1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Financije i gospodarstvo
  3. Stručne rasprave

DRY BULK

• migra
  • January 16, 2021 at 10:18 AM
  • brajakica
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    1,688
    • October 1, 2021 at 12:17 PM
    • #4,101

Gasprom reports that european gas inventories are at multi year LOW

Explainer: What's behind the wild surges in global LNG prices and the risks ahead
    In less than a year and a half, liquefied natural gas (LNG) prices have lurched from record lows to record highs, with the market first reeling from the impact…
    www.reuters.com

Di su rukeee💆‍♀️😁

• BabaLuji
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    541
    • October 1, 2021 at 12:31 PM
    • #4,102

Danas 75,190 +1,014

✌️

Vidim vec ima.

• josip100
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    580
    • October 1, 2021 at 1:45 PM
    • #4,103

Freight futures am update

Capesize up ~1%
    Panamax up ~1%
    #shipping #drybulk $BDRY

• jasko
    Majstor
    Reakcija primljeno
    7,279
    • October 1, 2021 at 2:07 PM
    • #4,104

Baltic Dry Index rises 0.68% to 5,202

Capesize +1.37% to $75,190

Panamax -0.55% to $34,593

Supramax 58k tons +0.03% to $37,212

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

• jasko
    Majstor
    Reakcija primljeno
    7,279
    • October 1, 2021 at 2:17 PM
    • #4,105

BreakWave

The “magic” 100k number was finally breached today in the key Capesize Fronthaul route (vessels sailing from the Americas/Europe to Asia) signifying another milestone for spot rates that remain on fire.

• Marielena
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,298
    • October 1, 2021 at 2:23 PM
    • #4,106
    Quote from looserst
    Quote from Marielena

Treba razumjeti zasto Nasdaq i Tesla padaju, a BDI raste.

Moze na burzi iracionalno u jednom trenu sve pasti, ali onda znate sto kupujete i zasto u padu, a sto ne.

Kolega jasko,

Imate li mozda podatke o trenutnim spot vozarinama za clean tankere.

Jednog dana cu shvatiti sta ste zeljeli s ovim postom. U medjuvremenu neka stovani kolega jasko da clean tankeri spot... :S

Ah, pojednostavljeno. Ako vani danas padne sve(zbog glasanja u Kongresu, Kine)

kupujte dry bulk.

Ma to mi admin spojio dva posta koja jedan sa drugim nemaju veze.

• jasko
    Majstor
    Reakcija primljeno
    7,279
    • October 1, 2021 at 2:23 PM
    • #4,107

VesselsValue

Bulker congestion is significant and rising.

2,411 Bulkers are waiting globally - 21% of the entire live Bulker fleet.

29% of all congested Bulkers are located in China 713 vessels (58 mil DWT).

The EastChinaSea is the most significant region of congestion.

• lebowski
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,518
    • October 1, 2021 at 2:46 PM
    • #4,108

Ovo nije vezano direktno uz dry bulk, ali je uz brodare. Prije par dana bio je neki nesrazmjer između rasta vozarina i cijena dionica brodara, a bit će da je ovo bio razlog:

Cost of Shipping Between China and U.S. Plunges - Caixin Global
    www.caixinglobal.com

Multiple provinces across China are suspending factory production to ameliorate energy shortages or to meet the central government’s energy consumption control targets. As production restrictions began to be implemented, scalpers dumped their hoarded container spots, contributing to the price tumble, the source from the Shanghai shipping company said. He added that the scalpers had to rush to sell off the spots between Oct. 1 and Oct. 7 before the start of the seven-day Chinese National Day holiday which starts at the beginning of the month.

Dakle, kontejneraši su bili zaslužni zbog špekulacija, redukcija struje i dolaska praznika.

• brajakica
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    1,688
    • October 1, 2021 at 9:11 PM
    • #4,109
    Quote from looserst

Meni se cini da cemo danas imati pravi stress test. Svi futuresi su crveni,nasdaq,russell... a ffa i bdi ce gore. Da vidimo moze li se odvojiti zito od kukolja, da li bulk i tankeri, energija mogu ostati zeleni i prate relevantne indekse i vijesti ili rone skupa sa teslama i slicnim prenapuhanim glupostima. Dosta bitan trenutak reklo bi se, pivo i kokice u 15:30 :/

Po meni Vi nemate dionice ili bi eventualno zeljeli kupiti ako bi pala cijena jer opetovano izmisljate crnjake od kojih nema nista i za njih nema temelja.

Svakodnevno stizu pozitivne vijesti koje povlace za sobom rast cijene atpl pa i danas na novi vrh 520.

Ali nastavite jer nam je zabavno i netko ce mozda kupiti sa nekim malim popustom a netko prodati nesto jeftinije.

I Idemo dalje..... 😁

Ugljen je jedan vazan teret za dry bulk cije pracenje sa podsmjehom komentirate na threadu atpl a ja ocekujem od njega velike pozitivne efekte zato ga dodatno pojacano pratim.

Ispratimo do proljeca tko ce se zadnji smijati... 😁

INDIA's coal-fired power producers have an average of just 4 days worth of fuel consumption on hand * Stocks are rated critically low at 104 out of a total of 135 power plants (77%)
    * Stocks are rated critically low at 127 GW out of total of 165 GW of capacity (77%

Files

IMG_20211001_210517.jpg 89.52 kB – 0 Downloads IMG_20211001_212128.jpg 101.08 kB – 0 Downloads
  • 5. Element
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,438
    • October 1, 2021 at 9:29 PM
    • #4,110

Znaci Indijci skurili sav cumur i nemaju vise?!? A indijska proizvodnja, ufff, pa jos dok se dovuce indijskim zeljeznicama, pa to je sve u raspadu... Najbolje iskrcati iz panamaxa pa bar znas da je doslo.

Bolje je jeftino kupovati nego jeftino prodavati.

• looserst
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,797
    • October 1, 2021 at 9:30 PM
    • #4,111
    Quote from brajakica
    Quote from looserst

Meni se cini da cemo danas imati pravi stress test. Svi futuresi su crveni,nasdaq,russell... a ffa i bdi ce gore. Da vidimo moze li se odvojiti zito od kukolja, da li bulk i tankeri, energija mogu ostati zeleni i prate relevantne indekse i vijesti ili rone skupa sa teslama i slicnim prenapuhanim glupostima. Dosta bitan trenutak reklo bi se, pivo i kokice u 15:30 :/

Po meni Vi nemate dionice ili bi eventualno zeljeli kupiti ako bi pala cijena jer opetovano izmisljate crnjake od kojih nema nista i za njih nema temelja.

Svakodnevno stizu pozitivne vijesti koje povlace za sobom rast cijene atpl pa i danas na novi vrh 520.

Ali nastavite jer nam je zabavno i netko ce mozda kupiti sa nekim malim popustom a netko prodati nesto jeftinije.

I Idemo dalje..... 😁

Ugljen je jedan vazan teret za dry bulk cije pracenje sa podsmjehom komentirate na threadu atpl a ja ocekujem od njega velike pozitivne efekte zato ga dodatno pojacano pratim.

INDIA's coal-fired power producers have an average of just 4 days worth of fuel consumption on hand * Stocks are rated critically low at 104 out of a total of 135 power plants (77%)
    * Stocks are rated critically low at 127 GW out of total of 165 GW of capacity (77%

Display More

Nije Vam palo napamet da neko stvarno moze imati dionice i kriticki razmisljati o posjedovanju istih uzimajuci u obzir dobre i lose vijesti pri tome ne ocekujuci da piskaranje na forumu dize ili spusta cijenu?

(GW je gigawatt)

A recenica je bezuspjesan pokusaj najduze bez zareza ali pokusat cu ponovo 8)

• brajakica
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    1,688
    • October 1, 2021 at 10:20 PM
    • #4,112
    Quote from looserst
    Quote from brajakica

I Idemo dalje..... 😁

Display More

Nije Vam palo napamet da neko stvarno moze imati dionice i kriticki razmisljati o posjedovanju istih uzimajuci u obzir dobre i lose vijesti pri tome ne ocekujuci da piskaranje na forumu dize ili spusta cijenu?

(GW je gigawatt)

Display More

Visekratno ste bili neobjektivno pesimisticni a ako ste ipak dionicar to bi granicilo sa...

Objektivan doinicar se rodi jednom u deset godina, preuzimam rizik da niste taj i da sam pogrijesila jer su mi sanse 1:1mil?

Ja nisam objektivna dionicarka ali su mi postane velike kolicine informacija provjerljive i zadnjih mjeseci su pravilno predvidjele kretanje vozarina i cijene atpl.

Nekima sam dobronamjerno pri atpl 400 na temi tpng skrenula paznju da je atpl za sada bolji izbor.

Za "nagradu" me neosnovano napadaju i savjetuju da se maknem a Vi ste im se prikljucili.

Mislite da bi se kvaliteta komentiranja i kvaliteta informacija popravila na bolje ako se odjavim ili preselim na drugi forum?

• looserst
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,797
    • October 1, 2021 at 10:30 PM
    • #4,113
    Quote from brajakica
    Quote from looserst

(GW je gigawatt)

Visekratno ste bili neobjektivno pesimisticni a ako ste ipak dionicar to bi granicilo sa...

Objektivan doinicar se rodi jednom u deset godina, preuzimam rizik da niste taj i da sam pogrijesila jer su mi sanse 1:1mil?

Ja nisam objektivna dionicarka ali su mi postane velike kolicine informacija provjerljive i zadnjih mjeseci su pravilno predvidjele kretanje vozarina i cijene atpl.

Nekima sam dobronamjerno pri atpl 400 na temi tpng skrenula paznju da je atpl za sada bolji izbor.

Za "nagradu" me neosnovano napadaju i savjetuju da se maknem a Vi ste im se prikljucili.

Mislite da bi se kvaliteta komentiranja i kvaliteta informacija popravila na bolje ako se odjavim ili preselim na drugi forum?

Display More

DA! S druge strane topic je bulk bez cenzure... :/

• brajakica
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    1,688
    • October 1, 2021 at 10:41 PM
    • #4,114
    Quote from looserst
    Quote from brajakica

Display More

Display More

Hvala na iskrenom odgovoru,isto mislim i ja za Vas. Ja cu Vas staviti na blok listu jer nista za sebe korisnog nisam od vas procitala. Voljela bi da i Vi mene vise ne citate i da se pohvalite da ste me blokirali.

Sretno

• looserst
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,797
    • October 1, 2021 at 10:49 PM
    • #4,115
    Quote from brajakica
    Quote from looserst

Hvala na iskrenom odgovoru,isto mislim i ja za Vas. Ja cu Vas staviti na blok listu jer nista za sebe korisnog nisam od vas procitala. Voljela bi da i Vi mene vise ne citate i da se pohvalite da ste me blokirali.

Sretno

Citam sve i svasta,Vas i takve kao Vi koristim kao signale na zse. Ne blokiram, nikada dovoljno beskorisnih informacija 8)

Good luck :*

(ima li ikakve nade za ovaj forum)

• maratonac
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,592
    • October 1, 2021 at 11:32 PM
    • #4,116

Kolegice brajakica, nemojte trošit energiju na neistomišljenike. Nema smisla, nema efekta. Vi i dalje budite optimistični. Ja volim optimistične osobe. Ovih drugih se klonim...

Samo nek oni pišu kaj im je po volji. Nek uživaju ako im kontinuirano crnjačenje pričinjava zadovoljstvo. Nek laju, nek zavijaju. Ionako ne mogu time utjecati ni na što, a pogotovo ne na to kolike će bit vozarine u idućih godinu, dvije ili tri i kako će se to odrazit na cijene brodarskih dionica.

Svi se ti i takvi experti negdje putem pogube. Otpadaju ko radkape kao što je duhovito rekao jedan kolega.

Optimizam i duhovitost idu ruku pod ruku. Ovi drugi se vjerojatno nit ne znaju iskreno nasmijati.

Nešto mi govori da ćemo danas UP! :thumbup:

• maratonac
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,592
    • October 1, 2021 at 11:38 PM
    • #4,117

Možda ni optimizam ne može utjecati na rast cijena dionica, ali kako bi cijena uopće rasla da nema optimizma!? Pesimisti bi je najradije zakucali ispod nule.

Pa ako mogu birat dal optimizam ili pesimizam, uopće nemam dvojbi. Ako ništa drugo barem se dobro zabavljam.

Nešto mi govori da ćemo danas UP! :thumbup:

• brajakica
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    1,688
    • October 2, 2021 at 8:58 AM
    • #4,118

maratonac

Potpisujem :thumbup:

Idemo dalje....😁

Prosli energetski tjedan je ovako zavrsio

Quote from brajakica

Gorivo poskupljuje bulkeri ce voziti brze ili sporije6🤔😅

Idemo dalje... 😁

The week in energy markets:
    Brent crude: $78 a barrel, 3-year high
    Asian coal: $185 a tonne, 13-year high
    German 1-year power: €108 per MWh, record high
    European nat gas: ~$26 per mBtu, record high
    CO2 emissions: €63 per tonne, record high

Ovaj energetski tjedan je ovako zavrsio:

Brent crude: $80 a barrel, 3-year high
    Asian coal: $203 a tonne, record high (!!!)
    German 1-year power: €135 per MWh, record high
    Europe / Asia nat gas: $34 per mBtu, record high
    CO2 emissions: €65 per tonne, record high

Trend nema uporiste za objektivni pesimizam na dry bulku🤔😁

Pitanje tjedna glasi koji energent ove zime ce najvise nadomjestiti jako skupi plin? 🤔😁

Ostalo je neodgovoreno pitanje od proslog tjedna.

"Gorivo poskupljuje bulkeri ce voziti brze ili sporije"?

• brajakica
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    1,688
    • October 2, 2021 at 9:35 AM
    • #4,119

Brazilian iron ore exports for September totaled 33.7 million tons, down 10% YoY and down 3.3% MoM (one less day though).

Posljedica velikog kineskog sustezanja koje nije odrzivo.

Vale povecava proizvodnju to je najvaznije.

Cijena iron ore je pod pritiskom. Za bulkere je vazna kolicina demanda a ne cijena.niza cijena ore povecava zaradu celicana i stimulira demand.

Some quite “puzzling” China steel PMI numbers for Sept:
    Headline steel PMI +3.2
    New orders +7.4 (!)
    New export orders +7.1

• gigic23
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,212
    • October 2, 2021 at 9:35 AM
    • #4,120

The Breakwave Dry Bulk Shipping ETF (BDRY) increased by 14% this week and closed at another all-time high.  Sentiment has continued to drastically improve following the sudden Evergrande-related panic that was seen two weeks ago.   As we have continued to discuss in our weekly reports and client updates, actual dry bulk spot market fundamentals have all along remained very strong.  The overall spot supply/demand vessel balance remains tight.

Quote from gigic23

The Breakwave Dry Bulk Shipping ETF (BDRY) increased by 14% this week and closed at another all-time high.  Sentiment has continued to drastically improve following the sudden Evergrande-related panic that was seen two weeks ago.   As we have continued to discuss in our weekly reports and client updates, actual dry bulk spot market fundamentals have all along remained very strong.  The overall spot supply/demand vessel balance remains tight.

Chinese Government This Week Continues to Become More Rational

• As we discussed in our note on Tuesday morning, by Tuesday we saw China's government finally becoming more rational in its approach to the nation's energy crisis. New more recently is that Bloomberg a few moments ago reported that government officials have ordered the country’s top state-owned energy companies to secure supplies for this winter at all costs. According to Bloomberg, the order has come directly from Vice Premier Han Zheng (who supervises the energy sector and industrial production) and power outages will no longer be tolerated. Overall, we remain of our view that previously the government was maintaining a detrimental reluctance to raise thermal coal-derived electricity generation due to coal price and emission concerns, but that this week the government is finally changing. As we discussed on Tuesday, it has been our view that China's coal imports are extremely likely to increase, thermal coal-derived electricity generation is very likely to increase, but that the ban on Australian coal imports is unlikely to end. We continue to have great conviciton and our outlook remains the same.

Edited once, last by gigic23: Merged a post created by gigic23 into this post. (October 2, 2021 at 9:39 AM).

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. DLKV (Dalekovod d.d.) 2.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:29 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 22, 2025 at 11:55 AM
    2. Odgovora
      2.9k
      Pregleda
      1.2M
      2.9k
    3. All

May 22, 2025 at 11:55 AM
    1. ZABA (Zagrebačka banka d.d.) 1.9k

• Like 1
      • Admin
      • February 12, 2020 at 2:01 PM
      • Dionice
      • Admin
      • May 22, 2025 at 11:53 AM
    2. Odgovora
      1.9k
      Pregleda
      888k
      1.9k
    3. Sheki

May 22, 2025 at 11:53 AM
    1. PODR (Podravka d.d.) 1.2k

• havi
      • February 12, 2020 at 6:30 PM
      • Dionice
      • havi
      • May 22, 2025 at 11:51 AM
    2. Odgovora
      1.2k
      Pregleda
      482k
      1.2k
    3. Sheki

May 22, 2025 at 11:51 AM
    1. ADPL (AD Plastik d.d.) 3.2k

• Admin
      • February 12, 2020 at 2:06 PM
      • Dionice
      • Admin
      • May 22, 2025 at 10:39 AM
    2. Odgovora
      3.2k
      Pregleda
      1.5M
      3.2k
    3. All

May 22, 2025 at 10:39 AM
    1. KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.) 2.1k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:11 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 22, 2025 at 10:14 AM
    2. Odgovora
      2.1k
      Pregleda
      912k
      2.1k
    3. sokol74

May 22, 2025 at 10:14 AM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• DLKV (Dalekovod d.d.)

All May 22, 2025 at 11:55 AM
  • ZABA (Zagrebačka banka d.d.)

Sheki May 22, 2025 at 11:53 AM
  • PODR (Podravka d.d.)

Sheki May 22, 2025 at 11:51 AM
  • ADPL (AD Plastik d.d.)

All May 22, 2025 at 10:39 AM
  • KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

sokol74 May 22, 2025 at 10:14 AM
  • KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

umalo May 21, 2025 at 12:58 PM
  • INGR (INGRA d.d.)

All May 21, 2025 at 11:26 AM
  • GRNL (Granolio d.d.)

maher May 21, 2025 at 8:41 AM
  • CROS (CROATIA osiguranje d.d.)

marinac May 20, 2025 at 9:23 AM
  • Što smo danas tržili

vitoo May 19, 2025 at 4:32 PM

Popularne Teme

• DRY BULK

10,486 Replies, 4 years ago
  • Utjecaj i posljedice ratova na tržišta kapitala

2,561 Replies, 3 years ago
  • Trumpove carine

16 Replies, A month ago
  • CORONA virus

3,567 Replies, 5 years ago
  • Politika, birokracija i pravosudni sustav kao ključni faktori sistemskog rizika na ZSE

1,894 Replies, 5 years ago

Online korisnici na ovoj temi

• 11 gostiju
  1. Privacy Policy
  2. Kontakt