora
      2k
      Pregleda
      905k
      2k
    3. umalo

May 23, 2025 at 2:37 PM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• Što smo danas tržili

Hafid May 23, 2025 at 4:07 PM
  • KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

goranlagea May 23, 2025 at 4:06 PM
  • DLKV (Dalekovod d.d.)

All May 23, 2025 at 3:58 PM
  • KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

All May 23, 2025 at 3:39 PM
  • VLEN (Viktor Lenac d.d.)

umalo May 23, 2025 at 2:37 PM
  • Komentari trgovanja na burzi - LIVE

umalo May 23, 2025 at 2:35 PM
  • PODR (Podravka d.d.)

All May 23, 2025 at 1:57 PM
  • ADPL (AD Plastik d.d.)

All May 23, 2025 at 1:36 PM
  • KOTR (Koncar Mjerni transformatori d.d.)

jkova25 May 22, 2025 at 1:20 PM
  • INGR (INGRA d.d.)

SILVIO2024 May 22, 2025 at 1:20 PM

Popularne Teme

• DRY BULK

10,486 Replies, 4 years ago
  • Utjecaj i posljedice ratova na tržišta kapitala

2,561 Replies, 3 years ago
  • Trumpove carine

16 Replies, A month ago
  • CORONA virus

3,567 Replies, 5 years ago
  • Politika, birokracija i pravosudni sustav kao ključni faktori sistemskog rizika na ZSE

1,894 Replies, 5 years ago

Online korisnici na ovoj temi

• 6 gostiju
  1. Privacy Policy
  2. Kontakt